czuć marchewkę 2 szkl startej marchwi opcjonalnie - rodzynki Marchew obrałam i starłam na jarzynówce o najdrobniejszych oczkach. Wyszło mi trochę więcej ale, jak widać, ciastu to nie zaszkodziło. Jajka zmiksowałam z cukrem na puszystą, kremową masę. Do ubitych jajek dodawałam stopniowo olej i dalej miksowałam. Następnie dodawałam partami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem i mieszałam mikserem
Ze smakiem bez glutenuwody (ok.600-700g) i mieszamy, następnie dolewamy stopniowo resztę wody (ciasto powinno być gęściejsze niż przy chlebach orkiszowych) i dokładnie mieszamy. Ja nie wyrabiam długo ciasta, 2-3 minuty, tak żeby było jednolite i gotowe. Gotową masę chlebową wykładamy do dwóch przygotowanych wcześniej form (ja używam silikonowych, które tylko delikatnie przesmarowuję olejem kokosowym, formy metalowe musimy przesmarować tłuszczem i wysypać otrębami(...)pełnoziarnistą mąką). Masę dokładnie ubijamy w formie (miejsce przy miejscu) łyżką maczaną w wodzie, wygładzamy i obsypujemy płatkami i ulubionymi ziarnami. Gotowe chleby skrapiamy (u mnie dość obficie) pędzlem maczanym w wodzie (to gwarantuje dokładne przyklejenie ziaren) i odstawiamy w ustronne miejsce, pod przykryciem, do wyrastania. Gdy ciasto wypełni formy, zwykle trwa to ok.2,5-4h (w zależności
Smaczne Zdrowesiwy dym nie zrobił w kuchni – mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz startą skórką z pomarańczy. Tak wymieszane składniki utworzą dość kleistą masę którą ostatecznie wyrabiamy rękami jednocześnie wrzucając żurawinę i migdały. Jeżeli ciasto będzie się za bardzo kleić to można dosypać troszkę mąki. Z gotowego ciasta tworzymy dwa płaskie chlebki (ja miałem ok. 5 cm szerokości
Kuchenne Wariacjecukrem na gładką masę, następnie dodajemy jajka - nadal ucieramy. Na sam koniec dodajemy zmieszaną mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Gdy masa będzie jednolita wykładamy na blachę. Ja wybrałam tortownicę o średnicy 25cm. 2. Na ciasto układamy pokrojone w cienkie plastry rabarbar. 3. Wykończyć możemy całość kruszonką oraz cukrem pudrem. Zajrzyj również tu: 1. Czarno biała babka wielkanocna
My World by Dagmara Rekjajka 2/3 szklanki cukru kryształu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 4 łyżki kakao cukier puder do posypania ciasta przepis Do miski przekładamy jajka, dodajemy cukier i całość miksujemy do uzyskania jasnej masy. Następnie wsypujemy kakao i stopniowo na zmniejszonych obrotach miksera stopniowo dodajemy przesianą mąkę Szymanowską oraz olej Polski Rzepakowy , sodę i proszek do pieczenia, ciasto
Smakowite Daniarozbijamy mikserem, dodajemy olej i jogurt naturalny oraz likier migdałowy, łączymy w jedno. Mąkę, cukier, proszek i sodę mieszamy widelcem, łączymy z masą jajeczną. Mieszamy łyżką, możemy pozostawić grudki. Kokilki wykładamy papilotkami. Dajemy do każdej łyżkę ciasta, na ciasto połówki truskawki, na nie znów łyżkę ciasta. Na wierzchu układamy kawałki marcepanu. Wkładamy do piekarnika w 180 stopniach, funkcja góra-dół(...)ubijamy mikserem. Chłodzimy w lodówce. Śmietanę za pomocą rękawa cukierniczego i wybranej końcówki umieszczamy na wierzchu ciasta, dekorujemy kawałkami truskawek. Marcepan kakaowy: -200 gram migdałów zmielonych -180 gram cukru pudru -łyżeczka likieru migdałowego -łyżka kakao. Wszystkie składniki zagniatamy do jednolitej masy, zamykamy szczelnie w formie walca w folii spożywczej, przechowujemy w lodówce. Smaczności
BaRepasSmaczne ciasto...i proste do zrobienia...wystarczy biszkopt..masa budyniowa ..i dowolny dżem.. Szykuje się konkurs z okazji 3 rocznicy bloga...Warto będzie brać udział...jak na razie mam gwarantowane 3 nagrody od pewnego Pana....a dokładniej to będą 3 zestawy nagród ..o nagrodach i sponsorze oczywiście napiszę w osobnym poście...zaglądajcie..a dowiecie się co będzie można wygrać
Moje domowe kucharzeniepuszki sporą laskę kiełbasy przyprawy: sól, pieprz, 1 łyżeczkę cukru Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w sporej misce, mieszamy drewnianą łyżką, a po chwili wyciągamy masę na blat/stolnicę i zagniatamy elastyczne ciasto. Miskę delikatnie natłuszczamy, przekładamy do niej ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Czekamy aż co najmniej podwoi lub potroi swoją objętość. W tym czasie przygotowujemy
Ratunku obiadzasadzie nie znała. Jednak kiedy do nich trafiła okazało się, że wcale nie są takie złe. Cały dom wypełniony był zapachami ciasteczek, babeczek i wielu, wielu innych ciast. Ciotki uwielbiały pichcić, ale czy wszystko robiły same? Siostry były bliźniaczkami, to Hela i Mela. Dwie szalone kobiety które były nieco pokręcone. Kiedy usłyszały ,że dostają pod opiekę 9 letnią(...)rozpuszczone masło. Wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Jeśli jest potrzeba dolewamy więcej mleka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Z ciasta odrywamy po kawałku, formujemy mały placuszek, na środku kładziemy łyżeczkę masy kajmakowej i zlepiamy jak pieroga, tworząc okrągłą bułeczkę. Układamy na blasze, smarujemy roztrzepanym jajkiem. Posypujemy bakaliami. Możemy też użyć pestek dyni lub słonecznika
Radość kipiąca uśmiechem.jajka 4 łyżki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 5 łyżki cukru 1 łyżeczki proszku do pieczenia Ciasto marchewkowe: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 3 duże marchewki 1 szklanka oleju 5 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia starta skórka z dwóch pomarańczy Masa: 2 śmietany 30%- 330ml 4 łyżki cukru pudru 2 opakowania serka mascarpone- 250g 2 kropelki olejku(...)dodajemy porcjami cukier. Kiedy będą dobrze ubite dodajemy po jednym żółtku i miksujemy do uzyskania puszystej masy. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem i powoli mieszamy. Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 C. Piec ok. 30 min. Ciasto marchewkowe: 2 marchewki należy zetrzeć na średnich oczkach, a 1 na dużych. Białka ubijamy z odrobiną
Podróż w kulinariamamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły.Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 25 min.Czas kiedy babeczki są w piecu można wykorzystać na zrobienie ozdób z masy cukrowej i kremu.Do gotowego kremu dodajemy zielony barwnik i dokładnie mieszamy. Żeby uzyskać bardziej wiosenny
Ciastkozercymiksując dodajemy po łyżce kajmaku. Na końcu, po wymiksowaniu, dodajemy łyżki zaparzonej Inki, która złagodzi słodycz kajmaku. Odkładamy beziki do dekoracji każdego z kawałków ciasta. Resztę bezików kruszymy na duże kawałki i dodajemy do masy. Mieszamy szpatułką lub łyżką i po wymieszaniu nakładamy na biszkopt z dżemem. Żelatynę rozpuszczamy w 1 łyżce zimnej wody. Zostawiamy na 2-3 minuty(...)żelatyny nie można za mocno zagrzać ani absolutnie zagotować – straci wtedy właściwości żelujące. Śmietankę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy żelatynę i krótko mieszamy. Wykładamy ubitą śmietanę na ciasto i dokładnie wyrównujemy. Na wierzch ciasta ścieramy na tarce gorzką czekoladę. Schładzamy co najmniej 3 godziny w lodówce. Post Kostka alpejska pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakufasola? Nie! i testowałam to podstępnie na niczego nieświadomej rodzinie, która miała za zadanie zgadnąć tajemniczy składnik ;) i choć potrafili stwierdzić, że ciasto smakuje inaczej niż zazwyczaj smakują moje ciasta, nikt nie przypuszczał, że zostało upieczone z fasoli! Składniki: 2 puszki czerwonej fasoli (około 500 g po odsączeniu zalewy) 1 banan 1/4 szklanki brązowego cukru 1 tabliczka gorzkiej czekolady(...)wodnej lub mikrofalówce. Odstawiamy na chwilę do przestudzenia. Do masy dodajemy sodę, cukier, kakao i rozpuszczoną czekoladę, mieszamy wszystko lub miksujemy na gładką, jednolitą masę. Na koniec dodajemy bakalie i jeszcze raz mieszamy. Przelewamy ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Ja swoje piekłam w niedużej ceramicznej formie żaroodpornej o wymiarach 25×25, ciasto wyszło dosyć wysokie. Pieczemy około
Ciastkozercybyć :-) tym razem babka z truskawkami z przepisu kuzynki mojego męża :-) uwielbiam obie - i babkę i kuzynkę ;-) więc nie mogę przejść nad tematem obojętnie i zachęcam Was do upieczenia ciasta :-) Może jutro na dzień ojca się sprawdzi? Aha, nie przesadźcie z truskawkami, bo nadmiar soku spowoduje zakalec pod wierzchem... :-( SKŁADNIKI 230 g mąki pszennej 120 g mąki ziemniaczanej(...)białości, a następnie wbijamy po jednym jajku i cały czas ucieramy. Obie mąki, proszek i cukier wanilinowy mieszamy razem i stopniowo dosypujemy do utartej masy cały czas ucierając. Truskawki kroimy na mniejsze kawałki. Przygotowane ciasto przekładamy do foremki (trochę szersza keksówka) wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy truskawkami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (dolna grzałka + termoobieg) i pieczemy
Czary - gary w kuchniłyżeczka proszku do pieczenia Masa rabarbarowa: 1 kg rabarbaru około pół szklanki cukru 1 galaretka czerwona Masa serowa: 80 dkg sera białego twarogowego 4 jajka 20 dkg margaryny 20 dkg cukru 1 budyń śmietankowy 1/4 szklanki mleka 1. Wszystkie składniki na ciasto kruche dajemy na stolnicę i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 3 części i pieczemy w formach wysmarowanych tłuszczem
Kuchnia u BietkiChoć nie jestem fanką pierników, to muszę przyznać, że mufinki piernikowe są wyjątkiem. Wilgotne, korzenne ciasto z porcją kremu serowo - miodowego, smakuje obłędnie. Ciasto piernikowe 2 jajka 1 1/4 szklanka mąki tortowej 1/2 szklanki mleka 4/3 szklanki cukru 1/4 kostki margaryny 2 łyżki powideł 1 łyżka kakao 1 łyżka miodu 1 łyżeczka sody(...)miodem i pozostawić do przestygnięcia. Białka należy ubić na sztywno, dodać cukier, oraz żółtka, ciągle ubijając mikserem. Mikser odłożyć, do masy dodać przesianą mąkę z sodą, kakao, na końcu mleko i rozpuszczoną margarynę z miodem. Gotowym ciastem napełniać foremki do mufinek do 3/4 wysokości. Piec 25 minut w temperaturze 170 C. Do serka dodać miód i dokładnie rozmieszać, następnie
Jadło i czytadło