ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1173/3191)

Tartaletki z zapiekanymi jabłkami i borówkami 156

borówki (świeże lub mrożone) 3 jabłka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 125 g masła cynamon Przygotowanie:   Masło miksujemy z cukrem i dodajemy jajko. Kiedy masa jest puszysta dodajemy mąkę i sól i wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto odkładamy na 30 min. do lodówki. Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Posypujemy je cynamonem. Borówki obtaczamy w mące ziemniaczanej. Ciasto wyciągamy

Lili w kuchni
Bułka drozdzowa z zurawina 144

Wykonanie; Mąkę, sól i cukier wsypujemy do miski. Mleko lekko podgrzewamy i rozprowadzamy w nim drożdże. Następnie dodajemy masło i mieszamy żeby się rozpuściło.Masę z jajkiem oraz żurawinę dodajemy do mąki i wyrabiamy ciasto. Odstawimy na 2 godz.  Po 2 godz. ciasto przekładamy na blachę Odkładamy jeszcze na 15 minut. Pieczemy w 200 stopniach ok. 35 minut

Anioły w kuchni
TORT ŚLIWKOWY Z CZEKOLADĄ I ORZECHAMI LASKOWYMI 248

dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając.  Teraz dodaj po kolei żółtka, ubijając dokładnie po każdym dodaniu. Przesiane mąki dodaj  do masy i całość bardzo ostrożnie wymieszaj szpatułką. Delikatnie przełóż ciasto do tortownicy. Piecz je w temperaturze  160 - 170 stopni C  przez około  35 - 40 minut  lub do  tzw. suchego patyczka

Słodko-Słony Świat Ilony
Puree z dyni. 122

180C. i pieczemy około 60 min.         Dynię wyjmujmy z piekarnika, zostawiamy aby przestygła. Następnie obieramy skórkę a miąższ blendujemy na gładką masę. Gotowe! Tak przygotowane puree możemy wykorzystać jako składnik ciast, babeczek , chleba czy też bułek. Porcje puree możemy zamrozić a w lodówce możemy przechowywać do 3 dni. Z mojej dyni powstało około 2 szklanki puree

Radość kipiąca uśmiechem.
babka keksowa 145

śliwek, skórki kandyzowanej i mieszanki keksowej) Masło utrzeć z cukrem pudrem na puch. Ucierając dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać z proszkiem i dodać do masy. Wlać wódkę. Z białek ubić pianę, dodać do ciasta, wymieszać. Wsypać bakalie i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do foremki na babkę o średnicy 21 cm (użyłam silikonowej). Piec w 175*C przez około godzinę

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
drożdżówki z serem, truskawkami i kokosem 115

części, z każdej uformować kulkę a następnie spłaszczyć i układać na blaszce do pieczenia. Dno szklanki obsypać mąką i za jego pomocą zrobić w cieście wgłębienia na nadzienie.  Do każdego nałożyć po łyżce masy serowej. Na wierzchu ułożyć truskawki i posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 20 minut

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
sernik z kawałkami czekolady (bez spodu) 172

łyżce sera, kaszę mannę i proszek budyniowy. Z białek ubić pianę i delikatnie wymieszać z masą serową. Blaszkę wyścielić papierem do pieczenia i wyłożyć masę. Czekoladę pokroić na mniejsze kawałki i poukładać na cieście. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około godziny. Przed krojeniem dokładnie wystudzić i pospać cukrem pudrem

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Dyniowy chlebek na słodko 118

zimne jesienne dni najlepiej postawić je w miseczce przykrytej ściereczką na kaloryferze. Pozostałe pół kilo mąki ucieramy z masłem, jajkiem i szczyptą soli. Obie masy mieszamy ze sobą, aż do całkowitego połączenia. Przy cieście drożdżowym najwięcej pracy kosztuje wyrabianie go, jest to niestety ciężka fizyczna praca, no chyba, że mamy silny mikser, który zrobi to za nas. Gotowe ciasto znowu

KasiaiKrzysiu.pl
Brownie chałwowe 239

chałwowe ma ciężką, mazistą konsystencję oraz intensywnie czekoladowy smak, z wyczuwalną chałwą. Jego przygotowanie jest banalnie proste, a czas pieczenia bardzo krótki, więc jeśli lubicie chałwę i czekoladę oraz ciasta typu brownie, skorzystajcie z poniższego przepisu :) Moje brownie piekę w szerokiej keksówce o wymiarach 28x15cm. Brownie chałwowe Składniki: 160g chałwy waniliowej 75g gorzkiej czekolady 50g masła 50g cukru 80g mąki(...)niewielkich odstępach na wierzchu brownie, wcisnąć je lekko w masę - wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec 15-20 minut do ścięcia się masy i zapieczenia się wierzchu brownie (patyczek po włożeniu do ciasta może być lekko oblepiony czekoladą, ale nie surowym ciastem) - nie piec zbyt długo, bo spowoduje to wysuszenie brownie

Smakołyki Bereniki
babka piaskowa z majonezem 205

misy i miksujemy, wsypujemy w międzyczasie ksylitol , nadal miksujemy ( powinno się potroić ) .Przesiewamy mąkę w raz z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy jajecznej . Dodajemy majonez  4 łyżki , nadal miksujemy . Przekładamy ciasto do formy silikonowej kek-sówki  ( nie smarowałam margaryną ). Babkę pieczemy 50 minut w 180 stopniach .   Wykonanie polewy: W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z mlekiem

Różowa kuchnia
ROGALIKI ORZECHOWE 177

żółtka 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Mąkę,masło,cukier,cukier waniliowy,orzechy,proszek do pieczenia i żółtka wymieszać na jednolitą masę.Gdy masa jest bardzo klejąca dodać jeszcze trochę mąki. Z ciasta formować malutkie rogaliki - najpierw uformować wałeczki i zwijać na kształt rogalików. Układać na blaszce wyłożonej papierem i piec

Niespełnione zdolności kulinarne
Ciasteczka z ciasta francuskiego z miodem i sezamem. Francuskie ślimaczki z sezamem 151

cieście) łyżka masła 3 garści ziaren sezamu Ciasto wyciągnąć z lodówki na ok. 15 min przed przyrządzaniem, żeby nabrało temperatury pokojowej. Miód wymieszać z masłem. Ciasto rozłożyć na blacie i posmarować cały blat przygotowaną masą. Posypać równomiernie sezamem. Zwinąć ciasno w rulon wzdłuż dłuższego boku. Pociąć na kanapeczki o grubości ok. 1-1,5 cm. Ja kroję za pomocą ostrego

Maślane ciasteczko
Delikatna kostka kawowa 385

częścią wypukłą w kawie i układać na kremie namoczoną stroną do góry, lekko dociskać do kremu aby się przykleiły. Na wierzchu ciasto posypać startą czekoladą. Ciasto wstawić do lodówki na ok 3 godziny aby masa dobrze stężała

Monia miesza i gotuje
Domowe kopytka 215

rękoma. Powinno to trwać jak najkrócej, by masa nie zaczęła się coraz bardziej kleić i rozpadać. Ziemniaki powinny tylko połączyć się z mąką i stworzyć masę o dość zwartej, ale nie twardej konsystencji. Powstałe ciasto dzielimy na kilka części. Z każdej części tworzymy rulonik i kroimy go w kopytka (na ukos). Kopytka układamy na blacie wysypanym mąką i delikatnie oprószamy

Kuchenna Kontrrewolucya
Roladki wieprzowe z kluskami śląskimi 190

mielimy w maszynce do mięsa. Z całości ziemniaków odbieramy 1/4 wsypując w to miejsce mąkę pszenną oraz łyżkę mąki ziemniaczanej. Dodajemy pozostałe ziemniaki oraz jajko. Masę mieszamy i zagniatamy podsypując delikatnie mąką, tak by ciasto nie kleiło się do rąk. Wstawiamy wodę, lekko posoloną, by ugotować nasze kluseczki. Ciasto dzielimy na ok 3 części. Każdą formujemy w długi wałek

Kuchnia w czekoladzie

Proponowane wyszukiwania