Przepis na pączki pieczone w piekarniku to świetny pomysł na pyszny drożdżowy mini deser z kremem budyniowym. Pączki budyniowe z piekarnika, a tak naprawdę bułeczki z ciasta na pączki, to doskonała propozycja osób, które unikają dań smażonych. Jak upiec pączki w piekarniku? Przygotowanie ciasta na mini pączki z piekarnika jest dokładnie takie samo, jak do pączków smażonych. Po wyrośnięciu ciasto(...)pączki pieczone nie wymaga już wyrabiania. Wystarczy wyłożyć ciasto na blat i wykroić krążki. Do ciasta na mini pączusie z piekarnika nie musisz dodawać też alkoholu. Pączki pieczone są delikatne, krem lekko waniliowy z maślaną nutą. Pączki pieczone z budyniem to pyszny słodki deser np. na tłusty czwartek, który nie można nazwać dietetycznym, ale z pewnością lekko odchudzoną wersją klasycznych
Kuchnia Na WypasieDzisiaj przepis, który u nas w domu jest regularnie sprawdzany kilka razy w miesiącu. Podzielę się z Wami przepisem na ciasto na pizzę idealną. Dlaczego ciasto idealne? po pierwsze zawsze się udaje! jest to ciasto na pizzę, które wyjdzie zarówno z drożdży świeżych jak i z drożdży suchych możesz je piec od razu po wyrobieniu lub odstawić do lodówki(...)porcję podzielisz na 2 części wyjdą Ci 2 pizze na cienkim (ale nie łamiącym się) spodzie zrobienie jednej pizzy z całej porcji gwarantuje obłędnie pyszną pizzę na puszystym spodzie. Ciasto na pizzę przygotowuję, najczęściej ze świeżych drożdży dlatego w przepisie podam też jak zrobić rozczyn. Jeśli robisz ciasto na pizzę z drożdży suchych możesz pominąć ten krok. Jeśli zawsze masz
Gotujemywdomu.plMakowe ciasto tortowe ze śmietankową masą budyniową z dodatkiem białej czekolady oraz dżemem z czarnej porzeczki. Składa się ono z dwóch blatów makowych przygotowanych z gotowej masy makowej z dodatkiem kaszy manny oraz mąki ziemniaczanej. Bez dodatku mąki pszennej. Tak przygotowane blaty są dość wilotne i mają intensywny makowy smak. Masa budyniowa z dodatkiem gotowego budyniu śmietankowego oraz białej czekolady(...)jest kwestią gustu i masę można dopasować pod siebie dodając więcej cukru. Upieczone blaty makowe przełożone są słodką masą budyniową oraz kwaśnym dżemem z czarnej porzeczki, który równoważy słodycz ciasta. Wszystkie składniki komponują się idealnie, dzięki temu ciasto smakuje znakomicie! Całe ciasto jest dość proste w przygotowaniu i nie zajmuję dużo czasu, więc świetnie sprawdzi się zarówno jako tort
Kuchnia MagdaLenySnikers Najlepsze ciasto w moim domu. Ciasto na zdjęciach zrobiono z podwójnych składników. Składniki ciasto 2 żółtka jajek 1 szt jajko 600 g mąka pszenna 1/2 szkl cukier 2 łyżki mleka 3 łyżki miodu 2 łyżeczki soda oczyszczona 200 g margaryny cukier waniliowy 1 opak polewa orzechowa 200 gramów orzechy włoskie posiekane(...)margaryna 4 łyżki cukier 2 łyżki miodu masa budyniowa budyń śmietankowy 1 opak 1 łyżka mąka ziemniaczana 700 ml mleko dodatkowo: 1 puszka masa kajmakowa Przygotowanie CIASTO Mąkę wymieszać z sodą i posiekać z margaryną. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Podzielić je na 3 części. Polewa orzechowa Wszystkie składniki polewy orzechowej włożyć do rondla i zagotować. Trzy identyczne blaszki
Kuchnia DanusiKruchy spód: Mąkę pszenną przesiać, wymieszać z cukrem pudrem i solą. Dodać wodę oraz pokrojone w kosteczkę zimne masło i przesiekać wszystko razem nożem lub specjalną siekaczką do kruchego ciasta. Kiedy składniki zaczną formować się w kruszonkę, szybko zagnieść jednolite, gładkie ciasto. Uformować je w kulę, lekko spłaszczyć, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około 1 godzinę(...)Schłodzone ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia na grubość około 3 mm. Następnie razem z papierem przenieść do formy na tartę o średnicy 25 cm, wysmarowaną wcześniej masłem i oprószoną mąką ( lub tak jak u mnie - forma prostokątna o wymiarach dolnych 19x29 cm ) w taki sposób, aby papier był na górze, następnie delikatnie odkleić papier od ciasta i dokładnie wylepić
Opowieści z piekarnikaświęta w moim domu musi być ciasto z makiem. Ale żeby nie był to tradycyjny makowiec postanowiłam trochę pokombinować i stworzyć coś nowego. Tak oto zwykły makowiec japoński przełożyłam masą z sera gotowanego i wykończyłam orzeźwiającymi wiśniami w galaretce. Powiem Wam nieskromnie, że ciasto wyszło wspaniałe. Wilgotne, kremowe, rozpływające się w ustach. Dobrze, że zrobiłam wielką blaszkę bo każdy chciał(...)dokładkę :) Ciasto makowe: 400 g maku zmielonego 2 szkl mleka 500 g cukru pudru 5 jabłek 12 łyżek kaszy manny 12 jajek 250 g miękkiej margaryny 3 łyżeczki proszku do pieczenia olejek migdałowy Masa serowa: 1 kg sera z wiaderka 4 jajka 200 g masła 1 szkl cukru 3 budynie waniliowe 3/4 szkl mleka łyżeczka ekstraktu waniliowego
Smakołyki AsiSzarlotka to ulubione ciasto mojego synka, więc co jakiś czas gości w naszym domu, bo czego mama nie zrobi dla swoich dzieci... Szarlotki nie zabrakło również na tegoroczne Święta. Tym razem przygotowałam szarlotkę ekspresową, bo robiłam ją dosłownie w ostatniej chwili, tak na szybko. Nazwałam ją ekspresową ponieważ naprawdę szybko się ją robi. Po pierwsze ciasta nie trzeba długo zagniatać(...)drugie użyłam gotowych smażonych jabłek ze słoika, które przygotowałam sobie w sezonie letnio - jesiennym. Mimo, że robiona na szybko, to wyszła bardzo smaczna i nawet lepsza od tych ciast, którym poświęciłam więcej czasu. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 2,5szkl. mąki pszennej tortowej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 3/4szkl. cukru 150g masła 3 żółtka 2 słoiki
Waniliowe ImprowizacjeSernik to ciasto, które obowiązkowo gości na moim stole w każde święta i nie tylko. Przepisów na serniki jest wiele. Ja mam już kilka swoich sprawdzonych, ale lubię ciągle próbować czegoś nowego. W tym roku na Święta Bożego Narodzenia postanowiłam więc przygotować sernik, jakiego jeszcze nie piekłam. Kiedyś gdzieś w internecie natknęłam się na sernik rosyjski, który był zrobiony(...)cieście z dodatkiem orzechów laskowych. Wtedy akurat nie miałam orzechów, bo było poza sezonem, więc zrobienie sernika odłożyłam na stosowny moment. Ten moment nadszedł właśnie teraz. Miałam zapas orzechów laskowych z przydomowego sadu, a że orzechy kojarzą mi się nie tylko z jesienią, ale również ze świątecznymi smakami, to postanowiłam właśnie zastosować ten przepis. Sernik rosyjski to bardzo puszysty
Waniliowe Improwizacjeszukacie jeszcze jakiejś pysznej zimowej słodkości na świąteczne dni, to dziś przychodzę właśnie z taką propozycją! Przepiękny wieniec drożdżowy pełen słodko-kwaśnego nadzienia i cynamonowego aromatu. Między puszystymi splotami ciasta wiją się różowe wstęgi pełne smaków świątecznej Skandynawii, bo właśnie tam marcepan i żurawina rozpieszczają spragnione podniebienia zimowych łasuchów. Ten drożdżowy smakołyk nie tylko pięknie się prezentuje ale i wypełnia(...)ludzi zebranych przy stole i śnieg z cukru pudru, który miękko wylądował na rozkosznym wieńcu z marcepanem i żurawiną. Chrupcie na szczęście! ♥ Drożdżowy wieniec z marcepanem i żurawiną Potrzebujesz: Ciasto: 25g świeżych drożdży 250ml letniego mleka 50g cukru 500g mąki pszennej (T450) 1 całe jajko i 1 rozdzielone na żółtko i białko szczypta soli 75g roztopionego masła Nadzienie
Kuchnia w Słońcu SkąpanaKeks, to jedno z ciast, które mocno kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia, a szczególnie wtedy, kiedy wypełnione jest mnóstwem kolorowych bakalii. Dzisiaj podzielę się z wami przepisem na jeden z najlepszych keksów, jaki jadłam do tej pory. Ciasto jest mięciutkie, nie wysuszone i ma delikatnie rumowy posmak. Ponieważ jest łatwe do przygotowania, jak zwykła babka ucierana - to zachęcam(...)miksera do minimum i dodać posiekane bakalie oraz namoczone rodzynki razem z rumem (fot.2) . Przygotować standardową formę keksówkę. Wysmarować ją masłem i wysypać bułką tartą. Przełożyć przygotowane ciasto. Wyrównać (fot.3) . Piec najpierw w temperaturze 160°C (grzanie góra-dół) przez około 20 minut, następnie zwiększyć temperaturę do 180ºC i piec jeszcze przez 60 minut do momentu "suchego
Świat CiastaIdealny na świąteczny stół. Duży rodzinny rozmiar zaspokoi apetyt wszystkich domowników. Ciasto : mąka pszenna 300 g mąka orkiszowa 200 g drożdże 25 g mleko 250 ml masło 80 g cukier 50 g 1 jajko + 1 żółtko szczypta soli Masa makowa : ugotowany mak zmielony z cukrem ( 450 g maku, 150 g cukru ) 2-3 łyżki miodu, 1 białko jagody(...)goji 40 g ew. aromat Lukier : cukier puder 150 g sok z cytryny 1 łyżka + ok.2 łyżki wody czerwony barwnik Ciasto. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać pokruszone drożdże,które posypujemy 2 łyżkami cukru. Resztę cukru roztrzepać z jajkami. W garnuszku lekko podgrzać mleko i masło do całkowitego rozpuszczenia, nie gotować. Lekko przestudzone mleko dodać do pozostałych składników
Smaczne mojełyżeczki Masa: Mleko 500 ml Cukier 1/2 szklanki Mąka ziemniaczana 3 łyżki z górką Mąka ziemniaczana 1 łyżka Masło 200 g Przygotowanie: Do miski przekładamy wszystkie składniki na ciasto miodowe. Wyrabiamy ciasto . Ciasto wychodzi dość klejące. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Połowę ciasta przełożyć na blaszkę i za pomocą łyżki namoczonej w wodzie rozprowadzamy po całej blaszce. Wychodzi cieka(...)warstwa ciasta. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni . Pieczemy ok. 20 - 25 minut, aż ciasto ładnie się zarumieni. Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta. Ciasto miodowe po wystudzeniu robi się twardsze. Następnym krokiem będzie przygotowanie biszkoptu. Białka ubijamy, a gdy zaczną się pienić dodajemy partiami cukier i po każdym dodaniu partii cukru chwilę miksujemy. Dodajemy partiami
Kulinarne przygodyPrzepis na to ciasto wypatrzyłam na stronie Świat Ciast. Odnośnik wskazywał na blog Kuchenne zapiski Edyty, a tam, autorka odsyłała do bloga Cukierenka Klementynki. Ciasto wyszło bardzo fajne, więc warto by poszło w świat dalej Ciasto: 250 g mąki pszennej 200 g drobnego cukru 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 250 g masła 200 ml pepsi/coca-coli(...)kakao. Dodajemy sól oraz cukier, mieszamy. Jajka łączymy w osobnej misce z mlekiem, masłem oraz pepsi/coca-colą, mieszamy rózgą kuchenną. Składniki mokre dodajemy do składników suchych, mieszamy do połączenia. Ciasto przelewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (21x28cm). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30-40 minut (do suchego patyczka). Do rondelka wlewamy litr wody, dodajemy cukier
Smaki Na Talerzunadało bulionowi lekkiej, wędzonej nuty. Farsz do pierogów zrobiony został z posiekanego suma wędzonego i surowego (pół na pół), z dodatkiem lubczyku, koperku, oraz pieprzu z odrobiną soli wędzonej. Ciasto na pierogi było zaparzane, robi się je tylko z mąki, soli i wody. Pierogi z suma w bulionie o smaku rybnym Składniki na ok. 80 sztuk pierogów z rybą: Ciasto(...)rybny? Siekamy oba rodzaje suma w stosunku 1: 1. Doprawiamy pieprzem, świeżym koperkiem, lubczykiem i ewentualnie wędzoną solą do smaku gdyż wędzony sum ma dość soli. Jak przygotować zaparzane ciasto na pierogi? Ciasto na pierogi przygotowujemy z zaparzonej mąki 3 szkl. mąki i 1 szklanki wrzątku z 1 łyżeczką soli. Można dodać olej lub rozpuszczone masło. Mąkę z solą
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięRogaliki drożdżowe z nutellą i lukrem to przepis bardzo uniwersalny. Przygotujesz je z rozmaitymi farszami, np. dżemem, puree owocowym, nadzieniem serowym. Ciasto na rogaliki jest bardzo plastyczne, zawiniesz z nich nie tylko rogaliki, także bułeczki oraz zawijane ciasto drożdżowe. Polecam przepis. Rogaliki drożdżowe z nutellą SKŁADNIKI NA ROZCZYN: 50 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 1 łyżka mąki pszennej(...)Zaczyn z drożdży powinien znacznie zwiększyć swoją objętość, jeśli nie, poczekaj jeszcze kilka minut. Możesz lekko nagrzać piekarnik i tam wstawić zaczyn. Temperatura nie wyższa niż 26 stopni. Przygotowuję ciasto. Do miski wsypuję i wlewam wszystkie składniki na ciasto, wlewam rozczyn. Mieszam ręką do 10 minut. Ciasto jest elastyczne. Odkładam je w ciepłe miejsce pod przykryciem na pełną godzinę. Możesz
Zasmakuj Kuchni