Bazylia – 15 średnich listków – Awokado – Czosnek – 1 ząbek – Cebula czerwona – Sos Teriyaki – 1 łyżka – Sezam biały do panierowania – Sok z 1/3 limonki – Jajko – Sól do smaku – Pieprz czarny świeżo mielony do smaku – Oliwa PRZEPIS: GUACAMOLE Awokado wydrąż łyżką do miseczki, dodaj ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę oraz sok z limonki, posól i popieprz do smaku wymieszaj. SALSA Z MANGO
globuskulinarnygryczanej 2) 10 szt suszonych pomidorów 3) 200 g sera feta 4) pieprz czarny mielony Sposób przygotowania: 1. Przygotowujemy farsz do pierogów: Kaszę gryczaną miksujemy blenderem, fetę rozdrabniamy widelcem, a suszone pomidory kroimy w kostkę i wszystkie składniki łączymy w misce. Doprawiamy pieprzem
Na kulinarnym poligonieobranej i wydrążonej dyni 2) galaretka pomarańczowa 3) łyżka cynamonu 4) pół łyżeczki mielonych goździków 5) 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 6) 300 g cukru 7) pół łyżeczki imbiru
Na kulinarnym poligoniecebule 3) 250 g rodzynek 4) koncentrat pomidorowy (ok. 250 g) 5) 2 łyżeczki mielonych goździków 6) sól, pieprz 7) 2 łyżki octu lub sok z cytryny 8) łyżeczka
Na kulinarnym poligonieplasterki. Kukurydzę osączamy z zalewy. 2. Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni. 3. Przygotowujemy sos: mieszamy oliwę (lub olej) i ocet jabłkowy, doprawiamy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz cukrem. 4. Na talerzu układamy roszponkę, na niej kawałki wędzonego łososia, plasterki awokado i posypujemy kukurydzą i prażonymi pestkami słonecznika. Taką sałatkę polewamy
Na kulinarnym poligoniepowinno być elastyczne i sprężyste. Do wyrabiania ciasta możemy użyć również miksera z odpowiednią końcówką. 2. Przygotowujemy farsz: 1) Mięso oraz warzywa z rosołu mielimy w maszynce do mielenia mięsa. 2) Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju aż będzie miękka. 3) Do zmielonego mięsa dodajemy podsmażoną cebulkę i doprawiamy
Na kulinarnym poligoniecebula 7) 6 łyżek oliwek 8) kilka łyżeczek kaparów 9) pieprz czarny świeżo mielony 10) chili 11) garść rukoli 12) 150 g sera żółtego Sposób przygotowania 1. Makaron gotujemy al dente. 2. Boczek i cebulę
Na kulinarnym poligonieserek kremowy śmietankowy (ok. 150 g) 9) 5 łyżek kaparów 10) sól, pieprz czarny świeżo mielony 11) chili 12) sok z połowy cytryny Sposób przygotowania: 1. Makaron gotujemy al dente. Po ugotowaniu odcedzamy, ale pozostawiamy trochę wody, w której gotował się makaron (mniej więcej pół szklanki
Na kulinarnym poligoniewina półwytrawnego (może być czerwone lub białe) 6) 125 ml wody 7) sól, pieprz czarny mielony 8) suszony tymianek Sposób przygotowania: 1. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną cebulę i chwilę podsmażamy. Następnie
Na kulinarnym poligoniekapusta 0,5 kg marchewki 1 kg cebuli 1 główka czosnku Przyprawy: 1 szklanka octu 3/4 szklanki cukru 1 szklanka oleju 3 – 4 łyżki soli 3 łyżki pieprzu mielonego 6 liści laurowych 3 łyżki gorczycy 10 kulek ziela angielskiego 1 torebka suszonego koperku Sałatka warzywna na zimę – obiadowa Wykonanie 1. Kapustę i cebule drobno kroimy, natomiast marchew
Kuchnia Na Wypasieciasto: 500 g mąki pszennej 2 jajka 170 g cukru pudru 180 g śmietany 18 % 1 czubata łyżeczka amoniaku Składniki na masę: 1 i ½ kg sera białego dwukrotnie mielonego (może być z wiaderka) 4 żółtka 150 g masła 300 g cukru garść rodzynek 20 g mąki ziemniaczanej 130 ml mleka Składniki na polewę: 1 tabliczka czekolady gorzkiej lub mlecznej
To co lubię - gotuję i polecamkapusty kiszonej. Zapraszam. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Surówka z kapusty kiszonej Składniki 0,5 kg kapusty kiszonej 1 marchew 0,5 małej cebuli cukrowej 1 łyżeczka cukru pieprz świeżo mielony oliwa z oliwek lub olej rzepakowy – kilka łyżek Instrukcje Kapustę dobrze odcisnąć i drobno pokroić. Marchew obrać i zetrzeć na średnich oczkach, cebulę pokroić bardzo drobno. Dodać
To co lubię - gotuję i polecammiękkiego masła 120 g cukru pudru 4 łyżki gęstej śmietany 20 g kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na masę serową: 1 kg sera białego, trzykrotnie mielonego 6 jajek 250 g cukru 1 budyń waniliowy (bez cukru) 150 g masła stopionego i schłodzonego puszka brzoskwiń pół łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 2 żółte galaretki Instrukcje Składniki na spód
To co lubię - gotuję i polecamkolejnych 10 minutach pokrojony bakłażan i pomidory pokrojone na kawałki (rozpadną się). Nie trzeba dolewać wody ponieważ warzywa wypuszczą dużo soku. Całość solimy, a pod koniec duszenia dodajemy mielony pieprz. Jak już wszystkie warzywa będą miękkie dodajemy koncentrat pomidorowy i chwilę jeszcze dusimy. Jeśli ktoś lubi pikantne potrawy może dodać odrobinę chili. Leczo możemy podać z pieczywem lub ryżem
To co lubię - gotuję i polecammała pietruszka pół małego selera 4 średnie ziemniaki 20 dag chudego mięsa 3 kulki ziela angielskiego 1 łyżka gęstej śmietany 30 % liść laurowy łyżka posiekanego koperku sól pieprz mielony Instrukcje Mięso gotujemy do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego. Kiedy będzie miękkie kroimy na drobne kawałki, wrzucamy ponownie do wywaru. Marchew, pietruszkę i seler
To co lubię - gotuję i polecam