dzień wcześniej. Mak przelewam na sitku zimną wodą, wsypuję do garnka, zalewam gorącą wodą i gotuję 30 minut. Mak odsączam na sicie o małych oczkach bo inaczej przeleci. Mielę go maszynką do mięsa trzy razy. Migdały zalewam gorącą wodą i odstawiam na 15 minut. Po tym czasie skórka zacznie odchodzić od migdałów. Obrane migdały i orzechy zmieliłam razem z makiem(...)kiedy to trzeci raz go mieliłam. Można pokroić drobno nożem. Rodzynki sparzam gorącą wodą i odstawiam na 15 minut.Odcedzam i kroję nożem. W głębokim rondlu rozpuszczam masło, miód, cukier, dodaję skórkę pomarańczową, rodzynki, mak z orzechami i migdałami. Podsmażam na wolnym ogniu cały czas mieszając około 5 minut. Masę studzę. Biszkopty kruszę, dodaję do masy, wbijam jajko i mieszam. Potem
wesoła kuchniałyżki wody 2 łyżeczki proszku do pieczenia (10g) 1½ szklanki mąki + 3 łyżki (ok 250g) 1 kisiel wiśniowy lub truskawkowy (duży- 58g) 1 łyżka kakao czarnego (10g) ½ szklanka maku mielonego (40g) 1 łyżka oleju z pestek dyni 2 łyżki puree z dyni (50g) Polewa czekoladowa: 1 tabliczka mlecznej czekolady (100g) 50ml mleka Cukrowa posypka Sposób przygotowania: Białka przekładamy
Kuchnia w czekoladzieczosnku 25 g masła lub 2 łyżki oleju 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki posiekanego koperku PRZYPRAWY: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, po 1 łyżeczce: suszonego oregano i mielonego kuminu, szczypta chili w proszku główka białej kapusty 400 ml bulionu ( u mnie woda z 2 łyżkami bulionu ze słoiczka) 1 łyżka mąki pszennej + 3 łyżki zimnej wody WYKONANIE
cool and mintyCiasto ze sporą ilością mielonych orzechów. Bardzo delikatne i miękkie. Nie kruszy się przy krojeniu, długo pozostaje wilgotne, mięsiste - to zasługa dodatku masła i śmietany. Słodkie, soczyste jabłko, zatopione w każdym kawałku - bez dodatku cynamonu, cukru waniliowego i innych przypraw. Jak widzicie - żadnych lukrów, żadnych dodatków. Proste ale nie banalne. Jesienne. Idealne
Kronika Piekarnikadrożdżowego osobno najpierw żółtkiem a następnie białkiem jajka. Przepis na bejgli z orzechami włoskimi znajdziecie poniżej. W taki sam sposób przygotować możecie również bejgli z makiem. Wystarczy orzechy zastąpić mielonym makiem. Udanych wypieków Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks Bejgli z orzechami włoskimi Składniki na bejgli z orzechami. 50 dkg mąki pszennej
MeCooksbędzie zniewalający. Już na same zdjęcia ślinka się zbiera. Składniki (na 4 porcje): 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 średnia cukinia 1 duża czerwona cebula puszka ciecierzycy łyżeczka mielonego kuminu łyżeczka czosnku w proszku 2 łyżeczki suszonego oregano szczypta chili 1/2 łyżeczki czerwonej papryki 1/2 łyżeczki sproszkowanego curry sól i pieprz do smaku około 5-6 łyżek oliwy
Smaczna Stronamożna wykorzystać również pestki, jeśli kotlety mają być bardziej ostre) 1 łyżka oleju (np. ryżowego lub z pestek winogron) nierafinowana sól, przyprawy: 2 łyżeczki wędzonej papryki, po 1 łyżeczce mielonej kolendry, słodkiej papryki i suszonego oregano Batata dokładnie umyć i wyszorować, przełożyć do naczynia do zapiekania i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 – 190ºC. Piec do miękkości, około
Even Better Foodłyżki drobno posiekanej natki pietruszki i bazylii, 1 łyżka oleju, np. ryżowego lub z pestek winogron + odrobina do natłuszczenia papieru, nierafinowana sól i przyprawy: po 1/3 łyżeczki kurkumy i mielonej kozieradki, 1/2 łyżeczki kolendry, po 1 łyżeczce suszonego oregano i słodkiej papryki, czarny pieprz do smaku, 1/3 łyżeczki czarnuszki (opcjonalnie), około 25 niedużych, marynowanych oliwek bez pestek (czarnych i/lub
Even Better Foodkarmelowy posmak. Cukier muscovado można kupić m.in. w sklepie internetowym Kuchnie Świata . Do likieru i pierników najlepsza jest, moim zdaniem, ciemna wersja. Do tego likieru nie dodawaj mielonych przypraw, ponieważ utrudni to filtrowanie. Jabłka piecz maksymalnie 30 minut, aby się nie rozpadły. Likier najłatwiej przefiltrować za pomocą filtra do kawy. Świąteczny likier z pieczonych jabłek
Cztery Fajeryosełka (czyli opakowanie). Możesz zmniejszyć ilość sera, bo zastąpić go nie ma czym. No chyba, że cheddarem, choć bursztyn też da radę. Lista zakupowa Mięso/wędliny 200 g mielonego kurczaka 4 zł 1 pierś z kurczaka 4 zł 2 opakowania szynki parmeńskiej 14 zł Kawałek chorizo – 10 cm 3 zł Warzywa ½ małej główki kapusty 3 zł 1 mała
Niedzielny kucharzpapieru do pieczenia) lub po prostu upiec niższy sernik w tortownicy nawet 28 cm. Można go piec z ciasteczkowym spodem lub bez – jak lubicie. Sernik leśny: 1 kg mielonego twarogu (lub bardzo gęstego sera wiaderkowego) 1 szklanka cukru lub ksylitolu 8 ekologicznych jajek 400 ml śmietanki kremówki 30-36% 2 budynie waniliowe (łącznie 80 g; sam proszek) szczypta
Poezja smakubułkę 2 łyżki pieczonej dyni 1 pieczarkę 1 plasterek jabłka grubości 3-4mm (np. szara reneta) 3 plastry sera camembert 2 szczypty granulowanego czosnku 1 szczypta słodkiej mielonej papryki 2 gałązki tymianku sól i pieprz Sposób przyrządzenia: 1. Odkrój wierzch bułki i wydrąż z dolnej części cały miękisz. 2. Wyłóż spód bułki 2 plastrami sera camembert
Kuchnia w Słońcu Skąpanakokosem POPAPRANIEC Składniki: Biszkopt: 7 dużych jajek – osobno żółtka i białka 200g cukru 100ml oleju 200g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 płaska łyżeczka proszku od pieczenia 60g suchego maku, niemielonego 50g wiórków kokosowych 2 łyżki kakao bez cukru Do nasączenia: 190-200ml mleka 5 łyżek rumu (można zastąpić kawą lub dać ze 2 krople aromatu rumowego) Krem: 700ml
Mała Cukierenkamąki pszennej 3 jajka 3/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1 szklanka puree z dyni 2 łyżeczki proszku do pieczenia SER : 400 g twarogu mielonego 3 łyżki cukru 1 cukier waniliowy 1 budyń waniliowy bez cukru 1 jajko 1/4 szklanka mleka 3/2 % dodatkowo - czekolada do polania PRZYGOTOWANIE : Miękkie masło ucieramy
Kulinarne Fantazje Marioli