Przepis na ten serniczek znalazłam na blogu Feria Smaków. Jeśli lubicie ciasta bez pieczenia, serniczki na zimno, być może przypadnie on Wam do gustu. Nie nastawiajcie się jednak na ciasto lekkie, bo takie zdecydowanie nie jest. Ja osobiście mam co do niego mieszane uczucia. Serniczek wyszedł smaczny, słodki (choć i tak dałam mniej zarówno miodu, jak i białej czekolady(...)prostu nie był czas na tego typu deser?;) Spód: 200 g ciasteczek maślanych 80 g masła 1 op. cukru waniliowego (16g) 1 łyżeczka imbiru w proszku 1 łyżeczka cynamonu Masa: 500 g twarogu sernikowego (ja użyłam Mój Ulubiony z wiaderka) 3 łyżeczki żelatyny (15g) 150 g białej czekolady 400 ml śmietanki 36% 250 g mascarpone 1/2 szklanki miodu (można dać
Smaki Na Talerzucukrów podpada pod kategorie cheat meal ( tutaj możecie poczytać czy cheat meal rujnuję twoja dietę). Składniki : (Ja przygotowywałem w formie do pieczenia chleba o wymiarach 26cm x 12cm) Spód ciasta: ½ szklanki orzechów nerkowca ⅓ szklanki mąki migdałowej 2 łyżeczki kakao 1 łyżka miodu Przygotowanie: Orzechy musimy namoczyć w wodzie przez minimum 4 godziny, albo najlepiej przez całą noc. Wykładamy papierem formę(...)szklanki daktyli ½ szklanki mleka koksowego ½ szklanki oleju kokosowego szczypta soli Przygotowanie : Wrzucamy wszystko do blendera i mieszamy, aż składniki połączą się w jedną masę. Wylewamy nasze karmelowe nadzienie na wcześniej przygotowany spód do ciasta i znowu odkładamy do lodówki. Czekoladowa góra: ½ szklanki oleju koksowego 2 łyżeczki kakao 1-2 łyżeczki miodu Przygotowujemy ostatni etap naszego ciasta – czekoladową górę. Ponownie
PaleoLifePierogi Ruskie Składniki: Farsz: ok 1 kg ziemniaków 250-300 g chudego twarogu 2 duże cebule Majeranek, pieprz, kucharek, magii, sól Ciasto: 300 g Mąki Basi do pierogów ( jedna z lepszych mąk) 150 g wody 1 - 2 łyżek oleju ok. 1 łyżeczki soli Wykonanie: Ziemniaki gotujemy z solą. W międzyczasie smażymy pokrojoną w kostkę cebulę na mocny złoty kolor(...)gorących ziemniaków. Dodajemy twaróg i przyprawy. Wszystko tłuczemy tłuczkiem do ziemniaków aż ziemniaki i cała reszta się wymiesza i powstanie nam jednolita w miarę masa. Ważne aby smak farszu był bardzo wyrazisty, ponieważ w cieście się on straci , więc spokojnie nie żałować przypraw. Uważam ,że tajemnicą dobrych pierogów są przyprawy i duża ilość , dobrze wysmażonej cebuli. Kiedy farsz będzie gotowy
W Moim Magicznym Domuświętami mielić mak i zawijać makowce. Kutię mieliśmy raz, klusek z makiem w święta nie jadamy, dlatego bardzo często tworzę jakieś nowe, szybkie makowe propozycje. Dziś chciałabym Wam zaprezentować ciasto makowe z żurawiną, które mimo braku innych bakalii smakuje jak makowiec z orzechami. Kusząca propozycja, prawda? ;) Spokojnie można powiedzieć, że to makowiec dla zabieganych.Składniki:3 białka170 g mąki4 jajka100(...)jajka, ubijamy, gdy masa potroi swoją objętość dodajemy cukier i dalej ubijamy.W oddzielnej misce mieszany wszystkie suche składniki, a następnie partiami dodajemy do przygotowanej masy. Na koniec dodajemy ekstrakt i ubite na sztywno białka.Ciasto przykładamy do klasycznej formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Ustawiamy do nagrzanego do 180 st. piekarnika i pieczemy około 55 minut (10 minut przed
Słodkie Przyjemnościwielką chęcią brali dokładki ;) Polecam! Składniki: (na blaszkę o wymiarach 25x35 cm) Ciasto półkruche: 200 g zimnego masła 290 g mąki pszennej 3/4 szkl cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 3 żółtka 1 łyżka kwaśnej śmietany 18% Masa makowa: 500 g zmielonego maku 1 szkl mleka 100 g masła 2 łyżki miodu 1 średni jabłko(...)połączenia. Na ostudzony spód wyłożyć masę makową, wyrównać. Na nią wyłożyć masę serową, również wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 st.C przez ok. 60 minut, aż sernik będzie ścięty z wierzchu. Gdyby za szybko się rumienił należy przykryć go folią spożywczą i dalej piec. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika. Po wystudzeniu schłodzić w lodówce najlepiej całą
Nastoletnie WypiekaniePiątnicę") sok z 0,75 limonki 1 szklanka wiórków kokosowych WYKONANIE: CIASTO: Piekarnik nagrzej do temperatury 175 stopni C . Keksówkę o wymiarach 26 x 11 cm wysmaruj masłem, a następnie wysyp mąką. W misie miksera utrzyj miękkie masło z cukrem na gładką i puszystą masę przez kilka minut. Następnie wbijaj po jednym jajku miksując dokładnie po każdym(...)wsyp 1 szklankę mąki, proszek do pieczenia, sok i skórkę z limonki oraz mleko. Zmiksuj i ponownie wsyp pozostałą 1 szklankę maki. Zmiksuj masę tylko do połączenia się składników. Wyłóż same do formy i piecz ciasto przez 1 godzinę do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmij i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. LUKIER: W miseczce dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Lukrem posmaruj
Słodko-Słony Świat IlonyPiątnicę") sok z 0,75 limonki 1 szklanka wiórków kokosowych WYKONANIE: CIASTO: Piekarnik nagrzej do temperatury 175 stopni C . Keksówkę o wymiarach 26 x 11 cm wysmaruj masłem, a następnie wysyp mąką. W misie miksera utrzyj miękkie masło z cukrem na gładką i puszystą masę przez kilka minut. Następnie wbijaj po jednym jajku miksując dokładnie po każdym(...)wsyp 1 szklankę mąki, proszek do pieczenia, sok i skórkę z limonki oraz mleko. Zmiksuj i ponownie wsyp pozostałą 1 szklankę maki. Zmiksuj masę tylko do połączenia się składników. Wyłóż same do formy i piecz ciasto przez 1 godzinę do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmij i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. LUKIER: W miseczce dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Lukrem posmaruj
Słodko-Słony Świat Ilonymiękką margarynę, cukier, jajka, cukier wanilinowy utrzeć mikserem do spienienia z 3-4 minuty, masa będzie zważona, ale ma taka być wsypać do masy mąkę z proszkiem i połączyć składniki mikserem na dużych obrotach do ciasta wsypać zasypane cukrem porzeczki i krótko mikserem połączyć składniki forma 29x16 cm wyłożona papierem do pieczenia, do formy przełożyć ciasto, piekarnik nagrzany
W Mojej Kuchni Lubięokoło godzinę. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie. Mięso zmielić w maszynce razem z cebulą, dodać przyprawy i wymieszać masę. Dodać do niej tyle rosołu, aby nie była zbyt sucha. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt. Podzielić go na trzy paski, na środku każdego ułożyć farsz i zlepić brzegi, aby powstał rulon. Podzielić
wyzwania kuchenneszczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Mąkę i proszek do pieczenia dodajemy stopniowo do masy jajecznej i delikatnie wymieszamy łyżką. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 25 minut. Studzimy. Blat kokosowy: Białka z cukrem ubijamy na sztywno. Wsypujemy wiórki
Pyszności Słodkościtrakcie ubijania dodawać stopniowo cukier, a następnie pojedynczo żółtka stale ubijając. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać z masą jajeczną. Dno blaszki o wymiarach 23x38 cm wyłożyć papierem. Wlać ciasto i piec w 180 stopniach C około 30-40 minut. (do suchego patyczka) Krem 1/2 l mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej
O kuchni z uczuciemminut w temp. 170 stopni. Mała podpowiedź na koniec - jeśli używamy cukru brązowego, 250-300 ml maślanki w zupełności wystarczy. Kiedy dodajemy cukier trzcinowy, ciasto jest bardziej gęste i warto dolać jeszcze trochę maślanki, aby masa łatwiej się mieszała, a babeczki były wilgotne
Kulinarne Inspiracjemigdałów) 150 g cukru pudru 150 g masła, miękkiego 5 jajek 50 g kakao 1 szczypta soli dodatkowo: rum do skropienia ciasta wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek. Masło miksujemy mikserem, dodajemy stopniowo cukier puder i miksujemy na puszystą masę. Następnie stopniowo dodajemy żółtka, miksujemy. Następnie stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z kakao oraz zmielonymi orzechami i miksujemy do połączenia się składników(...)upieczeniu jeszcze gorące ciasto skrapiamy rumem i polewamy lukrem. Następnie gdy lukier zacznie zastygać przy pomocy np. okrągłej foremki lub szklanki wycinamy półksiężyce. składniki na lukier: 200 g cukru pudru 50 ml rumu wykonanie: Cukier ucieramy z rumem na gładką masę
Domowy Smak JedzeniaDobrzechowa - kuchnia podkarpacka Składniki na 2 zawijańce makowe: Składniki na masę makową: 500 g maku 1 jajko 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru 3 łyżki miodu 3 łyżki powideł śliwkowych lub dżemu kilka kropli olejku migdałowego bakalie wg uznania (orzechy, migdały, rodzynki) około 1 litr mleka Składniki na ciasto: 500 g mąki pszennej 60 g drożdży 250 ml mleka(...)całości się wchłonie. Ciasto i miskę lekko oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aż ciasto podwoi objętość. Wracamy do maku. Jajko roztrzepujemy i dodajemy do maku razem z mąką ziemniaczaną, cukrem, miodem, powidłem i olejkiem migdałowym. Masę mieszamy łyżką, rozcierając ją w taki sposób, by jajko było dobrze rozprowadzone. Dodajemy bakalie i mieszamy. Jeśli korzystamy z maku
Trzeci talerzciasto podzieliłam na 2 części i do jednej z nich dodałam kakao. Rozwałkowane ciasta pokroiłam na pasy o różnej szerokości i ułożyłam je w dość przypadkowy sposób. Po schłodzeniu ciasto pokroiłam na ciasteczka. Na koniec trochę roztopionej czekolady i gotowe :) Składniki na około 30 sztuk: 400 g mąki 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g masła 100 g cukru podru(...)pieczenia. Masło kroimy w kostkę i rozcieramy palcami z mąką, a następnie siekamy nożem. Jajka ubijamy, dodając stopniowo cukier puder oraz olejek migdałowy. Masę jajeczną dodajemy do mąki z masłem i krótko wyrabiamy ciasto. Dzielimy je na 2 części i do jednej z nich dodajemy kakao ponownie wyrabiając. Każde ciasto osobno lekko spłaszczamy, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki
Trzeci talerz