ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1192/3191)

Piernik obłożony waflem 204

białości z 1 szklanką cukru. Nie przerywając ucierania dodawać kolejne składniki: szklankę miodu,  karmel, stopione masło. Sodę rozpuścić w szklance śmietany, wlać do masy. Porcjami wsypać mąkę zmieszaną z przyprawą do piernika. Gdy ciasto będzie jednolite dodać pianę z białek i bakalie. Wymieszać. Piec 1 godzinę w  blaszce (25x34) wyłożonej papierem do pieczenia, w temperaturze 180 stopni. Wystudzone

Praktyczna pl
Babeczki z nadzieniem lepsze niż pączki 164

połączyć z mokrymi, a następnie z roztopionym masłem/margaryną.   Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. W każdej papilotce umieścić po 1 (solidnej) łyżce ciasta i odrobinie (*) powideł (lub innego nadzienia). Całość uzupełnić resztą masy (do 3/4 wysokości papilotek) i wstawić do rozgrzanego piekarnika.   Piec około 18-20 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni.   (Posiadam

Di gotuje
Babka Trójsmakowa Z Majonezem 867

całość. 2. Teraz masę dzielimy na trzy części, do jednej dajemy suchy mak, do drugiej kakao a do trzeciej parę kropel esencji waniliowej. Następnie masy wykładamy do foremki w kolejności: kakaowa, makowa i waniliowa. Ciasto pieczemy w 180 stop. przez około 50 min do 1 godziny do tak zwanego suchego patyczka. Patyczek drewniany wbity w ciasto musi być suchy ! Wystudzone

Gotowanie...to proste !
Niebo w gębie 185

Ciasto podzielić na 2 części. Pierwszą część ciasta wyłożyć na spód blachy, wyrównać. Ciasto pieczemy w 190 stopniach przez 15 minut. Wystudzić. Tak samo postąpić z drugą częścią ciasta. Otrzymamy 2 kruche spody. Nadzienie jabłkowe: 1,2 kg jabłek 150 g cukru świeżo wyciśnięty sok z połowy cytryny 1 opakowanie galaretki cytrynowej Jabłka obrać i usunąć(...)spodów wyłożyć zimne nadzienie jabłkowe, wyrównać.  Na jabłkach położyć drugi kruchy spód, docisnąć. Na wierzch wyłożyć masę orzechową, wyrównać. Schłodzić w lodówce. Gdy masa orzechowa stwardnieje, na jej wierzch wylać polewę czekoladową, równomiernie rozprowadzić. Ciasto przechowywać w lodówce. Najlepiej smakuje po 2-3 dniach. SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi
MUFFINKI SZPINAKOWE bez jajek 195

sobą mleko, olej i szpinak, aż uzyskamy gładkie puree , następnie dodajemy rozgnieciony banan oraz ekstrakt waniliowy i jeszcze raz wszystko blendujemy do uzyskania gładkiej masy do suchych składników dodajemy mokre i dokładnie wszystko mieszamy, ciasto przekładamy do foremek z papilotkami do ¾ wysokości, pieczemy 18-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Źródło:   http://laurassweetspot.com/2013/07/16/popeye-muffins/

Słodkie zapomnienie
KEKS Z MIGDAŁAMI 134

jajecznej dodajemy mąkę, proszek do pieczenia oraz zmielone migdały, delikatnie mieszamy następnie dodajemy wymieszane z mąką owoce kandyzowane, znowu mieszamy na koniec dodajemy do masy mleko i amaretto i jeszcze raz całość delikatnie mieszamy ciasto przekładamy do keksówki 32x11 cm wysmarowanej masłem i wysypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch ciasta posypujemy płatkami migdałowymi keks wkładamy do piekarnika nagrzanego

Słodkie zapomnienie
PIERNIKOWE CHOINKI 124

puszystą masę. Dodajemy miód i miksujemy, następnie dodajemy jajko miksujemy do połączenia. Dodajemy przesiane suche składniki, wyrabiamy do otrzymania gładkiej, elastycznej masy. Z otrzymanej masy formujemy kulę, owijamy, chłodzimy w lodówce 2 godziny. Wystudzone ciasto wałkujemy na grubość 3-4mm, podsypując mąką. Wykrawamy różnej wielkości gwiazdki. Pieczemy ok. 8 min w 200 stopniach. Aby utworzyć choinkę zaczynamy od największej

słodki bratek
Knedel z kaszy manny i sera 113

soli. Wsypać kaszę manną, dokładnie wymieszać i odstawić, przykryte ściereczką, na pół godziny.  Następnie ubić białka na sztywna pianę. Delikatnie wymieszać pianę z masą serową. Gazę lub ściereczkę wysmarować masłem, włożyć do niej ciasto i zawiązać luźno, aby knedel mógł rosnąć. Włożyć do garnka z wrzącą osoloną wodą i gotować 30 minut od zagotowania wody. Knedel z kaszą manną

królestwo garów
Babka czarno na białym 183

pieczenia + 2 łyżki kakao + 2 łyżki mleka (można pominąć) Na polewę: 3 łyżki wody 3 łyżki cukru 1/3 kostki masła 1 łyżka kakao Przygotowanie: Ciasto: Masło o temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem na puszystą masę. Cały czas ucierając, dodawać po jednym żółtku. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i przemieszać do połączenia składników.  Białka ubić na sztywną pianę

My sweet a life
Waniliowe placuszki z serka homogenizowanego wg Aleex 192

odrobiną masła do smażenia Sposób przygotowania: 1. Do miseczki włożyć serek homogenizowany. 2. Dodać jajko, cukier, mąkę i proszek. Wymieszać rózgą na jednolitą masę. 3. Rozgrzać na patelni olej. 4. Kłaść po łyżce ciasta i smażyć niewielkie placuszki, rumieniąc je z obu stron. 5. Odsączyć na ręczniku papierowym. 6. Podawać od razu z kleksem powideł śliwkowych. Smacznego. Placuszki usmażyłam

W mojej kuchni
Chleb paprykowy 315

Dodatkowo dosypujemy czubatą łyżkę papryki, dolewamy 3-5 łyżek oleju i 3-4 łyżki octu. Wszystko dokładnie mieszamy i potem wyrabiamy ręcznie na jednolitą masę, która odchodzi  od ręki jak również od miski. Wyrobione ciasto przykrywamy i odstawiamy do lodówki. -- W lodówce trzymamy minimum 1 h , u mnie była to cała noc. Potem ciasto zagniatamy, dzielimy na części

chleba naszego
Pierwszy tchnienie Świąt. I ciasteczka marcepanowo-cytrynowe 156

Marcepan zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Umieścić w misce razem z masłem, cukrem pudrem, ekstraktem i skórką z cytryny, zmiksować do uzyskania jednolitej masy. Powoli wsypywać mąkę, miksując na najniższych obrotach miksera.  Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1-1,5 godziny. Po tym czasie podzielić ciasto na 4 równe części

Pożeraczka, czyli raz adobrze
piernik z bogatym nadzieniem 162

połówki orzechów do dekoracji Śliwki pokroić na drobno, wymieszać z rodzynkami. Zalać rumem i odstawić (można przygotować kilka dni wcześniej).  Przygotować ciasto: masło, mleko, kakao i cukier umieścić w rondelku i rozpuścić. Wystudzić.  Do chłodnej masy kakaowej wbić jajka, wlać miód i zmiksować. Mąkę wymieszać z przyprawą do piernika, sodą i proszkiem. Przesiać do masy i krótko zmiksować

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Torcik cappuccino czyli Slodki Czwartek odc.142 195

puder, kawę inkę. Wszystko miksujemy, aż masa zgęstnieje. Połowę masy wykładamy na herbatniki, posypujemy pokrojonymi sliwkami i przykrywamy drugą połową herbatników. Wykładamy pozostałą część masy. Wyrównujemy i posypujemy po wierzchu kawałkami śliwek w czekoladzie. Ciasto chłodzimy przez kilka godzin w lodówce

Dzieje kuchennej Wiewióry
Jesienna szarlotka 300

masła - 2 żółtka - 1 jajko - 2 łyżki śmietany - cukier gruboziarnisty do dekoracji Wszystkie składniki dodałam do miski i energicznie zagniotłam na jednolitą masę. Formę do tarty o średnicy 29 cm wysmarowałam masłem. Ciasto podzieliłam na dwie części: 2/3 i 1/3. Większą część wykorzystałam do wyklejenia spodu. Mniejszą odłożyłam na później. Nadzienie: - 1,5 kg twardych jabłek - sok z 1 pomarańczy

Receptura smaku

Proponowane wyszukiwania