ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1148/3191)

Ciasto orzechowe ze śliwkami 323

łyżki domowego cukru waniliowego 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 300-350g śliwek Wykonanie: - składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej - śliwki umyć, przekroić na pół, pozbawić pestek - masło utrzeć z cukrem na puszystą masę - do utartego masła dodawać pojedynczo jajka, o każdym ucierając/miksując do jego wrobienia w masę - mąkę wymieszać dokładnie z proszkiem(...)obrotach miksera - na koniec do masy dodać zmielone orzechy włoskie, wymieszać - formę wyłożyć papierem do pieczenia - do formy przełożyć gotową masę, wyrównać - połówki śliwek naciąć wzdłuż jeszcze raz na pół, nie przecinając skórki - owoce układać obok siebie na cieście, skórką do dołu - ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 170-180 stopni, piec 50-60 minut lub do tzw. suchego patyczka

Smakołyki Bereniki
Jabłecznik z budyniem i orzechami 186

margarynę oraz żółtka i całość składników posiekać nożem lub szybko zagnieść (gdyby ciasto było zbyt "sypkie" można dodać odrobinę śmietany). Ciasto podzielić na dwie części (jedna z nich powinna być większa). Włożyć do zamrażalnika. W między czasie przygotowujemy masę z jabłek. ok 1 kg jabłek 70 g posiekanych orzechów włoskich 1 op. budyniu śmietankowego 2 łyżki cynamonu 2 łyżki cukru(...)cynamon i cukier. Kiedy jabłka będą już dość miękkie zdejmujemy  z ognia i wsypujemy budyń. Dokładnie mieszamy i odstawiamy. Masa budyniowa: 2 op. budyniu śmietankowego 3 łyżki cukru 750 ml mleka Z podanych składników gotujemy budyń. Większą część ciasta ścieramy na dużych oczkach tarki na blaszkę ( u mnie 20x30 cm), delikatnie przyklepujemy ciasto i wstawiamy na ok 10 minut

Słodka Kraina Wypieków
KARPATKA CZYLI BUDYNIOWY ZAWRÓT GŁOWY 169

zimna czy ciepła nie ma znaczenia) 5 jaj Wykonanie:W garnku rozpuścić masło, dodać wodę i mąkę. Energicznie mieszać, aż ciasto uzyska jednolitą strukturę i zacznie „odchodzić” od garnka, chwilkę odparować i zostawić do całkowitego wytygnięcia. Do zimnej masy dodawać po jednym jajku i ucierać (każde kolejne dopiero w momencie, kiedy wbite wcześniejsze połączy się już z ciastem). Ja robię

Walijskie Pichcenie
Keks marcepanowy z bakaliami 332

Marcepanowe ciasto, a w nim bogactwo bakalii i kandyzowanych skórek, czyli to co w keksie powinno się znaleźć. Smaczne ciasto, które można upiec nie tylko od święta ;) 200 g masła 200 g masy marcepanowej 1/4 szklanki cukru pudru 3 jajka 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 ml amaretto 50 g suszonej żurawiny 50 g suszonych śliwek(...)masą marcepanową. Stale ucierając dodawać po jednym jajku, kolejne po rozmiksowaniu poprzedniego. Kiedy masa będzie gładka i puszysta, wsypać przesianą mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia. Dokładnie zmiksować, na końcu dodając wszystkie bakalie łącznie z alkoholem, w którym się moczyły. Keksówkę wysmarować masłem i przełożyć ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez ok 45 minut

https:KKuchniaMniam
Pączki, a raczej ich blady zamiennik. 195

użyłam jest bardzo gęsty, zwarty i świetnie się nadaje, do takich wyrobów. Dodajemy alkohol i miksujemy, później mleko w proszku i gotowe. Taką masą przekładamy przekrojone ciastka. Nakładamy porcję i delikatnie wciskamy w powstałe otwory w cieście. Składniki na polewę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, smarujemy wierzch każdego pączusia, oprószamy wiórkami i gotowe. Samo ciasto zawiera niewiele cukru,  nadzienie tyle

Dieta moja pasja
Babka cytrynowa 155

proszku do pieczenia Składniki na lukier: cukier puder  sok wyciśnięty z połowy cytryny skórka cytrynowa do dekoracji lub kandyzowana skórka cytrynowa Wykonanie ciasta: Rozpuścić masło i odstawić do ostudzenia. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę (masa stanie się jasna i gęsta). W osobnym naczyniu przesiać mąkę (pszenną i ziemniaczaną) wraz z proszkiem do pieczenia. Do masy jajecznej dodawać

Mania Wypiekania
Alu patra czyli ziemniaczana rolada. 248

soli wyrabiamy twarde ciasto, odstawiamy do garnka i przykrywamy ściereczką. W czasie kiedy ciasto "nabiera mocy" robimy farsz. Ziemniaki ugotowane w lekko osolonej wodzie przeciskamy przez praskę i przekładamy do miski. Dodajemy jedną łyżkę masła, jedną łyżkę koncentratu pomidorowego, wiórki kokosowe i wyrabiamy na gładką masę. Odstawiamy do wystygnięcia. W tym czasie wszystkie przyprawy wymienione w składnikach wrzucamy na suchą(...)pieprzem, i prażymy do momentu, aż zaczną wydzielać intensywną woń. Ważne, abyście ich nie przypalili, więc warto ciągle je mieszać. Dodajemy je do masy ziemniaczanej i dobrze mieszamy. Na koniec doprawiamy pieprzem i wykładamy na rozwałkowane ciasto. Ciasto rozwałkowujemy trochę grubsze niż na makaron. Całość zwijamy jak klasyczną roladę i kroimy w plastry o grubości 2 cm. Plastry smażymy

vegetanie
Tort Szwarcwaldzki, czyli wiśniowy tort z Czarnego Lasu- Black Forest Cake :) 284

pianę, po czym łączymy, delikatnie mieszając z utartą masą. Na koniec dodajemy po trochu mielone migdały i startą czekoladę. Po dokładnym wymieszaniu, przekładamy masę do tortownicy i pieczemy w temperaturze 180°C, około 40 minut. Upieczone ciasto zostawiamy na około 20 minut w wyłączonym piekarniku, a następnie wyjmujemy i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Zimne ciasto kroimy na 3 warstwy. Kompot

Smakowy Raj
Ciasto mleczna kanapka 279

dość twardy po schłodzeniu i bardzo ładnie się kroi. Przepis znalazłam na to ciasto na stronie Moje Wypieki . Składniki: kakaowy biszkopt: 1/2 szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej, 3/4 szklanki cukru, 6 jajek, 4 łyżki kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki oleju. masa: 2 szklanki mleka w proszku (pełne, niebieskie), 1/2 szklanki mleka, 1/2 szklanki cukru(...)ubijamy na sztywną pianę. Na wolnych obrotach dodajemy stopniowo cukier, żółtka jaj, olej, mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i na końcu kakao. Masa musi być ciemnoczekoladowa, jeśli ma jaśniejszy kolor to dodajcie jeszcze trochę kakao. ciasto przelewamy na blaszkę ok. 25x30cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczmy ok. 20 minut w 170 stopniach do tzw. suchego patyczka. Krem

Aga w kuchni
Błyskawiczny tort biszkoptowy 143

tort . Nie lodowy tylko zwykły pieczony . Zważywszy na temperaturę  jaka panowała w kuchni,tort musiał być  szybko zrobiony. Dlatego troszkę odbiegłam od właściwego przepisu na biszkopt. Składniki Ciasto 6 jajek 4 łyżki  mąki 2 łyżki kakao 6 łyżek cukru zapach rumowy (może być inny) szczypta soli ( na czubek noża) 2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem(...)miski wbić jajka, dodać mąkę  ,cukier , kakao  proszek  do pieczenia.zapach i sól. Dokładnie wszystko zmiksować na jednolitą masę. Krok 2 Tortownicę wysmarować masłem i posypać bułą tartą. Przełożyć  ciasto . Piec ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni. Pod  koniec  pieczenia  sprawdzić wykałaczką czy ciasto jest gotowe. Krok 3 Upieczone ciasto ostudzić i przekroić

Eli Gotowanie
Sernik gotowany. Kremowe ciasto bez pieczenia lecz nie surowe 180

ciasta :) Przepis rzeczywiście prosty i skuteczny. Polecam Składniki: 1 kg twarogu z wiaderka 3 żółtka 3/4 kostki masła 1/2 szklanki mleka 1 mały cukier waniliowy 8-9 łyżek cukru pudru kilka kropli aromatu waniliowego lub pomarańczowego 4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 opakowania budyniu waniliowego ok 20 sztuk herbatników Przygotowanie: Żółtka ucieramy z masłem i cukrami na jednolitą masę. Następnie(...)lodówce - jeśli mamy tyle cierpliwości. 3-4 godziny też wystarczy ;) energicznie mieszając. Uważamy by gęstniejąca masa się nie przypalała. Gotujemy 2-3 minuty. Gorącą masę wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i herbatnikami. Wystudzone ciasto wstawiamy do lodówki. Schładzamy. Następnie przygotowujemy polewę czekoladową - u mnie Deser rzeczywiście wychodzi a do tego jest pyszny. Następnym razem przygotuję go z samodzielnie

Kuchnia po mojemu
Babeczki Leśny mech 407

proszkiem do pieczenia, zmiksować. Na sam koniec dodać odmrożony i odsączony szpinak, dokładnie wymieszać. Foremkę na muffiny wyłożyć papilotkami i rozdzielić między nie ciasto. U mnie wyszło 15 babeczek - napełniłam je 2 czubatymi łyżeczkami masy. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.  Krem:   500 ml śmietanki kremówki  galaretka wiśniowa Wykonanie: Góry babeczek ścinamy i kruszymy(...)gorącej wody. Gdy przybierze postać lekkiego żelu, zaczynamy miksować kremówkę. Na chwilę przed całkowitym ubiciem kremówki, dodajemy galaretkę, miksując do połączenia się składników. Krem wykładamy na babeczki, obsypujemy pokruszonym ciastem i przyozdabiamy pestkami granatu. Smacznego

Krakowskie smaki Ani
Wielkanocna migdałowa babka bezglutenowa 182

miksujemy. Następnie dodajemy migdały, mąkę, proszek, olejek migdałowy, startą skórkę z cytryny. Ponownie miksujemy. Ubijamy białka na sztywną pianę i stopniowo dodajemy do masy, delikatnie mieszając łyżką. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 190 stopni. Ciasto wlewamy do wysmarowanej masłem formy i pieczemy 45-50 minut. Smacznego! * mąkę jaglaną można zastąpić mieszanki kukurydzianej, ziemniaczanej i ryżowej Autor: Mama

Moja Mama Gotuje
Tort z musem truskawkowym. 204

stęzenia. Nasączenie: ok szklanki zimnej przegotowanej wody  sok cytrynowy do smaku. Masa: ok 700 ml śmietany kremówki 30%-36% 500 g sera mascarpone cukier do smaku ok 2-3 łyżki cukier waniliowy Wykonanie tortu. Zimny biszkopt kroimy na 3 części. Rant tortownicy, w jakiej piekliśmy ciasto układamy na tortownicy i wkładamy do środka pierwszy blat biszkoptu. Nasączamy go wodą(...)smaku. Wykładamy część masy na nasączony biszkopt i rozsmarowujemy po całości i wykładamy pozostały mus truskawkowy. Następnie przykrywamy go masą śmietanową. Nasączamy ostatni biszkopt i tort wstawiamy do lodówki na ok 30 min. Po tym czasie delikatnie nożem odkrawamy ciasto od rantu tortownicy, rozpinamy ją i zdejmujemy. Dzięki temu zabiegowi nasz tort będzie idealnie równy. Pozostała część mocno schłodzonej śmietany

Malinowe Pocałunki
Ciasto Shrek z delicjami i sokiem owocowym 546

malinowych delicji, ponieważ to są moje ulubione, ale oczywiście możemy użyć innego smaku, bardzo polecam… Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto Shrek z delicjami i sokiem owocowym Składniki: Biszkopt: 4 duże jajka – osobno żółtka i białka 130g cukru 1 łyżeczka cukru wanilinowego 140g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1/2 łyżeczki proszku(...)się gęsta i lśniąca. 4. Następnie do białek dodać żółtka i jeszcze przez chwilę ucierać mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa. 5. Do jajecznej masy przesiać wcześniej przygotowaną mąkę z proszkiem i wymieszać szpatułką. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 25 minut. Po wyjęciu z piekarnika

Mała Cukierenka