ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1145/3191)

Tradycyjne ptysie z bitą śmietaną 151

gęsta masa, która powinna odchodzić od ścianek garnuszka) Odstawić do wystudzenia. Do ostudzone masy wbić po kolei jajka i dobrze zmiksować. Na początku masa będzie wyglądać jak zwarzona, ale po chwili się ujednolici. Tak przygotowane ciasto ptysiowe przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką, np. w kształcie gwiazdki. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wycisnąć okrągłe porcję ciasta (mniej więcej

Nastoletnie Wypiekanie
Drożdżowe maliniaki z białą czekoladą 189

Miałam trochę drożdży i świeże maliny... Przypomniałam sobie o sprawdzonym przepisie na pyszne domowe drożdżówki. Ciasto jest odpowiednio miękkie i puszyste, masa serowa idealnie kremowa i do tego świeże owoce... Zdecydowanie to nasze ulubione drożdżówki. Wam na pewno też będą smakowały:) Ciasto: 700 g mąki pszennej, 25g świeżych drożdży, 3 łyżki cukru, 2 jajka, 200ml mleka, 1/3 szklanki jogurtu naturalnego(...)dodać cukier, jajka, jogurt, sól oraz zaczyn z drożdży. Na koniec dodać stopioną zimną margarynę. Wyrobić. Uformować kulę, przykryć i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.  Po godzinie ciasto ponownie wyrobić, uformować bułeczki (ok. 12-14 szt.), ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na kolejne pół godz.  Następnie przy pomocy szklanki zrobić

Z miłości do słodkości
HIT- Różowe miękkie ciastka malinowe 204

odwiedzenia strony   www.uczymyjakslodzic.pl  W kilku słowach o samych ciastkach. Z wierzchu i od spodu kruche a w środku struktura najlepszego biszkoptu połączona z piaskową konsystencją ciasta ucieranego. Nie wiem jak to lepiej ubrać w słowa. Miękkie i aromatyczne z wyraźnie wyczuwalnym smakiem malin i kontrastującym kwaskowym cytrusowym posmakiem. Poezja wśród wszystkich ciastek. Relatywnie mała ilość cukru uwypukla(...)Dodajemy ekstrakt waniliowy oraz przesiane suche składniki. Miksujemy do momentu połączenia. Wlewamy sok z cytryny oraz dodajemy otartą skórkę cytrynową. 3. Do zmiksowanej masy dodajemy koniecznie zmrożone maliny wszystko łączymy pulsacyjnie aż ciasto nabierze różowego koloru a maliny się nieco rozdrobnią.  Ważne by na tym etapie nie przesadzić z miksowaniem ,bo inaczej będziemy musieli dodatkowo schłodzić ciasto przed właściwym

vaniliowoczekoladowa
DROŻDŻOWE ROGALE Z MASĄ SEROWĄ 329

Uwielbiam rogale pod każdą postacią, te dzisiejsze przygotowałam na urlopie w Polsce :). Muszę przyznać, że wyszły przepyszne. Zamiast masy twarogowej możecie użyć masy orzechowej , twardej marmolady

Przepisy Aleksandry
Cytrynowe ciasto z kokosem i migdałami BEZ MĄKI! 189

Wspaniałe uczucie, nie wiedziałam, że praca z grupą to taka przyjemność.  Dzisiaj coś słodkiego dla miłośników słodyczy bez dodatku mąki. Wyśmienite, delikatne, wilgotne i rozpływające się w ustach ciasto, przepełnione aromatem cytryny, kokosa i migdałów. Połączenie smaków wprost idealne, że nie poprzestaniecie na jednym kawałku! Wychodzi ok. 12-14 kawałków. 100g = 308kcal, jeden kawałek ok. 52g = ok. 160 kcal(...)mąką do całkowitego połączenia składników. Białka ubijamy na sztywno wraz ze szczyptą soli i delikatnie za pomocą łyżki łączymy je z resztą ciasta. Dno tortownicy o średnicy 21 cm wykładamy papierem do pieczenia, a boki natłuszczamy. Masę przelewamy do formy, posypujemy płatkami migdałów i pieczemy w 170 stopniach przez 45-50 minut. Studzimy, dekorujemy chipsami z kokosami, gorzką czekoladą

Be Fit Be Strong
Tiramisu 205

dobrze schłodzić. Tiramisu można przygotować w dużej blaszce w postaci ciasta ale jak ktoś nie lubi takich ciast z którymi trzeba obchodzić się bardzo delikatnie może przygotować je w pucharkach. Wtedy mamy od razu gotowe porcje i nawet jak masa będzie nieco rzadka nie sprawi to problemu bo z pucharka nic nie ucieknie. składniki: 6 jajek 6 łyżek cukru pudru

Monia miesza i gotuje
Orzeszki 127

ciasto 400 g mąki 250 g margaryny 100 g cukru szczypta proszku do pieczenia cukier waniliowy 2 jajka do brązowych 2 łyżeczki kakao masa; 1 szkl mielonych orzechów 0,5 szkl mleka 3/4 szkl cukru pudru 1 łyżka rumu 2 łyżeczki kakao 200 g masła Zagnieść ciasto z podanych składników, przy białych nie dodawać kakao, do brązowych dodać. Uformować wałeczek

Gotowanie jest łatwe
Puszyste Ciasto z Borówkami 253

Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą. 3. Do maślanej masy dodać połowę mąki i połowę mleka (proszę pamiętać, aby mleko miało temperaturę pokojową), wymieszać krótko mikserem. Dodać pozostałą mąkę, mleko, ekstrakt waniliowy, skórkę z cytryny i wymieszać mikserem (powstanie dosyć gęste ciasto, będzie oblepiało mieszadła miksera). 4. Borówki skropić sokiem z cytryny, wymieszać. Dodać mąkę(...)wymieszać. 5. Białka ubić i stopniowo dodać resztę cukru, miksować, aż cukier się rozpuści. 6. Do maślanej masy dodać 1/3 ubitej piany i wymieszać szpatułką ( patrz FILM ). Dodać pozostałą pianę z białek, wymieszać. Wyspać przygotowane borówki i krótko wymieszać szpatułką. 7. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 20cm lub 21cm, wyrównać. Wierzch posypać brązowym cukrem. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika

Mała Cukierenka
Nigella i jej babka jogurtowa z najnowszej książki Nigellissima 426

cukrem i jogurtem na puszystą masę. Ucierając wlewamy olej, dodajemy cukier waniliowy i skórkę cytrynową. Łyżką mieszamy sypkie składniki (obie mąki) do uzyskania gładkiej masy. Następnie dodajemy delikatnie ale dokładnie pianę z białek. Ciasto przelewamy do foremki z kominem (średnica 22-25 cm) i pieczemy w temperaturze 180st. C przez około 30-35 min do suchego patyczka. Wyjmujemy jeszcze ciepłą

Z butelką mleczka w tle
Szpinakowa rolada z łososiem 160

dodajemy szpinak. Całość doprawiamy solą, pieprzem, rozmarynem, gałką i czosnkiem. Przesmażamy. Postawiamy do przestygnięcia. Typową, prostokątną formę do ciasta smarujemy margaryną, masłem i posypujemy bułką tartą. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka dodajemy do wystudzonego szpinaku. Białka ubijamy i również dodajemy do masy. Całość delikatnie mieszamy. Wylewamy na blaszkę i pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 10 minut w temperaturze(...)Biszkopt wyjmujemy na ręcznik kuchenny i zwijamy go w rulon. Zwijanie wykonujemy gdy ciasto jest jeszcze ciepłe. Do serków dodajemy chrzan, jogurt, dymkę i doprawiamy solą. Paprykę kroimy w kostkę. Delikatnie rozwijamy biszkopt. Nakładamy łososia. Następnie smarujemy masą i na koniec układamy posiekaną paprykę. Ponownie zwijamy w rulon. Zawijamy w ręcznik i wkładamy do lodówki. Po schłodzeniu kroimy w plastry

Smaki Ewy
Tort śmietanowy z musem truskawkowym 142

razem Nowy Rok powitaliśmy tortem śmietanowym z musem truskawkowym. Smakował nawet mojej mamie a ona jest jak dla mnie najlepszym degustatorem, ponieważ nie jest miłośniczką ciast. A co za tym idzie ciast/tort/ciasteczka muszą być bardzo dobre aby usłyszeć pochwały, że jej smakowało :) Składniki:    biszkopt (najlepiej upiec dzień wcześniej) :        6 jajek(...)delikatnie wymieszać. Stopniowo dodawać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, budyń i delikatnie za pomocą łyżki mieszkać. Dno tortownicy wyłożyć papierem i wlać ciasto. Piec w około 30min w 180C. Wystudzić. Przekroić na dwa blaty biszkoptowe.    masa śmietanowa: w dniu w którym pieczemy biszkopt również musimy zająć się kremówką. Śmietanę podgrzać, dodać połamaną białą czekoladę. Mieszać aż do całkowitego

Amatorka kuchenna
Najwyższa pora napić się kawy! 109

który łączy się z rozpieszczaniem zmysłów. Z ciasteczkiem, czekoladką lub kawałkiem ciasta jak sernik gotowany na ciemnym spodzie. Oto wyszukana propozycja Agaty na coś do kawy. Biszkopt Składniki: 2 jajka 4 łyżki cukru (48g) 2 łyżki mąki pszennej (30g) ½ łyżki mąki ziemniaczanej (12g) 1 łyżka kakao (8g) Masa serowa Składniki: 1 kg tłustego twarogu 3 jajka 200g masła 1 szklanka(...)mikserem na najniższych obrotach miksera. Spód tortownicy (o średnicy 24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, boków nie wykładać. Ciasto przełożyć do tortownicy. Piec ok 15 minut w temp. 160°C (do suchego patyczka). Wyjąć z piekarnika, pozostawić w tortownicy. Masa serowa Ser zemleć. Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać kolejno żółtka, ucierać, dodać zmielony ser oraz cukier

KulinarneImpresje.pl
3 Bit 543

Ciasto bez pieczenia, które najlepiej jest zrobić dzień wcześniej i schłodzić w lodówce przed podaniem. Składniki: 2 duże opakowania herbatników petit beurre (500 gram) 1 puszka masy kajmakowej (ja użyłam masę kukułka) 500 ml śmietany kremówki 30% 2 śmietan fixy 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 1 cukier(...)warstwę herbatników, na to wykładamy masę kajmakową, na masie kajmakowej układamy drugą warstwę herbatników. Na herbatniki wykładamy masę budyniową i równo rozprowadzamy. Na masie budyniowej układamy kolejną warstwę herbatników,na herbatniki wykładamy bitą śmietanę. Na wierzch ciasta ścieramy czekoladę. Ciasto podajemy dobrze schłodzone. Smacznego

Kuchnia u Bietki
ROLADA ZE ŚMIETANĄ I MALINAMI 182

Rolada... Pyszne ciasto, łatwe i szybkie w przygotowaniu. Krem oczywiście można przygotować dowolny, kto jaki lubi :) Maliny można zastąpić galaretką, jagodami, bananami bądź innymi owocami :) Polecam. Biszkopt: * 4 jajka * 4 łyżki mąki * 4 łyżki cukru * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 1 paczka cukru waniliowego Wykonanie(...)Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na pianę. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Zmiksować. Do masy z żółtek delikatnie drewnianą łyżką wmieszać pianę z białek. Ciasto rozsmarować na blaszce o kształcie prostokąta wyłożonej papierem do pieczenia(im większa blacha tym lepiej). Piec 10 minut w piekarniku nagrzanym

Zrób to smacznie
Lekki torcik malinowy 143

szklanki cukru 3 jajka 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa śmietanowa: 0,5 litra śmietany 30 % 1 galaretka malinowa 200 gram malin Dodatkowo: 2 galaretki malinowe Sposób przygotowania: Białka ubijamy na sztywno, ucierając dodajemy cukier i po jednym żółtku. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą tortownicy(26cm(...)tężejącą galaretkę, miksujemy. Dodajemy maliny , delikatnie mieszamy, wykładamy na upieczony biszkopt, wstawiamy do lodówki. Pozostałe galaretki rozpuszczamy w 800 ml. Gorącej wody, odstawiamy do ostudzenia, tężejącą galaretkę wylewamy na masę śmietanową, wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia

Bajeczna Kuchnia

Proponowane wyszukiwania