mąki pszennej 170 g cukru 2 średnie jajka w temperaturze pokojowej 100 g masła rozpuszczonego 5 średnich jabłek 175 ml mleka 16 g cukru waniliowego 1 łyżeczki kardamonu mielonego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru do posypania wierzchu ciasta Instructions Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C. Jabłka obrać i pokroić na plasterki o grubości około
SprawdzonaKuchnia.plsztuk bazylii świeże listki 1/2 łyżeczki oregano świeże listki drobno posiekane skórka z cytryny otarta 2 łyżki soku z cytryny sól do smaku Dodatkowo pomidory bagietka lub chleb grubo mielony czarny pieprz Instructions Wszystkie składniki na marynatę umieścić w miseczce i wymieszać. Mozzarellę porozrywać na drobne kawałki dodać ją do przygotowanej marynaty i dokładnie wymieszać. Ser pozostawić
SprawdzonaKuchnia.plhour 15 minutes Servings 12 Author Anna Ingredients Składnik na ciasto 270 g mąki pszennej + odrobina do podsypania 200 g masła w temperaturze pokojowej 100 g twarogu trzykrotnie mielonego 3 sztuki żółtka 1 szczypta soli Składniki na nadzienie 3 średnie jabłka 3/4 szklanki malin opcjonalnie 3 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki wody 3 sztuki białka
SprawdzonaKuchnia.plsoli 1 łyżka jogurtu naturalnego gęstego lub kwaśnej śmietany - w razie potrzeby Składniki na nadzienie 600 g jabłek waga po obraniu 3 łyżki cukru 1 łyżeczka cynamonu 1 szczypta mielonego kardamonu 2 łyżki tartej bułki 1 jajko małe do posmarowania wierzchu szarlotki Instructions Składniki na ciasto umieścić w misce, zagnieść ciasto, w razie potrzeby gdyby ciasto było zbyt suche
SprawdzonaKuchnia.plAuthor Anna Ingredients 600 g ziemniaków ugotowanych i wystudzonych, waga ziemniaków po obraniu 100 g dyni z pieczonej - purre 100 g mąki pszennej + do podsypania 1 łyżeczka gałki muszkatołowej mielonej 1 średnie jajko sól do smaku pieprz do smaku 3 łyżki parmezanu tartego 10 listków szałwii świeżej Dodatkowo 20 liści szałwii świeżych masło klarowane do przysmażenia szałwii parmezan tarty
SprawdzonaKuchnia.plCook Time 10 minutes Total Time 30 minutes Servings 18 Author Anna Ingredients 170 g masła miękkiego 150 g cukru 1 duże jajko 260 g mąki pszennej 2 łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu szczypta soli 50 g miodu dałam gryczany ale może być dowolny lub melasa 2 łyżki cukru do obtoczenia ciastek Instructions Piekarnik
SprawdzonaKuchnia.plIngredients 230 g mąki orkiszowej typ 630 lub pszenna tortowa 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody do pieczenia szczypta soli 1/2 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej mielonej 400 g bananów czyli 4 duże banany - waga bez skórki 45 g cukru trzcinowego 60 ml oleju kokosowego lub oliwy 120 ml mleka roślinnego lub krowiego 1/2 tabliczki ciemnej
SprawdzonaKuchnia.plmały kalafior 100 g sera feta 2 szklanki ugotowanego ryżu użyłam brązowego 1 szklanka płatków jaglanych lub bułki tartej, można również użyć mąki migdałowej 2 średnie jajka 1 łyżeczka mielonego kminku 1 łyżka startej skórki z cytryny 1 łyżka siekanej natki pietruszki 1 łyżka siekanej świeżej bazylii 1 łyżeczka chilli lub papryki słodkiej sól do smaku pieprz do smaku
SprawdzonaKuchnia.plminutes Total Time 48 minutes Servings 50 Author Anna Ingredients 190 g mąki pszennej + do podsypania 80 g cukru trzcinowego ciemny muscovado 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżeczka cynamonu szczypta chilli lub pieprzy cayenne szczypta soli 1 średnie jajko może być też male 1 żółtko 85 g masła 75 g melasy lub miodu gryczanego Instructions
SprawdzonaKuchnia.plposiekanych 315 g mąki pszennej 1 łyżeczka imbiru w proszku 1 łyżkeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sól 2 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej mielonej szczypta pieprzu czarnego 260 g marchwi startej na tarce o grubych oczkach 4 łyżki kakao Składniki na krem 450 g serka typu Philadelphia 100 g masła w temperaturze pokojowej
SprawdzonaKuchnia.plubijania 30% lub 36% zimna 7 dużych jajek w temperaturze pokojowej 250 g drobnego cukru można dać trochę więcej jeśli lubicie słodsze serniki +50g 1 kg twarogu mielonego w temperaturze pokojowej 40 g budyniu śmietankowego 2 łyżki mąki pszennej 60 g masła roztopionego 10 g cukru waniliowego 1 szczypta soli Instructions Piekarnik rozgrzać do temperatury
SprawdzonaKuchnia.plcebuli 1 łyżka świeżego imbiru startego na tarce o drobnych oczkach 2 łyżki orzeszków piniowych 2 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki słodkiej papryki sól i pieprz do smaku 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu 1/3 szklanki bułki tartej + do panierowania 1/2 cytryny skórka z niej otarta 1 garść mięty świeżej Składniki na sos 4 łyżeczki musztardy francuska sok z cytryny 4 łyżki
SprawdzonaKuchnia.plproszku do pieczenia 3 średnie żółtka Nadzienie z jabłek 1 kg jabłek antonówka lub szara reneta 5 łyżek jasnego cukru muscovado 1 łyżka masła 1 łyżezcka cynamonu 1/3 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżka startej skórki z cytryny 3 łyżki soku z cytryny 1 łyżka cukru waniliowego Składniki na bezę 3 sztuki białek 150 g drobnego cukru 1 łyżka
SprawdzonaKuchnia.plpyszne! Course Desery Cuisine Polska Keyword cynamon, dynia, twaróg Prep Time 20 minutes Cook Time 25 minutes Total Time 45 minutes Servings 4 Author Anna Ingredients 310 g twarogu mielonego 290 g mąki pszennej + do podsypania 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 16 g cukru waniliowego 85 g cukru trzcinowego 1 łyżeczka cynamonu ja dałam 2 łyżeczki 2 żółtka
SprawdzonaKuchnia.plzagniecenie ciasta twarogowego , które jest nieporównywalnie szybsze do przygotowania niż zazwyczaj stosowane w tego typu przepisach, ciasto drożdżowe . Ciasto jest połączeniem ciasta kruchego z ciastem francuskim oraz dodatkiem twarogu mielonego. Jest bardzo smaczne i delikatne, a co ważne nadaje się również do słodkich tart, spróbujcie tarty z jabłkami z pierzynką bezową. Z przygotowanego ciasta od razu formujemy paszteciki
SprawdzonaKuchnia.pl