ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1201/3191)

Karnawałowe przysmaki. MINI-PTYSIE Z KREMEM AJERKONIAKOWYM. 197

mąkę, energicznie mieszając, by całość się nie przypaliła. Kiedy ciasto ma szklisty wygląd i odchodzi od ścianek garnka, jest już gotowe. Pozostawić do ostygnięcia. Zimne ciasto zmiksowałam z jajkami w temp. pokojowej, do gładkości. Masę przełożyłam do rękawa cukierniczego. Na blasze posypanej mąką wyciskałam porcje ciasta, w sporych odstępach - mocno rośnie. Piekę 20-30 minut w 200 stopniach. Po upieczeniu(...)zagotowałam. Do pół szklanki mleka dodałam 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej i 2 łyżki mąki pszennej. Dobrze rozrobiłam i wlałam do gotującego mleka. Ugotowałam razem jak budyń. Dobrze ostudzoną masę połączyłam z 1 kostką masła, dokładnie ze sobą miksując. Następnie dodałam cukry waniliowe, cukier kryształ, na samym końcu ajerkoniak. Wszystko dokładnie wymieszałam. Tak powstałym kremem wypełniam przekrojone ptysie. SMACZNEGO! Pozdrawiam

W kuchni Karmel-itki
Babka biszkoptowa cytrynowa 154

dodania ostatniego żółtka.  Mąki przesiewamy, dodajemy partiami do masy jajecznej i mieszamy delikatnie szpatułką. Na koniec wlewamy olej, skórkę cytrynową, ostrożnie łączymy masę z tłuszczem. Formę natłuszczamy, wysypujemy bułką tartą i wlewamy ciasto biszkoptowe. Pieczemy z nagrzanym do 160*C piekarniku przez 60 minut - do suchego patyczka. Upieczoną babkę od razu stawiamy na desce i ściągamy formę. Zostawiamy

Gotowanie i blogowanie
PROSTE CIASTO Z TRUSKAWKAMI 181

Pyszne, szybkie i proste ciasto z sezonowymi owocami. Miałam akurat truskawki, więc u mnie wersja z truskawkami, dodałam także kilka poziomek z ogrodu (nie jest to konieczne). Wyszło bardzo delikatne, wilgotne, w mojej wersji lekko kokosowe, po prostu przepyszne. Inspiracją był ten przepis . Piekłam w ciemnej, małej blaszce o wym.27x22cm Składniki: - 200g mąki orkiszowej typ700, lub pszennej(...)jajka, dodajemy stopiony olej oraz jogurt i delikatnie mieszamy całość widelcem. Do składników mokrych wsypujemy składniki suche i całość mieszamy, tylko do połączenia składników. Masę wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównujemy. Na cieście układamy umyte pokrojone na mniejsze kawałki truskawki, posypujemy płatkami migdałów. Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy ok.20- 25 minut, ja piekłam

Smaczne Zdrowe
Kokosowe ciasto z karmelizowanym rabarbarem 172

łodygi rabarbaru 2 łyżki wody 1 łyżka miodu 5 łyżek cukru trzcinowego Wykonanie ciasta z karmelizowanym rabarbarem: 1. Daktyle zalać ciepłą wodą, odstawić na około 1 godzinę. Po tym czasie daktyle odcedzić na sicie, przełożyć do naczynia i zmiksować blenderem na gładką masę. W misce wymieszać płatki jaglane z mąką kokosową. Dodać zmiksowane daktyle oraz płynny olej kokosowy. Składniki dobrze(...)kokosowym i cukrem. W odlanym mleku rozprowadzić mąkę, dodać żółtka i  dobrze połączyć. Masę jajeczną wlać na gotujące się mleko, dobrze mieszać. Ugotowany budyń odstawić na chwilę do lekkiego przestygnięcia. Ciepły budyń kokosowy wylać na kokosowy spód. Na wierzchu ułożyć kawałki karmelizowanego rabarbaru. Ciasto wstawić do lodówki, do stężenia.   Smacznego

kolorowotorcikowo
Ravioli ze szpinakiem! 141

chcecie używać aż tak dużej ilości jaj. - 4- 5 żółtek - 200 g mąki pszennej typ 480 - łyżeczka oliwy z oliwek - 2-5 łyżki letniej wody Całość zagniatamy na jednolite ciasto i postępujemy tak samo jak wyżej napisałam. FARSZ DO RAVIOLI: - 250 g mrożonego szpinaku - 2 ząbki czosnku - 2 łyżki bułki tartej - 2 łyżki serka śmietankowego - 2 łyżki startego parmezanu - sól(...)szpinak i smaż przez 10 minut, aby nadmair wody odparował. Dodaj sery i smaż dalej. Na koniec dodaj bułkę tartą, która zagęści masęMasę wystudź całkowicie i dopiero używaj do przygotowania ravioli. Na prostokąt ciasta, układamy porcję nadzienia, przykrywamy drugim prostokącie i wycinamy ravioli. Ja układam na długim prostokącie zazwyczaj 6 porcji i przykrywam drugim i wycinam. Wrzucamy

SMYKWKUCHNI
Ekspresowe rogaliki 198

nadzieję, że takiego jeszcze na blogu nie ma.., a jak jest to będzie przypomnienie..Takie rogaliki robi się bardzo szybko, nie czekamy na wyrastanie ciasta, a potem rogalików.tylko ciasto zagniatamy, formujemy rogaliki i wstawiamy do piekarnika..Polecam.Przepis znaleziony u  Danusi , moje rogaliki są z marmoladą.Rogaliki dodaję do akcji Błyskawiczne piątki . 2 szkl. mąki tortowej + do podsypania(...)margaryny  1 płaska łyżeczka cukru dowolny dżem, marmolada lub owoce     Do śmietany wkruszyć drożdże, wsypać cukru i wymieszać na jednolitą masę. Mąkę przesiać,dodać śmietanę z drożdżami i masło. Zagnieść jednolite ciasto jak na pierogi. Ciasto podzielić na 3 części i wałkować na wielkość talerza [ u mnie część zrobiona przy pomocy rogalomanii] lekko podsypując mąką. Koło pokroić

Moje domowe kucharzenie
Brzoskwiniowe ciasto Agnieszki 157

temu od koleżanki z pracy i właśnie na święta gościło na naszym stole. Ciasto jest lekkie a krem nie za słodki więc szybko znikało z blaszki. Polecam Wam to ciasto na każdą okazję. Składniki : * jasny biszkopt  * puszka brzoskwiń  * 2 budynie śmietankowe  * 2 galaretki brzoskwiniowe  * kostka masła Przygotowanie : Biszkopt przekroić na pół. Odsączyć brzoskwinie, dodać wody(...)budyniu wsypać 2 galaretki i mieszać aż się rozpuszczą. Dodać masło i wymieszać. Odstawić do wystygnięcia. Do zimnego kremu dodać pokrojone w kostkę brzoskwinie. Masę wylać na połowę biszkoptu, przykryć drugim i wstawić do lodówki. Ciasto można posypać cukrem pudrem bądź polać czekoladową polewą

Magiczne Życie Marty
Drożdżowe serduszka z budyniem truskawkowym 146

odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na ok. 15 minut). Gdy drożdże wyrosną wlewamy je do mąki, dodajemy stopione (jeszcze ciepłe masło), cukry, jajka, żółtko i szczyptę soli. Ciasto wyrabiamy tak długo, aż będzie gładkie i będzie odchodziło od ręki. Następnie przykrywamy je ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości. W międzyczasie przygotowujemy budyń. Z 700 ml mleka odlewamy(...)mleku dodając tyle cukru, ile jest podane na opakowaniu (ja miałam akurat budynie zawierające cukier). Dalej przygotowujemy budyń według wskazówek na opakowaniu. Gdy masa jest już gotowa odstawiamy ją do całkowitego wystudzenia. Kiedy nasze ciasto powiększy swoją objętość przekładamy je na blat i chwilkę wyrabiamy. Formujemy dość gruby wałek i kroimy go na 10 w miarę równych części. Z każdej

MyCookBook.pl
Proste ciasto cytrynowe z kremem budyniowym, ptasim mleczkiem i galaretką z truskawkami 124

spód. Białka oddziel od żółtek i ubij ze szczyptą soli na sztywno. Margarynę utrzyj z cukrem i żółtkami na puszystą masę. Dodaj przesianą mąkę, skórkę z cytryny i delikatnie wymieszaj. Na koniec wmieszaj ubite na sztywno białka jaj. Ciasto przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 25 minut. Po upieczeniu wystudź(...)być zupełnie wystudzony. Margarynę utrzyj z cukrem na puszystą masę i stopniowo dodawaj budyń. Miksuj do uzyskania gładkiego kremu.  Galaretkę rozpuść we wrzątku. Truskawki pozbaw szypułek. Ptasie mleczko możesz pokroić drobniej ale nie musisz.  Cytrynowy spód posmaruj częścią kremu. Wierzch kremu udekoruj truskawkami i ptasim mleczkiem. Umieść ciasto w lodówce do momentu aż galaretka zacznie znacznie gęstnieć. Następnie

Mango Papaja
Śliwkowe ciasto z chrupiącymi płatkami migdałów 136

pieczenia  4 łyżki masła + masło do wysmarowania formy  2 szklanki mąki pszennej  3/4 szklanki drobnego, białego cukru  1 szklanka płatków migdałów  Przygotowanie:  Ciasto piekłam na blasze o wymiarach 26 cm x 30 cm Masło w rondelku roztapiamy, dodajemy cukier i gasimy płomień; mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. W tym czasie myjemy śliwki, usuwamy ogonki(...)proszkiem do pieczenia. Masło połączone z cukrem przelewamy do drugiej, dużej miski i stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz 4 jajka, cały czas ucieramy. Gdy masa będzie gładka i gęsta ciasto jest gotowe. Do wysmarowanej masłem blachy wlewamy ciasto, wygładzamy, na wierzchu układamy kawałki śliwek. Ciasto pieczemy przez 60 minut w temperaturze 180 st. Gotowe posypujemy płatkami migdałów

Moja smaczna kuchnia
Ciasto z kiwi 257

Coś zielonego..i coś pysznego...ciasto to "zlepek" z kilku przepisów...Biszkopt ..chyba po raz pierwszy robiłam z dodatkiem margaryny...przepis z książki Słodki świat Kasi..masa z kisieli i galaretki podpatrzona gdzieś w necie...a zielona masa z kiwi..pochodzi także z książki Słodki świat Kasi.. No i gdzieś zawieruszyło się albo przez przypadek usunęłam zdjęcie ciasta(...)wody 10 dg masła 1 kg kiwi 20 dkg cukru 1 opakowanie żelfixu Margarynę rozpuścić i ostudzić.Jajka ubić z cukrem na puch.Do masy jajecznej dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i solą.Do ciasta wlać rozpuszczoną margarynę i wymieszać łyżką.Ciasto przelać do tortownicy .Piec około 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.Upieczone ciasto zostawić w otwartym

Moje domowe kucharzenie
Kryzysowa wigilia 182

musiałoby być przyozdobione mandarynką. Składniki: - mak - powidła śliwkowe - chleb tostowy Wykonanie: Mak gotujemy, (można też zmielić :) ), a następnie mieszamy z powidłami. Masę kładziemy na kromkę chleba, przykrywamy drugą kromką i zapiekamy w sandwicherze. Buraczak piernikowy Ciasto musi być, no bo w końcu święto. Czerwone buraki to norma na święta. Cukrowe, odkąd zalegają na polach, też kojarzą się z zimą(...)łyżki kakao - 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Buraka obieramy i trzemy na drobnej tarce. Dodajemy pozostałe składniki w kolejności jakiej są a liście, mieszając po dodaniu każdego. Umieszczamy masę w tortownicy, a ją w nagrzanym do 180 stopni piekarniku na 45 minut. Kisiel żurawinowy Popularny w wielu regionach Polski. Powinno się go zrobić z żurawiny, ale nie na blogu

Kryzysowa Książka Kucharska
Kruche ciastka trzyskładnikowe (dla dzieci po 9 miesiącu) 154

mnie 100g po obraniu) – 200g mąki kukurydzianej – 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masło rozgnieść widelcem razem z bananem (można zblendować na jednolitą masę). Dodać mąkę i proszek do pieczenia i zagnieść miękkie ciasto. Ciasto nie powinno się kleić do rąk. Stolnicę podsypać mąką, ciasto rozwałkować na placek o grubości około 0,6cm, wykroić ciasteczka dowolnymi foremkami. Podważyć ciastka

Smaki Armine
Bananowo - kokosowe batoniki owsiane w polewie czekoladowej 155

masła została mi tylko resztka, więc musiałam urozmaicić je o tahini. Można więc zrobić je w takiej wersji jak ta lub dać samo masło orzechowe. Początkowo miało być to ciasto, ale nie wyrosło ono zbyt duże, więc bardziej pasowała mi na to nazwa batoniki. W smaku na pierwszy plan zdecydowanie wybija się banan, ale wyczuwalny jest również kokos(...)pieczenia oraz wiórki kokosowe i wymieszać. W blenderze umieścić banany, tahini oraz masło orzechowe i wszystko zblendować na gładką i kremową masę. Przelać masę do miski z suchymi składnikami i dokładnie wymieszać. Przelać ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 25 minut. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z kilkoma łyżkami mleka kokosowego. Polać po cieście, wierzch posypać wiórkami kokosowymi

Healthy food explorer
Ciasto czekoladowe wg Nigelli (z konfiturą pomarańczową) 218

wiśniową czy śliwkową (ciasto jest ciemniejsze), ale ja Wam proponuję dodać konfiturę pomarańczową (polecam tą z Eterno ). Ciasto nabiera dzięki niej zupełnie innego orzeźwiającego smaku (nie jest za słodkie). Ciasto czekoladowe wg Nigelli wychodzi delikatne i co najważniejsze pyszne. Przepis podaję Wam z moimi zmianami. Spróbujcie. Składniki: (na keksówkę) 125 g masła 100 g czekolady* 220 g konfitury pomarańczowej Eterno(...)małej miseczki, mieszamy widelcem i dodajemy do reszty składników. Całość krótko mieszamy do połączenia składników, następnie dodajemy stopniowo mąkę, mieszając tylko do połączenia składników. Masę przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną keksówki. Ciasto pieczemy na środkowym poziomie piekarnika w temperaturze 180 stopni do tzw. suchego patyczka (około 50-55 minut). Gdy ciasto przestygnie polewamy je polewą czekoladową. Smacznego

Słodkie okruszki
Piperkakut- tradycyjne fińskie pierniczki na święta 213

kształtów jak i również w czasie wałkowania należy solidnie! i to dosłownie oprószyć blat mąką. Przed położeniem pierniczka na blachę strzepać nadmiar mąki lub zmieść pędzelkiem. Tak jak wspomniała ciasto jest miękkie i niesamowicie delikatne, ale przekłada się to również na jego teksturę po upieczeniu. W zaledwie 3 dzień po upieczeniu pierniczki u mnie są już miękkie i obłędnie pyszne(...)ognia do wystudzenia.  2. Mąkę, sodę i sól przesiać. Do wystudzonej masy dodać pojedyńczo jajka dobrze mieszając za każdym razem.  4. Masę wystudzoną przelać partiami do mąki  za każdym razem wyrabiając ciasto. Pod koniec zmiksować na dużych obrotach.  5. Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin lub na całą noc.  6. Przed wałkowaniem

vaniliowoczekoladowa

Proponowane wyszukiwania