ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1181/3191)

Ciasto Shrek 197

Pieczemy biszkopt 20 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy ciasto mamy już w piekarniku, bierzemy się za przygotowanie naszych warstw. Trzy budynie śmietankowe rozrabiamy w szklance soku.   Resztę soku zagotowujemy, po czym dodajemy do niego rozrobiony budyń.  Zagotowujemy  cały czas go mieszając. Taką gorącą masę wykładamy na upieczony biszkopt. Kolor godny Ogra :)  Gdy masa ostygnie, układamy(...)tężniejącą galaretkę  (te dwie galaretki rozpuszczone w 1 szklance wody - o których pisałam na początku). Masę wylewamy na delicje.  Polecam włożyć ją na chwilę do lodówki, tak aby się nam ładnie zasklepiła. Na sam koniec wierzch polewamy tężniejącymi galaretkami.   Wkładamy ciasto do lodówki na parę godzin  i gotowe

Taste Therapy
Baba Wielkanocna z rodzynkami 225

dodajemy 1 łyżkę mąki, łyżeczkę cukru i drożdże dokładnie mieszamy. Powstały rozczyn odstawiamy do wyrośnięcia. Żółtka ucieramy z cukrem i szczyptą soli na puszystą masę dodajemy do wyrośniętego rozczynu wsypujemy przesianą mąkę po czym zagniatamy ciasto. Na koniec wyrabiania dodajemy roztopione masło, cukier wanilinowy oraz przepłukane ciepłą wodą rodzynki. Wyrobione ciasto na babę odstawić w ciepłe miejsce. Formę smarujemy tłuszczem

kgwjanczewo
Ziemniaczane placuszki w panierce z boczkiem i serem 171

Placuszki te można podawać razem z surówką i mamy obiad z głowy. Oczywiście mogą być też dodatkiem do smażonego mięsa - do wyboru, do koloru. To co dodacie do środka masy, to Wasz wybór - u mnie był boczek i ser. Niebo w gębie. Plusem tych placków jest to, że smakują dobrze zarówno na ciepło jak i na zimno. 'ziemniaczane placuszki(...)kosteczki i podsmażyć na patelni. Jajko i posiekany ser żółty razem z boczkiem dodać do ziemniaków i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku. Z ziemniaczanego ciasta formować średniej grubości trójkąciki (na początku może wydawać się, że masa jest za bardzo klejąca, ale tak ma być, można pomóc sobie podczas formowania, mocząc delikatnie dłonie w wodzie) i panierować w bułce tartej. Smażyć

CookYourself
Placek z porzeczkami i bezą 304

cukrem i ekstraktem waniliowym na puszystą jasną masę. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać partiami, na przemian z mlekiem do masy żółtkowej. Na koniec dodać masło, wymieszać do połączenia składników. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do formy (będzie dość gęste), wyrównać łyżką lub szpatułką. Piec przez ok. 15-18 minut. Porzeczkowe nadzienie 750 g czerwonych porzeczek(...)cytryny. Ubijać dalej, aż piana będzie sztywna. Następnie cały czas ubijając dodawać partiami cukier. Po ostatnim dodaniu miksować jeszcze minutę, zmniejszyć obroty na minimalne i dodać skrobię. Masa bezowa powinna być gęsta i błyszcząca. Na podpieczonym spodzie rozsypać porzeczki. Na owocach rozprowadzić masę bezową. Wstawić do piekarnika, obniżyć temperaturę do 130°C i piec ok. 1 godzinę 20 minut

Pełny talerz
CIASTO ORZECHOWO-KARMELOWE (keto, LCHF, paleo, bez glutenu, laktozy i cukru) 335

Składniki na ciasto ( duża forma prostokątna): 12 jajek o temperaturze pokojowej 180 g mąki kokosowej 120 g roztopionego oleju kokosowego (LCHF, keto, paleo) lub masła (LCHF, keto, optymalna) 2 łyżeczki sproszkowanej wanilii 5 g proszku do pieczenia bez glutenu lub sody 15-20 łyżek wody opcjonalnie słodzik np eytrol /cukier dla osób, które ich używają Składniki na masę kokosową(...)Przygotować krem podgrzewając w rondelku śmietankę i olej kokosowy. Dodać wiórki i opcjonalnie słodzik. Wymieszać i odstawić aż wiórki wchłoną śmietankę i masa zgęstnieje. Przygotować dużą, prostokątną silikonową formę lub posmarować tłuszczem metalową formą. Ciasto można piec z całości składników i gotowe przekroić wzdłuż dzieląc na 2 blaty lub podzielić składniki na pół i piec osobno każdy blat. Wbić jajka

Ola la LCHF
Pierniczki kryzysowe na ostatnia chwilę 203

cytryny ewentualnie ulubiony aromat Wykonanie: Miód, masło, cukier, sól, przyprawę do piernika i cynamon podgrzewamy w garnku do uzyskania jednolitej konsystencji. Do przestudzonej masy dodajemy jajko i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wyrabiamy ciasto. Rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm i wykrawamy pierniczki. Pieczemy 12-14 minut (w zależności od wielkości i grubości pierniczków) w temperaturze

Pyry na Gaz
Ciasto orzechowe 231

dodając cukier.   Dodajemy orzechy mieszając drewnianą łyżką. Siedem białek ubijamy na sztywną pianę  i stopniowo dodajemy do masy delikatnie mieszając. Gotową masę wylewamy na małą tortownicę  lub niedużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego  do temperatury 160-180 stopni  i pieczemy na złoty kolor około 60 minut. Polewa czekoladowa

Pyszności Słodkości
rolada kakaowa z kremem malinowym 219

koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka. Mąkę pszenną mieszamy z kakao oraz proszkiem do pieczenia, przesiewamy i dodajemy stopniowo do masy jajecznej, delikatnie mieszamy przy pomocy np. drewnianej łyżki do połączenia się. Ciasto przelewamy do wyłożonej (samo dno) papierem do pieczenia blaszki o o wymiarach 35×35 cm. Pieczemy w 170 st. C przez

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto truskawkowe z galaretką 233

szczyptą soli, a pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Cały czas miksując dodawać po jednym żółtku. Przesiać mąkę i delikatnie wymieszać z masą jajeczną. Na blachę ( z wyposażenia piekarnika) wyłożoną papierem do pieczenia wylać ciasto i piec w 180 stopniach C około 15 minut. Wyciągnąć z piekarnika i jeszcze gorące ciasto obrócić do góry papierem i usunąć go z ciasta

O kuchni z uczuciem
Kolorowe ciasto z jabłkami 234

białek, dodajemy cukier puder, miksujemy.Dodajemy żółtka.Następnie wlewamy olej i aromat a na końcu wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia.Mieszamy masę, 2/3 wlewamy na blaszkę z papierem do pieczenia a do reszty ciastadodajemy łyżkę kakao.Wylewamy ciemne ciasto na jasne, tworząc nieregularną kompozycję.   Układamy poziomo jabłka, lekko je dociskając do dna blaszki i wstawiamy do piekarnikana 40 minut

Maminek kulinarny
Sernik Izaura 141

niedzielnym , dzisiejszym ciastem. Ale padło na Izaurę. Zobaczcie co z tego wyszło. Składniki : Ciasto :  * 25 dag masła * 1,5 szklanki cukru * 3 łyżki kakao * 5 łyżek wody * cukier waniliowy  * 4 jajka * 1,5 szklanki mąki pszennej  * 3 łyżeczki proszku do pieczenia  Masa serowa : * 10 dag masła * kg sera twarogowego  * 4 jajka * szklanka cukru Przygotowanie : Rozpuścić(...)minut. Ostudzić. Wbić żółtka. Ucierać i dodawać po trochę mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Ciasto wymieszać. Ubić pianę z białek. Delikatnie połączyć z ciastem. Wylać do formy nasmarowanej margaryną oraz posypanej kaszą manną. Przygotować masę serową ucierając masło z cukrem i dodając po łyżce sera oraz jednym jajku. Wszystko dokładnie wymieszać i wylać na ciasto kakaowe. Piec w nagrzanym

Magiczne Życie Marty
Biszkopt z kremem mascarpone i musem rabarbarowo-truskawkowym 477

piany dodać cukier, nadal ubijając - stopniowo dodać żółtka oraz łyżkę wody, krótko zmiksować na niewielkich obrotach - mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, powoli dosypywać do masy jajecznej, delikatnie mieszając łyżką do połączenia się składników - ciasto przelać do tortownicy wyłożonej tylko na spodzie papierem do pieczenia (boków formy nie wykładamy papierem ani nie smarujemy), piec w 180 stopniach przez 30 minut(...)musu dodać pozostawiony krem mascarpone, wymieszać, dodać zimną (ale ciągle płynną) galaretkę, wymieszać dokładnie i pozostawić do lekkiego zgęstnienia - ciasto wyjąć z lodówki, połowę truskawek oczyścić, przekroić na pół i poukładać w odstępach na kremie mascarpone, lekko zanurzając je w masie - na truskawki wylać mus rabarbarowo-truskawkowy, całość wstawić ponownie do lodówki i schłodzić do zastygnięcia musu (1-2 godziny

Smakołyki Bereniki
Ciasto na niedzielę szybkie i łatwe #20 Ciasto czekoladowe bez pieczenia 2367

składników, ale są to rzeczy które zawsze mamy w domu. Ciacho zrobiłam w małej foremce, ale wam polecam od razu przygotować w dużej Ciasto czekoladowe bez pieczenia Składniki na kwadratową foremkę 20×20 cm: Masa czekoladowa : – 750 ml mleka – 2 opakowania budyniu czekoladowego (proszek) – 50 g gorzkiej czekolady – 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (można pominąć(...)niego mieszankę budyniową i całość podgrzewamy, aż do zgęstnienia. 1/3 jeszcze ciepłego budyniu przekładamy na herbatniki. Przykrywamy ją kolejną warstwą ciasteczek i znów wykładamy masę. Mamy 3 warstwy masy i 4 warstwy herbatników. Foremkę odstawiamy na bok do ostudzenia. Gdy jest już chłodna przykrywamy wierzchnią warstwę herbatników folią spożywczą i obciążamy je czymś delikatnie (dzięki temu się nie powyginają

Relaxtime
Rolada zyg-zak z truskawkami 485

woreczki odpowiedniej wielkości Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Żółtka utrzeć z cukrem i solą na gładką masę dodając 4 łyżki gorącej wody. Białka ubić na sztywno, dodać do żółtek i delikatnie wymieszać. Do całości dodawać stopniowo mąkę i mieszać delikatnie szpatułką. Ciasto podzielić na 2 równe części. Do każdej części wykałaczką dodać trochę barwnika i delikatnie, ale dokładnie wymieszać(...)delikatnie papier. Przygotować czysty arkusz papieru do pieczenia, położyć na nim ciasto strona, z której odklejony był papier do dołu i delikatnie, ale ściśle zwinąć roladę razem z papierem wzdłuż dłuższego brzegu (rolada będzie tak długa, jak dłuższy bok brytfanki). Końce papieru zawinąć i pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Masa śmietankowa: 400 ml śmietany kremówki 36% 4 łyżki cukru pudru

Trzeci talerz
Swiss meringue buttercream / krem maślany na bazie bezy szwajcarskiej 146

Swiss meringue buttercream, czyli krem maślany na bazie bezy szwajcarskiej jest idealny do dekoracji tortów, czy babeczek cupcakes. Krem jest bardzo lekki i puszysty, a zarazem

Rusty Fork

Proponowane wyszukiwania