ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1170/3191)

Focaccia 177

oliwą. Do dużej miski wlać pozostałą wodę, dodać sól, oliwę i rozczyn, po czym stopniowo wsypywać pozostałą mąkę pszenną i mieszać drewnianą łyżką. Tak przygotowaną masę przełożyć na posypaną mąką stolnicę i wyrobić elastyczne ciasto. W razie potrzeby podsypywać mąką, zaś ręce można natłuścić oliwą by ciasto się do nich nie kleiło. Ciasto nie powinno być zbyt suche. Miskę natłuścić

Passions hobbies life
Babeczki dyniowe z morelą 160

pomarańczę) Masło miksujemy z cukrem. Dodajemy sok i skórkę z pomarańczy oraz puree i ponownie miksujemy. Suche składniki mieszamy ze sobą i dodajemy do masy. Miksujemy na gładko. Do papilotek nakładamy po łyżce ciasta oraz łyżeczce konfitury. Przykrywamy je jeszcze jedną łyżką ciasta. Całość pieczemy około 25 minut w 180 stopniach ( do suchego patyczka). Smacznego :)   Artykuł Babeczki dyniowe

Mienta blog
Chleb żytni z kminkiem – podobno litewski ;) 131

naturalnego kakao Sposób przygotowania Dzień wcześniej Wymieszać składniki w misce. Przykryć folią, zostawić na noc w temperaturze pokojowej. W dniu pieczenia Wymieszaj wszystkie składniki z masą w poprzedniego dnia. Wysmaruj keksówkę masłem. Wypełnij blaszkę ciastem i przykryj folią. Odstaw do wyrośnięcia na 3-4h, w zależności od temperatury Nagrzej piekarnik do 220 stopni. Spryskaj w środku wodą. Piecz chleb

Mieszam w Garnku
Ciastka czekoladowo-kokosowe z białą czekoladą 153

Masło z cukrem i solą utrzeć do puszystości. Dodać jajko i po wymieszaniu stopniowo wsypywać mąkę kakao/karob, proszek do pieczenia oraz sodę. Na końcu masę połączyć z wiórkami kokosowymi i posiekaną czekoladą. Z ciasta uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego. (Jeśli ciasto mocno się lepi, należy schłodzić je w lodówce.) Każdą kuleczkę dokładnie obtoczyć w wiórkach i ułożyć (zachowując

Di gotuje
Pączki 191

cukru. Odstawić pod przykryciem na ok. 20 minut (aż się mocno spieni i urośnie). Żółtka i jajko wymieszać z pozostałym cukrem na jasną masę. Do masy dodać sól, pozostałą mąkę oraz zaczyn z drożdży. Ciasto wyrobić ręcznie lub przy pomocy mieszadeł miksera do wyrabiania (łatwiej wyrabiać mikserem). Na koniec dodać rozpuszczone masło i wódkę. Ciasto odstawić pod przykryciem w ciepłe

Bullio
OMLET BISZKOPTOWY Z NASIONAMI CHIA 204

Wbiłam żółtko. Wymieszałam, dodałam proszek do pieczenia  i dosypywałam przesianą przez sitko mąkę. Wlałam mleko i wymieszałam. Wsypałam nasiona chia i połączyłam je z masą na omlet. Na patelni rozpuściłam masło i wlałam ciasto. Smażyłam omlet po około 3-5 minuty z każdej strony na złoty kolor. Można go podawać z dowolnymi sezonowymi owocami, posypanego cukrem pudrem,  polanego

potrawyregionalne
Czarne bułki 146

Mąkę mieszamy bardzo dokładnie z solą, pieprzem i węglem. Pod koniec powinna być jednolicie szara. Dodajemy drożdże oraz mleko z olejem i zarabiamy na jednolitą masę. W czasie wyrabiania można posypywać ręce czystą mąką. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Misę wysmarować olejem, włożyć do niej ciasto i pozostawić do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie blachę wyłożyć papierem

Czerwony Gupik
Sos do pizzy w stylu nowojorskim. 248

Włosi nakładają sos na ciasto. Amerykanie również na wierzch pizzy, jako zwieńczenie całej masy składników. Włosi pizzę wymyślili. Amerykanie rozpropagowali. My możemy sobie robić jak chcemy. Wydaje się, że sos do pizzy nie może kryć żadnej tajemnicy - ot, pomidory, oliwa, zioła... Czy jakaś nowojorska odmiana może nas zaskoczyć smakiem? Napiszę tylko tyle, że na drugi dzień po przyrządzeniu tego sosu

zadanie-gotowanie
MUFFINY JAGODOWO- KOKOSOWE 112

cukru wanilinowego (16 g) * 90 g wiórków kokosowych * około 200 g jagód Wykonanie: Wszystkie składniki prócz jagód przełożyć do miski, zmiksować na jednolitą masę. Formę na muffiny wyłożyć papilotkami, wylewać do nich ciasto na około 3/4 ich wysokości. Na wierzch posypać po kilka jagód. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C i piec około 30 minut. Wystudzić. Można

Zrób to smacznie
Tarta z porzeczkami 146

Szybka tarta z masą z serka mascarpone i udekorowana owocami. W moi przypadku są to porzeczki, ale mogą to być również borówki, maliny, truskawki czy brzoskwinie

Czerwony Gupik
Torcik mocno czekoladowy 141

cukrem na puszysta masę. W drugiej misce mieszamy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, którą następnie stopniowo dodajemy do ubitych jajek z cukrem wraz z masą czekoladową. Wszystko razem delikatnie mieszamy, aż powstanie jednolite ciasto. Ciasto wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.  Moja tortownica ma średnicę 26 cm, więc czas pieczenia wyniósł 35 min, im mniejsza tortownica

Kolejny blog o gotowaniu
Placuszki kokosowe z czereśniami (na wodzie kokosowej) 144

Żółtka zmiksować z wodą kokosową, mąką i wiórkami. Białko ubić (ze szczyptą soli) na sztywną pianę i powoli połączyć z ciastem. Dodać wydrylowane czereśnie (przekrojone na pół). Całość ponownie delikatnie wymieszać i odstawić na około 2-3 minuty. (Masa powinna być zwarta.) Na patelni rozgrzać niewielką ilość masła/oleju i za pomocą łyżki - wykładać niewielkie porcje ciasta. (1 łyżka stołowa

Di gotuje
kruche rogaliki migdałowe 121

mąki krupczatki 100 g zmielonych migdałów 200 g masła 1 łyżeczka soli cukier waniliowy cukier puder do obtaczania wykonanie: Wszystkie składniki wyrobiłam na gładką masę (w trakcie zagniatania dodałam łyżkę kwaśnej śmietany, bo ciasto trochę się kruszyło). Z ciasta formowałam cienkie wałeczki (mniej więcej grubości ołówka), a z nich niewielkie rożki, które ułożyłam na blaszce i piekłam około 15 minut

babka w formie
Ciastka miodowe o smaku kokosowo-waniliowym 153

czekoladowa  Miód zagotować i przelać do miski z mąką. Dodać oba cukry, masło, sodę oraz jajka. Całość dokładnie zagnieść i połączyć z wiórkami kokosowymi. (Masa powinna być gładka i nielepiąca się do dłoni.) Ciasto rozwałkować na grubość około 5 mm i wykrawać z niego dowolne kształty. Wszystkie ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować rozmieszanym jajkiem

Di gotuje
Muffinki z truskawkami 134

Sposób przygotowania: Jajka wbijamy do miski, wsypujemy cukier, ucieramy na puszystą masę, ucierając wlewamy małymi porcjami olej. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, wsypujemy do masy, delikatnie miksujemy. Papilotki do muffinek wypełniamy do połowy ciastem, umyte i osuszone truskawki kroimy na mniejsze kawałki, układamy na wierzchu muffinek, posypujemy płatkami migdałów. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 15-20 minut

Bajeczna Kuchnia

Proponowane wyszukiwania