słodkie mazurki Wam odpowiadają, to ta propozycja z pewnością stanie się jedną z Waszych ulubionych wersji mazurka. Zobaczcie, jak łatwo go zrobić. Uwaga: szklanka 200 ml Składniki na ciasto: 250 g (1 ¾ szklanki) mąki (tortowej lub typ 500) 100 g masła 2 żółtka 3 łyżki cukru pudru Przygotowanie: Mąkę, masło i cukier puder umieszczam w misce, zagniatam najpierw delikatnie(...)koniec dodaję żółtka. Zagniatam ciasto w kulkę, zawijam w folię i odkładam do lodówki na 30 minut. Następnie rozwałkowuję ciasto w prostokąt o rozmiarze 20×25 cm. Z pozostałego ciasta formuję dowolne boczki. Ciasto nakłuwam widelcem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. Upieczone ciasto wyciągam z piekarnika i zabieram się za masę śmietankową. Składniki
Słodki sentymentu017c\u00f3\u0142tko,\r","s\u00f3l,\r","opakowanie mascarpone (250g),\r","3 kopiate \u0142y\u017cki pasty pistacjowej,\r","gar\u015b\u0107 pistacji do dekoracji"],"name":"Mazurek pistacjowy","recipeCategory":"ciasta, Wielkanoc","cookTime":"PT0H0M","prepTime":"PT0H0M","recipeInstructions":["M\u0105k\u0119, mas\u0142o w kawa\u0142kach, cukier, \u017c\u00f3\u0142tko i s\u00f3l wymieszaj, zagnie\u0107 ciasto.\r","Zawi\u0144 w foli\u0119(...)wstaw do lod\u00f3wki na ok. 1 godzin\u0119.\r","Po tym czasie ciasto wyj\u0105\u0107 z lod\u00f3wki i wyklei\u0107 nim form\u0119 do pieczenia (uprzednio mo\u017cna je wst\u0119pnie rozwa\u0142kowa\u0107).\r","Piec 15 minut w 180st.\r","Mascarpone zmiksowa\u0107 z past\u0105 pistacjow\u0105 do podwojenia obj\u0119to\u015bci.\r","Mas\u0119
Bardzo Gruby Smokzajmie przygotowanie „Ciasto na kefirze- przepis na Thermomix”? Całych 5 minut? Proszę bardzo! To ciasto to mój hit na każdą porę roku. Jest lekkie, puszyste i tak proste, że aż trudno uwierzyć, że wychodzi tak pyszne. Jeśli lubisz klasyczne wypieki, ale szukasz czegoś bardziej budżetowego niż ciasto jogurtowe , a zarazem przepisu, który przygotujesz w 5 minut(...)przepis przygotowany w Thermomix’ie będzie strzałem w dziesiątkę! Kefir działa tu jak naturalny spulchniacz – nadaje ciastu miękkości i lekko kwaskowej nuty, która świetnie równoważy słodycz owoców. Co więcej, to ciasto zostaje świeże nawet przez kilka dni, więc sprawdzi się idealnie nie tylko „na już”, ale też do zabrania do pracy, szkoły czy na weekendowy wyjazd. Thermomix oczywiście ułatwia
Gotujemywdomu.plBabka makowiec to wyjątkowe połączenie tradycyjnej babki drożdżowej z aromatycznym nadzieniem z masy makowej, które zachwyca zarówno smakiem, jak i wyglądem. To ciasto, które łączy w sobie puszystość drożdżowego wypieku z bogactwem makowego nadzienia, tworząc harmonijną kompozycję smaków idealną na wielkanocny stół. To moja wielkanocna propozycja dla fanów makowca – u nas na Wielkanoc obowiązkowa! W dzisiejszym wpisie na blogu(...)babkę makowiec: W ciepłym mleku z cukrem rozpuszczamy drożdże, zostawiamy do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, jajka, aromat, sól, margarynę oraz zaczyn drożdżowy. Wyrabiamy gładkie, zwarte, elastyczne ciasto (podsypujemy mąką gdyby było za rzadkie lub dodajemy odrobinę mleka gdyby było za gęste – wszystko zależy od wilgotności mąki). Wyrabiamy co najmniej 10 minut. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce
Dorota SmakujeZakochane ciasta, czyli 5 przepisów na walentynki! Walentynkowe ciasto bez pieczenia Przepis tutaj (KLIK) Proste i mega smaczne piankowe ciasto z czerwonymi serduszkami oraz chrupiącym czekoladowym spodem. Jest bardzo efektowne i pięknie prezentuje się na stole. Idealne na dzień zakochanych oraz jako deser do każdej romantycznej kolacji Ciasto nie wymaga pieczenia, więc jest w miarę łatwe i szybkie(...)przygotowaniu. Babka z serduszkiem Przepis tutaj (KLIK) Pyszne i efektowne ciasto, idealne na dzień zakochanych. Walentynkowe serca makowe Przepis tutaj (KLIK) Pyszne, domowe drożdżówki z makiem w kształcie serca. Świetny pomysł na deser walentynkowy, ale oczywiście nie tyko. Są dość proste w wykonaniu i długo zachowują świeżość. Ciasto walentynkowe serduszko Przepis tutaj (KLIK) Pyszne i w miarę
Blog z ApetytemKlasyczne ciasto marchewkowe z białą czekoladą Prosty przepis na wilgotne ciasto marchewkowe, które zawsze wychodzi i schodzi w mgnieniu oka do ostatniego okruszka. 3 lutego dzień ciasta marchewkowego zbliża się wielkimi krokami. Dlatego zachęcam do wypróbowania sprawdzonego przepisu na placek marchewkowy z bakaliami i kremem. Dzień ciasta marchewkowego Ciasto z marchewką, tak też można je nazwać, swój pierwowzór miało(...)Anglii, a najbardziej na jego punkcie oszaleli Amerykanie. Mój znajomy mawia, że gdyby marchew była dobra to już by ją zające zjadły. 😁 Ja to wyjątkowe ciasto gorąco polecam jak i pyszny krem z białą czekoladą. A i nasi sąsiedzi mają swoje морковный торт i морквяний пиріг, a to tylko dowód na jego ogromną popularność. Zapraszam na przepis
Dieta moja pasjaserniki gotowane, masa jest szybka do zrobienia i smakuje rewelacyjnie Dziś przychodzę do Was właśnie z kolejnym przepisem na sernik gotowany tym razem taki na mięciutkim kakaowym cieście z polewą, powidłami ładnie wygląda, jest wysoki, kremowy i bardzo delikatny. łatwo sie go robi, każdy sobie poradzi Bardzo polecam taki serniczek na każdą okazję Zapraszam też na film(...)jego przygotowaniem krok po kroku SKŁADNIKI *blaszka 25x35cm używam szklanki 250ml CIASTO BAZA -3/4 szkl wody -3/4 szkl cukru -3/4 szkl oleju -4 pełne lyżki kakao -6 jajek -1/3 szkl cukru -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia -1,5 łyżeczki sody -2 niepełne szkl mąki pszennej tortowej MASA SEROWA - 200g masła
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokudelikatne, takie właśnie są te jogurtowe faworki karnawałowe. Przepis jest bardzo prosty, wystarczy tylko zagnieść wszystkie składniki, rozwałkować, powycinać i już można smażyć. Dodatkowo polecam wypróbować patent z rozbijaniem ciasta tłuczkiem, gdyż faworki wychodzą wówczas bardziej „bąbelkowe”. Z podanych składników wychodzi jeden duży talerz faworków (taki jak na zdjęciu), ja zazwyczaj robię te smakołyki od razu z podwójnej(...)mimo, że wypróbowałam już bardzo dużo różnych przepisów, nadal moim ulubionym jest ten na klasyczne faworki (klik) , uważam, że dzięki swojej ekstra kruchości, nie mają sobie równych. Składniki: Ciasto: ok 2 szklanki mąki pszennej + mąka do podsypania 200g jogurtu greckiego 4 żółtka jaj 1 łyżka cukru pudru szczypta soli pół łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki spirytusu Dodatkowo: olej
Blog z ApetytemDziś zapraszam na jedno z najlepszych ciast jakie zrobiłam i jadłam. To mój ostatni ulubieniec i pozycja obowiązkowa dla wszystkich fanów serników i jabłeczników. Ciasto jest idealne na jesienno-zimowy czas, a także na wszelkie imprezy czy święta. Żaden ze składników nie dominuje, ser doskonale łączy się z aromatycznymi jabłkami oraz kruchym ciastem. Składniki (forma(...)Ciasto kruche: 200 g mąki orkiszowej/pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 5 łyżek ksylitolu/cukru 180 g zimnego masła 1 łyżka kwaśnej śmietany 1 jajko Masa serowa: 500 g twarogu sernikowego (użyłam z wiaderka firmy "Piątnica") 100 g ksylitolu/cukru 2 jajka 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 80 ml śmietany kremówki 30% Dodatkowo: 4 jabłka (najlepiej szara
Healthy food explorerskładniki na ciasto miodowe: 650 g mąki 200 g masła 60 g miodu 2 jajka 140 g cukru 3 łyżki śmietany 18% 2 łyżeczki sody wykonanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy na cztery części, wałkujemy na wymiar foremki (ok. 22×32 cm). Przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy blat pieczemy osobno(...)mieszają, aż powstanie gęsty budyń. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia (temperatura pokojowa). Masło miksujemy na puch, dodajemy stopniowo budyń i miksujemy na gładki krem. Gotowym kremem przekładamy ciasta miodowe. Wierzch polewamy polewą czekoladową i dowolnie dekorujemy. Ciasto najlepiej przygotować 2-3 dni przed podaniem aby zmiękło
Domowy Smak JedzeniaSzybkie ciasto jogurtowo-makowe Wilgotne i delikatne ciasto na jogurcie naturalnym, którego wykonanie zajmuje zaledwie kilka minut i do tego nie potrzebujemy używać miksera. Bardzo smaczne i proste! Składniki: Uwaga! Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Jeżeli jakieś składniki mamy w lodówce, należy wyjąć je minimum 2 godziny przed pieczeniem. CIASTO: 1 szklanka jogurtu naturalnego 2 szklanka(...)mąki pszennej 1pełna łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka cukru 2 jajka 100ml oleju pół szklanki sypkiego maku Dodatkowo: cukier puder do oprószenia ciasta *** Jajka mieszamy z cukrem, aż uzyskamy jednolitą masę *** *** Dodajemy jogurt i olej, mieszamy *** *** Wsypujemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia *** *** Całość dokładnie mieszamy łyżką lub szpatułką *** *** Do ciasta wsypujemy suchy mak *** *** Ponownie dokładnie
Blog z ApetytemDziś podzielę się z Wami przepisem na wyjątkowe ciasto Świąteczny Makowiec. To idealna propozycja na każdą okazję – zarówno na święta, jak i na codzienny deser. Aromatyczne i wilgotne, z delikatną nutą wanilii, z pyszną polewą czekoladową i wiórkami kokosowymi. Ten makowiec to prawdziwa uczta dla podniebienia! Zachęcam do wypróbowania przepisu i podzielenia się swoimi wrażeniami w komentarzach. Smacznego(...)wsypujemy mąkę oraz proszek do pieczenia i wszystko razem miksujemy. Następnie do masy partiami dodajemy wystudzony mak, całość jeszcze raz miksujemy. Rodzinki łączymy z łyżką mąki i dodajemy do ciasta. Do ciasta wrzucamy również posiekane orzechy, ciasto mieszamy łyżką do połączenia składników. Zamiast rodzynek i orzechów włoskich możemy dodać swoje ulubione bakalie. Tak przygotowane ciasto przekładamy do formy posmarowanej tłuszczem
Smakowite DaniaNastępnie wyłączam mikser i dodaję mąkę wymieszaną z kakao. Teraz mieszam już delikatnie łopatką. Blachę (dużą, tę z wyposażenia piekarnika) wykładam papierem do pieczenia i na papierze rozkładam równomiernie ciasto. Blaszkę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 12 minut. Ciasto wyciągam z piekarnika, przykrywam ściereczką kuchenną, przykrywam dużą deską i obracam papierem do góry. Papier smaruję wodą, wtedy(...)lepiej odejdzie. Ciasto od razu zwijam w rulon razem ze ściereczką i odstawiam do wystygnięcia. W tym czasie przygotowuję nadzienie. Składniki na nadzienie: 100 g czekolady 64% 1 łyżka oleju 150 g nutelli 250 g kremu spekulatius 4 łyżki ulubionego dżemu (u mnie z czarnej porzeczki) Przygotowanie: Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Do rozpuszczonej czekolady dodaję olej i mieszam. Następnie
Słodki sentymentubitych białek stopniowo dodajemy cukier a następnie żółtka oraz olej. Do puszystej masy jajecznej w dwóch turach dodajemy przesianą mąkę z kakao oraz proszkiem do pieczenia i mieszamy szpatułką. Ciasto przelewamy do foremki (ok. 23x33cm, wyłożonej papierem do pieczenia). Pieczemy w ok. 180 st. C przez ok. 45 min. Upieczony biszkopt odstawiamy do wystudzenia i przecinamy na dwa blaty. (Biszkopt(...)śmietanki kremówki 30%-36% 200 g czekoladek kasztanki 100 g czekolady (50 g mlecznej i 50 g deserowej) dodatkowo: ok. 60 g czekolady (startej) do posypania wierzchu ciasta wykonanie: Śmietankę podgrzewamy. Do gorącej dodajemy posiekaną czekoladę i posiekane czekoladki. Odstawiamy na ok. 1 min. a następnie mieszamy na jednolitą masę. Dostawiamy do wystudzenia a następnie schładzamy przez ok. 6 godz
Domowy Smak JedzeniaCiasto Magia Smaków to pyszny i efektowny wypiek, który sprawdzi się na każdą uroczystą okazję, jak i do popołudniowej kawy. Składa się z puszystego biszkoptu kakaowego, galaretki z wiśniami, delikatnego i lekkiego kremu budyniowego i bezy z ziarenkami maku – takie zestawienie musi dobrze smakować! Ciasto, co prawda jest nieco czasochłonne, ale za to efekt końcowy wynagrodzi poniesiony trud. Składniki(...)ciasto Magia Smaków: Biszkopt: 4 jajka rozmiar L 100 g mąki pszennej typ 450 lub 500 55 g cukru (3 łyżki) 15 g kakao (2 płaskie łyżki) pół łyżeczki proszku do pieczenia Krem budyniowy: 1 l mleka 3 żółtka 3 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru 60 g cukru 500 g serka naturalnego 2 łyżki żelatyny 100 ml wody
e-PrzepisyKulinarne