łyżki drobno posiekanej natki pietruszki i bazylii, 1 łyżka oleju, np. ryżowego lub z pestek winogron + odrobina do natłuszczenia papieru, nierafinowana sól i przyprawy: po 1/3 łyżeczki kurkumy i mielonej kozieradki, 1/2 łyżeczki kolendry, po 1 łyżeczce suszonego oregano i słodkiej papryki, czarny pieprz do smaku, 1/3 łyżeczki czarnuszki (opcjonalnie), około 25 niedużych, marynowanych oliwek bez pestek (czarnych i/lub
Even Better Foodnajczęściej są uszkodzone. Następnie brukselki myjemy, osuszamy w papierowym ręczniku i każdą główkę kroimy wzdłuż na pół. Brukselki wkładamy do miski, polewamy oliwą i doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy brukselkę - powinna być w miarę równo rozłożone. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 15-20 minut
bistro mamalitra wrzącej wody i odstawić pod przykryciem na ok 10 minut. Następnie mak dobrze odsączyć, gdy gotowaliśmy go w większej ilości wody i zmielić w maszynce do mielenia 3 krotnie lub 1 raz, gdy mamy sito do mielenia maku (ja takowe posiadam). W garnuszku topimy masło, dodajemy do niego miód i sparzone, pokrojone na małe kawałki rodzynki. Dokładnie
Smaczne Zdroweprzyprawić i pyszny farsz gotowy :) Składniki: * około 600 g mięsa drobiowego z rosołu (bez kości) * 3 łyżeczki prażonej cebulki (użyłam Skworcu ) * pół łyżeczki soli * 1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego * pół szklanki rosołu (w ostateczności wody) Wykonanie: Mięso wraz z cebulką prażoną bardzo drobno zmielić lub przepuścić przez maszynkę. Wlać rosół, doprawić solą i pieprzem, Dobrze wszystko wymieszać
Zrób to smaczniewody, bulionu warzywnego lub rosołu 1 łyżka masła 1 łyżka oleju rzepakowego lub smalcu 3 łyżki sosu sojowego kilka łyżek kwaśnej śmietany 18% do gotowania pieprz czarny świeżo mielony sól do smaku Instrukcje Grzyby oczyścić i pokroić w grubsze plasterki, następnie dokładnie opłukać i odcedzić. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Wołowinę podzielić jak na zrazy, rozbić dość
Kulinarna Pokusamożna wykorzystać również pestki, jeśli kotlety mają być bardziej ostre) 1 łyżka oleju (np. ryżowego lub z pestek winogron) nierafinowana sól, przyprawy: 2 łyżeczki wędzonej papryki, po 1 łyżeczce mielonej kolendry, słodkiej papryki i suszonego oregano Batata dokładnie umyć i wyszorować, przełożyć do naczynia do zapiekania i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 – 190ºC. Piec do miękkości, około
Even Better FoodSernik z białą czekoladą i owocami idealny do kawy Czy jest lepsze połączenie niż słodkie ciasto i kawa? Zdecydowanie nie. Nie wiem jak Wy, ale ja kocham zapach świeżo mielonych ziaren kawy, słodycz sernika, białej czekolady i owoców. Dziś mam dla Was połączenie tego wszystkiego. Przepis na sernik z białą czekolada i owocami i kilka słów o moim nowym
Słodkie okruszkiczęści pora kilka suszonych pomidorów w oleju 1 płaska łyżeczka tartego chrzanu - samodzielnie lub ze słoika 4-5 łyżek octu winnego 2 łyżki oleju z pomidorów czarny pieprz świeżo mielony Do podania lekkie pieczywo (opcjonalnie) Instrukcje Buraki gotujemy w całości bez obierania, do miękkości, ale nie rozgotowując - zwykle ok. 2 godzin. Pozostawiamy do ostygnięcia, po czym obieramy i kroimy
Kulinarna Pokusamiękkiego masła 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mleka 2 średnie marchewki, obrane i starte na drobne oczka płaska łyżeczka proszku do pieczenia płaska łyżeczka sody oczyszczonej po pół łyżeczki mielonego cynamonu, gałki muszkatołowej i imbiru łyżka ekstraktu waniliowego – domowej roboty Na kruszonkę: 100g zimnego masła 5 łyżek mąki 5 łyżek cukru pół łyżeczki cynamonu Na polewę: 100g kremowego
Smaczna Stronaporadniku - Jak zrobić latte macchiato? Przepis na kawę warstwową do wykonania w domu Składniki: 2 espresso (około 50 ml) 150 ml mleka 3,2 % 1/2 łyżeczki cynamonu mielonego 1 łyżeczka miodu Wykonanie: Przygotowujemy podwójne espresso w ekspresie do kawy lub kawiarce. Wlewamy do szklanki i dodajemy miód oraz cynamon. Mieszamy do momentu, aż miód rozpuści się. Mleko podgrzewamy
Kuchnia MagdaLenyporadniku - Jak zrobić latte macchiato? Przepis na kawę warstwową do wykonania w domu Składniki: 2 espresso (około 50 ml) 150 ml mleka 3,2 % 1/2 łyżeczki cynamonu mielonego 1 łyżeczka miodu Wykonanie: Przygotowujemy podwójne espresso w ekspresie do kawy lub kawiarce. Wlewamy do szklanki i dodajemy miód oraz cynamon. Mieszamy do momentu, aż miód rozpuści się. Mleko podgrzewamy
Kuchnia MagdaLenyczosnku Garść brukselek ½ szklanki pęczaku Siekana natka pietruszki 1 łyżka oleju 1 łyżka masła Sól Pieprz Zaprawa ziołowa 1 łyżeczka suszonego czosnku 1 łyżeczka słodkiej papryki ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki mielonego pieprzu Sos 2 łyżki octu winnego 2 łyżki sosu sojowego 8 łyżek miodu Przygotowanie: Krok 1 Nastaw piekarnik na 200 stopni. Osusz polędwiczki. Wymieszaj składniki zaprawy. Natrzyj nią polędwiczki
Niedzielny kucharzpaprykarz był z dużą ilością oleju. Obecnie paprykarz szczeciński również można kupić, ale jakoś do tej pory nie skusiłam się na jego wypróbowanie. Paprykarz w puszce był robiony z mielonych ryb, ryżu, koncentratu pomidorowego, cebuli, przypraw i dużej ilości oleju. Chcąc przypomnieć tamten smak, zrobiłam paprykarz z makreli, ale nieco w lżejszej wersji. Według mnie smak udało mi się
Kuchcik gotujebardzo ładnie przyjmuje inne smaki. Dlatego dynia makaronowa zapiekana powinna mieć sporą warstwę dobrze doprawionego sosu, który po upieczeniu można przyjemnie łączyć z dyniowym makaronem. Składniki: 250 g mielonego mięsa (indyk, wołowina) 1 marchewka pokrojona w kostkę Kawałek selera (pół szklanki pokrojonego w kostkę korzenia) 1 cebula pokrojona w kostkę 2-3 plastry boczku lub suszonej szynki ½ szklanki czerwonej
Niedzielny kucharzpodczas obierania kurkumy, załóż rękawiczki, unikniesz ubrudzenia. Będziesz potrzebować pomarańcza 1 szt cytryna - połówka imbir - 2 cm kawałek kłącze kurkuma - 1 szt miód - 1 łyżeczka świeżo mielony pieprz - szczypta Pomarańcze oraz cytrynę obrałam ze skórki, wszystkie składniki umieściłam w dzbanku i mocno zmiksowałam. Shot jest dość gęsty, pięknie pachnie i jest naprawdę pyszny
Wylizany Rondel