ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1175/3191)

Ciasto baaardzo czekoladowe 495

upieklim se ciasto czekoladowe i wypróbowalim. I co? I bujda – bimberek humor poprawia zdecydowanie lepiej. Jak hto nie wierzy, niech na sobie samym weźmie i wypróbuje.Składniki:Ciasto:50 g mąki150 g cukru3 zółtka6 białek200 ml mocnej kawy rozpuszczalnej60 g kakao1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia200 g gorzkiej czekolady dobrej jakości, o wysokiej zawartości kakao20 ml whiskysólPolewa:150 g czekolady mlecznej100(...)miksujemy ponownie. W osobnym naczyniu ubijamy sztywną pianę z białek i soli, pod koniec ubijania dodajemy pozostały cukier. Pianę bardzo delikatnie łączymy z czekoladową masą.Spód tortownicy (u nas średnica 27 cm, ale polecamy mniejszą – ciasto będzie wyższe) wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem. Z zewnątrz tortownicę szczelnie owijamy folią aluminiową. Na spód wylewamy ciasto i wyrównujemy. Tortownicę umieszczamy

Dobra zagrycha u Krychy i Zdzicha
Cynamonowa wieża 136

razem składników, nie dłużej! Dzięki temu omleciki będą puszyste. Rozgrzewamy patelnię (Ambition idealna), ja lekko spryskuje olejem dno i wylewamy chochelkę ciasta , aby powstał nam ładny krążek. Smażymy na złoto z każdej strony- po 2-3 minuty. Masa: Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuszczamy w zimnej wodzie, podgrzewamy, spęcznieje lekko, studzimy. dodajmy do bitej śmietany, ubijając. Migdały

Latosiowydom
ŚMIETANOWE CIASTO Z MALINOWYM MUSEM 259

połowie przewidzianej na opakowaniu wody. Studzimy.Śmietanę ubijamy. Kiedy zacznie lekko gęstnieć dodajemy tężejącą galaretkę. Mieszamy całość dokładnie.Wykonanie ciasta: Na cienki, biszkoptowy blat ( u mnie 1/4 wysokiego biszkoptu, jeśli jednak lubicie dużo biszkoptu możecie użyć 1/2) wylewamy masę śmietanową. Jeśli zostały nam maliny, możemy powtykać je w wylaną śmietanę. Następnie przykrywamy ją kolejną warstwą biszkoptu, na który wylewamy

Walijskie Pichcenie
Red velvet cupcake 154

maślance, a zamiast proszku do pieczenia użyłam sody. Jest bardzo puszyste i wilgotne.  Red Velvet Cupcake 2016-09-19 17:26:06 Write a review Save Recipe Print Ciasto 1 1/4 szklanki mąki 2 płaskie łyżki kakao 2/3 szklanki cukru 1/2 szklanki maślanki 1 jajko 70 g masła 1 płaska łyżeczki sody 1 płaska łyżeczka octu 1/2 płaskiej łyżeczki(...)barwnik, dalej ucierać aż do uzyskania jednolitej masy. Do miski przesiać mąkę z kakao i sodą. Cały czas miksując dodawać do masy jajecznej mąkę z kakao i sodą na zmianę z maślanką. Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Ciasto nakładamy do formy na muffinki wyłożonej papilotkami. Piec ok. 20-25 minut, do suchego patyczka. Babeczki wyłóż na kratkę do całkowitego wystudzenia

Rusty Fork
Tort kokosowy z kremem budyniowo maślanym 132

łyżki cukru pudru, 360 g miękkiego masła, 3 łyżki brandy (to już według uznania), wiórki kokosowe do dekoracji, Biszkopt : ż ółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę, pod koniec ucierania dodać skórkę cytrynową i ocet. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać szczyptę soli – zawsze do pod koniec ubijania białek dodaję szczyptę soli. Białka wyłożyć na żółtka(...)Odstawić do ostygnięcia. Miękkie masło (masło i budyń powinny być w takiej samej temperaturze) utrzeć na śmietanę. Następnie dalej ubijając dodawać budyń. Na koniec możemy dodać do smaku brandy. Ciasto przekroić w poprzek na dwa placki. Placki można nasączyć mocną herbatą z cytryną i cukrem, którą można doprawić brandy. Krem podzielić na trzy części – dwie większe i jedną mniejszą

królestwo garów
Wegańska i bezglutenowa szarlotka z budyniem jaglanym 244

wpisuje się w moje oczekiwania. Jest idealne na drugie śniadanie, mało słodkie, bardzo wartościowe, zawierające kaszę jaglaną, mleko kokosowe, jabłka i olej kokosowy oraz orzechy. Następna moja wersja tego ciasta będzie zawierać masło orzechowe (np. z migdałów) zamiast oleju kokosowego, zdecydowanie wezmę więcej jabłek. Składniki na blachę 20 cm x 30 cm: Spód: 300 g ugotowanej kaszy jaglanej(...)dzięki temu papier nie będzie się ślizgał. Spód wykonanie: Kaszę przełożyć do miski dodać roztopiony tłuszcz, ugniatać w rękach, do momentu, aż masa połączy się w jedną całość, a z kaszy łatwo będzie można uformować kulę. Ciasto przełożyć do formy i równomiernie rozwałkować, jeżeli będzie się kleić można wałek posmarować odrobiną oleju kokosowego. Ciasto przełożyć do lodówki

moj przepis na
Cytrynowa mini babka (na oleju rzepakowym) 217

łyżką. Następnie do naszych składników dolewamy mleko, wbijamy całe jajko i dodajemy 3 łyżki oleju rzepakowego. Całość szybko mieszamy łyżką do połączenia składników. Naszą masę wlewamy do papierowej małej foremki o wymiarach 155x60x55 mm. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na środkowy poziom. Pieczemy do tzw. suchego patyczka około 35 minut (czas pieczenia zależy od piekarnika). Po wystygnięciu

Słodkie okruszki
Metrowiec makowo-owocowy 423

Każde ciasto ma swój niepowtarzalny smak. Wiąże się to z odpowiednia kompozycja rożnych składników, które wydobywają duszę ciasta. Czasami wdaje się nam ,że połączanie niektórych składników ze sobą, nie pasuje i może wyjdzie coś  nie tak. A w rezultacie przekonujemy się, że uzyskaliśmy coś pysznego. Tak też myślałam o połączeniu maku i galaretek. Czy to będzie dobre?  Spróbujcie(...)odstawić do lodówki. Schłodzoną kremówkę obić na sztywno, podzielić na dwie części i d każdej dodać galaretkę. Na jasny blat biszkoptowy posmarować różową masę, przykryć biszkoptem makowym, masą zielona i resztą jasnego ciasta. Wierz dodatkowo można udekorować jak chcemy , np, polewą czekoladową. SMACZNEGO

W kuchennym oknie Ewy
Placek miodowy z masą jabłkową- konkurs 187

warunki: jest słodko, śmiesznie i z wypiekami do twarzy ( na twarzy i się znalazły).  http://owsiankaikawa.blogspot.no/2015/11/z-wypiekami-mi-do-twarzy-konkurs.html kruche ciasto: 60 dag mąki 30 dag cukru 25 dag margaryny 4 łyżki miodu 2 całe jajka 2 łyżeczki sody oczysczonej masa jabłkowa:  1 kg jabłek szklanka cukru cukier waniliowy 1/2 szklanki wody 3/4 szklanki kaszy manny 1 łyżka masła(...)galaretka pomarańczowa masa z kaszy manny: 1/2 l mleka 25 dag masła 4 łyżki kaszy manny 2 łyżki cukru 10 dag wiórków kokosowych ponadto: polewa czekoladowa wiórki do posypania Sposób przygotowania: Wszystkie składniki na ciasto kruche łączymy. Zagniatamy ciasto, dzielimy na dwie części. Pieczemy dwa placki w temperaturze 195 stopni C przez ok. 15-20 minut. Jabłka obieramy i ścieramy

Pobite gary Barbary
Jagodzianki – bułeczki drożdżowe z jagodami 213

borówianki a są bułki z jagodami lub jagodzianki. Tak czy siak, zapraszam na jagodzianki zwane bułkami z jagodami. Drukuj Jagodzianki – bułeczki drożdżowe z jagodami window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki Ciasto 500 g mąki pszennej 1 szkl. mleka 5 dag drożdży 1/2 szkl cukru 2 jajka 2 łyżki miękkiego masła szczypta soli jajko do smarowania bułeczek Nadzienie 300-400 g jagód(...)pokruszone drożdże i 1 łyżkę cukru. Zostawiam do wyrośnięcia ( 10-15 min). Masło rozpuszczamy i zostawiamy do ostygnięcia. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy rozczyn, cukier i masło. Zagniatamy ciasto Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 1-1,5h do wyrośnięcia. Farsz Jagody myjemy, pozostawiamy do odcieknięcia. Dodajemy cukier i mąkę. Kruszonka Składniki palcami zarabiamy

Mieszam w Garnku
Ciasto piankowe z wiśniami bez pieczenia 571

właśnie pianka z dodatkiem wiśni. Mama bardzo często ją robiła, zresztą do dziś ją robi:) Teraz ja przygotowuję ją dla mojego synka, który też nie przejdzie obojętnie obok tego ciasta...   foremka 25 x 36 cm Składniki:   szklanka cukru,  250g masła lub margaryny,  5 jajek,  2 łyżki kakao,  2 łyżki cukru waniliowego,  4 łyżki(...)szklance gorącej wody i ostudzić. Białka ubić na sztywną pianę i wymieszać z ostudzoną galaretką. W pianę nawrzucać odsączone wiśnie. Wylać na ciemną masę.Schłodzić. Pozostałe dwie galaretki zalać 2 szklankami wrzątku, przestudzić. Na cieście rozłożyć trochę odsączonych wiśni i zalać tężejącą galaretką. Schładzać najlepiej całą

Z miłości do słodkości
biszkopt budyniowy 197

miski i włączamy miksowanie dosypując szczyptę soli. Potem dodajemy cukier, mąkę i budyń. Miksujemy do czasu połączenia się produktów, gdy otrzymamy jednolitą jasną masę. Przygotowujemy formę :) z papierem do pieczenia. Przelewamy do formy nasze zmiksowane ciasto. Pieczemy 40-50 min w temp. 170-180 st.C  Sprawdzamy patyczkiem czy jest dobre i potem zostawiamy do ostygnięcia w uchylonym piekarniku

chleba naszego
rolada sardynkowa 220

pół, usuń kręgosłup i drobne kości, które pozostają po bokach, a następnie zgnieść na masę za pomocą widelca Ser ricotta wymieszać widelcem. Dodać masę sardynek, dodać sok z cytryny, sol i pieprz do smaku. Rozwinąć ciasto ,zdjąć pergamin,wysmarować nadzieniem . Ponownie zwinąć w rulon w pergamin ,ktory było pieczone ciasto Całość zawinąć w folie spożywczą i wstawić do lodówki

w mojej kuchni
Ucierane ciasto z jagodami i wanilią 243

proszku do pieczenia 1 szklanka jagód, np. mrożone Rozgrzać piekarnik do 180*C. Jajka (w całości) oraz oba cukru ubić na jasną, puszystą masę. Dodać obie mąki, proszek i mleko. Wyrobić odpowiednimi końcówkami do wyrabiania ciasta lub krótko zmiksować.  Tortownicę o śr. 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boki posmarować masłem. Wylać ciasto i wyrównać. Na wierzchu ułożyć jagody

Chocolate Muffin Blog
Miodowiec z masą jabłkową i kokosową 218

Składniki: kruche ciasto: 60 dag mąki 30 dag cukru 25 dag margaryny 4 łyżki miodu 2 całe jajka 2 łyżeczki sody oczyszczonej masa jabłkowa:  1 kg jabłek szklanka cukru cukier waniliowy 1/2 szklanki wody 3/4 szklanki kaszy manny 1 łyżka masła 1 galaretka pomarańczowa masa kokosowa: 1/2 l mleka 25 dag masła 4 łyżki kaszy manny 2 łyżki cukru(...)ciasto kruche łączymy. Zagniatamy ciasto, dzielimy na dwie części. Każdą część wykładamy na blaszkę (25x36) i pieczemy w temperaturze 195 stopni C przez ok. 15-20 minut. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce. Wodę zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy jabłka. Gotujemy na małym ogniu przez ok. 5 minut. Dodajemy kaszę, masło. Gotujemy aż masa ładnie zgęstnieje. Dodajemy galaretkę

Pobite gary Barbary

Proponowane wyszukiwania