mielone - 47549 przepisów (strona:1178/3170)

Kawa po hiszpańsku 83

napojów, które zyskały międzynarodową sławę, początkowo była serwowana w robotniczych barach. Podobno pierwsze carajillos, przygotowane na bazie kawy i rumu podawano robotnikom na hiszpańskich plantacjach na Kubie, aby mieli odwagę (po hiszpańsku coraje) przetrwać pracowity dzień. Według innej wersji serwowano ją żołnierzom, aby mieli odwagę do walki. Hiszpańska kawa carajillo popularna jest także w Kolumbii, Meksyku i na Kubie

Cztery Fajery
Zapiekanka z kaszą i grzybami 82

naprawdę przyjemne doświadczenie kulinarne. Skład zapiekanki możesz zresztą komponować w dowolny sposób. Do kaszy możesz dodać marchew, cukinię, bakłażana (najlepiej upieczone), usmażoną na chrupką cebulę, albo przesmażyć ją z mielonym mięsem, żeby była jeszcze bardziej treściwa. Możesz także zmodyfikować pure i zamiast kalafiora dodać ugotowaną/upieczoną pietruszkę, albo w ogóle zrezygnować z ziemniaków i użyć tylko kalafiora (wtedy

Niedzielny kucharz
Obiad do słoika z sosem a’la Stroganow 185

zestaw, czyli mięso, kluski i pomidory to zawsze pyszny pomysł na obiad. Jeśli chodzi o mięso, to dopełniliśmy danie łopatką, ale jeśli akurat masz, równie dobrze możesz dodać kotlet mielony pokrojony na mniejsze kawałki. Będzie tak samo pyszne! Zapraszamy więc na przepis na szybki obiad ze słoika i mamy nadzieję, że przypadnie Wam do gustu. Podzielcie się spostrzeżeniami

Kuchnia Na Wypasie
Tarta z porami, boczkiem i groszkiem 159

ząbki czosnku 150 g surowego, wędzonego boczku 1,5 szklanki zielonego, mrożonego groszku 1 łyżka musztardy kremskiej 4 jajka 200 g śmietany 18% łyżeczka ziół prowansalskich sól, świeżo mielony pieprz Tarta z porami, boczkiem i groszkiem – jak zrobić? Wyłóż formę do tart ciastem francuskim, dociskając je dokładnie do wszystkich zakamarków. Oczyść pory, zwracając uwagę, czy pomiędzy liśćmi

okolicepalnika.pl
Projekt Śniadanie: Croissant z figami i prosciutto 135

uznania Potrzebujesz: świeże croissanty prosciutto serek kanapkowy śmietankowy rukola świeże figi Dressing: 2 łyżki oleju rzepakowego 1/2 łyżeczki łagodnego miodu, płynny 1 łyżeczka soku z cytryny 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu Sposób przyrządzenia: 1. Croissanty przekrój wzdłuż na pół i posmaruj dolną część śmietankowym serkiem. 2. Ułóż sporą porcję listków rukoli i plasterek prosciutto. 3. Na wierzchu ułóż pokrojone

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Pesto pietruszkowe z orzechami nerkowca 79

łodyg 1 szklanka orzechów nerkowca 1/2 szklanki oleju (lub oliwy, jeśli lubicie) – można dać mniej, jeśli tylko dacie radę zmiksować 3 ząbki czosnku sok z cytryny sól, świeżo mielony pieprz Przygotowanie pesto pietruszkowego: Orzechy uprażyć na suchej patelni teflonowej. Przesypać na szeroki talerz. Ostudzić. Do blendera włożyć natkę pietruszki, ostudzone orzechy nerkowca, ząbki czosnku, olej. Zmiksować wszystko razem

Moja Delicja
Pikantna zupa meksykańska 87

czerwonej fasoli (daję większe puszki XXL o wadze 560 g) 1 puszka 400 g krojonych pomidorów (daję większe puszki XXL o wadze 560 g, takie ) sól morska, świeżo mielony pieprz Do podania : 100 g sera Lancashire (użyłam Cheddara) – pominąć w wersji wegańskiej 1 dojrzałe awokado 1/2 pęczka kolendry Przygotowanie zupy meksykańskiej: Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Obrany czosnek pokroić

Moja Delicja
Serniczki z figą przepis na 6 sztuk 159

szybko.  Składniki  w temperaturze pokojowej.  Na 6 sztuk potrzeba  350 gram sera do serników 150 ml. jogurtu 1 łyżka ksylitolu/ miodu/ cukru pudru 1/2 łyżeczki mielonej wanilii 1 łyżka ( płaska ) mąki ziemniaczanej  1 jajko 1 łyżka miękkiego masła 6 małych fig  Masę serową utarłam w makutrze, bez miksera. Najpierw utarłam masło z ksylitolem

AZgotuj!
Drożdżówki zwijane z makiem – lepsze niż z cukierni 99

Czas przygotowania: ok. 60 min Czas oczekiwania: ok. 60 min Czas pieczenia: 13 min (jedna partia)   Składniki: (na 20 szt. średnich drożdżówek) Masa makowa: 100 g suchego maku mielonego 3/4 szklanki mleka (ok. 200 ml) 1 łyżka cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka masła 1 jajko 1 łyżka cukru pudru * Możesz użyć gotowej masy

Słodki Blog
Ziemniaki pieczone w miodzie z ziołami 150

klik) Składniki: 800 g ziemniaków 1 czubata łyżka miodu lipowego z Gospodarstwa Pszczelarskiego Patoka 5 płaskich łyżek oliwy z oliwek lub oleju 1 szczypta suszonej bazylii 1 szczypta czarnego mielonego pieprzu 2 małe szczypty soli lub do smaku Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 200-210 stopni (grzanie góra-dół). Ziemniaki dokładnie myjemy i osuszamy. Jeśli używamy starych ziemniaków, to należy

Słodkie okruszki
Królik w potrawce warzywnej 104

drobne kawałki Do tak przygotowanego mięsa dodawać kolejno przygotowane warzywa ( ja dawałam wg długości ich gotowania ) Na końcu dodałam przesmażoną na tłuszczu cebulę oraz pokrojony czosnek Doprawiłam solą, mielonym pieprzem oraz ziołami prowansalskimi

Proste Potrawy
Cebulowy bigos 112

klopsiki to zbyt mało, aby można było to nazwać bigosem, dlatego dodałam do tego pieczarki. Wszystko razem zagrało kiedy użyłam pachnących sezonowych pomidorów. Składniki 1.5 kg cebuli 70 dkg mielonej karkówki 1 duża czerstwa bułka Szklanka mleka 1 duże jajko 0.5 pęczku kopru (można pominąć) 0.5kg pieczarek 0.5 kg pomidorów lima (można zastąpić pomidorami pelati) 1 duża czerwona

uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy
Tradycyjne smaki województwa Podkarpackiego 116

kaszą gryczaną z grzybami. Oprócz gotowania udało mi się przejechać kolejką i poobcować z lokalną naturą. Poniżej znajdziecie dokładny przepis, jak przygotować to danie. Zrazy Baranie Składniki: 500 g mielonej baraniny 1 jajko 1 czerstwa bułka jeden ziemniak 1 cebula 3-4 ząbki czosnku 1 łyżeczka cząbru sól, pieprz olej roślinny lub smalec do smażenia Dodatek: Do podania kasza

kuron.com.pl

Proponowane wyszukiwania