nagrzanego do 180 stopni na 25 minut. W tym czasie przyrządzam farsz. Składniki: 4 duże jabłka 2 płaskie łyżki cukru 2 łyżeczki cynamonu ½ łyżeczki imbiru ½ szklanki siekanych migdałów ½ szklanki mielonych orzechów 1 cukier waniliowy Jabłka obieram i trę na dużych oczkach, dodaję pozostałe składniki i mieszam. Z 1/3 ciasta wykrawam dowolne kształty, które będę układać na jabłeczniku (u mnie
Słodki sentymentstąd pochodzi przepis na bezy migdałowe, a reszta jest moim pomysłem, który z pewnością sprawdzi się jako Walentynkowy deser. Składniki na bezy (około 8 sztuk): 2 białka 18 dag mielonych migdałów, 6 czubatych łyżek cukru 0,5 łyżeczki cukru waniliowego Dodatkowo: 100 g czekolady 200 g śmietanki 30% 1 galaretka truskawkowa W pierwszej kolejności rozpuszczam galaretkę
Słodki sentymentkolorowe, wiosenne wypieki przyjdzie jeszcze czas Składniki: 2 ¼ szklanki mąki 20 dag ulubionych suszonych owoców (u mnie są to śliwki i wiśnie) 2 duże jabłka 1 jajko 15 dag mielonych orzechów ½ szklanki mleka 4 dag drożdży 2 łyżeczki cukru waniliowego 4 łyżki cukru 6 dag masła 4 łyżki rumu 1 szczypta soli Mleko podgrzewam, masło rozpuszczam. Mąkę, jajko, masło
Słodki sentymentSkładniki na krem – masę: 750 ml mleka 2 jajka 1 cukier waniliowy 400 ml kwaśnej śmietany (12% lub 18%) 4 łyżki cukru 5 łyżek mąki Dodatkowo: 150-200 g mielonych orzechów Śmietanę, cukier waniliowy, cukier i mąkę rozprowadzamy w jednym naczyniu do uzyskania gładkiej masy. Mleko zagotowujemy, a następnie dodajemy śmietanę. Mieszamy, aż masa zacznie się gotować. Masa będzie
Słodki sentymentktóry chyba każdy się skusi A dodatkowo świetna opcja na wykorzystanie białek, które zostają nam chociażby z czekoladowych ciasteczek . Składniki: 3 białka 6-8 łyżek cukru 6 czubatych łyżek mielonych orzechów 6 czubatych łyżek kokosa Dowolne barwniki spożywcze Białka ubijam na sztywno, pod koniec ubijania dodaję stopniowo cukier. Po ubiciu białka z cukrem muszą mieć konsystencję gęstego kremu. Pianę
Słodki sentymentślimaków: 2 ¼ szklanki mąki 1 jajko ½ szklanki mleka 4 dag drożdży 2 łyżeczki cukru waniliowego 4 łyżki cukru 6 dag masła 1 szczypta soli ½ słoika powideł 5 dag mielonych orzechów (najlepiej prażonych) Uwaga: szklanka o pojemności 200 ml. Mleko podgrzewam, masło rozpuszczam. Mąkę, jajko, masło, cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli umieszczam w jednej misce. Wkruszam do tego drożdże
Słodki sentymenttego całkiem smaczne ciacho z pachnącą truskawkową polewą. Mazurka trzeba przygotować kilka dni wcześniej, ponieważ potrzebuje trochę czasu, aby zmięknąć. Składniki: 2 szklanki mąki Szczypta soli 2 łyżki mielonego siemienia lnianego 8 łyżek wody 5 łyżek płynnego oleju kokosowego 2 łyżki musu jabłkowego 2 łyżki ksylitolu Dodatkowo: 2 garście truskawek (mogą być mrożone) ½ galaretki truskawkowej wegańskiej (z dodatkiem agaru
Słodki sentymentletniego mleka 100 g masła 1 jajko 1 szczypta soli Składniki na masę makową: ½ litra mleka 1 szczypta soli Skórka z połowy cytryny 2/3 szklanki kaszy manny 300 g mielonego maku ½ szklanki cukru 2 łyżki miodu 2 garście rodzynek (jeśli lubicie ) ½ łyżeczki cynamonu 2 łyżki rumu Składniki na masę serową: 250 g zmielonego twarogu (może być z wiaderka
Słodki sentymentmój sposób :) Składniki: kawałek szynki wieprzowej o wadze ok. 1,5-2 kg 6 ząbków czosnku 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka mielonego chili 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki śmietany 18% 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej woda Przygotowanie: Mięso myjemy i oczyszczamy z błonek i nadmiaru tłuszczu
Prosto z Kotłasera (korzystam z sera na serniki z wiaderka) 100 g masła 5 jajek białka i żółtka osobno 1/2 szklanki cukru pudru cukier waniliowy 2 łyżki mąki 1/2 szklanki mielonych migdałów płaska garstka suszonej lawendy (nie ważyłam bo to jest tak lekkie, że się nie da ) Lawendę przepłukujemy na sitku i odstawiamy do obeschnięcia. Masło ucieramy i dodajemy do niego
Relaxtimeszklanka, mąka ziemniaczana 1/2 szklanki, sezam 3 łyżki, tarta bułka 3/4 szklanki, tymianek 1 łyżka sos czosnkowy: ząbki czosnku 8 sztuk, cukier 2 łyżki, sól 1 łyżeczka, pieprz mielony 1 łyżeczka, ocet jabłkowy 1 łyżka, ogórek zielony 1 sztuka średni, koperek 1/2 pęczka, kefir naturalny 500 gram, majonez 4 łyżki Ostrym nożem odciąć lotki (można je zamrozić i wykorzystać
W Mojej Kuchni LubięKetchup z rabarbaru na 3 małe słoiczki Potrzebujesz: 250g obranego rabarbaru 400g pomidorów świeżych / całych pomidorów z puszki 1 cebula 3-4 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 2 łyżki sosu sojowego 2-3 łyżeczki miodu 1,5 łyżki octu jabłkowego sól i pieprz 1/2 łyżeczki suszonego tymianku Sposób przyrządzenia: 1. Rabarbar i cebulę pokrój
Kuchnia w Słońcu Skąpanawłożyć do lodówki i wyjąć ją dopiero przed samym ubijaniem. Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy, aż będzie sztywna (jeśli truskawki były kwaskowe to do ubijania śmietany należy dodać cukier puder, mielony ksylitol, czy coś innego). Do ubitej śmietany dodajemy zmrożone truskawki i mieszamy (nie musi być to dokładnie, wystarczy tylko lekko pomieszać). Przekładamy do pojemnika
Dieta Rozdzielna i Zdrowiezalewy 150g szpinaku (można użyć mrożony) 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła 100 ml śmietanki kremówki 2 łyżki sera gorgonzola 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka mielona, gałka muszkatołowa ok 150g makaronu ugotowanego al dente *** Mięso nacieramy solą i pieprzem, przekładamy do naczynia żaroodpornego i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 190’C przez
Blog z ApetytemMarchew- 25g Koncentrat- 15g Sos worceshire- 15g Czosnek-2g Gram masala- 2g sól i piperz Góra Kalafior- 450g Masło- 15g Żółtka- x2 Ser cheddar- 70g Sól i pieprz Mięso mielimy i dodajemy na patelnię. Smażymy do zmiany koloru i dodajemy resztę składników- cebulę i marchew kroimy według własnych preferencji. Dusimy 10 min do zagęszczenia mieszanki. Rozgrzewamy piekarnik do 200C. Kalafior(...)gotujemy do mocnej miękkości- odkładamy aby bardzo dobrze odparował. Kalafior oraz resztę dodatków umieszczamy w mikserze i mielimy na gładką masę. Mięso umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i na wierzch nakładamy puree z kalafiora. Zapiekamy do ze złocenia się kalafiora. Smacznego. Makro w 100g 134 kcl B- 10g T-9g W-2g Makro w porcji 270g
serzmiesem