lubimy domowe ciasta, to wiedzą chyba wszyscy..., że nie jadamy sklepowych słodyczy to też... U nas w domu prawie zawsze znajdzie się coś ze zdrowych, domowych słodkości. Takich rarytasów nie może zabraknąć również na wyjazdach wakacyjnych lub jak w tym roku (dzięki cudownej pogodzie) powakacyjnych weekendach. Te babeczki sprawdziły się u nas idealnie. Przygotowane w międzyczasie (dosłownie między pakowaniem(...)Wlałam sok z cytryny, wsypałam startą skórkę i zamieszałam. Następnie partiami dosypywałam mąkę i migdały wymieszane z solą i proszkiem do pieczenia. Ciasto mieszałam tylko do połączenia składników. Do miski wrzuciłam maliny i delikatnie przemieszałam. Porozdzielałam masę do przygotowanych wcześniej 12 papilotek do muffinek. W każdą muffinkę wcisnęłam po 1 jeżynie i delikatnie wyrównałam masę. Blaszkę wstawiłam do piekarnika nagrzanego
Smaczne Zdrowedodatkiem ziarenek wanilii, galaretka i truskawki. Ciasto jest wyśmienite, słodycz w nim idealnie wyważona, wszystko łączy się doskonale. Jestem pewna, że to proste i bardzo łatwe w wykonaniu ciasto na pewno Was zachwyci, wiec jeśli jeszcze nie mieliście okazji takiego próbować koniecznie przekonajcie się jak smakuje :) Myślę, że jeszcze nie raz sięgniecie po nie tego lata :) A przez pozostałą(...)dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Teraz dodaj po kolei żółtka, ubijając dokładnie po każdym dodaniu. Przesiane mąki dodaj do masy i całość bardzo ostrożnie wymieszaj szpatułką. Delikatnie przełóż ciasto do tortownicy. Piecz je w temperaturze 160 stopni C przez około 20 - 22 minut lub do tzw. suchego patyczka. Gorący
Słodko-Słony Świat Ilonyjest proste do przygotowania ponieważ nie wymaga wyrabiana, tylko wystarczy dokładnie wymieszać składniki ciasta w misce. Ciasto jest wyjątkowo puszyste, delikatne i smaczne także polecam wypróbować przepis. Do przygotowania ciasta drożdżowego będziemy potrzebować: Użyłam foremki o wymiarach 24 cm x 24 cm 400 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550) 200 ml letniego mleka 3 żółtka 80 g cukru(...)pozostałe mleko , sól i wszystko dokładnie mieszam. Gdy składniki wstępnie się połączą dodaję rozpuszczone masło i tak długo wyrabiam łyżką aż powstanie jednolita i gładka masa ( można do tego użyć robota ja robiłam ręcznie ). Ciasta nie wykładam na blat ponieważ jest dość luźne tylko cały czas wyrabiam w misce. Następnie miskę z ciastem nakrywam ściereczką i dostawiam do wyrośnięcia
Uwaga Babcia Gotujeoleju roślinnego (u mnie był to rafinowany kokosowy) Przygotowanie: Jeżeli używasz oleju kokosowego to doprowadź go do płynnej konsystencji i zblenduj na puszysta masę z cukrem. W dużej misce połącz wszystkie składniki. Ciasto ma konsystencję plastycznej gliny i łatwo się formuje. Formuj z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego i rozpłaszcz. Do odciśnięcia wzoru użyłam foremek do plasteliny (wiecie, dla maluchów
greenscarfsuchych składników. Dodajemy przestudzone masło, miód i jajko i wyrabiamy ciasto. Produkty można dodawać stopniowo i zacząć od wyrabiania ciasta mikserem. Na końcu jednak trzeba je wygnieść ręką, aby miało jednolitą, gładką konsystencję. Masę, w zależności od tego, jak bardzo jest ciepła, odstawiamy w chłodne miejsce, na ok. 1 godzinę. Kiedy będzie już wystudzona, przykrywamy ściereczką(...)wstawiamy do lodówki na minimum 24 godziny. WAŁKOWANIE: Po tym czasie wyciągamy ciasto z lodówki. Będzie twarde jak kamień, ponieważ, zarówno miód, jak i masło stwardnieją. Na tym etapie jest to jego prawidłowa konsystencja. Odkrajamy kawałek, resztę chowamy do lodówki, aby nie zmiękła. Wałkujemy na maksymalnie 0,5 cm placek. Szklanką wycinamy koła. Na każde z nich nakładamy
Kuchnia od dwojgaprzygotować bez użycia miksera. Spód nie jest słodki, dżem kwaśny, a masa kajmakowa równoważy smak. Migdały mieliłam w blenderze, niezbyt drobno. Można kupić gotowe już zmielone. Spód : 170 g mąki pszennej ( ja użyłam 450 ) 70 g mielonych migdałów 150 g masła Jajko Składniki połączyć, zagnieść na jednolite ciasto. Uformować kulę, lekko spłaszczyć, owinąć folią i wstawić do lodówki(...)minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować na blacie oprószonym mąką. Uformować dowolny kształt – ja piekłam na kwadratowej formie wielkości 24 cm. Ciasto ponakłuwać widelcem. Piec 15-20 minut w temperaturze 200 lub na złoty kolor. Wystudzić. Masa kajmakowa *: 200 ml śmietany kremówki 200 g cukru trzcinowego 50 g masła * można użyć gotowej masy kajmakowej 2-3 łyżki dżemu wiśniowego
Niebieski kubek z kawadziś pyszne ciasto, można rzec , że to sernik na zimno lub jogurt-owiec. Ważne , że smaczne i mamy efekt czegoś innego. Miłe dla oka i idealne dla podniebienia. Składniki na biszkopt: jaja 5 szt mąka pszenna typ 500 5 łyżek Kłos Pol ksylitol 2 łyżki Kłos Pol Składniki na środek: jogurt typu greckiego(...)się potraja). Przesiewamy mąkę nad ubitymi jajami i delikatnie mieszamy łopatką.Formę prostokątną standardową wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto biszkoptowe. Pieczemy 20 minut w 170 stopniach.Po upieczeniu formę wykładamy folią aluminiową i wkładamy nasz biszkopt. Masa jogurtowa: Żelatynę wsypujemy do garnuszka zalewamy wodą ( tyko tyle aby zamieszać, żelatyna spęcznieje. Włączamy gaz i mieszamy do rozpuszczenia. Żelatyna rozpuszczona więc
Różowa kuchniatutaj:- Idealna kruche ciasto - baza, przepis. / Pamiętajcie, że z podanych proporcji wyrabiacie ciasto, które schładzacie i dzielicie na dwie części. Jedna część posłuży za spód - pieczemy go w 180 stopniach (góra - dół, termoobieg) przez 20 minut.2 część to kruszonka. Czeka w lodówce podczas robienia masy serowej.2. WYKONANIE MASY SEROWEJ:- Masło ucieramy z większością cukru i cukrem waniliowym, do białości(...)WIERZCH,Ubijamy białka z cukrem. Do ubitej piany dodajemy proszek budyniowy i delikatnie mieszamy.Na upieczony, wystudzony spód wylewamy masę serową.Na masę układamy pokrojone brzoskwinie, tak aby pokryły ser.Na brzoskwinie wykładamy białkową pianę.Wyciągamy drugą część ciasta z lodówki i ścieramy ją na wierzch.Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika.PIECZENIE:180 stopni (góra - dół, termoobieg), 60 minut.(Uwaga, jeśli się rumieni za bardzo - zmniejszamy
Wypisz Wymalujzimnego mleka 1 śmietana typu ,,śnieżka'' 1 łyżka żelatyny spożywczej 3 łyżki gorącej wody 2 kopiaste łyżki ciemnego kakao Dodatkowo: 1 puszka masy kajmakowej ( 40 dag ) 5 dag gorzkiej czekolady około 20 sztuk okrągłych biszkoptów Wykonanie pysznego ciasta ,,Puszek '': 1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka(...)wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach około 21 cm x 25 cm. Pieczemy około 25 -30 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Biszkopt sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony i studzimy. Na zimny biszkopt rozsmarowujemy masę kajmakową. 2. Chrupka migdałowa: Miód, cukier, masło lub margarynę oraz
Izabelawkuchniupieczeniu spodu, na pierwszy rzut oka może Ci się wydawać, że ciasto nie oderwie się od formy. Nic się nie bój! Też tak myślałam, już byłam gotowa w nerwach wyrzucić spód i piec od nowa. Na szczęście mój zrównoważony mąż kazał mi się opanować. Na spód wylałam czekoladową masę, powciskałam w nią maliny i wstawiłam do lodówki. Po kilku godzinach(...)malinami 2016-11-07 14:23:46 Write a review Save Recipe Print Ciasto 250 g mąki pszennej 4 czubate łyżki cukru 3 łyżki kakao, takie z górką 1 jajko 150 g zimnego masła Krem 2 tabliczki czekolady ( ja użyłam 1 gorzką i 1 mleczną- i masa czekoladowa była mocno wytrawna, dla lubiących słodsze wersje polecam tylko pół gorzkiej czekolady
Rusty Forkpowtarzam się. Dzisiaj pyszne wręcz idealne ciasto, lekko słonawe ale słodkie, czekoladowe ale nie kakaowe, wilgotne ale lekkie. Coś po prostu idealnego. Mianowicie Blondie z dodatkiem pistacji! Do przygotowania ciasta potrzeba nam: 4 jajka 200g białej czekolady 200g masła 1,5 szkl. mąki 0.5 szkl. cukru szczypta soli garść łuskanych pistacji 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia(...)rozpuszczamy masło, dodajemy do niego czekoladę i sól i łączymy w gładki sos. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy przestudzą czekoladę, łączymy wszystko na gładką masę. Stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia ciągle mieszając. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i posypujemy pistacjami, pieczemy 20-25 min w temp. 180 stopni, z funkcją grzania góra-dół
Kuba Gotujecukier wanilinowy 220 g masła Dodatkowo: 1 puszka masy kajmakowej (może być klasyczna lub o dowolnym smaku, np. kakaowym, orzechowym lub tiramisu) 180 g herbatników (zwykłych, jasnych) 180 g herbatników kakaowych 1 szklanka orzeszków ziemnych niesolonych (lub orzechów włoskich) suszona żurawina tarte orzechy włoskie Przygotowanie ciasta: Dwie i pół szklanki mleka oraz masło wkładamy do garnka z grubym(...)suchej patelni i siekamy na mniejsze kawałki. Puszkę masy kajmakowej umieszczamy na chwilę w ciepłej wodzie, żeby masę łatwo było rozprowadzić. Kajmak wykładamy na herbatniki i leciutko solimy. Posypujemy orzeszkami ziemnymi i żurawiną. Jeszcze tylko posypcie dodatkowo tartymi orzechami włoskimi. Pycha! Ciasto wstawiamy do lodówki na noc. Smacznego
Zasmakuj Kuchnipowtarzam się. Dzisiaj pyszne wręcz idealne ciasto, lekko słonawe ale słodkie, czekoladowe ale nie kakaowe, wilgotne ale lekkie. Coś po prostu idealnego. Mianowicie Blondie z dodatkiem pistacji! Do przygotowania ciasta potrzeba nam: 4 jajka 200g białej czekolady 200g masła 1,5 szkl. mąki 0.5 szkl. cukru szczypta soli garść łuskanych pistacji 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia(...)rozpuszczamy masło, dodajemy do niego czekoladę i sól i łączymy w gładki sos. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy przestudzą czekoladę, łączymy wszystko na gładką masę. Stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia ciągle mieszając. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i posypujemy pistacjami, pieczemy 20-25 min w temp. 180 stopni, z funkcją grzania góra-dół
Kuba Gotujenaszych nowych Sąsiadów - odwiedzili nas, dali śliwki... To ewidentny znak, że ciasteczka zadziałały, jak powinny. A jeśli nie macie akurat nowych sąsiadów, nie przejmujcie się, i upieczcie takie ciasta dla starych. Z pewnością się ucieszą! Ciastka z czekoladą i orzechami włoskimi Składniki: (na 40 sztuk) 250 g miękkiego masła 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 100 g cukru 100 g ciemnego(...)mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 250 g ciemnej czekolady (57%) 125 g orzechów włoskich Masło z cukrem i ekstraktem ubić na puszystą, jasną masę. Wbić jajko, połączyć. Mąkę przesiać z sodą. Dodać do ciasta w 2 partiach, mieszając łyżką. Na końcu dodać grubo posiekane orzechy i czekoladę, połączyć. Z ciasta formować kulki o wadze 30 g, spłaszczać
Pożeraczka, czyli raz adobrzejego bezsporną i chlubną wizytówką. Kto nie lubi domowych konfitur, deserów, lodów i ciast z owocami? Chyba jeszcze się taki nie urodził. Świeże, pachnące maliny zatopione w słodyczy ciasta z chrupiącymi migdałami, już czas na placek malinowo migdałowy. Składniki: - 8 jaj- 3 szklanki mąki luksusowej (typ 550)- 2 szklanki drobnego cukru do wypieków- 1 szklanka oleju- 3 łyżeczki proszku(...)Całe jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dolewamy, cały czas ubijając, olej oraz esencję migdałową. Przesianą mąkę z proszkiem dodajemy porcjami do ubijanej masy. Dużą, prostokątną blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto. Maliny oprószamy lekko mąką (tą samą, jaką daliśmy do ciasta) i układamy na cieście, wierzch posypujemy płatkami migdałowymi. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego
mojewypiekiinietylko