ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1191/3191)

DOMOWE EKLERKI 165

masa.  Lekko przestudzoną masę przekładamy do miski i mieszamy stopniowo dodając po jednym jajku. Na początku masa zrobi się rzadka, ale pod wpływem mieszania zacznie gęstnieć.   Następnie formujemy eklery,przekładamy ciasto do rękawa cukierniczego i wyciskamy ciasto  bezpośrednio na papier do pieczenia. Pieczemy eklery w 180°C przez

Mała w garnku miesza
Muffinki korzenne z powidłami 116

Dzisiaj zaproponuję babeczki, które swoim aromatem mocno nawiązują do zbliżających się świąt Bożego Narodzenia. Oprócz swojego niezwykłego aromatu, który wyczuwa się w cieście - wypełnione są w środku powidłami a na wierzchu pokryte - kremową pierzynką. Składniki na 12 szt.: 2 szklanki mąki 2/3 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 1 płaska łyżka przyprawy(...)suche - zamieszać, a w drugiej wszystkie składniki mokre i również zamieszać razem (fot.1) . Następnie połączyć suche z mokrymi i wymieszać (niezbyt długo), aż masa będzie jednolita.  Przygotować formę do muffinek. Wyłożyć ją papilotkami i wypełnić ciastem do mniej więcej do 2/3 wysokości otworu  (fot.2) .  Piec około 25-30 minut w temperaturze 180˚C (bez termoobiegu). Następnie wyjąć

Świat Ciasta
Ciasteczka bakaliowe bez cukru 156

miski przesypać podprażone nasiona, dodać starte migdały, rodzynki i pocięte na mniejsze kawałki śliwki oraz daktyle. Na sam koniec wbić jajko i masę ze sobą wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta formułując kulkę, którą należy spłaszczyć*. Piec około 10-15 minut w 180 ºC  (aż do zarumienienia). Podawać po ostudzeniu.  *Z podanych

Ugotować
Błyskawiczny jabłecznik , wszystkie składniki wymieszane w jednym czasie 177

każdemu się uda. Do miski dodać jajka, cukier, cukier waniliowy, mąkę, olej, śmietanę, proszek do pieczenia. Wymieszać łyżką lub mikserem na gładką masę. Blaszka 25 cm x 30 cm Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Jabłka obrać ze skórki, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w grubsze plasterki. Rozłożyć jabłka na cieście. Wstawić blaszkę do nagrzanego piekarnika

Kuchnia Pokoleń
Torcik rabarbarowy bez pieczenia. 206

40dkg rabarbaru 80 g cukru (ok 1/3 szklanki) - lub ciut więcej gdy lubimy słodkie ciasta  1/3 szklanki wody. galaretka agrestowa  300 ml śmietany 30% 2 op.cukru waniliowego 2 garści drobnych bezików Wykonanie: Ciasteczka rozkruszyć na piach , dodać masło i całość  połączyć .Masa wylepić spód foremki ( u mnie tortownica o średnicy 16 cm ) Schłodzić ok pół godziny(...)jaki użyjemy  , ale zazwyczaj wychodzi dość nieciekawy - dlatego tez dodałam odrobinkę zielonego barwnika ) Odstawić do całkowitego stężenia. Śmietanę ubić na sztywną masę z dodatkiem cukru waniliowego . Dodać do niej bezy , wymieszać i pokryć nią nasze ciasto. Smacznego :)   Polecam

Malinowa Kawiarenka
Cytrynowe ciasto z makiem 260

cytryny do dekoracji 1 białko cukier puder sok z cytryny - opcjonalnie mak migdały w płatkach wykonanie: Masło ubijamy z ksylitolem do uzyskania puszystej masy. Dodajemy po jednym jajku cały czas ubijając. Następnie wyciskamy do ciasta sok z cytryn. Dodajemy pozostałe składniki: mąkę, migdały, proszek do pieczenia i mak. Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez

Przysmaki Karolki
Sernik z ciasteczkami i śmietankowym lukrem 211

piekarnik i pozostawiamy sernik do wystudzenia. Wystudzony sernik wstawiamy do lodówki na 10-12h. Serek łączymy z cukrem i sokiem z cytryny. Powstałą masę rozsmarowujemy na serniku. Ciasteczka kroimy na połówki i dekorujemy nimi ciasto. Smacznego

DefinicjaSmaku
Ciasto szachownica "szach- mat" 919

śmietanę ubić z cukrem i " bitą śmietaną w proszku" , dodać kilka kropel aromatu śmietankowego i dodać ostudzoną żelatynę. Wymieszać.Do masy budyniowej wmieszać delikatnie masę śmietankową.PrzełożenieBlat biszkoptowy posmarować cienką warstwą kremu, ulożyć paski ciasta w odległości ok 1,5 cm a wolne przestrzenie wypełnić kremem, pozostałe paski ulożyć na warstwie kremu i wypełnić nim wolne miejsca. Rozsmarować krem

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Lane chrusty 342

misce ucieramy żółtka z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wódką i mlekiem. Na samym końcu do gładkiej masy dodajemy wcześniej ubite białka i wszystko łączymy ze sobą.  Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i małym strumieniem wyciskamy nieregularne kółka na rozgrzany olej. Chrusty smażymy z obu stron na złocisty kolor. Usmażone faworki wykładamy

Niezły Młynek
Torcik truskawkowy 173

ubijamy z nich sztywną pianę. Cały czas mieszając mikserem do piany z białek dodajemy stopniowo cukier a następnie dodajemy po 1 żółtku. Do masy dodajemy przesianą mąkę z kakao i całość delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto wylewamy na tortownicę i wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 40-50 minut (pieczemy do suchego patyczka). Ostudzony biszkopt przecinamy na 2 części(...)sztywno i dodajemy do niej przesiany cukier puder a następnie żelatynę. Na pierwszy krążek biszkoptu nakładamy 1/2 dżemu i dokładnie rozsmarowujemy.  Dżem posypujemy uprażonymi migdałami i przykrywamy 1/4 masy śmietanowej.    Na śmietanę układamy truskawki i znowu przykrywamy 1/4 masy śmietanowej.    Nakładamy biszkopt, który ponownie smarujemy dżemem i nakładamy na wierzch i boki masę śmietanową

paapilotkaa
Świąteczny piernikowy Tort Koliber 147

wlej wpierw płynny miód a następnie  olej. Jabłka, orzechy i  ananasa dodaj  do masy jajecznej. Dodaj sypkie składniki z drugiej miski, szczyptę soli, cynamon i przyprawę do piernika.. Wymieszaj.  Dużą prostokątną formę wyłóż papierem.  Rozłóż równomiernie ciasto i piecz je w nagrzanym piekarniku do 160 ºC przez około  40 minut(...)suchego patyczka. Wyjmij i wystudź.  Przekrój  ciasto na połowę tak, by powstały dwa prostokątne blaty.  Przygotuj galaretkę cytrynową w 150 ml wody. Odstaw do ostudzenia. W misie utrzyj za pomocą miksera masło z cukrem pudrem do otrzymania jasnej i puszystej masy maślanej. Stopniowo dodawaj serek śmietankowy, cały czas miksując. Ilość dodanego twarożku zależy od jego gęstości

Gotuj Sam!
Biszkoptowe ciasto z czekoladą i malinami. 133

pieczenia 1 cukier waniliowy Dodatkowo: 5 dag białej czekolady 1 szklanka świeżych malin Wykonanie pysznego ciasta biszkoptowego z malinami i czekoladą: 1. Ciasto: Jajka wbijamy do miski, wsypujemy oba cukry i miksujemy na puszystą masę, następnie wsypujemy obie mąki, proszek do pieczenia i kaszę mannę i miksujemy na wolnych obrotach do dokładnego połączenia się składników. 2. Do pieczenia : Maliny delikatnie

Izabelawkuchni
Snikers lodowy – pyszne ciasto bez pieczenia! 473

wyglądem przypominające popularny batonik. Niebo w ustach! Ciasto szybko się robi gdyż nie wymaga pieczenia, jednak musi ono dobrze schłodzić się w lodówce aby herbatniki zdążyły zmięknąć, a następnie trochę poleżeć w zamrażalce. Idealny deser na upały! Przepis autorski.     Składniki: ok 32 sztuki kakaowych herbatników 1 puszka masy kajmakowej (400g) 150g orzeszków ziemnych niesolonych 250g serka mascarpone 330g(...)wykładamy warstwę karmelu, orzeszki i warstwę masy śmietanowej. Całość zakrywamy kolejną warstwą herbatników. Na herbatniki wykładamy resztę masy kajmakowej, pozostałe orzeszki i resztę masy śmietanowej, ponownie przykrywamy całość herbatnikami. Ostatnią warstwę herbatników również nasączmy mlekiem*** *** Ciasto wstawiamy do lodówki na całą noc, a następnie przekładamy na trzy godziny do zamrażalki. Przed wyjęciem z zamrażalki przygotowujemy polewę: do garnuszka wlewamy mleko

Blog z Apetytem
mazurek chałwowy 401

Masło  i mleko podgrzać w rondelku. Dodac cukier i pokruszoną chałwę. Za pomocą rózgi dokładnie mieszać podczas gotowania, żeby w masie nie było grudek. Gotować chwilę na małym ogniu aż składniki dobrze się połączą. Wystudzić.  Ciasto posmarować dżemem. Na dżem wylać płynną jeszcze ale wystudzoną polewę i rozprowadzić. Dowolnie udekorować

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia

Proponowane wyszukiwania