ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1190/3191)

kruche babeczki z masą makową 153

pszennej 150 g masła, schłodzonego 70 g cukru pudru 1 żółtko 1 szczypta soli dodatkowo: ok. 350 g masy makowej cukier puder wykonanie: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy cukier puder, sól, żółtko oraz masło. Wszystko siekamy, a następnie zagniatamy gładkie ciasto. Formujemy kulkę, wkładamy do woreczka foliowego i schładzamy przez ok. 60 min. w lodówce. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto "Leśne Runo" z mąki dyniowej - gluten free, lactose free, LOW FODMAP 204

Pyszne czekoladowe ciasto z mąki dyniowej odpowiednie dla osób na diecie bez glutenu, bez laktozy oraz FODMAP ( więcej o diecie FODMAP dowiesz się TUTAJ ). Przepis znalazłam na stronie Trawka cytrynowa . Zapraszam do przygotowań! Składniki na blaszkę 20x25 cm: 100 g masła bez laktozy + trochę do wysmarowania formy 200 g gorzkiej czekolady, posiekanej 3 jajka, oddzielone żółtka od białek(...)mąkę. Delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. 3. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza . Białka ubijamy na pianę. Cały czas ubijając, stopniowo dodajemy cukier. Ubijamy, aż masa będzie sztywna i błyszcząca jak na bezę. 4. Do ciasta dodajemy białka w 3 porcjach, za każdym razem delikatnie mieszając drewnianą łyżką tak, aby białka nie opadły. Na koniec dodajemy pozostałą czekoladę i ostatni

My Culinary Art
Tort makowo-serowy z wiśniami 197

pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30-35 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu pozostawiamy do wystygnięcia, wyjmujemy z formy i już całkiem zimne ciasto przecinamy na pół wzdłuż, na dwa krążki. Składniki na masę serową: 500 g sera na sernik 50 ml śmietany kremówki 2 jajka 3 łyżki ksylitolu 1 łyżka mąki ziemniaczanej Wykonanie: Wszystkie składniki miksujemy krótko mikserem(...)się połączyły. Masy serowej nie należy długo miksować gdyż to ją napowietrza i w czasie pieczenia sernik mocno wyrasta, a potem opada.  Sernik pieczemy w kąpieli wodnej w 160 stopniach przez 40 minut. Po upieczeniu sernik pozostawiamy do wystygnięcia. Dokładny opis pieczenia w kąpieli wodnej znajdziecie na blogu Moje Wypieki tu. Pozostałe składniki: 100 g gorzkiej czekolady

Przysmaki Karolki
Winogronowy Madagaskar 17200

Następnie dodaję mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną. Na końcu wsypuję mak. Delikatnie mieszam. Ciasto wykładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 25 minut w temperaturze 170 stopni. 3. Z mleka odlewam 150ml. Pozostałe mleko gotuję razem z cukrem waniliowym. W odlanym mleku mieszam budynie. Masę wlewam na gotujące się mleko. Cały czas mieszając gotuję przez 2 minuty. Budyń(...)biszkopt ciemny wykładam połowę masy. Wyrównuję. Masę przykrywam biszkoptem makowym. Na biszkopt makowy wykładam drugą część masy. Wyrównuję. 5. Galaretki rozpuszczam w 500 ml wrzącej wody. Studzę. Winogrona obieram z kiści i przekrawam na pół. Owoce układam na cieście. Zalewam tężejącą galaretką. Ciasto wstawiam na 3 godziny do lodówki.  Gotowe ciasto posypuję po wierzchu czekoladową posypką

Tradycyjna kuchnia Kasi
SERNIK MIGDAŁOWY, NA BEZGLUTENOWYM SPODZIE Z CIASTECZEK AMARETTI 194

sernikowymi, to na szczęście obawy okazały się płonne. Bowiem tym był wprost zachwycony, powiedział nawet, że to najlepszy sernik jaki jadł... :-) A to niebywały komplement, tym bardziej, że to ciasto piekłam właśnie dla niego... :-) Inspiracją był przepis znaleziony w Kuchni Wyjątkowych Smaków, zmodyfikowałam go tylko na wymiary swojej formy (....i... i właśnie teraz odkryłam..., że zamieniłam ricottę na mascarpone(...)zwykłego (lub ksylitolu) - 150g mielonych migdałów - 3 łyżki mąki ziemniaczanej - 5 jajek - 3 łyżki amaretto Dodatkowo: - puder trzcinowy do oprószenia ciasta Ciasteczka miksujemy, dodajemy rozpuszczone masło i amaretto (ja dodałam także 2 kopiaste łyżki mielonych migdałów). Masę mieszamy i rozkładamy na spodzie blaszki (dno wyłożone papierem do pieczenia). Dokładnie wygniatamy spód i wstawiamy blaszkę do lodówki. Mascarpone, ricottę (lub zwykły

Smaczne Zdrowe
SZARLOTKA NA ZIMNO BEZ PIECZENIA 113

mieszamy. 4. 3 łyżki agaru mieszamy z 3 łyżkami zimnej wody, następnie wlewamy do jabłek. Całość dokładnie mieszamy i jeszcze chwilę gotujemy. 5. Masę wylewamy na przygotowany wcześniej spód i zostawiamy do wystygnięcia. 6. Na wierzchu ciasta układamy plasterki jabłek. 7. Całość schładzamy w lodówce

Marcepanowa kuchnia
malinowa wyspa do niedzielnej kawy 180

uwierzyć mi na słowo ciasto prezentuje się znakomicie. Potwierdzają to moje łasuchy z mamą na czele i moimi przyjaciółmi.    Składniki: ciasto: 6 żółtek 20 dag mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru masa malinowa: 2 galaretki malinowe 0,5 kg mrożonych malin masa śmietankowa: 2 opakowania serka Bielucha 0,5 l śmietany 30% 2 łyżeczki(...)żelatyny 2 łyżki cukru pudru 6 białek 2 łyżki cukru pudru 2 paczki migdałów Wykonanie: Żółtka ucieramy z cukrem na gładką masę i pod koniec dodajemy mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Gotowe ciasto przelać do formy i piecz 45 minut w 160 stopniach. Pozostawić do ostygnięcia. Należy uważać, z ciastem gdyż będzie bardzo kruche. Rozpuszczamy galaretki zgodnie

ciastkarnia na kruchym spodzie
Murzynek 593

Ciasto przeze mnie zapomniane, a przecież w dzieciństwie tak bardzo uwielbiane- Murzynek z przepisu mojej babci, potem mamy, czyli pokoleniowy ☺️ Mięsisty i mocno czekoladowy, o delikatnym posmaku powideł śliwkowych, który po paru latach 'przerwy' nadal zachwyca smakiem! 😋 Doskonały zarówno z polewą jak i posypany cukrem pudrem. Blaszka 33x23 cm: * mąka pszenna- 4 szklanki * jajka- 4 szt. * mleko- 2 szklanki * cukier(...)Żółtka oddzielić od białek (białka ubić), dodać je do masy wraz z powidłami i całość połączyć. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy i wymieszać. Na koniec delikatnie dodać pianę z białek. Ciasto przelać do dużej formy wyłożonej papierem do pieczenia (bądź wysmarowaną masłem i obsypaną mąką/kaszą manną). Piec około 40-45 minut w 180 stopniach

Kraina Miodem Płynąca
Pzepis na ciasto dyniowe 177

używać! Mimo, że do ciasta użyłam suszonych owoców, spokojnie można je zamienić na świeże - to propozycja dla osób, które lubią połączenie słodyczy z cierpkim smakiem owoców.  Składniki na ciasto dyniowe: 2 szklanki mąki 120 g cukru 1/2 szklanki orzechów laskowych duża garść suszonej żurawiny 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu szczypta soli 3 jajka(...)ponownie miksujemy. Mąkę, cynamon, sól i proszek do pieczenia łączymy, a następnie dodajemy do masy na przemian z puree dyniowym. Do tak przygotowanej masy dodajemy pokrojone na drobne kawałki orzechy laskowe i żurawinę. Ciasto przekładamy do podłużnej formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 st. piekarnika i pieczemy około 50 minut (do suchego patyczka). Upieczone ciasto

Słodkie Przyjemności
Jabłecznik z bitą śmietaną 164

mieszamy aż się rozpuści. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy dwa rodzaje cukrów i żółtka miksując wszystko na puszystą masę. Do masy dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mieszamy i pieczemy 25 minut w 175 C. Ciasto studzimy(...)przekładamy przygotowane wcześniej jabłka. Drugą galaretkę rozpuszczamy w 1/2 l wrzątku i odstawiamy do lekkiego stężenia. Śnieżki ubijamy z mlekiem i miksujemy z tężejącą galaretką. Masę wykładamy na jabłka i posypujemy wiórkami czekoladowymi. Ciasto wkładamy do lodówki na conajmnie 2 godziny

Zainspirowana w kuchni
Czekoladowa wieża ptysiowa z pierniczkami i nutą pomarańczy 173

bardzo gęsta masa. Zdjąć z ognia i wystudzić. Do ostudzonej masy dodawać po kolei jajka i dobrze miksować (masa będzie wyglądać na zwarzoną, ale po chwili się ujednolici).   Piekarnik rozgrzać na 200 st.C. Ciasto ptysiowe przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką. Na dużą płaską blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać małe okrągłe porcje ciasta(...)całkowitego wystudzenia. Orange Curd: Sok z pomarańczy, cukier, sól oraz żółtka umieścić w metalowej misce, roztrzepać i umieścić nad garnuszkiem z gotującą się wodą. Nieustannie ubijając podgrzewać, aż masa wyraźnie się spieni i będzie gorąca. Dodać pokrojone w kostkę masło i trzymać nad parą jeszcze kilka minut, aż Orange Curd zgęstnieje. Wystudzić. Krem piernikowo-pomarańczowy: Serek mascarpone krótko zmiksować dodając

Nastoletnie Wypiekanie
Ciasto czekoladowe z suszonymi figami 130

wypieków na maśle ale z powodzeniem możecie je zastąpić olejem. Jest to idealne ciasto na niedzielę. Cóż więcej potrzeba oprócz kawałka pysznego ciasta…Filiżankę świeżo zaparzonego espresso oczywiście! Ciasto z suszonymi figami Składniki: na podłużną foremkę 28 cm x 12 cm 250 g pszennej mąki 180 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej ¼ łyżeczki soli(...)Pamiętać aby jajka i jogurt miały pokojową temperaturę. Wlać mokrą mieszankę do suchej i wymieszać. Następnie dodać do masy pokrojone figi z płynem. Wymieszać masę i przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika i piec przez 50 minut. Patyczek powinien być suchy. Upieczone ciasto ostudzić w foremce. Przygotuj ganache . Lekko przestudzonym ganache posmaruj ciasto. Dodatkowo

codojedzenia
Piernik - błyskawiczny do przygotowania i najlepszy w smaku 2961

miski wsypać mąkę, sodę i proszek do pieczenia. Do sypkich składników wlać masę z rondelka (nie trzeba czekać, aż całkowicie ostygnie). Za pomocą miksera, całość ze sobą wymieszać (na niskich obrotach i tylko do połączenia się składników!).  Formę do pieczenia wyłożyć papierem. Wylać ciasto (będzie bardzo płynne!). Piec około 40-45 minut w 180 ºC (do suchego patyczka). Gotowy(...)ewentualnie wymieszać ze sobą za pomocą łyżeczki. Gdy cukier się rozpuści to rondelek zdjąć z ognia. Do masy wsypać gorzkie kakao. Dokładnie wymieszać. Na sam koniec wlać rozpuszczoną żelatynę i całość dokładnie wymieszać. Gdy polewa lekko ostygnie to wylać ją na wierzch ciasta. Delikatnie wyrównać i całość udekorować płatkami migdałowymi. Wygląd ciasta przed pieczeniem - będzie bardzo rzadkie Pomysł na przepis

Ugotować
Najlepszy sero-makowiec 189

niezwykle kremowy, mleczny i delikatny. Rozpływa się w ustach! Warstwa makowa koniecznie zrobiona własnoręcznie, słodka, miodowa i pełna bakalii. Idealne ciasto na Nowy Rok! A ja, korzystając z okazji życzę wszystkim samych wspaniałych dni w nadchodzącym 2017 roku! Składniki Masa makowa najlepiej przygotować ją 1-2 dni wcześniej 100 g rodzynek 1/2 szklanki rumu 1 3/4 szklanki suchego niebieskiego maku(...)rumem, miód, skórkę z pomarańczy i migdały. Dokładnie wymieszać, przykryć folią i wstawić do lodówki. Formę do ciasta o wym. 37x23 cm wyłożyć papierem do pieczenia i na spód ułożyć herbatniki. Białka ubić na sztywno i delikatnie połączyć z masą makową. Wyłożyć na przygotowany spód.  Masa serowa 300 g białej czekolady 75 g cukru z wanilią 6 żółtek

Słodkie inspiracje
kostka tropikalna (bez pieczenia) 144

gości. W takiej sytuacji polecam skorzystać z tego przepisu bo przygotowanie tego ciasta zajmie tylko kwadrans. Łączą się w nim smaki słony i słodki a kwaśność owoców sprawia że ciasto jest lekkie i orzeźwiające.  *blaszka 23*28 cm (16 porcji) Składniki: duża paczka krakersów solonych (32 sztuki) 3/4 litra mleka 2 opakowania budyniu waniliowego 3 łyżki cukru 2 opakowania(...)wsypać dwie galaretki pomarańczowe, dokładnie wymieszać i odstawić na chwilę do wystudzenia. Kilka kawałków ananasa odłożyć do dekoracji, resztę wymieszać z masą budyniową. Masę przełożyć do blaszki, rozsmarować i przykryć resztą krakersów. Odstawić ciasto na jakiś czas aby stężało i wystygło.  Na wierzchu ułożyć owoce. Galaretkę cytrynową rozpuścić w 3/4 szklanki wody i kiedy zrobi się gęsta smarować nią

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia

Proponowane wyszukiwania