puszystą masę. Następnie dodać ekstrakt waniliowy i powoli wlać olej, delikatnie mieszać, aż do połączenia składników. Po uzyskaniu jednolitej masy dodać śmietanę i porcjami wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Należy dokładnie wymieszać do uzyskania gładkiego ciasta bez grudek. Ciasto przelać do tortownicy (średnica ok. 25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką
Codziennik KuchennyMasę gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając drewnianą łyżką, aby się nie przypaliła.Po uzyskaniu jednolitej konsystencji gorącą masę wylewamy na papier do pieczenia. Przykrywamy drugim kawałkiem papieru i rozwałkowujemy na prostokąt około 0,4 cm. ( ciasto można włożyć na 5 min do rozgrzanego piekarnika 180 stopni, ale nie jest to konieczne) Następnie tniemy nożem małe
KukuleczkiCiastka Amerykanki Przygotowanie: Przed rozpoczęciem przygotowania ciasta do amoniaku dodaję około 2 łyżek mleka, mieszam i odstawiam na czas przygotowania ciasta. Do miski daję masło o temperaturze pokojowej, dodaję cukier puder, cukier waniliowy i całość miksuję na puszystą masę. Następnie do masy dodaję po jednym jajku cały czas miksując. Gdy jajka połączą się z masą dodaję stopniowo na przemian mąkę
Uwaga Babcia Gotujewierzchu i po bokach papier do pieczenia lub folię aluminiową i wysypując suchą fasolę lub groch. Pieczemy przez 13 minut. Zdejmujemy obciążenie. Smarujemy całe ciasto białkiem jajka za pomocą pędzelka (żółtko zostawiamy do masy). Wstawiamy z powrotem do piekarnika na 7 minut (już bez obciążenia). Tak przygotowany spód całkowicie studzimy. Śmietanę łączymy trzepaczką z dwoma żółtkami i jednym całym jajkiem(...)Dodajemy trzy łyżki cukru pudru, migdały i amaretto. Mieszamy. Figi kroimy na ćwiartki. Wylewamy masę na ostudzony spód i kładziemy na wierzchu figi. Posypujemy wierzch ciasta łyżeczką cukru pudru. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (175°C z termoobiegiem). Pieczemy 35 minut, po czym nakrywamy górę ciasta kawałkiem folii aluminiowej i pieczemy kolejne 10-20 minut. Po tym czasie
Poezja smakusól i proszek do pieczenia, mieszamy dokładnie. Dorzucamy jajka, jeśli chcemy bardziej zbite babeczki to w całości, jeśli puszyste - ubijamy białka i łączymy z resztą masy. Połowę marcepanu ścieramy na tarce i dodajemy do ciasta, które przekładamy do blachy wyłożonej papilotkami. Z drugiej połowy robimy 12 kulek, które wkładamy w środek muffinek. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach(...)ilości składników wychodzi trochę więcej ciasta niż przepisowe 12 babeczek, jednak można obejść system piekąc pozostałą masę w kubku - jak znalazł, żeby móc spróbować jeszcze ciepłej :) Dziękuję Bogu, że otaczają mnie dziwni ludzie
sama złodyczłyzki spirytusu ( np. wodki) 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g) Wszystkie skladniki laczymy. Ciasto odstawiamy na 2-3 godziny do wyrosniecia Ja uzylam gotowej masy makowej I dodalam ubita na sztywno piane Podzielilam ciasto na trzy, rozwalkowalam , polozylam mase makowa. Zrolowalam, otoczylam papierem do pieczenia (tuba) I wlozylam do nagrzanego piekarnika na 180C na 30 min. Smacznego
Smaki Edytyłyżce aż do połączenia, mąkę wymieszać z kakao oraz proszkiem wsypać do ubitych białek , delikatnie wymieszać na najniższych obrotach, na sam koniec wlać olej i wymieszać. Tak przygotowane ciasto wylać do formy wyłożonej papierem pergaminowym o wym 37/24 cm. Piec w nagrzanym piekarniku do 180*c przez około 20 minut. Biszkopt jasny: Białka oddzielić od żółtek, zmiksować na pianę(...)mascarpone i cukrem pudrem w misce i miksować do uzyskania gładkiego kremu, dodać mus delikatnie wmieszać razem z likierem. Złożenie ciasta: Ciemny biszkopt posmarować cienko konfiturą lub dżemem , wyłożyć czekoladowy krem przykryć jasnym biszkoptem i przykryć masą truskawkową. Udekorować dowolnie. Schłodzić w lodówce. Słodkich wypieków
Wanilia i Kardamonsmacznych i co najważniejsze rodzinnie ciepłych Świąt Bożego Narodzenia! :) Tort makowy z kremem kajmakowym - przepis: Składniki: Biszkopt: Porcja ciasta na biszkopt (przepis Tu ) 1/2 szklanki maku 2 łyżki masła Krem kajmakowy: 600 ml śmietanki kremówki 30-36% 200 g masy kajmakowej 150 g dżemu żurawinowego Dekoracja: 100 ml śmietanki kremówki 30-36% 3 łyżki cukru 50 g suszonej(...)składników. Po tym ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Biszkopt pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku 30-35 min do suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy i odstawiamy na całą noc, dzięki czemu będzie się lepiej kroił na blaty. Kiedy biszkopt już odleżakuje zabieramy się za zrobienie kremu. Do misy miksera wlewamy kremówkę, dodajemy masę kajmakową i ubijamy
Kuchnia Łukaszaucieramy z cukrem do białości. Dodajemy olej oraz mąkę wymieszaną uprzednio z proszkiem do pieczenia i kakao. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a następnie wykładamy na nią na przemian jasne i ciemne ciasto. Na koniec delikatnie mieszamy ciasto widelcem. Ciasto piec w piekarniku nagrzanych do 180 stopni przez około 30-35 minut. Studzimy. Krem
RAROSSAPyszna i prosta tarta która powinna przypaść do gustu wszystkim łasuchom. Myślę, że najbardziej spodoba się najmłodszym ze względu na jej wygląd :) Ciemna masa to budyń czekoladowy, natomiast jasna to kokosowa kasza manna. Podane na kruchym cieście, przybrane malinami, polecam :) 50 g mąki pszennej 50 g mąki krupczatki 35 g cukru pudru 70 g masła łyżka kakao żółtko budyń czekoladowy(...)Kaszę mannę powoli wsypujemy do gotującego się mleka. Dodajemy cukier i wiórki i cały czas mieszając gotujemy aż zgęstnieje. Następnie odstawiamy do przestudzenia. Na kruche ciasto wykładamy budyń a następnie łyżeczką nakładamy jasną masę tworząc kleksy. Tartę ozdabiamy malinami. Smacznego :) function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp
Mienta blogminut, odcedzamy dokładnie i dwukrotnie mielimy. Orzechy laskowe i morele siekamy na drobniejsze kawałki, mieszamy z pozostałymi składnikami. Jeśli chcecie zatopić zęby w ciasto szybciej i nie bawić się w przygotowanie masy makowej samemu - można użyć gotowej i po prostu dodać do niej owoce. Ciasto wyjmujemy z lodówki, wkładamy między dwa arkusze papieru do pieczenia i rozwałkowujemy
sama złodyczproszku do pieczenia Jajka wbijamy do miski i dodajemy do nich cukier. Całość ubijamy na jasną i puszystą masę, następnie dodajemy wiórki i mieszamy. Na sam koniec wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia i miksujemy do połączenia się składników. Gotowe! Ciasto wylewamy do formy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczenie: Temperatura - 180ºC Czas - 25 minut Wyjmujemy ciasto(...)wsypujemy do niego wiórki kokosowe, całość blendujemy na dość gładką masę (na ile pozwoli Wam blender). W osobnym naczyniu umieszczamy śmietankę oraz cukier puder, całość ubijamy na sztywno. Ubitą śmietanę dodajemy do jogurtu z kokosem i kilkoma szybkimi ruchami łączymy dokładnie wszystkie składniki. Krem wykładamy na ciasto. Jeśli jest go nieco za dużo możecie wykorzystać go do zrobienia pysznych deserów
Cooking Monstermiski z mąką dodajemy masę, którą miksowaliśmy blenderem, mieszamy dokładanie, dodajemy pozostałe składniki oprócz piany z białek. Dopiero jak łądnie wymieszamy masę, wprowadzamy masę z białek, robimy to delikatnie, chcemy aby babka była puszysta. Przelewamy ciasto do formy i pieczemy na złoty kolor. U mnie temp. 170 stopni C. Czas godzina i 10 minut. Grzanie: pierwsze 40 minut dół piekarnika(...)kratce. Jeśli pieczesz w formie silikonowej, pamiętaj że jeszcze gorącą babkę wyciągamy z formy! POLEWA: Śmietankę podgrzewamy do temp około 60 stopni C. Dodajemy czekoladę i rozpuszczamy. Przestudzoną masą polewamy babkę. Posypujemy przez sitko kakao. Zdobimy np. tak, jak ja, owocami. Gotowe! Życzę Wam smacznego! Zapraszam Was również do sklepów aTab i Home&You po piękności ze zdjęcia
SMYKWKUCHNIPyszne, wilgotne i proste ciasto – idealne do popołudniowej kawy. Przygotować je możemy z ulubionymi owocami. Ja polecam również wersję ze śliwkami :) Składniki (foremka 40x28): 390 g mąki tortowej, 300 g cukru, 4 jajka, ¾ szklanki kwaśnej śmietany, ¾ szklanki oleju, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao, 2 łyżki mleka, 2 łyżki soku z cytryny, puszka brzoskwiń, cukier puder, szczypta(...)obrotach. Do masy wlewać porcjami olej, następnie śmietanę i dalej ubijać na średnich obrotach. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodawać porcjami do masy – miksować na małych obrotach do czasu połączenia się składników. 2/3 ciasta wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką blaszki i wyrównać. Do reszty ciasta dodać kakao, mleko i wymieszać. Ciemne ciasto nakładamy „kleksami
Nie tylko w kuchniubić na sztywną pianę, dodać cukier i nadal ubijać. Następnie dodać wodę i po jednym żółtku (z każdym żółtkiem ubijać ok 15sekund). Do masy dodać stopniowo mąki i proszek do pieczenia, mieszając delikatnie drewnianą łyżką. Ciasto wylać na blachę (wysmarowaną wcześniej tłuszczem i posypaną kaszką manną). Piec ok 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. (w zależności(...)migdały, orzechy brazylijskie, orzechy nerkowca i włoskie) garść rodzynek namoczonych w Whisky płatki migdałów Wykonanie: W kąpieli wodnej rozpuścić białą i gorzką czekoladę, dodać masło i wymieszać na gładką masę. Ostudzić. W misce ubić na sztywno kremówkę, dodać przestudzoną masę czekoladową, cały czas miksując na średnich obrotach, po chwili dodać stopniowo serek mascarpone i miksować. 1/3 masy wyłożyć na pierwszą
Trufelkowo