ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1159/3191)

Donuty z piekarnika z kremem śmietankowym. 117

rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką, następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut, żeby rozczyn ruszył. 2. Ciasto: Masło roztapiamy i lekko studzimy. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże, utarte jajka z cukrami, stopione i przestudzone masło i stopniowo dolewając ciepłe mleko, zagniatamy mięciutkie ciasto

Izabelawkuchni
Drożdżowe kopertki z budyniem i powidłem. 155

cukrem, ciepłym mlekiem i mąką, następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut, żeby rozczyn ruszył.  2. Ciasto: Masło roztapiamy i lekko studzimy. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże, utarte jajka z cukrem, stopione i przestudzone masło i stopniowo dolewając ciepłe mleko, zagniatamy mięciutkie ciasto. Ciasto

Izabelawkuchni
Odrywane bułeczki z cynamonem i kruszonką. 148

rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką, następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut, żeby rozczyn ruszył. 2. Ciasto: Masło roztapiamy i lekko studzimy. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże, utarte jajka z cukrem, stopione i przestudzone masło i ewentualnie dolewając ciepłe mleko, zagniatamy mięciutkie ciasto

Izabelawkuchni
Domowa chałka-trzy kolory. 139

rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką, następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut, żeby rozczyn ruszył. 2. Ciasto: Masło roztapiamy i lekko studzimy. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże, utarte jajka z cukrem, stopione i przestudzone masło i ewentualnie dolewając ciepłe mleko, zagniatamy mięciutkie ciasto

Izabelawkuchni
Piernik marokański z ras el hanout 145

Ciasto można by też zamieszać łyżką, ale warto zmiksować, żeby nie trafić potem na większe ziarenko chili czy lawendy z przyprawy. Przelewamy masę do wysmarowanej masłem lub olejem keksówki. Na wierzch układamy kandyzowany imbir, który zatonie w cieście podczas pieczenia w piekarniku, ale będzie stanowił pyszną niespodziankę dokładnie w duchu ras el hanout. Pieczemy w 180 stopniach 40 minut (góra

Ugotowane pozamiatane
PIJANA W-Z Z LUSTRZANĄ POLEWĄ 225

łyżeczki +  woda do jej pokrycia ok. 3-4 łyżki  Dodatkowo: dżem malinowy 5-6 łyżek  METODA: Ciasto: W mikserze ucieramy jaja z cukrem na najwyższych obrotach ok. 10 minut na puszystą masę. Potem dodajemy olej i trzema partiami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, miksując na niskich obrotach. Dodajemy kakao i mieszamy szpatułką. Ciasto przelewamy

Kuchnia Paulettes
Torcik "Pokusa" 104

smarujemy tłuszczem i wysypujemy mąką. Wlewamy ciasto i pieczemy do suchego patyczka ok.  30 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy ciasto będzie już gotowe studzimy je i przekrawamy na dwa blaty. Następnie smarujemy jeden placek masą kajmakową. Schładzaną przez 12 godzin śmietanę ubijamy na sztywno dodając śmietan Fixy,cukier puder i esencję waniliową.Wykładamy ją na kajmak (zostawiając

Wielki apetyt
Ciasto Drożdżowe 2 w 1 z Rabarbarem i Budyniem 165

ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia. Kruszonka. Miękkie masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodajemy stopniowo mąkę. Całość dobrze wyrabiamy w jednolitą masę. Rabarbar myjemy i odzieramy ze skórki, po czym kroimy w 1 – 2cm kawałki. Wyrośnięte ciasto drożdżowe przekładamy do dużej blaszki ( np. 23x43cm lub trochę większej), wysmarowanej margaryną lub wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli zależy Wam, by warstwa

Smakowy Raj
brzoskwinie z galaretką w łatwym cieście... 142

pierwszej kolejności mikserem ubić jajka, cukry,sól, zimny tłuszcz ubijać z 5 minut - masa będzie "zważona" ale to ma tak być wsypać do masy przesianą mąkę z proszkiem i mikserem połączyć na gładkie ciasto ze 2 minuty tortownica 24 cm na dno wyłożyć papier do pieczenia a boki posmarować tłuszczem ciasto rozsmarować w tortownicy i rozłożyć gęsto umyte

W Mojej Kuchni Lubię
Tarta ze szpinakiem i gorgonzolą. 135

pieczeniem powinno być schłodzone. Nadzienie: 250 g szpinaku (użyłam świeżego) 2 ząbki czosnku cebula papryka chili sól (opcjonalnie) oliwa Masa jajeczna: 2-3 jajka 2-3 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżki jogurtu naturalnego sól (opcjonalnie) ser gorgonzola Wykonanie: Schłodzone ciasto rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką. Przełożyć do formy na tartę, następnie ponownie wstawić do lodówki na 20 minut. Aby ciasto(...)fasolę) i piec jeszcze 15-20 minut. Na patelni rozgrzać oliwę. Cebulę i czosnek drobno pokroić i podsmażyć. Dodać szpinak smażyć dalej ok. 20 minut. Doprawić solą. Składniki na masę jajeczną dobrze połączyć ze sobą. Gotowy farsz przełożyć na podpieczony spód, wlać masę jajeczną, rozłożyć pokruszony ser gorgonzola. Wierzch posypałam posiekaną papryką chili. Piec jeszcze przez ok. 25 minut

zadanie-gotowanie
Torcik gofrowy z bitą śmietaną i nektarynkami 149

zajęć  oraz mnóstwo pomysłów na pyszne dania i desery.   Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 2 czubate łyżki kakao 1/3 szklanki cukru 1/3 szklanki oleju 0,5 szklanki mleka 3/4 szklanki wody gazowanej 3 jaka 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa śmietanowa: 0,5 litra śmietany kremówki 30% 3 łyżeczki cukru pudru 1 łyżeczka(...)łyżką nalewamy porcję ciasta, smażymy przez 4-5 minut. Upieczone placki gofrów układamy na metalowej kratce, pozostawiamy do całkowitego ostudzenia. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder wymieszany z cukrem waniliowym i śmietan-fixami, miksujemy. Nektarynki myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie plasterki. Pierwszy blat gofrowy układamy na talerzu lub paterze, wykładamy 3 łyżki masy śmietanowej, układamy plasterki nektarynek

Bajeczna Kuchnia
Bezglutenowa pizza sycylijska 175

czerwona 3 ząbki czosnku sól, pieprz suszone oregano pieprz cayenne Dodatki do pizzy: 1 średni bakłażan 2 czerwone cebule 1 żółta papryka 1/2 kg pieczarek kapary w zalewie Przygotowanie Ciasto: Mleko roślinne lekko podgrzewamy, następnie 50 ml przelewamy do małego słoiczka, dodajemy drożdże i cukier, dokładnie mieszamy. Pozostawiamy na około 15 minut, aż do momentu jak mieszaninie zaczną pojawiać(...)część podgrzanego mleka roślinnego. Do większej miski przesiewamy mąkę. Małymi porcjami dodajemy do przesianej mąki mieszankę z nasionami lnu oraz drożdże. Ugniatamy na gładką masę. Mieszamy sodę oczyszczoną z octem jabłkowym, dodajemy szybko do ciasta. Ciasto wykładamy na płaską formę do pieczenia pokrytą wcześniej papierem do pieczenia skropionym oliwą z oliwek. Ciasto powinno mieć grubość około 2 cm. Gotowe pizzę

Moja Mama Gotuje
Mazurek na mące kokosowej z czekośliwką i białą czekoladą z kokosa 178

misce połącz mąkę kokosową z ksylitolem, płynnym olejem kokosowym i jajkami. Masę wymieszaj najpierw za pomocą łyżki, a następnie odstaw na 5 minut. Powinna stać się po tym czasie bardzo gęsta i plastyczna. Uformuj z niej mazurek o wybranym kształcie bezpośrednio na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 20 minut. Następnie wyjmij(...)podgrzej w rondelku na małym ogniu wraz z przeciętą na pół laską wanilii. Posłódź erytrytolem, wyjmij wanilię i wylej na masę śliwkową. Wierzch mazurka udekoruj migdałami i suszoną lawendą (możesz również użyć innych jadalnych suszonych kwiatów lub bakalii). Ciasto w staw do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem najlepiej wyjmij na pół godziny z lodówki

Food Square
Drożdżówki z serem z pomarańczową nutą 154

Składniki: Ciasto: 500 g mąki pszennej (+ mąka na podsypanie stolnicy) 35 g świeżych drożdży 3 żółtka 100 g masła 3 łyżki cukru 250 ml mleka szczypta soli żółtko roztrzepane z 1 łyżką mleka Masa serowa: 500 g białego półtłustego sera 2 jajka 4 łyżki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego skórka starta z 1 pomarańczy Lukier: 200 g cukru pudru(...)przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowujemy masę serową. Ser wkładamy do miski, dodajemy do niego jajka, cukier, cukier waniliowy i skórkę z pomarańczy. Wszystko dokładnie rozgniatamy i mieszamy widelcem. Wyrośnięte ciasto wykładamy na podsypaną mąką stolnicę, wygniatamy go przez 2-3 minuty, a następnie wałkujemy na duży prostokąt. Kroimy

Qchnia po prostu
JOGURTOWIEC Z TRUSKAWKAMI 591

Cytując klasyka :) “chyba ostatnie w tym sezonie” ciasto z truskawkami, a raczej jogurtowiec z tymi przepysznymi owocami, idealny na letnie upały. SKŁADNIKI (torownica 22 cm) BISZKOPT (lub gotowe biszkopty) 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniacznej 2 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia MASA JOGURTOWA: 100 dag jogurtu naturalnego 250 śmietanki 36% 5łyżek cukru pudru(...)proszkiem dopieczenia i miksować do czasu połączenia się składników. Na końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenie piec w nagrzanym piekarniku ok. 10 min. w temperaturze 180 st. C  Masa jogurtowa W ¾ szklanki gorącej wody  rozpuścić żelatynę, odstawić do przestygnięcia. Śmietankę ubijamy na sztywno. Do jogurt dodajemy cukier

RAROSSA

Proponowane wyszukiwania