smacznie i nic już więcej nie potrzeba :) Składniki ( na dwie porcje ) - 4 kaszanki - 0.5 kg kapusty kiszonej - 0.5 kg ziemniaków - domowa wegeta , lub inna ulubiona przyprawa do ziemniaków - majeranek - mielona czerwona papryka - sól ( opcjonalnie ) - olej Dodatkowo - 3 foremki aluminiowe Wykonanie Foremki aluminiowe smaruję przy pomocy pędzelka delikatnie olejem. Na dno dwóch z nich nakładam 2-3 łyżki odciśniętej
Kuchnia z widokiem na ogródokoło 200 g startego sera (najlepiej mozzarella) Na sos czosnkowy: 3 ząbki czosnku 3 pełne łyżki śmietany 18% (zamiennie można użyć gęstego jogurtu naturalnego) 2 pełne łyżki majonezu czarny mielony pieprz i sól do smaku Przygotowanie: Jak przygotować sos czosnkowy? Ząbki czosnku obieramy i ścieramy. Dodajemy śmietanę (lub jogurt) i majonez, doprawiamy całość do smaku solą i pieprzem. Wszystko
Słodkie okruszkiostatnio pomyślałam, że ciągle piekę coś na słodko z ciasta twarogowego, dlatego postanowiłam to zmienić Kto się skusi i wypróbuje ten prosty przepis? Składniki: – 250g twarogu półtłustego (drobno mielonego) – 100ml mleka – 70ml oliwy z oliwek – 350g mąki pszennej (u mnie tortowa) – 10g proszku do pieczenia – 1 łyżka cukru – 1 płaska łyżeczka soli
Smaki Armineśmietanki. Dodajemy też płatki chili, pieprz, tymianek, nieco zielonego pesto i pokrojoną w kostkę jalapeno. Gotujemy razem, aż śmietanka zredukuje się i zacznie gęstnieć. My dodajemy zawsze nieco mielonego lnu, aby sos nieco zagęścić. Uważajcie z tym, ponieważ za duża ilość zamieni sos w "glutka", a tego nie chcemy. To ma być tylko pomocnik w lepszym trawieniu. Oczywiście
vegetanienajlepiej wybierać młode okazy) 1 pęczek natki 1 pęczek koperku 5-6 ząbków czosnku (1 główka) 125 g cukru (ok 5 łyżek) 125 ml octu 1 łyżeczka pieprzu mielonego Przygotowanie: 1. Kabaczek lub cukinie dokładnie myjemy i kroimy w pól-talarki, wrzucamy do miski lub garnka. Starsze okazy należy obrać ze skorki i pozbawić pestek. 2. Natkę pietruszki
Kulinarnie z Polką na KresachChyba każdy z nas zna smak kapusty zasmażanej. Pasuje do schabowego, kotletów mielonych, idealnie komponuje się z krupniokami i wieloma innymi daniami. Poniższy przepis jest alternatywą dla zasmażki jaką robi się z mąki i masła gdyż zamiast tego dodamy do kapusty boczek. Co ważne kapusta nie musi być koniecznie „młoda” ponieważ dokładnie taki sam efekt uzyskany
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!łyżeczki soli (2 do mieszanki warzywnej, 1 do ziemniaków, 1 do mięsa) 1,5 łyżeczki słodkiej papryki 1 niecała łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu Mięso myjemy i kroimy w medaliony o grubości ok. 1 centymetra. Ziemniaki obieramy lub myjemy (polecam wersję bez obierania, skórka jest zdrowa) i kroimy w talarki. Dosypujemy do nich
Proste-przepisy.pldodatek do drugiego dania. składniki na 3 porcje 2 średnie cukinie 1 jajko 2 łyżki mleka bułka tarta do panierowania 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego czarny pieprz sól przepis Z umytej cukinii odcinamy końce, następnie cukinię przekrawamy na pół i kroimy na frytki. W głębokim talerzu umieszczamy jajko, dodajemy
Smakowite Daniamusisz sam sobie wybrać z dostępnych odmian ) 4- 5 łyżek smalcu kaczego lub gęsiego ( we wstępie opisałam dlaczego ) 3 łyżki cukru sól do smaku 1 łyżka, słodkiej, mielonej papryki biały pieprz do smaku Ziemniaki obierz i przekrój na pół. Wlej do garnka zimną wodę, dodaj cukier, wymieszaj do rozpuszczenia. Nie bój się ziemniaki nie wychodzą słodkie, ten zabieg
Ogrodnik w podróżysosie porowym jest po prostu pyszna. SKŁADNIKI: 1 polędwiczka wieprzowa biały kawałek pora(około 10cm) śmietana 30% 2 ząbki czosnku łyżeczka musztardy łyżka klarowanego masła sól,grubo mielony pieprz WYKONANIE: polędwiczkę pokroić w 2cm paski,lekko rozgnieść, masło roztopić na patelni, polędwiczki usmażyć z każdej strony po około dwie, trzy minuty, posypać solą i pieprzem,odłożyć
Kuchnia Beatywzdłuż, żeby były cieńsze, a potem na pół lub mniejsze kawałki – w zależności od wielkości mięsa). Przekładamy je do miski, dodajemy 2 łyżki mąki pszennej, pół łyżeczki czarnego mielonego pieprzy i 1/3 łyżeczki soli. Wszystko dokładnie mieszamy. Rozpuszczamy masło i układamy obok siebie kawałki kurczaka. Doprawiamy je po wierzchu przyprawą gyros. Mięso krótko obsmażamy z obu stron. Następnie
Słodkie okruszkitrzeba? Woda 700ml 1 duży banan łyżka zielonego młodego jęczmienia 2 garście natki pietruszki Posiekane 4 łodyżki selera naciowego czubata łyżka miodu Sok z połowy cytryny łyżka mielonego siemienia lnianego Robimy! Wszystko miksujemy w blenderze- dokładnie! I pijemy na zdrowie! ps. Zamiast selera naciowego sprawdzają się doskonale liście selera – zwykłego, korzeniowego. Jest jeszcze bardziej zielono! Share 0 Tweet
Latosiowydompieczarkami . Macie ochotę na wypróbowanie takiej wersji? Jeśli tak, zapraszamy do zapoznania się z poniższym przepisem na domowe spaghetti z pieczarkami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 400 g mięsa mielonego (wieprzowo-wołowe) 250 g pieczarek 1 duża cebula 1 marchewka 400 ml passaty 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii szczypta chilli sól, pieprz
Przepiski.plSkładniki : 1 kubeczek jogurtu naturalnego ( 180 g ) 3 kubeczki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 kubeczek cukru 1 mały cukier waniliowy 3 jajka 1 kubeczek oleju szczypta mielonej kurkumy ( opcjonalnie dla ładniejszego koloru ciasta ) Dodatkowo przygotuj : około 0,5 kg śliwek ( najlepiej węgierek ) Składniki na kruszonkę : 2 łyżki średnio miękkiego masła 4 łyżki mąki pszennej 2 łyżki
Przepisy i porady kulinarne