Brak piekarnika, a jest ochota na ciasto? To żaden problem. Mam dla Was przepis na pyszne ciasto z patelni z jabłkami . Jego przygotowanie nie zajmie więcej niż 15 minut plus czas pieczenia. Jest puszyste, smaczne i nie za słodkie. Doskonałe do krojenia na ciepło. Absolutnie nic nie przywiera do patelni, a ciasto bez problemu daje się obrócić na drugą stronę(...)nadzieję, że się skusicie i będzie Wam smakowało :) Ciasto z patelni z jabłkami - składniki: * 3 jajka * 100 g cukru * 150 ml mleka * 130 g masła * 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia * 300 g mąki * 1 większe jabłko * 2 łyżki cukru trzcinowego * opcjonalnie cukier puder do posypania na wierzch Wykonanie: Jabłko przekroić na ćwiartki, obrać, pokroić w plasterki. W misce wymieszać
Zrób to smaczniePyszne i bardzo proste w przygotowaniu ciasto krowka na biszkopcie. Lekkie, puszyste i kremowe. Idealne na każdą okazje. Istny raj dla łasuchów i wielbicieli masy kajmakowej. Ciasto bardzo ładnie się prezentuje i bardzo dobrze kroi. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na biszkopt: 6 jajek 1 i 1/4 szklanki cukru 6 łyżek oleju 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej 2 łyżeczki(...)piana będzie ubita to cały czas miksując dodajemy po jednym żółtku. Kolejno dodajemy olej. Następnie wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Gotowe ciasto wylewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. (U mnie użyto blachy o wymiarach 36×24 cm) Biszkopt wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni góra dół i pieczemy
Blog kulinarny S9.PLmigdałów. Maliny dla fajnego przełamania smaku. Poprzez dodatek migdałów, które są dość tłuste zmniejszamy ilość masła w przepisie. Dzięki temu wychodzi nam odrobinę zdrowsza wersja. Wszyscy wiedzą, że uwielbiam ciasta czekoladowe. W tym przypadku użyłam czekolady o jeszcze większej procentowej ilości kakao, mianowicie 80%. Jednocześnie zmniejszam ilość cukru. Nadal wychodzi przepyszne. Mokre, ciężkie i intensywne w smaku. Uwielbiam brownie(...)mąkę. Miksujemy do połączenia składników. Masę wylewamy do foremki. Wciskamy w nią migdały i pieczemy w 160 stopniach przez 30 minut (piekarnik góra dół). Kroimy dopiero po całkowitym wystudzeniu ciasta. Nie pieczemy ciasta dłużej, ponieważ chodzi właśnie o efekt „mokrego” ciasta. Jeżeli jednak się zagapicie to w najgorszym wypadku ciasto będzie przesuszone. Czyli wyjdzie zwykłe czekoladowe. Dlatego właśnie
Relaxtimeramach cyklu NA SŁODKO ZE SWEET DECOR przygotowałam przepis na KARPATKĘ IDEALNĄ! Zrobioną z przepisu mojej ukochanej babci – sprawdzony od lat! Przekazywany z pokolenia na pokolenie. Niesamowicie pokarbowane ciasto ptysiowe przełożone obłędnym kremem budyniowym wręcz rozpływa się w ustach zachwycając nasze kubki smakowe. Krem budyniowy jest moim ulubionym kremem, który z przyjemnością wykorzystuję nie tylko do karpatki. Jest(...)budyniu z proszku – i tylko taki polecam! Ps. do przygotowania karpatki użyłam rantu cukierniczego o wielkości 25×25 cm i wysokości 10 cm – TEGO! W przypadku wysokich ciast sprawdza się znakomicie! Ciasto jest idealnie równe, nie rozjeżdża się na boki, jak w przypadku klasycznych blach i łatwo je wyciągnąć. Idealna forma na karpatkę? Zdecydowanie TAK! Pamiętajcie, że wpisując
Ostra na SłodkoTradycyjny serniczek królewski wg. przepisu mojej mamy. Przepyszny sernik na spodzie z kakaowego ciasta kruchego i niesamowicie pyszną masą serową. Przepis ten jest prosty i w miarę szybki w przygotowaniu. Serniczek z tego prepisu jest tak smaczny, że sam rozpływa się w ustach. Serdecznie polecam przepis. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sernik królewski – składniki: 1 kg twarogu trzykrotnie mielonego (może być(...)wiadwerka) 120 g masła 4 jajka klasa L około 200 gram cukru pudru 4 łyżki mąki ziemniaczanej 1 torebka cukru waniliowego Sernik królewski – składniki na ciasto kruche: 2 czubate łyżki kakao gorzkie 200 gram schłodzonego masła 7 łyżek cukru pudru 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sernik królewski
Olcia gotuje!Pyszny, delikatny i puszysty sernik z rosą. Bardzo efektowne ciasto, idealne na różnego rodzaju imprezy czy święta. Zasmakuje nie tylko wielbicielom serników. Przepis na dużą blachę. Zniknie z talerza w mgnieniu oka i każdy z chęcią sięgnie po dokładkę :).. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na kruchy spód: 150 gram margaryny/masła 250 gram mąki pszennej 1/2 szklanki cukru ( składniki odmierzane szklanką(...)użyłam rzepakowego 3 szklanki mleka Składniki na bezową piankę: 1 szklanka cukru 6 białek (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Przygotowanie kruchego spodu : do miski lub na stolnicę dodajemy składniki na ciasto kruche, przez chwilę siekamy nożem a następnie zagniatamy i wstawiamy do lodówki na ok godzinę do schłodzenia. ciasto rozwałkowujemy na wielkość blaszki na stolnicy oprószonej mąką, następnie przekładamy do blaszki
Blog kulinarny S9.PLilości lukru, od którego często bolą mnie zęby Ten jest idealny dla mnie, posiada duże ilości czekolady i zero cukru! Poza tym jest mocno wilgotny, co bardzo lubię w ciastach. W skrócie, idealny dla fanów mocno czekoladowych wypieków, dla osób na diecie niskowęglowodanowej jak keto lub low carb , ale również dla cukrzyków i osób na diecie bezglutenowej Więcej czekoladowych słodkości(...)mleko , budyń oraz erytrytol i całość dobrze mieszamy. Na końcu dodajemy do miski ser i mieszamy do połączenia składników. Rozpuszczoną czekoladę wlewamy małym strumieniem do masy serowej ciągle mieszając. Ciasto przelewamy do formy (u mnie 27 cm) i pieczemy 50 minut w temperaturze 180 stopni . Po upływie tego czasu wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim ciasto na dodatkowe 15 minut
WegePrzepisMalinowa chmurka na biszkopcie jest lekka i rozkosznie pyszna. Doskonale komponują się także 4 warstwy ciasta. Puszysty biszkopt z dużą ilością malin zatopionych w galaretce, pyszna masa z mascarpone i chrupiąca beza. Niebywała uczta dla zmysłu wzroku oraz podniebienia. Czy ciasto malinowa chmurka na biszkopcie ma jakąś wadę? Oczywiście, że tak, bardzo szybko znika z talerza :-), trudno oprzeć się pokusie(...)cukru (200g) 5 białek 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki octu jabłkowego lub winnego szczypta soli Malinowa chmurka na biszkopcie – sposób wykonania. Zimą piekłam malinową chmurkę na kruchym cieście z mrożonych malin . Dziś za praszam na malinową chmurkę na spodzie biszkoptowym :-). W obu przypadkach ciasto składa się z 4 warstw. Rozpoczynam oczywiście od przygotowania spodu z biszkoptu, a następnie
Ania gotujeCiasto Szampańskie jest przepyszne i bardzo efektowne. To połączenie puszystego biszkoptu z owocami, galaretką i lekką śmietanową masą. Idealnie sprawdzi się na różnego rodzaju imprezy czy święta. To ciasto wzbudziło zachwyt wśród moich gości. Przepis na dużą blachę, palce lizać!. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na biszkopt : 4 jajka 3/4 szklanki cukru (130 gram) 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 szklanka mąki(...)ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier oraz cukier wanilinowy, do ubitych białek dodajemy żółtka, następnie dodajemy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, dokładnie mieszamy i wylewamy ciasto do blaszki o wymiarach 40×26 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 25-30 min do suchego patyczka, upieczone
Blog kulinarny S9.PLDobrze mieć niezawodny przepis na tartę, która zawsze się udaje i smakuje bosko z każdymi owocami. Rustykalna tarta na twarogowym cieście należy właśnie do takich przepisów. W zależności od sezonu piekę ją z truskawkami i rabarbarem, z wiśniami, z porzeczkami (choć w tym przypadku zdecydowanie trzeba dosypać więcej cukru:), z jabłkami czy gruszkami, ze śliwkami i morelami. I właśnie(...)morelami zawładnęła ostatnio naszym podniebieniem:) Polecam również inne przepisy na tarty i ciasta z owocami: Galette ze śliwkami Tarta cytrynowa z bezą Tarta z truskawkami i rabarbarem Biszkoptowa tarta z serkiem i truskawkami Tarta z jagodami Rustykalna tarta z rabarbarem Tartaletki z gruszką i serem Tarta z cukinią i fetą Tarta z rabarbarem Rustykalna tarta z kurkami Tarta
Obiad gotowyPrzepyszne ciasto drożdżowe z owocami. Nasze ulubione. Zrobiłam z czereśniami, ponieważ jest sezon na czereśnie. Uwielbiamy je , to nasze smaki z dzieciństwa. Ciasto smakuje cudownie. Drożżówka jest bardzo aromatyczna, puszysta i fajnie wigotna dzięki owocom. Serdecznie polecam, a owoce można dowolnie zmieniać wg. uznania. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto drożdżowe z owocami – składniki: 3 szklanki mąki 2/3 szklanki cukru(...)drożdży 150 g masła 4 żółtka 60 dag czereśni cukier waniliowy SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ : pół szklanki mąki 1/3 kostki masła 1/3 szklanki cukru opakowanie cukru waniliowego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto drożdżowe z owocami – wykonanie: Rozpoczynamy od rozczynu. W tym celu pokruszyć drożdże do miski, wsypć 2 łyżki cukru, łyżkę mąki i zalać letnim mlekiem. Rozczyn odstawić w ciepłe miejsce
Olcia gotuje!Ciasto na kruchym spodzie z truskawkami i galaretką, przełożone masą na bazie budyniu i mascarpone 😋😋. Inspiracją było ciasto z wakacyjnej cukierni. Wyszło bardzo zbliżone smakiem do oryginału, a taki był cel 👌😋 Dziecię wręcz orzekło, że spodu mogłoby być jeszcze więcej, taki był pyszny. Wszystko razem stworzyło przepyszną całość. Idealne ciasto na letnie dni, ale nie tylko, można bowiem do niego(...)wykorzystać również mrożone owoce, bez ich wcześniejszego rozmrażania. Budyń warto sobie przygotować w pierwszej kolejności, musi bowiem całkowicie ostygnąć przed dodaniem go do ciasta. Galaretki również. Piekłam w niedużej ciemnej blaszce, o wym. 27,5x22,5cm Składniki: kruchy spód: - 170g mąki orkiszowej tortowej typ450 (lub pszennej) - 3 żółtka - 100g zimnego masła (pokrojonego na mniejsze kawałki) - 30g ksylitolu (lub cukru
Smaczne Zdroweserial i po prostu odpoczywam. A w takim odpoczynku zawsze pomaga kubek dobrej herbaty i coś słodkiego 😄 W ten weekend akurat czas miałam, więc była i książka, i ciasto - tym razem owsiany placek ze śliwkami. Co prawda sezon na śliwki właśnie nieśmiało się zaczyna, możecie więc użyć świeżych, ja jednak sięgnęłam jeszcze po mrożone węgierki z zeszłego roku. Owsiany placek(...)bułki, łyżeczkę cynamonu, 500g śliwek węgierek. 1. Obie mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia, dodaj pokrojone w kostkę masło, jajka, jogurt grecki i 150g ksylitolu, po czym szybko zagnieć ciasto (możesz też skorzystać z malaksera). 2. Gotowe ciasto przełóż na prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia. 3. Tartą bułkę wymieszaj z cynamonem i łyżką ksylitolu (ok. 15g), i tak przygotowaną
Z notatnika dietetykakrakersami to ciasto na dużą blachę bez pieczenia o narkotycznym smaku. Słodycz kajmaku, masy budyniowej i bitej śmietany przełamują słone krakersy. Wygląda jak z najlepszej cukierni, a swoim smakiem zachwyci każdego. Składniki na dużą blachę: Podane składniki są na dużą blachę o wymiarach 24x36cm. Szklanka to pojemność 250ml. Masło musi być w temperaturze pokojowej, a śmietanki kremówki muszą być dobrze(...)schłodzone. Spód ciasta 500g krakersów (2 lub 3 opakowania) Masa kajmakowa 530g mleka skondensowanego słodzonego (1 puszka) Krem budyniowy Masło musi być temperaturze pokojowej. 2 szklanki mleka (500ml) 45g mąki ziemniaczanej 40g mąki pszennej 200g masła extra o zawartości tłuszczu 82% 150g cukru 2 żółtka (ze średniej wielkości jajek) kilka kropel ekstraktu waniliowego Masa śmietanowa Śmietanki kremówki muszą być oczywiście
Ania gotujePrzepyszny torcik truskawkowo-śmietankowy Bardzo efektowny i niezwykle smaczny, a do tego łatwy oraz w miarę szybki w przygotowaniu letni tort owocowy. Super ciasto nie tylko na szczególne okazje, bo świetnie sprawdzi się także do niedzielnej kawki z rodziną. Polecam serdecznie. Do wykonania ciasta użyłam rantu o średnicy 19cm oraz folii rantowej ( nie jest ona niezbędna, ale dzięki niej łatwiej(...)wyjąc ciasto z rantu). Wierzch tortu przyozdobiłam rozetkami wykonanymi tylką 1M Wiltona. Składniki: Biszkopt: 5 jajek 160g cukru 5 łyżek zimnej wody 120g mąki pszennej 35g kakao Masa truskawkowa: 1 kg truskawek 2 galaretki truskawkowe Masa śmietankowa: 500ml schłodzonej śmietanki kremówki 30-36% 250g serka mascarpone 2-3 łyżki cukru pudru (do smaku) Dodatkowo: truskawki do dekoracji
Blog z Apetytem