mielone - 47549 przepisów (strona:1172/3170)

Słonina z papryką słodką i chilli 110

cienka -sól warzona nie jodowana 24 g/kg -chilli suszone 3 g/kg -papryka suszona  płatek kolorowa 4 g/kg -czosnek suszony rozdrobniony w moździerzu 1-2 g/kg -pieprz kolorowy świeżo mielony 3 g/kg WYKONANIE Płaty słoniny tniemy w paski- słupki na wysokość puszek/słoików przy puszce trzeba uwzględniając wieczko do słoików układamy pod gwint. Obsypujemy/nacieramy dokładnie wszystkimi przyprawami i dodatkami

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Prawdopodobnie najlepszy wegański piernik 119

pół na pół białej mąki pszennej i mąki żytniej typ 200) 1 szklanka cukru 2 czubate łyżki przyprawy do pierników lub (minimum to cynamon i goździki) po łyżeczce cynamonu, mielonych goździków, imbiru, kardamonu 2 łyżki kakao łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka sody Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki, a jak masz ochotę, to przesiej przez sito. Składniki mokre: 2 dojrzałe banany

greenscarf
Warsztaty Ambasadorskie Kupiec i pyszne dania! 72

ząbki czosnku oliwa z oliwek 200 g buraków (ja miałam już ugotowane) 100g suszonych pomidorów z oliwy 50 g ziaren słonecznika 2 łyżki sezamu szczypta kuminu rzymskiego szczypta mielonego imbiru cytryna na sos: 120ml białego wytrawnego wina 1 szalotka, sól i pieprz, 90 g zimnego masła i pęczek szczypiorku Robimy! Najpierw kapusta- wycinamy głąb i zanurzamy we wrzątku

Latosiowydom
Menu na tydzień: pęczak i soczewica górą! 86

zrobiliśmy z niej kluski śląskie. Zobacz przepis W środę upiekliśmy Bakłażan faszerowany soczewicą i batatem Jakoś tak się składa, że do faszerowania papryk, cukiń i bakłażanów najczęściej używa się mielonego mięsa. Tymczasem pieczone warzywa świetnie smakują z farszem warzywnym. Bakłażan z soczewicą i batatem jest tego najlepszym przykładem: łatwy, lekki i zdrowy. Przy okazji tego dania przygotowaliśmy dwa razy

Niedzielny kucharz
Dobrze zalany Pan Karp 69

cebula 1/4 szkl octu 10% 4 szkl wody 2 łyżki cukru 1 łyżka soli 2 jajka bułka tarta do panierowania olej do smażenia sól pieprz mielony liść laurowy, pieprz, ziele angielskie Karpia oczyściłam, umyłam, podzieliłam na półdzwonka. Posoliłam lekko, popieprzyłam, zawinęłam w folię spożywczą i odstawiłam na 2-3 godziny do lodówki.Cebulę pokroiłam w piórka i podsmażyłam

Co w garnkach piszczy
Najlepsze uszka wigilijne. 98

któryś Wam się spodoba. 50 dag pieczarek 5 dag suszonych podgrzybków 50 dag mrożonych maślaków lub podgrzybków 2 duże cebule 0,5 kostki masła naturalnego 2 łyżki oleju pieprz mielony sól Ciasto     1 kg mąki tortowej     1 łyżka masła lub oleju     2 jajka     0,5 łyżeczki soli

Co w garnkach piszczy
Sałatka do obiadu 83

kukurydzy 1 średni pomidor 1 średnia czerwona papryka pół zielonego ogórka składniki na sos: 1 łyżka octu winnego 3 łyżki oliwy pół łyżeczki ziół do sałatek szczypta soli pieprz mielony do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka do obiadu – wykonanie: Sałatę lodową poszarpać na kawałki . Pomidor pokroić w kostkę. Paprykę i ogórka również pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączamy. Składniki

Olcia gotuje!
Pieczeń Rzymska z ziemniakami i wsiniami 80

zakończenie mojej przydługiej wypowiedzi, życzę Ci smacznego.  Pieczeń Rzymska i jej historia. 👥 – 4 ⏰ – 60-70 minut 🇧🇪 – Belgia Pieczeń Rzymska i potrzebne składniki Pieczeń 600 g mielonej wołowiny 500 g bekonu w plastrach 2 czerwone papryki pokrojone w kostkę 1 papryka chili drobno pokrojona 5 szalotek drobno pokrojonych Świeża pietruszka drobno posiekana Świeża szałwia drobno posiekana

RafalCook
Karp pieczony w domowym sosie teryiaki w chrupiącym sezamie z ryżem jaśminowym i sałatką z awokado i pomidorków koktajlowych 85

Całość wymieszaj i gotuj na średnim ogniu przez 25 minut. Składniki SOS 1 szklanka wody ½ szklanki sosu sojowy 4 łyżki cukru trzcinowego 2 łyżki wódki 2 łyżki miodu ½ łyżeczki mielonego imbiru Wykonanie Przygotuj naczynie żaroodporne z pokrywką – wyłóż je papierem a następnie ułóż w nim płaty karpia. Jeśli gdzieś pod palcami wyczujesz duże ości, możesz je przy okazji wyjąć

Eat me! Fit me!
Miękkie ciasteczka korzenne z suszonymi śliwkami i dynią 82

również migdały – te radziłabym z grubsza posiekać), 200 g miąższu dyni (można zastąpić marchewką), spora szczypta soli i przyprawy korzenne: 3 łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczka imbiru, po 1/2 łyżeczki mielonych goździków, kardamonu, po dużej szczypcie kurkumy, czarnego pieprzu, gałki muszkatołowej, anyżu, 2 – 3 łyżki wody Dynię zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Śliwki pokroić na mniejsze kawałki. Płatki owsiane

Even Better Food
Pierniczki dla wymagających (bez zbóż, jajek, laktozy, białego cukru i miodu) 76

łyżka octu jabłkowego, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, szczypta soli i przyprawy korzenne: 2-3 łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczka imbiru, po 1/2 łyżeczki kardamonu i goździków, po dużej szczypcie mielonej gałki muszkatołowej, anyżu, ziela angielskiego i czarnego pieprzu /rodzaje i ilość przypraw podane orientacyjnie – można pominąć wybrane, jeśli zachodzi taka potrzeba/ . Olej rozpuścić, odstawić do przestudzenia, mleko połączyć z octem

Even Better Food
Burgery polskie bułka z kotletem i sos koperkowy 97

wyrazistego majonezu Kieleckiego. Myślę że więcej zachwalać tych kanapek nie muszę, gdyż po spojrzeniu na poniższe zdjęcie ślinka sama cieknie. Dla mnie to najdoskonalsza wersja burgerów, nawet najlepszej jakości mielona wołowina nie zastąpi wieprzowego kotleta schabowego smażonego w podstawowej panierce z mąki, jajka i tartej bułki. Świeża bułka z mąki pszennej, koperkowe masełko i Kielecki majonez podkreślają polski charakter

ProstePesto.pl
Paszteciki z ciasta francuskiego 96

podaję na około 45 pasztecików. Składniki: - 2 płaty ciasta francuskiego - 80 dkg kapusty kiszonej - 50 dkg pieczarek - jajko do posmarowania pasztecików - łyżka masła do smażenia  - sól, pieprz, kumin mielony  lub zmielony kminek do smaku Kapustę kroję na mniejsze kawałki - będzie to szczególnie istotne przy krojeniu pasztecików. Co do zasady jej nie odcedzam z soku , gdyż jest

Kuchnia Pełna Emocji
Szybkie i smaczne dania z jajkiem w roli głównej 75

czasach mojego dzieciństwa, które przypadło na okres PRL-u kotletami z jajek i makaronem z jajkiem zajadali się wszyscy. W tamtym okresie mięso było trudno dostępne, były one zamiennikiem mielonego kotleta wieprzowego. Przypominam ten przepis bo te kotlety są naprawdę smaczne i proste w przygotowaniu. Kotlety z jajek Można te kotlety urozmaicić o warzywa i usmażyć Kotlety z jajek

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Proponowane wyszukiwania