ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1145/3191)

Sernik dietetyczny z granatem 246

czasem dopada mnie ochota na coś słodkiego, pysznego, co poprawi nastrój - zwłaszcza w pochmurny dzień! I wiecie co? Nie ma w tym nic złego, jeśli rozsądną porcję niezbyt kalorycznego ciasta zjemy od czasu do czasu na drugie śniadanie. Na takie właśnie słodkościowe zapotrzebowanie zrobiłam ostatnio odchudzony sernnik - bez spodu, z dużą ilością twarogu i ksylitolem zamiast cukru. Do tego kilka(...)pieczenia pozostanie płaski. Wylać masę serową do tortownicy. Głęboką blachę piekarnika umieścić na dolnym poziomie i wypełnić gorącą wodą do wysokości 2/3. Tortownicę z masą serową położyć na kratce na średnim poziomie piekarnika. Piec ciasto w temperaturze 170 stopni przez 50 minut. Po tym czasie uchylić piekarnik na 10 minut, a następnie wyjąć ciasto na blat i wystudzić. Schłodzić

Kulinarne Inspiracje
NAJPROSTSZE CIASTO Z RABARBAREM 245

poskubania w pracy :) To jedno z tych ciast, jakie piekły nasze babcie i mamy, z kilku podstawowych składników, które praktycznie zawsze są w domu.  W sezonie polecam do ciasta rabarbar, a poza nim możecie pokombinować z innymi Waszymi ulubionymi owocami :) U mnie w następnej kolejności czekają już truskawki i jagody :D SKŁADNIKI: 5 jajek (rozm(...)ubij mikserem przez kilka minut na jasną i puszystą masę. Wsyp mąkę i proszek oraz dolej olej i zmiksuj ponownie wszystko krótko na gładką masę. Przełóż ją do formy, na wierzchu poukładaj rabarbar.  Piecz ciasto około 40-45 minut do tzw. suchego patyczka. Gotowe wyjmij z piekarnika i pozostaw w formie do ostudzenia. Następnie posyp cukrem pudrem. Gotowe! Smacznego

Słodko-Słony Świat Ilony
Babka drożdżowa 179

babki drożdżowej zawsze sceptycznie podchodziłam. Postanowiłam w końcu ją zrobić no, bo jakby inaczej:) i co, i właśnie nic.Nie powiem, bo była smaczna ale ja jednak zostanę przy cieście drożdżowym i babce ucieranej. Zapraszam... przepis  z blogu anikagotuje.blogspot. Skala smaku 6/10 ja nie użyłam rodzynek, zamiast skórki kandyzowanej dodałam skórki startej z pomarańczy. Składniki: 600 g mąki(...)drożdże zrobią się płynne dodać do przestudzonego rozczynu z mąki i mleka. Delikatnie przemieszać i odstawić do wyrośnięcia Żółtka utrzeć z cukrem na puszysta masę. Następnie dodać do nich mąkę oraz wyrośnięty rozczyn. Wyrobić ciasto tak, aby odstawało od ręki Do tak wyrobionego ciasta dodać roztopione i przestudzone masło z łyżką oliwy i nadal wyrabiać, aż wszystkie składniki dobrze się

Kubki smaku
Lemon curd na żółtkach - krem cytrynowy do ciast i deserów 170

Dla kogo: dla fanów kwaśnych smaków dla szukających bazy pod kremy do tortów dla pragnących orzeźwienia Składniki: sok z dwóch cytryn średniej wielkości 120g masła 3

Mania Wypiekania
Rolada z jabłek – kuchnia podkarpacka 263

przerywając ubijania dodajemy do nich stopniowo po 1 łyżce cukru. Kiedy piana będzie już gęsta nadal miksujemy dodając po 1 żółtku. Do ubitej masy dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy szpatułką. Ciasto przekładamy na foremkę z jabłkami i wyrównujemy wierzch. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C (grzałka góra-dół) około 15-18 minut. Z rolady

Trzeci talerz
Placek Borówkowy 250

wszystkie składniki się połączą dodajemy roztopione masło i mieszamy za pomocą trzepaczki .  Tak przygotowaną piankę wykładamy na wypieczony spód . Na równie rozłożoną masę wysypujemy borówkami na które wysypujemy drugą część  drobno pokruszonej reszty ciasta (ala kruszonka) Ciasto pieczemy w temperaturze 180'C przez 50-55 minut

cookpl
Orzechowiec z powidłami 245

reszcie mleka rozrabiamy budyń razem z mąką wlewamy do gotującego mleka chwilę gotujemy, studzimy, ucieramy z masłem, dodajemy alkohol. Na ostudzony pierwszy placek nakładamy masę budyniową nakrywamy drugą częścią placka warstwą orzechowo -śliwkową do dołu. Ciasto polewamy polewą czekoladową. Smacznego

kgwjanczewo
Torcik z musem truskawkowym i masą z serka homogenizowanego 2159

sztywną pianę. Nadal ubijając dodaję żółtka oraz cukier. Nie przerywając ubijania dodaję olej, mąkę, ocet, kakao i proszek do pieczenia. Ciasto wykładam na tortownicę o średnicy 24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę 30 minut w temperaturze 170 stopni. 2. Masa homo: Galaretki cytrynowe rozpuszczam w 500 ml wrzącej wody. Studzę. Zimny serek homogenizowany miksuję z tężejącą galaretką. Masę wykładam

Tradycyjna kuchnia Kasi
Placek drożdżowy ze śliwkami, daktylami i migdałową kruszonką 300

masa trochę urośnie (około 30 minut). W międzyczasie roztapiamy w rondelku masło i studzimy. Do masy dodajemy jajka, likier Amaretto (opcjonalnie), masło i mieszamy drewnianą łyżką tak długo, aż zrobi się elastyczne i będzie się mniej kleić (musi być dobrze wyrobione!). Chociaż ciasto jest dość rzadkie, nie dodajemy więcej mąki. Wyrobione ciasto ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce(...)wykładamy papierem do pieczenia. Rozprowadzamy masę i układamy połówki śliwek (skórką do dołu). Wierzch posypujemy drobno posiekanymi daktylami, potem kruszonką i płatkami migdałowymi. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175°C i pieczemy przez około 35 minut. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Placek drożdżowy z rabarbarem i kruszonką → Jagodzianki → Ciasto jogurtowe z czarną porzeczką → Pleśniak z truskawkami

Oryginalny smak
Rolada jagodowo czekoladowa 245

Rolada jagodowo czekoladowa   . Składniki : Biszkopt jajka -5 szt cukier - 5 łyżek mąka - 5 łyżek proszek do pieczenia - 0,5 łyżeczki olej - 1 łyżka sól -szczypta tłuszcz do formy Masa serowa : ser biały tłusty - 2 kostki czekolada biała - 50 g jagody mrożone - 0,5 szkl galaretka jagodowa - 1 opak woda gotowana - 1 szkl Dodatkowo : wiórki czekoladowe białe do obsypania rolady(...)Formę do pieczenia wyłożyć papierem, wysmarować papier tłuszczem, wylać ciasto. Piec w nagrzanym piekarniku do 175 stop.przez  15 minut tzw do zrumienienia ciasta. Upieczoną roladę wykładamy na ściereczkę  i delikatnie zwijamy razem ze ściereczką. Masa serowa : ser biały zmiksować z jagodami i rozpuszczoną białą czekoladą. Galaretkę jagodową, rozmieszać w szklance gotowanej wody, odstawić do lekkiego stężenia. Następnie dodać

Kuchnia Danusi
Krucha tarta z jagodami, malinami i truskawkami 201

kruchym spodzie, z przepisu, z którego ostatnio piekę wszystkie kruche ciasta. Do środka, jako nadzienie wrzuciłam ok. 700 g owoców – jagód, malin i truskawek. Do owoców dodałam 2 łyżki cukru i 2 łyżki mąki ziemniaczanej. W zależności od owców, część z nich się rozpuściła, tworząc masę, część z nich pozostała w całości. Jak dla mnie zestawienie idealne(...)lato sprawdzi się doskonale. {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":"http:\/\/mieszamwgarnku.pl\/wp-content\/uploads\/2018\/06\/tartaz-owocami.jpg","recipeIngredient":["Ciasto\r","320 g m\u0105ki pszennej\r","\u00bc szkl. br\u0105zowego cukru\r","1 \u0142y\u017ceczka proszku do pieczenia\r","100 g mas\u0142a\r","50 g smalcu\r","2 \u0142y\u017cki kwa\u015bnej \u015bmietany\r","3 \u017c\u00f3\u0142tka

Mieszam w Garnku
Kukutki makowe 516

delikatne. W połączeniu z masą makową smakowały wybornie. Kukutki makowe to doskonała propozycja na wigilijny stół. SKŁADNIKI: 250g mąki, 3 żółtka, 100ml wody, 150g maku mielonego MAKAR, 50g masła, 1 łyżka cukru, 2 łyżki miodu płynnego, 30g rodzynek, 30g posiekanych orzechów włoskich, kilka kropli aromatu migdałowego. PRZYGOTOWANIE: 1. Mąkę przesiewam. Dodaję żółtka oraz wodę. Zagniatam ciasto, jak na makaron(...)cukrem, miodem, bakaliami i aromatem.  3. Do masy makowej dodaję ugotowane kluseczki. Mieszam i wykładam na talerz. Do przygotowania masy makowej wykorzystałam mak mielony, który otrzymałam do testowania od firmy  MAKAR . Mak to doskonały dodatek do ciast, ciastek, deserów i potraw na słodko. Mak mielony  MAKAR  jest bardzo wygodny do użycia. Nie trzeba go parzyć

Tradycyjna kuchnia Kasi
kruche babeczki z masą makową 180

pszennej 150 g masła, schłodzonego 70 g cukru pudru 1 żółtko 1 szczypta soli dodatkowo: ok. 350 g masy makowej cukier puder wykonanie: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy cukier puder, sól, żółtko oraz masło. Wszystko siekamy, a następnie zagniatamy gładkie ciasto. Formujemy kulkę, wkładamy do woreczka foliowego i schładzamy przez ok. 60 min. w lodówce. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto "Leśne Runo" z mąki dyniowej - gluten free, lactose free, LOW FODMAP 239

Pyszne czekoladowe ciasto z mąki dyniowej odpowiednie dla osób na diecie bez glutenu, bez laktozy oraz FODMAP ( więcej o diecie FODMAP dowiesz się TUTAJ ). Przepis znalazłam na stronie Trawka cytrynowa . Zapraszam do przygotowań! Składniki na blaszkę 20x25 cm: 100 g masła bez laktozy + trochę do wysmarowania formy 200 g gorzkiej czekolady, posiekanej 3 jajka, oddzielone żółtka od białek(...)mąkę. Delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. 3. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza . Białka ubijamy na pianę. Cały czas ubijając, stopniowo dodajemy cukier. Ubijamy, aż masa będzie sztywna i błyszcząca jak na bezę. 4. Do ciasta dodajemy białka w 3 porcjach, za każdym razem delikatnie mieszając drewnianą łyżką tak, aby białka nie opadły. Na koniec dodajemy pozostałą czekoladę i ostatni

My Culinary Art
Tort makowo-serowy z wiśniami 224

pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30-35 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu pozostawiamy do wystygnięcia, wyjmujemy z formy i już całkiem zimne ciasto przecinamy na pół wzdłuż, na dwa krążki. Składniki na masę serową: 500 g sera na sernik 50 ml śmietany kremówki 2 jajka 3 łyżki ksylitolu 1 łyżka mąki ziemniaczanej Wykonanie: Wszystkie składniki miksujemy krótko mikserem(...)się połączyły. Masy serowej nie należy długo miksować gdyż to ją napowietrza i w czasie pieczenia sernik mocno wyrasta, a potem opada.  Sernik pieczemy w kąpieli wodnej w 160 stopniach przez 40 minut. Po upieczeniu sernik pozostawiamy do wystygnięcia. Dokładny opis pieczenia w kąpieli wodnej znajdziecie na blogu Moje Wypieki tu. Pozostałe składniki: 100 g gorzkiej czekolady

Przysmaki Karolki
Winogronowy Madagaskar 17242

Następnie dodaję mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną. Na końcu wsypuję mak. Delikatnie mieszam. Ciasto wykładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 25 minut w temperaturze 170 stopni. 3. Z mleka odlewam 150ml. Pozostałe mleko gotuję razem z cukrem waniliowym. W odlanym mleku mieszam budynie. Masę wlewam na gotujące się mleko. Cały czas mieszając gotuję przez 2 minuty. Budyń(...)biszkopt ciemny wykładam połowę masy. Wyrównuję. Masę przykrywam biszkoptem makowym. Na biszkopt makowy wykładam drugą część masy. Wyrównuję. 5. Galaretki rozpuszczam w 500 ml wrzącej wody. Studzę. Winogrona obieram z kiści i przekrawam na pół. Owoce układam na cieście. Zalewam tężejącą galaretką. Ciasto wstawiam na 3 godziny do lodówki.  Gotowe ciasto posypuję po wierzchu czekoladową posypką

Tradycyjna kuchnia Kasi
SERNIK MIGDAŁOWY, NA BEZGLUTENOWYM SPODZIE Z CIASTECZEK AMARETTI 233

sernikowymi, to na szczęście obawy okazały się płonne. Bowiem tym był wprost zachwycony, powiedział nawet, że to najlepszy sernik jaki jadł... :-) A to niebywały komplement, tym bardziej, że to ciasto piekłam właśnie dla niego... :-) Inspiracją był przepis znaleziony w Kuchni Wyjątkowych Smaków, zmodyfikowałam go tylko na wymiary swojej formy (....i... i właśnie teraz odkryłam..., że zamieniłam ricottę na mascarpone(...)zwykłego (lub ksylitolu) - 150g mielonych migdałów - 3 łyżki mąki ziemniaczanej - 5 jajek - 3 łyżki amaretto Dodatkowo: - puder trzcinowy do oprószenia ciasta Ciasteczka miksujemy, dodajemy rozpuszczone masło i amaretto (ja dodałam także 2 kopiaste łyżki mielonych migdałów). Masę mieszamy i rozkładamy na spodzie blaszki (dno wyłożone papierem do pieczenia). Dokładnie wygniatamy spód i wstawiamy blaszkę do lodówki. Mascarpone, ricottę (lub zwykły

Smaczne Zdrowe

Proponowane wyszukiwania