ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1146/3191)

Serowy Torcik z Truskawkami i Bezą 376

minuty. Dodać żółtka i wymieszać mikserem na niskich/średnich obrotach do połączenia składników. 2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać na maślaną masę, dodać mleko i wymieszać, krótko, ale dokładnie mikserem. 3. Połowę ciasta przełożyć do tortownicy o średnicy 23cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno, wyrównać. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180C na funkcji

Mała Cukierenka
Babka cytrynowa 139

formy. Sposób przygotowania babki cytrynowej: Masło i jajka dobrze jest wyjąć wcześniej z lodówki tak, żeby osiągnęły temperaturę pokojową – wtedy ciasto się nie waży. Miękkie masło ucieram z cukrem na jednolitą masą a następnie dodaję całe jaka delikatnie mieszając. Gdy masa jest jednolita wsypuję kisiele, ucieram przez chwilkę a następnie dodaję proszek

Gotuj Się Kto Może
Truskawkowy Raj. Prosty przepis na słodkie, puszyste i wilgotne ciasto truskawkowe z olejem, w ulepszonej zdrowszej wersji. 1156

ksylitolem na delikatną, puszystą masę.   Dodajemy płynne składniki, następnie powoli i stopniowo mąkę, cukier i proszek.   Dokładnie mieszamy mikserem na jednolitą masę.   Truskawki myjemy i zostawiamy do wyschnięcia.   Blachę (potrzebujesz dużą blachę, ciasto mocno wyrośnie w górę!) posmaruj masłem i obsyp obficie wiórkami lub wyłóż papierem do pieczenia.   Teraz wylej ciasto, ułóż świeże truskawki

IzaGotuje
PIERNICZKI GRZYBKI 181

mikserem do połączenia składników. Dodać miód i wymieszać mikserem. 2. Do mąki dodać sodę, przyprawy i wymieszać. Około 2/3 mąki dodać do maślanej masy, dodać jogurt wymieszać krótko mikserem. Dodać pozostałą mąkę i rękoma zagnieść ciasto (jeśli wyjdzie bardzo klejące dodać jeszcze trochę mąki). Gotowe ciasto podzielić na dwie części, każdą zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki(...)schłodzonego ciasta formować w rękach kulki, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ( patrz FILM ) i spłaszczać formując kapelusiki. Z drugiej części ciasta formować nóżki grzybków, brać małe kawałki ciasta i rolować je w dłoniach, układać na blaszce do pieczenia. Proszę zachować między ciasteczkami odstępy, ponieważ dużo rosną w piekarniku. 4. Pierniczki wstawić do nagrzanego piekarnika piec w temperaturze 170C

Mała Cukierenka
Ciacho malinowo-kakaowe 164

niż połowę masy wykładamy na wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą.Do reszty naszej masy przesiewamy 1,5 łyżki kakao.Mieszamy i wykładamy dowolnie na jasną masę.Włączamy piekarnik na 200 stopni GÓRA-DÓŁ. Ciasto równamy i wykładamy maliny. Teraz jeżeli są kwaśneposypujemy lekko cukrem.Pieczemy  ok .35 minut/200 st.Metodą patyczka sprawdzamy gotowość ciasta do zjedzenia.Powinien być suchy.Oczywiście zamiast

Pasje Jolki
Żurkowa tarta na Wielkanoc 152

tarta do oprószenia formy masło do wysmarowania formy Farsz: 300g białej parzonej kiełbasy 6 jaj Masa jajeczno-żurkowa: 200ml gęstego zakwasu żurkowego 3 jajka 140g serka śmietankowego 1 łyżka mąki pszennej 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki majeranku sól morska świeżo zmielony pieprz Wykonanie: 1. Ciasto kruche: Mąki przesiać na stolnicę, dodać masło, jajko, proszek(...)pieczenia, sól i zagnieść na jednolite ciasto. Gotowym ciastem wylepić formę tarty wysmarowaną masłem i oprószoną bułką tartą.  Całe ciasto nakłuć widelcem i podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 20 minut na złoty kolor. 2. Masa jajeczno-serowa: Jajka roztrzepać z zakwasem żurkowym i serkiem śmietankowym. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, mąkę, majeranek, doprawić do smaku solą

Szalona Kuchnia Eweliny
Kotlety ziemniaczane – puszyste, miękkie i delikatne, z minimalną ilością mąki 168

proporcje nie dziwią, jeśli dalej czytam „wyrabiamy ręcznie miękkie ciasto” – nie, ziemniaki to nie mąka, nie gluten i nie ciasto drożdżowe żeby je wyrabiać – im dłużej ziemniaczanego ciasta dotykacie, tym bardziej robi się gumowe, ciągnące i finalnie – szybko wilgotnieje i podchodzi wodą, w następstwie czego się rozpada. Takie ilości mąki w przepisach nie wzięły się znikąd, tylko z czystej niewiedzy(...)słowo? Nie musicie. Zróbcie mały eksperyment i wrzućcie ugotowanego ziemniaka do blendera kielichowego – gwarantuję Wam, ze skończycie z ostrzami zaklejonymi na amen masą przypominającą ciągnący się, rozpuszczony żółty ser. Dalej chcecie zagniatać ciasto? Wiele osób kotlety ziemniaczane traktuje jako danie z resztek – u mnie w kuchni resztek nie ma, ziemniaków zawsze szykuję tylko tyle, ile zjemy. A do robienia kotletów

Karo in the Kitchen
Proste rogaliki z marmoladą 329

pączkami, czy faworkami. Idealne do kawy, kruchutkie, bardzo proste w przygotowaniu rogaliki z marmoladą z owoców leśnych i wiórkami kokosowymi. Przepis na rogaliki z marmoladą z owoców leśnych: Składniki Ciasto ( około 30 rogalików ): 300 g mąki pszennej 220 g masła 220 g kremowego serka 1 zółtko Cukier puder Wiórki kokosowe Sól Konfitura z owoców leśnych: 200 g świeżych lub mrożonych(...)zasypujemy cukrem i odstawiamy na 60 minut, aż zaczną puszczać sok. W misce ubijamy masło i kremowy serek do momentu uzyskania puszystej i jednolitej masy. Następnie wsypujemy mąkę pszenną, 1 łyżeczkę soli i wyrabiamy ciasto do momentu, aż mąka przestanie być widoczna. Przenosimy ciasto na folię spożywczą, starannie owijamy i wkładamy do lodówki na 2 godziny. Kiedy ciasto się chłodzi

ale Pysznie
Jabłkowa Tarta pod maślaną kruszonką 138

pamiętając aby nie smarować boków tłuszczem. Nakłuwamy ciasto widelcem i pieczemy przez 15 minut w temp. 190*C. Z podanych składników na kruszonkę wyrabiamy ciasto i wkładamy je do lodówki aby nieco stwardniało, ponieważ masa będzie bardzo delikatna i może się nieco topić w cieple. Jabłka obieramy i czyścimy z gniazd i kroimy w kostkę. Podsmażamy w garnku przez około(...)wszystko przykrywamy kruszonką w dowolnej formie. U mnie są to "łatki". Pieczemy przez kolejne 15 - 20 minut w temp. 170*C do momentu aż kruszonka nabierze kolorów.  Ciasto po upieczeniu jest delikatne, zwłaszcza kruszonka. Jeżeli jabłka są za kwaśne można dodać do nich nieco cukru. Pamiętaj aby być na bieżąco polub mnie na facebooku

W Moim Magicznym Domu
Naleśniki bananowo-kokosowe (wegańskie) 228

Gwarantuję, że jeden z pewnością zaspokoi Waszą ochotę na słodkie na cały dzień. Brak cukru niech Was nie zwiedzie, bo są wystarczająco słodkie od bananów. Inspiracja: Wesoła Kuchnia Składniki: Ciasto na 3-4 szt: 1 szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki wody kokosowej ¼ - 1/2 szklanki wody gazowanej 1 banan Szczypta soli Nadzienie na 3 szt: 1 puszka mleczka kokosowego(...)tabliczki gorzkiej czekolady Opcjonalnie posiekane orzechy włoskie Przygotowanie: Mleczko kokosowe odstawić na kilka godzin i nie wstrząsać nim. Po otwarciu odłożyć gęstą masę kokosową na nadzienie. Odstała woda kokosową zostanie dodana do ciasta. Karmelizowane banany: Banany obrać, polać sokiem z cytryny. Na patelnię nałożyć miód doprowadzić do rozpuszczenia, ułożyć  banany i przesmażyć je aż się skarmelizują. Ciasto: Banana zblendować

Fabryka pomysłów
Sękacz wielkanocny 155

dostępne są tylko niewielkie kawałki, za które trzeba zapłacić jak za szczere złoto. Podjęłam więc decyzję ostateczną, upiekę sękacz sama, własnoręcznie i choć było to jedno z najbardziej czasochłonnych ciast jakie w życiu upiekłam, stwierdzam, że było warto. Przywiozłam je do rodzinnego domu M. wczoraj, a w tej chwili nie ma już ponad połowy. Sękacz wielkanocny 25 dag masła szklanka(...)amaretto), wsypać migdały, rozdrobnioną wanilię i oba rodzaje mąki. Ze schłodzonych białek z odrobiną soli, ubić sztywną pianę i dalikatnie mieszając, dodać ją do masy jajecznej. Formę natłuścić i na dnie rozprowadzić dwie łyżki ciasta, piec ~5minut w temperaturze 200 C. Gdy ciasto lekko się zarumieni, wyjąć z piecyka i na podpieczonym cieście rozłożyć kolejne dwie łyżki ciasta. Ponownie wstawić

Przepysznik - BLW i nie tylko
Ciasto buraczano-marchewkowe z kremem czekoladowym (Torta di carote e barbabietole con crema di cioccolato) 167

cioccolato fondente 250 g di panna fresca 100 g di burro 1 cucchiaio di cacao amaro 1 bacca di vaniglia PRZYGOTOWANIE Ciasto Żółtka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na jasn ą , puszyst ą masę. Nie przerywając miksowania, stopniowo dodajemy olej. Następnie dodajemy startą marchew i buraki oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia; mieszamy tylko do połączenia się(...)koniec wmieszamy białka ubite na sztywną pianę ze szczyptą soli. Formę do pieczenia o wymiarach 30 cm x 40 cm wykładamy papierem do pieczenia. Do formy wylewamy ciasto, ktore pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 30-40 min (do tzw. suchego patyczka). **** PREPARAZIONE Torta Montate i tuorli con lo zucchero e la vanillina, fino ad ottenere

La grande e la piccola cuoca
Kokosowe fit ciasto z mango 274

ciasta z mango: Mąkę kokosową wymieszać z mąka pszenną i proszkiem do pieczenia. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodać płynny olej kokosowy - cały czas mieszając. Następnie wsypać suche składniki i dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do blachy o wymiarach około 30x30 cm. Na wierzchu ciasta ułożyć kawałki mango. Ciasto kokosowe piec w temperaturze 170 stopni

kolorowotorcikowo
Ciasto drożdżowe z żurawiną i ananasem . 166

wyrosło. Podrośnięte ciasto smarujemy białkiem, układamy cząstki ananasa i posypujemy żurawiną. Sezam blendujemy z płatkami i cukrem. Gdy powstanie lekko wilgotna masa (uwolni się olej z sezamu) dodajemy dwa białka i razem wyrabiamy. Takim żwirkiem posypujemy wierzch ciasta, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 50 stopni, podkręcamy temperaturę  do 180 i pieczemy 40 -45 minut. Ta kruszonka ma smak chałwy

Dieta moja pasja
mazurek paryski 147

cukru 50 g masła 2 jajka na przełożenie słoiczek powideł śliwkowych łyżka kakao + dodatkowo dowolna dekoracja Składniki na kruche ciasto posiekać nożem a następnie zagnieść. Wstawić do lodówki na pół godziny. W tym czasie przygotować masę maślaną i nadzienie. Masło utrzeć z cukrem, ucierając dodać jajka a następnie mąkę. Powidła wymieszać z kakao. Schłodzone ciasto rozwałkować na wielkość blaszki. Posmarować

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia

Proponowane wyszukiwania