ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1162/3191)

Ciasto "Pawi ogon" z serową roladą 645

sztywną pianę, powoli dodajemy cukier kryształ oraz po jednym żółtku. Do puszystej masy przesiewamy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Mieszamy delikatnie drewnianą łyżką i przelewamy na wyłożoną papierem blaszkę. Pieczemy do suchego patyczka w temp 180st C (ok 20-25minut). Studzimy. 2. Kruche ciasto z wkładką serową: Przesianą(...)mąkę siekamy z margaryną, kwaśną śmietaną, jajkiem, żółtkiem, cukrem pudrem oraz proszkiem do pieczenia. Zagniatamy ciasto i chłodzimy je w lodówce min. pół godziny. W tym czasie przygotowujemy serownik: Żółtka ucieramy z cukrem kryształem, dodajemy podwójnie zmielony biały ser, budyń oraz rodzynki. Miksujemy. Do masy serowej dodajemy pianę ubitą ze szczyptą soli z 3 pozostałych białek. Delikatnie łączymy za pomocą

Kuchnia w czekoladzie
NIebiański Sernik 280

sernik powinien być ścięty i sprężysty na wierzchu.  Wystudzić w uchylonym piekarniku, następnie schłodzić w lodówce przez około 12 godzin. Dodatkowo: Masa kajmakowa do polania na wierzch. Opcjonalnie: Polewa czekoladowa oraz rozpuszczona biała czekolada do ozdobienia ciasta

The Sweet Damsel
Ciasto Sama słodycz 183

mąki pszennej 3/4 szklanki cukru pudru 3 żółtka 12 dag domowego masła 3 łyżki śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia + dżem porzeczkowy Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche. Formujemy w kule, owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na godzinę. Dzielimy na 2 części i wykładamy do blach 25 x 36 cm. Jedną smarujemy dżemem porzeczkowym. Pieczemy po 35 minut(...)cukrami na wolnym ogniu przez około 30 minut, aż zacznie lekko gęstnieć( z łyżki będzie ciągnąć się strużka płynu, tzw. nitka). Studzimy, ale masa ma być lekko ciepła, dodajemy masło Dodatkowo: bakalie do przybrania ciasta lub polewa WYKONANIE ciasto kruche z dżemem porzeczkowym krem mleczny   ciasto kruche kajmak       bakalie lub polewa czekoladowa     Smacznego

Domowe ciasta
Sernik z mieszanką keksową 264

zimnym masłem dodając jajka i śmietanę. Szybko zagnieść. Do przygotowania ciasta można użyć malaksera. Ciasto podzielić na dwie części i włożyć do zamrażarki na około 30 minut. Jedną część ciasta zetrzeć na tarce jarzynowej do formy o wymiarach 20 x 30 cm. Wcześniej formę wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Żółtka oddzielić od białek, włożyć do misy miksera razem(...)proszek budyniowy, wlać rozpuszczone i przestudzone masło, olejek pomarańczowy. Wsypać mieszankę keksową i dokładnie wymieszać. Na końcu wmieszać delikatnie ubite białka ze szczyptą soli. Masę serową wyłożyć na wcześniej przygotowany spód. Na wierzch zetrzeć zmrożone ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C. Po 20 minutach zmniejszyć temperaturę na 150*C i piec jeszcze przez 45 min. Studzić

https:KKuchniaMniam
Proste piernikowe ciasto bananowe 197

owoce i warzywa to nic nie zastąpi mi zapachu pieczonego ciasta gdy za oknem wieje chłodny wrześniowy wiatr. I właśnie z okazji zbliżającej się jesieni upiekłam dziś proste piernikowe ciasto bananowe :) Przepis: 150gr margaryny lub masła 1,5 szklanki cukru 2 całe jajka 4 banany Garść orzechów laskowych Wszystko wrzucamy do miski i miksujemy. 2,5 szklanki mąki 2 łyżeczki(...)piernika (ja zastąpiłam 2 łyżeczkami świeżo startego cynamonu + łyżeczkę kardamonu + garść orzechów laskowych + czekoladowe kolorowe posypki) Mieszamy suche produkty, następnie dodajemy do zmiksowanej masy z masła, cukru, jajek i bananów. Znów wszystko razem mieszamy. Ciasto nakładamy do foremki, którą nacieramy margaryną i bułką tartą. Pieczemy w temp. 175 stopni przez 60minut. Ciasto w smaku pyszne! I choć nie mam zdolności

upichcona
Babka piaskowa z skórką cytrynową 197

jeść mąki, bo jest w niej proszek do pieczenia i będę chora, a ja i tak musiałam spróbować :) Miałam wtedy może 4 lata… słodkie wspomnienia :) Ciasto piaskowe: 20 dag margaryny 4 jajka 20 dag cukru pudru 2 łyżki słodkiej śmietany 15 dag maki pszennej 10 dag mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy otarta skórka(...)białek, którą dodajemy do masy na przemian z wymieszanymi mąkami i mieszamy. Na koniec dodajemy otartą skórkę z cytryny, mieszamy i przekładamy około 90% masy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą blaszki. Do reszty ciasta dodajemy łyżkę kakao, mieszamy i wykładamy łyżką przez środek ciasta, tworząc pasek. Babkę piaskową pieczemy około 40 minut w temperaturze 180°C * jeśli

Smakowy Raj
Tarta czekoladowa 155

można użyć cukru pudru) 1 jajko 1 łyżeczka soku z cytryny 1-2 łyżki zimnej wody Suche składniki miksujemy do czasu, aż masa uzyska strukturę kaszy. Dodajemy do niej ubite jajko, sok z cytryny i wodę. Wyrabiamy ciasto do czasu, aż stanie się gładkie. Formujemy z niego, w zależności od rodzaju formy do tarty prostokąt lub koło o grubości(...)zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut.Po tym czasie ciasto wałkujemy i wykładamy nim spód formy do tarty. Spód podpiekamy ok. 15 minut w 180 st. C. Wypełnienie: 100 g gorzkiej czekolady 125 g serka ricotta 1 jajko 3 łyżek słodzika (ja użyłam ksylitolu) 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej (można pominąć) opcjonalnie: dwie garści mrożonych wiśni

Kucharzyca
Sernik 957

masła 5 łyżek cukru pudru 2 żółtka szczypta soli zapach waniliowy Posiekać mąkę i zimne masło. Dodać żółtka, cukier, zapach i sól. Ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 min.   Masa serowa 1 kg sera w wiaderku 5 jaj 1,5 szkl. mleka 1 szkl. cukru 2 budynie śmietankowe w proszku 2 łyżki mąki ziemniaczanej zapach(...)przez ok. 20 min. Po wyjęciu ostudzić.  Obniżyć temperaturę piekarnika do 180 o C. Na wystudzony spód wylać masę serową. Wstawić do piekarnika i piec ok 1h 20 min. Po upieczeniu wierzch ciasta można posmarować delikatnie podgrzaną konfiturą brzoskwiniową i pozostawić jeszcze trochę w wyłączonym piekarniku. Sernik przechowywać w lodówce i podawać następnego dnia. Nie kroić w dniu pieczenia

coolinarnastrefa.blogspot.com
Szybkie ciasto z rabarbarem ( całoroczne ciasto z owocami ) 377

upiec ciasto. Ja swoje ciasto posypałam kruszonką. Wersja najszybsza, to ciasto z owocami posypane po upieczeniu cukrem pudrem. Składniki  ( na małą blachę lub tortownicę średnicy około 25 cm ) Ciasto : 2 jajka 1/2 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej 125 g masła/margaryny 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia owoce - rabarbar lub dowolne inne Kruszonka: 2 łyżki masła 2 łyżki(...)żółtek. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać żółtka - ubijać chwilę, aż masa stanie się jasna i puszysta. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia. Wsypać do masy jajecznej - delikatnie mieszać. Do ciasta powoli wlewać roztopiony tłuszcz - nie przerywając ucierania. Do wyłożonej papierem do pieczenia blachy, przelać ciasto. Na jego wierzchu ułożyć owoce, posypać kruszonką. Piec w 170 stopniach

kolorowotorcikowo
Bezkarny wegański sernik 241

bataty z piekarnika i przestudź na tyle, by móc je obrać. Upieczone bataty obierz ze skórki, zblenduj na gładka masę i połącz z masą „serową” Na końcu dodaj mąkę kukurydzianą i dokładnie wymieszaj. Przełóż ciasto do tortownicy, wygładź wierzch. Piecz przez 70 minut w temp. 170 C na środkowej półce piekarnika w kąpieli wodnej. Wykorzystałam blachę która standardowo

greenscarf
Tort tęczowy 240

cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy po jednym jajku ciągle mieszając. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy stopniowo na przemian z mlekiem. Miksujemy na najniższych obrotach i niezbyt długo, tylko do połączenia się wszystkich składników. Ciasto dzielimy na 6 równych części i przekładamy do miseczek. Do każdej miseczki dajemy odrobinę innego koloru barwnika i dokładnie mieszamy(...)wyłożyć papierem do pieczenia. Każdy kolor ciasta pieczemy po około 15-20 min w 180 stopniach. Po upieczeniu gorący placek odwracamy do góry dnem i układamy na papierze do pieczenia do ostygnięcia.  Blaty pozostawiamy do zupełnego ostygnięcia. Zimny serek mascarpone i zimną śmietanę ubijamy na najwyższych obrotach, aż powstanie gęsta, kremowa masa. Dopiero wtedy dodajemy cukier puder i mieszamy

na moim stole...
Drożdżówka z porzeczkami i ..proszkiem do pieczenia 188

Był sernik z masą makową ..zostało masy makowej..i postanowiłam zrobić rogaty makowiec..przepis znalazłam w książce Słodki Świat Kasi..no i...zaczęłam poszczególne składniki na ciasto dodawać do pojemnika w automacie do chleba..i ...zamiast cukru waniliowego wsypałam ...proszek do pieczenia...no i co teraz? robić dalej? wyrzucić? ..troszkę udało mi się wybrać tego(...)proszku ..ale wiadomo, że część została...no i tak wyszła drożdżowka z proszkiem do pieczenia..obawiałam się co z tego będzie..i żal mi było masy makowej , wiec dałam tylko  porzeczki czerwone...Ciasto urosło..było smaczne, ale czuć było że jest nie tylko na drożdżach, a także na proszku do pieczenia..Przepis na ciasto drożdżowe podaję bez mojego feralnego

Moje domowe kucharzenie
delikatne ciasto biszkoptowe z kremem śmietanowym i truskawkami 398

sztywną pianę z solą. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier oraz żółtka. Mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną, przesiewamy i dodajemy stopniowo do masy jajecznej, delikatnie mieszamy przy pomocy np. drewnianej łyżki do połączenia się. Ciasto przelewamy do wyłożonej (samo dno) papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 25 cm. Pieczemy w 170 st. C przez(...)suchego patyczka. Po wyciągnięciu ciasta z piekarnika upuszczamy je z wysokości ok. 40 cm na podłogę (biszkopt w tortownicy) a następnie odstawiamy do ostygnięcia. Wystudzony biszkopt wyciągamy z foremki i przekrawamy go na 3 blaty. składniki na krem: 500 g serka mascarpone 330 l śmietany kremówki 70 g cukru pudru 1 galaretka truskawkowa 2/3 szkl gorącej wody wykonanie: Galaretkę rozpuszczamy

Domowy Smak Jedzenia
BANANOWE CIASTO DO TORTU 142

podaję przepis to wilgotne ciasto, które nie potrzebuje nasączenia. Na blogu jest podobny przepis na ciasto bananowe, które również można wykorzystać do tortu, np. Tort bananowy z masłem orzechowym. Ciasto, forma śr 20 cm: 2 duże banany (ok 200 g bez skórki) 2 duże jajka ‘L’ 140 g cukru trzcinowego 150 ml maślanki 150 ml oleju rzepakowego(...)Dodajemy olej i cukier. Dokładnie mieszamy. Do otrzymanej masy dodajemy przesiane suche składniki i delikatnie mieszamy całość, tylko do połączenia się składników. Nie napowietrzamy masy, dlatego polecam użyć szpatułki silikonowej lub łyżki do mieszania. Gotowe ciasto przekładamy do formy o śr 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Pieczemy ok 40-50 min w 175°C (bez termoobiegu

Słodki Pomysł
Kruche ciasteczka z witrażykiem 205

zielone, niebieski) Przygotowanie: 1. Mąkę, proszek do pieczenia, sól mieszamy w misce, odstawiamy 2. Masło wraz z cukrem ucieramy mikserem na jasną i puszystą masę, ok 15 min, następnie dodajemy całe jajko, mieszamy. 3. Do ciasta dodajemy mieszankę mąki i łączymy całość, zagniatamy kulę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na ok 1 godzinę 4. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni(...)Landrynki rozdrabniamy za pomocą wałka lub tłuczka do mięsa, najlepiej zrobić to w woreczku 6. Ciasto rozwałkowujemy na blacie podsypanym lekko mąką, wycinamy dowolny kształt, za pomocą szpatułki przenosimy kształty na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, na środku wycinamy dowolny mniejszy kształt, usuwamy go za pomocą patyczka, a w powstałej dziurce wysypujemy pokruszone landrynki, dowolnego koloru, należy uważać aby landrynki

Słodki Kompromis
Łatwe ciasto z jabłkami 735

hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Proste ciasto z jabłkami, puszyste i wilgotne. Pyszne :) Składniki: 5 sztuk średniej wielkości jabłek ( najlepiej lekko kwaskowe) 1 kostka miękkiego masła (250 g) ¾ szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 5 jajek(...)kropel olejku cytrynowego Przygotowanie: Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, wyciąć   gniazda nasienne po czym pokroić w plastry. Masło zmiksować z cukrami na puszystą masę , dodając kolejno jajka oraz mąkę i proszek do pieczenia. Przygotowane ciasto wyłożyć na blaszkę wysmarowana masłem i oprószoną mąką. U mnie forma podłużna ale można wykorzystać tortownicę 26cm lub kwadratową . Pokrojone jabłka wyłożyć na cieście

W garach u Gosi
Babka majonezowa 203

pieczenia) umieścić w misie (u mnie od miksera) i miksować mikserem przez 3 - 5 minut, aż cukier się rozpuści. Formę na babkę wysmarować tłuszczem. Do tak przygotowanej formy przelać ciasto na babkę. Babkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i piec przez 50 minut. Babkę wyjąć z formy po całkowitym wystudzeniu. SMACZNEGO! Uwagi(...)wiele sposobów np: do 1/3 masy na babkę można dodać wiórki kokosowe lub płatki migdałowe lub; dodać do masy 1/4 szklanki mąki pszennej i wówczas można na jej wierzchu ułożyć kawałki jabłek i upiec na płaskiej blasze lub; do części ciasta można dodać kawę lub kakao i polać nią część ciasta bez dodatków, wyjdzie wówczas baba marmurkowa lub; 1/3 szklanki

Gospodyni Miejska

Proponowane wyszukiwania