napojów, które zyskały międzynarodową sławę, początkowo była serwowana w robotniczych barach. Podobno pierwsze carajillos, przygotowane na bazie kawy i rumu podawano robotnikom na hiszpańskich plantacjach na Kubie, aby mieli odwagę (po hiszpańsku coraje) przetrwać pracowity dzień. Według innej wersji serwowano ją żołnierzom, aby mieli odwagę do walki. Hiszpańska kawa carajillo popularna jest także w Kolumbii, Meksyku i na Kubie
Cztery Fajerynaprawdę przyjemne doświadczenie kulinarne. Skład zapiekanki możesz zresztą komponować w dowolny sposób. Do kaszy możesz dodać marchew, cukinię, bakłażana (najlepiej upieczone), usmażoną na chrupką cebulę, albo przesmażyć ją z mielonym mięsem, żeby była jeszcze bardziej treściwa. Możesz także zmodyfikować pure i zamiast kalafiora dodać ugotowaną/upieczoną pietruszkę, albo w ogóle zrezygnować z ziemniaków i użyć tylko kalafiora (wtedy
Niedzielny kucharzzestaw, czyli mięso, kluski i pomidory to zawsze pyszny pomysł na obiad. Jeśli chodzi o mięso, to dopełniliśmy danie łopatką, ale jeśli akurat masz, równie dobrze możesz dodać kotlet mielony pokrojony na mniejsze kawałki. Będzie tak samo pyszne! Zapraszamy więc na przepis na szybki obiad ze słoika i mamy nadzieję, że przypadnie Wam do gustu. Podzielcie się spostrzeżeniami
Kuchnia Na Wypasieząbki czosnku 150 g surowego, wędzonego boczku 1,5 szklanki zielonego, mrożonego groszku 1 łyżka musztardy kremskiej 4 jajka 200 g śmietany 18% łyżeczka ziół prowansalskich sól, świeżo mielony pieprz Tarta z porami, boczkiem i groszkiem – jak zrobić? Wyłóż formę do tart ciastem francuskim, dociskając je dokładnie do wszystkich zakamarków. Oczyść pory, zwracając uwagę, czy pomiędzy liśćmi
okolicepalnika.pluznania Potrzebujesz: świeże croissanty prosciutto serek kanapkowy śmietankowy rukola świeże figi Dressing: 2 łyżki oleju rzepakowego 1/2 łyżeczki łagodnego miodu, płynny 1 łyżeczka soku z cytryny 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu Sposób przyrządzenia: 1. Croissanty przekrój wzdłuż na pół i posmaruj dolną część śmietankowym serkiem. 2. Ułóż sporą porcję listków rukoli i plasterek prosciutto. 3. Na wierzchu ułóż pokrojone
Kuchnia w Słońcu Skąpanałodyg 1 szklanka orzechów nerkowca 1/2 szklanki oleju (lub oliwy, jeśli lubicie) – można dać mniej, jeśli tylko dacie radę zmiksować 3 ząbki czosnku sok z cytryny sól, świeżo mielony pieprz Przygotowanie pesto pietruszkowego: Orzechy uprażyć na suchej patelni teflonowej. Przesypać na szeroki talerz. Ostudzić. Do blendera włożyć natkę pietruszki, ostudzone orzechy nerkowca, ząbki czosnku, olej. Zmiksować wszystko razem
Moja Delicjaczerwonej fasoli (daję większe puszki XXL o wadze 560 g) 1 puszka 400 g krojonych pomidorów (daję większe puszki XXL o wadze 560 g, takie ) sól morska, świeżo mielony pieprz Do podania : 100 g sera Lancashire (użyłam Cheddara) – pominąć w wersji wegańskiej 1 dojrzałe awokado 1/2 pęczka kolendry Przygotowanie zupy meksykańskiej: Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Obrany czosnek pokroić
Moja Delicjaszybko. Składniki w temperaturze pokojowej. Na 6 sztuk potrzeba 350 gram sera do serników 150 ml. jogurtu 1 łyżka ksylitolu/ miodu/ cukru pudru 1/2 łyżeczki mielonej wanilii 1 łyżka ( płaska ) mąki ziemniaczanej 1 jajko 1 łyżka miękkiego masła 6 małych fig Masę serową utarłam w makutrze, bez miksera. Najpierw utarłam masło z ksylitolem
AZgotuj!Czas przygotowania: ok. 60 min Czas oczekiwania: ok. 60 min Czas pieczenia: 13 min (jedna partia) Składniki: (na 20 szt. średnich drożdżówek) Masa makowa: 100 g suchego maku mielonego 3/4 szklanki mleka (ok. 200 ml) 1 łyżka cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka masła 1 jajko 1 łyżka cukru pudru * Możesz użyć gotowej masy
Słodki Blogklik) Składniki: 800 g ziemniaków 1 czubata łyżka miodu lipowego z Gospodarstwa Pszczelarskiego Patoka 5 płaskich łyżek oliwy z oliwek lub oleju 1 szczypta suszonej bazylii 1 szczypta czarnego mielonego pieprzu 2 małe szczypty soli lub do smaku Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 200-210 stopni (grzanie góra-dół). Ziemniaki dokładnie myjemy i osuszamy. Jeśli używamy starych ziemniaków, to należy
Słodkie okruszkidrobne kawałki Do tak przygotowanego mięsa dodawać kolejno przygotowane warzywa ( ja dawałam wg długości ich gotowania ) Na końcu dodałam przesmażoną na tłuszczu cebulę oraz pokrojony czosnek Doprawiłam solą, mielonym pieprzem oraz ziołami prowansalskimi
Proste Potrawyklopsiki to zbyt mało, aby można było to nazwać bigosem, dlatego dodałam do tego pieczarki. Wszystko razem zagrało kiedy użyłam pachnących sezonowych pomidorów. Składniki 1.5 kg cebuli 70 dkg mielonej karkówki 1 duża czerstwa bułka Szklanka mleka 1 duże jajko 0.5 pęczku kopru (można pominąć) 0.5kg pieczarek 0.5 kg pomidorów lima (można zastąpić pomidorami pelati) 1 duża czerwona
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisykaszą gryczaną z grzybami. Oprócz gotowania udało mi się przejechać kolejką i poobcować z lokalną naturą. Poniżej znajdziecie dokładny przepis, jak przygotować to danie. Zrazy Baranie Składniki: 500 g mielonej baraniny 1 jajko 1 czerstwa bułka jeden ziemniak 1 cebula 3-4 ząbki czosnku 1 łyżeczka cząbru sól, pieprz olej roślinny lub smalec do smażenia Dodatek: Do podania kasza
kuron.com.pl