ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1159/3191)

Piernik marchewkowy z orzechami 153

Ciasto: Do miski wlać olej, dodać cukier i zacząć miksować. Cały czas ucierając dodawać po jednym jajku. Ucierać do czasu aż masa będzie jasna i puszysta. Dodać marchewkę, wymieszać. Mąkę wymieszać z proszkiem, sodą, przyprawą i kakao. Miksując ciasto, stopniowo dodawać suche składniki. Na koniec wsypać orzechy, wymieszać. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto. Piec ok 50 minut

Smakołyki Asi
Szarlotka rosyjska 164

wybrałam cukier migdałowy który nadał ciastu dodatkowego aromatu. W rondelku w którym rozpuszczaliśmy masło topimy czekoladę. Roztopioną czekoladę dodajemy do ciasta wraz z cynamonem i rumem. Jeżeli ktoś nie lubi alkoholu to polecam aromat rumowy. Do zmiksowanej masy dodajemy pokrojone jabłka i rozdrobnione orzech i mieszamy. Na końcu dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek i mieszamy. Gotowe ciasto wlewamy

Kuchenne Wariacje
Prosta stefanka bez pieczenia 344

dużo czasu w kuchni to jest to ciasto idealne dla Ciebie. Szybkie w przygotowaniu i do tego smaczne. Dawno żadne ciasto nie zniknęło w takim tempie jak to. Polecam więc wszystkim zabieganym lub unikającym kuchni łasuchom. Składniki:Masa kakaowa:1 l mlekaszklanka cukru200 g masła1 1/2 szklanki kaszy mannej3 łyżki kakaoMasa waniliowa:1l mlekaszklanka cukru200 g masła1 1/2 szklanki(...)warstwą herbatników.  W garnku znowu gotujemy mleko i dodajemy masło i cukier a na koniec kasze manną. Gęstą masę przelewamy na herbatniki, wyrównujemy i układamy ostatnią warstwę herbatników. Wierzch można polać polewą czekoladą lub posypać cukrem pudrem. Najlepiej pozostawić ciasto do ostygnięcia i podać je za około 3 godziny. Smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie
Bajaderka 196

Podzielić na dwie części i każdą osobno piec w 180st. C  przez 15 - 20 min. Jeden placek drobno pokruszyć.Pokruszone ciasto wymieszać z mlekiem, kakao, bakaliami, masłem i cukrem. Gotować na małym ogniu do chwili uzyskania jednolitej masy. Placek posmarować dżemem lub marmoladą i na to wyłożyć gotową masę, odstawić na ok 1 godz w zimne miejsce.Dwie tabliczki czekolady

charlotte gotuje
torcik tęczowy z galaretek (na białkach) 145

urodziny lub Dzień Dziecka, na pewno im się spodoba.  Składniki: na ciasto białkowe: 12 białek 120 g mąki 110 g cukru 180 ml oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli dodatkowo: 7 różnokolorowych galaretek: fioletowa, niebieska, zielona, żółta, pomarańczowa, czerwona, różowa do dekoracji: masa maślana masa cukrowa kolorowe cukierki Białka z solą ubić(...)sztywno, nadal ubijając dodawać cukier. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy z białek. Wlać olej i zmiksować na wolnych obrotach tylko do połączenia składników. przygotować dwie tortownice o średnicy 21 cm. Każdą wyłożyć papierem do pieczenia i wlać do nich po połowie ciasta. Piec w 180*C około 15-17 minut. Wystudzić. Każde ciasto przekroić

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
DELICJA Z KAJMAKIEM I WIŚNIAMI 159

słoik wiśni drylowanych, biszkopty, ¾ szkl. kawy, ¼ szkl. wódki, 1 galaretka wiśniowa rozpuszczona w 1,5 szkl. wrzątku WYKONANIE  Ciasto: żółtka oddzielamy od białek. Żółtka mieszamy w miseczce z proszkiem i octem. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, następnie masę z żółtek, a na końcu mąkę wymieszaną z kakao. Wylewamy na blaszkę, pieczemy 20-25 min w 180 stopniach

słodki bratek
Murzynek z Czekoladą, Wiśniami z Nutką Kawową 195

wsypaniu dokładnie przemieszałam łyżką.  Białka ubiłam na sztywną pianę, którą dodałam do masy czekoladowej w kilku partiach, delikatnie łącząc ją z masą. Masę wyłożyłam do tortownicy. Wiśnie obtoczyłam w mące i powciskałam je w ciasto, część wiśni wcisnąłem głęboko, część płytko. Wstawiłam do nagrzanego piekarnika(...)piekłam około  40 minut . Po 35 minutach zaczęłam sprawdzać, czy upiekło się czy nie. Piekłam do tzw. suchego patyczka. POLEWA: Do odłożonej masy na polewę dodać roztopioną czekoladę i wymieszać. Rozprowadzić po cieście. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA

Blondynka Gotuje
Ciasto jogurtowe z truskawkami 180

wanilią 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 250 g truskawek łyżeczka brązowego cukru do posypania ciasta Wykonanie: Wszystkie składniki, z których przygotowujemy ciasto jogurtowe powinny mieć temperaturę pokojową. Jajka z cukrem ucieramy mikserem na puszystą masę. Zmniejszamy obroty miksera i wlewamy powoli jogurt, a następnie olej i olejek pomarańczowy. Przestajemy miksować. Dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy

Smak mojego domu
Drożdżowy warkocz z malinami wg Aleex (TM5) 233

miski wsypać mąkę, cukier, cukier waniliowy i masło, posiekać, rozetrzeć palcami, aż do powstania grudek. 2. Przełożyć do miseczki i włożyć do lodówki. Ciasto: 1. Drożdże, kilka łyżek ciepłego mleka, 2 łyżeczki cukru rozetrzeć na jednolitą masę. Dodać tyle mąki, aby rozczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Przykryć. Odstawić do wyrośnięcia na 15-20 minut. 2. Masło rozpuścić, przestudzić. 3. Mąkę

W mojej kuchni
Ciasto Biedronka 2453

cukrem i, ucierając, stopniowo dodawać śmietanę, kakao i rozpuszczoną sodę. Dodać białka i wymieszać. Jasne ciasto zetrzeć na tarce o grubych oczkach i połączyć z ciastem ciemnym. Wymieszać. Ciasto przelać do  natłuszczonej blaszki o wym. 27x35cm. Piec około 50-60 minut w temp. 180 st. Ostudzić. Krem:  1/2 l mleka,  cukier waniliowy,  szklanka cukru(...)mieszając, powoli wlać do gotującego się mleka. Gotować, aż zgęstnieje jak budyń, ostudzić. Masło utrzeć i, ucierając, dodawać po łyżce zimnego budyniu. Ucierać, aż powstanie jednolita masa.  Wyłożyć ją na wystudzone ciasto. Dodatkowo: galaretka truskawkowa,  1 opakowanie okrągłych biszkoptów,  50g gorzkiej czekolady.  Przygotować galaretkę według przepisu na opakowaniu i ostudzić. Na kremie poukładać biszkopty, jeden obok

Z miłości do słodkości
Malinowo gryczany tort wegański 195

całego kremem, zresztą to nie krem a bita śmietana. Ps. Najlepszą rekomendacją dla tego tortu jest fakt, że Miśka stwierdziła, że robię najlepsze tory na świecie #dumnamama Składniki na ciasto: 500 g suchej kaszy gryczanej (należy ją zmielić na mąkę i przesiać) lub po prostu 400 g mąki gryczanej (te 100 g to mi zostało po przesianiu zmielonej kaszy(...)bananami i cukrem. Ubić na sztywną pianę wodę po ciecierzycy. Mąkę gryczaną połączyć mąką pszenną, migdałową i proszkiem do pieczenia. Połączyć mikserem masę „maślaną” i mączną (przesiewając) i stopniowo dodawać delikatnie pianę. Powstałe ciasto podzielić na trzy części i każdą piec około 30 minut lub upiec całość na raz i po wystudzeniu podzielić na 2 lub trzy części

greenscarf
Piernik staropolski 216

Piernik staropolski piekę po raz pierwszy. . Do Świąt mamy jeszcze 3 tygodnie z hakiem. Nasz piernik może dojrzewać najmniej dwa tygodnie.  Nie wyobrażam sobie Świąt bez tego ciasta. Doskonały aromatyczny...Za trzy tygodnie przełożę go kremem orzechowym:)Składniki;1 kg mąki,3 jajka,przyprawa do piernika,50 dkg miodu,20 dkg cukru,25 dkg masła,3 łyżeczki sody(...)masło, cukier rozpuszczamy na wolnym ogniu do połączenia składników. Studzimy. Do mąki dodajemy przyprawę do piernika, sól. W mleku rozpuszczamy sodę. Do mąki dodajemy masę miodowo-masłową. Dolewamy mleko i wbijamy jajka. Zagniatamy ciasto.Z ciasta formujemy kulę i wkładamy do naczynia glinianego badź emaliowanego. Przechowujemy przykryte lnianą ściereczką w chłodnym miejscu lub na dnie lodówki

Anioły w kuchni
Rogale Marcińskie 911

obieramy ze skórek. Następnie wszystko to mielimy dwukrotnie, dodajemy śmietanę, pokruszone biszkopty, skórkę pomarańczową, cukier i dokładnie mieszamy. Masa ma być gęsta, ale tak by można ją było rozsmarować (jeśli jest rzadka dodajemy więcej biszkoptów, jeśli bardzo gęsta odrobinę śmietany). Ciasto wyjmujemy pół godziny wcześniej z lodówki i wałkujemy prostokąt o grubości ok 0,5 cm, kroimy na trójkąty

Cynamonowe szczęście
Czekoladowy tort z chrupiącą praliną 298

drugiej misce. Składniki mokre dodaję do suchych i całość mieszam krótko, jedynie do połączenia. Masę przelewa do dwóch tortownic wyłożonych papierem do pieczenia o średnicy 22 cm i piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut. Po tym czasie studzę oba ciasta i wyjmuję z tortownic. Jeśli ciasta mają "górkę" na wierzchu to odcinam ją. Krem czekoladowy(...)malakserze na drobny pył, który mieszam z wcześniej odłożoną rozpuszczoną czekoladą. Gotową masę przekładam do tortownicy o średnicy 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia i schładzam w lodówce przez noc. Polewa czekoladowa Składniki polewy, tuż przed wykończeniem tortu, podgrzewam do rozpuszczenia czekolady. Wykończenie tortu Jeden z blatów ciasta czekoladowego umieszczam na talerzu lub paterze i smaruję obficie konfiturą malinową. Następnie

Mango Papaja
Mikołaj 207

Zbliżają się  mikołajki. Proponuje Wam łatwe do zrobienia ciasto w kształcie mikołaja. Ciasto bardzo łatwo i szybko upiec a dekoracja też bardzo łatwa. Za to smak i efekt rewelacyjny. Z pewnością dzieciaki będą zachwycone. Składniki: 125 ml wody 2 łyżki kakao 2 łyżeczki cynamonu 3/4 szk cukru 2 łyżki miodu 100 g margaryny 1 szk mąki pszennej 2 jajka(...)ostudzić. Do zimnej masy dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Dodać żółtka i zmiksować na wolnych obrotach.Białka ubić na sztywno dodać do kakaowej masy i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto wylać do wysmarowanej i wyłożonej papierem do pieczenia formy w kształcie serca. Piec w 160 stopniach około 25 min. Piec do suchego patyczka.Zimny piernik udekorować lukrem i kokosem.Wychodz

Ala piecze i gotuje
Sernik z rabarbarem na kakaowym cieście 177

filiżanki gorącej herbaty na weekendowy poczęstunek. Polecam gorąco, jeden z lepszych serników, zamiast rabarbaru można dać truskawki. Składniki: Ciasto kakaowe: 30 dag mąki pszennej Młynomag 15 dag cukru 10 dag masła 2 jajka 2 łyżki kakao ½ łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg mielonego półtłustego twarogu 20 dag masła 82% 30 dag cukru 16 g cukru z prawdziwą wanilią(...)wgłębienie, wbijamy jajka, dodajemy pokrojone zimne masło i całość szybko zagniatamy aż ciasto będzie jednolite. Gotowym ciastem wylepiamy dno wyłożonej pergaminem blaszki o wym 25/30, nakłuwamy widelcem, wstawiamy do nagrzanego do 180*c   piekarnika na grzaniu góra dół i podpiekamy 15 minut. Masa serowa: Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Miękkie masło przekładamy do makutry, wsypujemy cukier oraz cukier

Wanilia i Kardamon
Brownies z ciasteczkami orzechowymi 195

pieczenia. Masa na ciasteczka orzechowe (12 sztuk): 1/2 szklanki oleju (u mnie rzepakowy); 1 szklanka białego cukru; 2 jaja; 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego; 1/2 szklanki masła orzechowego (najlepiej kremowego, u mnie jednak z kawałkami orzeszków); 2 szklanki mąki pszennej; 1 łyżeczka sody oczyszczonej; 1/2 łyżeczki soli. Dodatkowo: Papier do pieczenia; Tłuszcz do wysmarowania formy; Cukier puder do oprószenia ciasta(...)Dodać kakao, sól, proszek do pieczenia i wymieszać. Następnie do miski z suchymi składnikami dodać masło z cukrem, jajkami i ekstraktem waniliowym i całość wymieszać, aż do połączenia składników. Masa na brownies nie musi być idealnie gładka. Formę do pieczenia wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Do tak przygotowanej formy wylać masę na brownies. Ciasteczka orzechowe: Do miski

Gospodyni Miejska
Ciasto makowe z kokosem i kremem, polane czekoladową polewą 252

lśniąca. 3. Następnie do białek dodać żółtka i jeszcze przez chwilę ucierać mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa. 4. Na jajeczną masę przesiać mąkę i proszkiem do pieczenia. Dodać aromat i wymieszać delikatnie łyżką lub szpatułką. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x30cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 30 – 35 minut(...)wyjęciu z piekarnika ciasto odstawić do całkowitego ostygnięcia. Ostygnięte ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia i biszkopt włożyć z powrotem do blaszki. Beza z makiem: 6. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, stopniowo dodawać cukier, mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać mak, rodzynki, aromat migdałowy i wymieszać delikatnie łyżką lub szpatułką

Mała Cukierenka
Ciasto makowe z kokosem i kremem, polane czekoladową polewą 259

lśniąca. 3. Następnie do białek dodać żółtka i jeszcze przez chwilę ucierać mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa. 4. Na jajeczną masę przesiać mąkę i proszkiem do pieczenia. Dodać aromat i wymieszać delikatnie łyżką lub szpatułką. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x30cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 30 – 35 minut(...)wyjęciu z piekarnika ciasto odstawić do całkowitego ostygnięcia. Ostygnięte ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia i biszkopt włożyć z powrotem do blaszki. Beza z makiem: 6. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, stopniowo dodawać cukier, mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać mak, rodzynki, aromat migdałowy i wymieszać delikatnie łyżką lub szpatułką

Mała Cukierenka

Proponowane wyszukiwania