ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1163/3191)

Kruche ciasteczka z witrażykiem 205

zielone, niebieski) Przygotowanie: 1. Mąkę, proszek do pieczenia, sól mieszamy w misce, odstawiamy 2. Masło wraz z cukrem ucieramy mikserem na jasną i puszystą masę, ok 15 min, następnie dodajemy całe jajko, mieszamy. 3. Do ciasta dodajemy mieszankę mąki i łączymy całość, zagniatamy kulę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na ok 1 godzinę 4. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni(...)Landrynki rozdrabniamy za pomocą wałka lub tłuczka do mięsa, najlepiej zrobić to w woreczku 6. Ciasto rozwałkowujemy na blacie podsypanym lekko mąką, wycinamy dowolny kształt, za pomocą szpatułki przenosimy kształty na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, na środku wycinamy dowolny mniejszy kształt, usuwamy go za pomocą patyczka, a w powstałej dziurce wysypujemy pokruszone landrynki, dowolnego koloru, należy uważać aby landrynki

Słodki Kompromis
Łatwe ciasto z jabłkami 735

hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Proste ciasto z jabłkami, puszyste i wilgotne. Pyszne :) Składniki: 5 sztuk średniej wielkości jabłek ( najlepiej lekko kwaskowe) 1 kostka miękkiego masła (250 g) ¾ szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 5 jajek(...)kropel olejku cytrynowego Przygotowanie: Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, wyciąć   gniazda nasienne po czym pokroić w plastry. Masło zmiksować z cukrami na puszystą masę , dodając kolejno jajka oraz mąkę i proszek do pieczenia. Przygotowane ciasto wyłożyć na blaszkę wysmarowana masłem i oprószoną mąką. U mnie forma podłużna ale można wykorzystać tortownicę 26cm lub kwadratową . Pokrojone jabłka wyłożyć na cieście

W garach u Gosi
Babka majonezowa 203

pieczenia) umieścić w misie (u mnie od miksera) i miksować mikserem przez 3 - 5 minut, aż cukier się rozpuści. Formę na babkę wysmarować tłuszczem. Do tak przygotowanej formy przelać ciasto na babkę. Babkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i piec przez 50 minut. Babkę wyjąć z formy po całkowitym wystudzeniu. SMACZNEGO! Uwagi(...)wiele sposobów np: do 1/3 masy na babkę można dodać wiórki kokosowe lub płatki migdałowe lub; dodać do masy 1/4 szklanki mąki pszennej i wówczas można na jej wierzchu ułożyć kawałki jabłek i upiec na płaskiej blasze lub; do części ciasta można dodać kawę lub kakao i polać nią część ciasta bez dodatków, wyjdzie wówczas baba marmurkowa lub; 1/3 szklanki

Gospodyni Miejska
Szarlotka królewska. 392

Osobiście wolę tradycyjne szarlotki na kruchym cieście,ale ten przepis mnie zaciekawił.Znalazłam go w internecie i postanowiłam wypróbować. Składniki na biszkopt: 4 jajka 4 łyżki cukru 3 łyżki mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa jabłkowa: ok 1 kg jabłek 1 galaretka cytrynowa trochę cukru jeśli masa jest za kwaśna Masa śmietanowa(...)Biszkopt: Białka ubić z cukrem,dodać żółtka i na końcu obie mąki z proszkiem.Po dodaniu mąki miksować krótko na najniższych obrotach. Ciasto przelać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.Piec w temp.170 stopni ok 30 minut. Zostawić do wystudzenia. Masa jabłkowa: Jabłka obrać i pokroić na małe kawałki.Dusić do miękkości.Można delikatnie podlać wodą jeśli są za mało soczyste.Następnie

Agusiowe smakołyki
Super proste ciasto z jabłkami i malinami. 153

puszystą masę jajka z cukrem i ekstraktem waniliowym. W drugiej misce zmieszaj mąkę, cynamon, proszek do pieczenia. Dosyp mąkę do masy z jajek i dokładnie zmieszaj ( możesz użyć miksera na wolnych obrotach ). Do przygotowanej wcześniej formy wyłóż połowę ciasta, ułóż pokrojone w plasterki jabłka, dodaj maliny i pozostałe ciasto. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 35 - 40 minut

Jusia gotuje
Szybki makowiec, rewelacyjny 208

Przepis od mojej cioci Jadziuni, bardzo dobry mokry makowiec. Polecam bardzo. Wykonanie ciasta – do garnka wlać mleko, dodać kasię, olejek migdałowy, cukier i mak, wszystko zagotować. Do gorącego mikstury wsypać rodzynki. Zostawić masę aż ostygnie. Gdy masa przestygnie dodać żółtka i wymieszać. Wsypać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać. Bakalie – orzechy(...)migdały rozgnieść na drobniejsze kawałki. Pokruszone bakalie dodać do masy, znowu wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy, ale już mieszać bardzo delikatnie łyżką. Pieczenie – blaszkę prostokątną wyłożyć papierem do pieczenia w wylać do niej ciasto. Nagrzać piekarnik do 180 C i piec 40-45 minut. Blaszka o wymiarach 25 cm x 35 cm. Ja ciasto

Kuchnia Pokoleń
Ciasteczka "stempelki" bez masła i cukru 188

miękkiego oleju kokosowego 100-120 g ksylitolu 1 jajko 1 łyżeczka cynamonu Wykonanie: miękki olej kokosowy utrzeć z cukrem na puszystą masę, wbić jajko i ucierać dalej. Dodawać porcjami mąkę z cynamonem. Gdyby ciasto się nie lepiło można dodać 1 łyżkę mleka. Uformować w kulę, dysk, owinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na około 60 minut odrywać

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Bajaderki piernikowe 153

gdyby go odrobinę dodać :) Składniki: 70-80 dag resztek ciast (biszkopty, babki..) 190 g gęstego dżemu porzeczkowego 1/2 kostki masła 1/2 szkl. mleka 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 1 czubata łyżka słodzonego kakao 3 łyżeczki cukru 1 olejek pomarańczowy 1 łyżka przyprawy do piernika Do obtaczania: odłożone 3-4 łyżki masy 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady wiórki kokosowe Sposób przygotowania: W małym(...)kostki, słodzone kakao i cukier. Doprowadzamy do wrzenia cały czas mieszając, aby składniki dokładnie się połączyły, zestawiamy i studzimy Pozostałości ciast drobno kruszymy do dużej miski, na środku robimy wgłębienie, dodajemy przyprawę do piernika i wlewamy tam ostudzoną masę (pozostawiamy około 3-4 łyżki), olejek i dżem porzeczkowy. Dokładnie wyrabiamy masę rękami. Forujemy kuleczki dowolnej wielkości. Pozostawioną część masy ponownie

Kolorowy Przepisownik
Ziemniaczane ravioli 144

mąki ziemniaczanej, mieszając mięso wlewamy mąkę. Zagotować ciągle mieszając. Odstawiamy z palnika i dodajemy poszatkowaną bazylie. Mieszamy, smakujemy :) Czas na ciasto. Do utłuczonych i wystudzonych ziemniaków dodajemy żółtka i oliwę. Solimy, pieprzymy i dodajemy mąkę. Mieszamy na jednolitą masę. Co do ilości i typu mąki. Dodałam 180g mąki pszennej oraz ok. 20g mąki ziemniaczanej. Razem tyle ile "zabrało" ciasto

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Drożdżówki z ciasta francuskiego z budyniem i truskawkami 319

ciasto z budyniem nie będzie mdłe. Dżemik truskawkowy: Na łyżce masła podsmażamy truskawki z cukrem aż do uzyskania dosyć gęstej masy. Wykładamy na wierzch drożdżówki. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 25 min. w 180 st. C. Kategoria: Ciasta , Ciasto francuskie , Desery

kuchcikownia
Sernik z polewą czekoladową w aromacie limonki 146

jego przygotowanie.  Czas przygotowania: 90 min Porcja na tortownicę (foremkę silikonową) 23-25 cm Koszt przygotowania: 26,00 zł SKŁADNIKI na spód ciasta: 200 g herbatników maślanych 120 g margaryny do pieczenia SKŁADNIKI na masę sernikową: (wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej) 5 jajek 1 szklanka białego cukru 500 g twarogu sernikowego 400 ml śmietany 18% 1 łyżeczka(...)skórkę z pomarańczy i delikatnie mieszamy. Gotową masę sernikową przelewamy do formy na spód z herbatników. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180'C na 60 min. Upieczony sernik pozostawiamy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami na ok. 60 min. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia. Sernik dekorujemy polewą czekoladową po całkowitym ostygnięciu ciasta. Najlepiej wstawić sernik do lodówki na całą

kulinarnyJa
Ciasto ucierane ze śliwkami 220

szkl cukru 600 g śliwek cukier puder do posypania PRZYGOTOWANIE: Śliwki umyć, osączyć, wypestkować. Masło utrzeć z jajkami na puszystą masę. Następnie do masy przesiać wymieszane  obie mąki z proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszać. Przelać ciasto do wysmarowanej tłuszczem blachy. Owoce ułożyć dość ciasno na cieście. Piec ciasto ok.35 minut w 180 stop

Kuchnia Danusi
Sernik z białą czekoladą i jagodami 228

pichcenia! Kiedy zabierałam się za przygotowywanie ciasta wydawało mi się, że już o wszystkim zapomniałam. Na szczęście ten lekki stres szybko minął, a po zobaczeniu efektu końcowego odzyskałam całą radość i satysfakcję z tej pracy. Muszę przyznać, że jestem z siebie dumna. Kakaowy spód pięknie wyrósł i świetnie dopasował się do delikatnej masy sernika. Jagodowy mus doskonale zwieńczył całość dodając(...)tortownicy (wcześniej natłuszczonej i obsypanej mąką/płatkami jaglanymi).  Pieczemy przez ok. 20 minut w temp. 180 stopni C. W razie gdyby ciasto wyrosło nierówno (bo tak mi się zdarzyło) - wystarczy przeciąć nożem wystające nierówności. masa sernikowa 1 kg sera sernikowego 200 g jogurtu naturalnego 2 tabliczki białej czekolady 40 g proszku budyniowego waniliowego cukier z prawdziwą wanilią

Kuchnia Ellie
Ciasto ucierane z malinami i kruszonką 356

miękkiego masła 50 g cukru Składniki łączymy ze sobą do momentu, aż powstaną grubsze okruchy. Dodatkowo: 500 g malin Składniki na ciasto muszą mieć temperaturę pokojową. Misie miksera utrzeć masło z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym jajku i miksując na najwyższych obrotach. Następne jajko wbijamy gdy poprzednie zostało dokładnie zmiksowane. Masa się może lekko zważyć

Delicious Titbits
Burrito w tortilli kukurydzianej 312

tortille.   Mąki mieszamy ze sobą w misce, dodajemy sól. Wlewamy gorącą wodę i mieszamy, aż mąka ją wchłonie.    Dodajemy oliwę.    Gdy ciasto przestygnie zagniatamy na gładką masę.  Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 45 minut. Teraz zabieramy się za farsz. Cebulę i czosnek siekamy i podsmażamy na patelni. Dodajemy mięso mielone(...)papryka trochę zmiękła. Potem dodajemy odsączoną kukurydzę i fasolę. Zwiększamy ogień i przesmażamy wszystko razem około minuty - tak by kukurydza i fasola były chrupiące, a nie miękkie.   Schłodzone ciasto dzielimy na 10 części. Wałkujemy na stolnicy posypanej mąką placki o średnicy około 20 cm.   Pieczemy na rozgrzanej suchej patelni z każdej strony, aż    się zarumienią

Moje Kuchenne Rewelacje
Piernikowe muffinki z fasoli 199

włoskich Sposób przygotowania: Fasolę dokładnie przepłukujemy, a następnie wrzucamy do blendera dodajemy pozostałe składniki (poza rodzynkami i orzechami) i wszystko dokładnie blendujemy na jednolitą masę na koniec dodajemy rodzynki i pokrojone orzechy, mieszamy przekładamy ciasto do silikonowych papilotek na muffinki pieczemy około 30 minut w temp. 170 stopni SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość

Proponowane wyszukiwania