Anna Ingredients 2 1/2 litra wywaru warzywnego lub rosół 2 duże ziemniaki 450 g zielonego groszku mrożonego 3 łyżki śmietany 12 % 1 łyżka świeżego tymianku płatki chilli lub świeżo mielony pieprz koperek do dekoracji Instructions Zagotować wywar warzywny. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę dodać do wywaru, ugotować do miękkości. Kiedy ziemniaki są już miękkie dodać
SprawdzonaKuchnia.plwody 1 średnie jajko 1/2 łyżeczki soli Składniki na farsz 500 g twarogu półtłustego 500 g świeżego szpinaku 1 duża cebula pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku 1 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej sól do smaku pieprz do smaku Instructions Mąkę i sól wsypać do miski miksera lub na stolnicę, dodać rozbełtane jajko i gorącą wodę , szybko wyrobić (zagnieść) elastyczne
SprawdzonaKuchnia.plłyżki miękkiego masła 15 g świeżych drożdży lub 7g suchych olej do smażenia Składniki na frużelinę jagodową 1 1/2 szklanki mrożonych jagód 4 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżeczka mielonego cynamonu 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/4 szklanki wody Instructions Do miski miksera przesiać mąkę, dodać cukier, *suche drożdże, jajka, ciepłe mleko i masło, wyrobić ciasto, wystarczy krótko tylko do połączenia
SprawdzonaKuchnia.plCourse Desery Cuisine Polska Keyword twaróg Prep Time 15 minutes Cook Time 1 hour Total Time 1 hour 15 minutes Servings 12 Author Anna Ingredients 500 g twarogu trzykrotnie mielonego 250 g serka mascarpone 3 średnie jajka 300 g mleczka skondensowanego - słodzonego 1 łyżka ekstraktu waniliowego 1 łyżka mąki pszennej lub ziemniaczanej barwniki dowolne kolory, Instructions Piekarnik rozgrzać
SprawdzonaKuchnia.plhour 25 minutes Servings 14 Author Anna Ingredients 200 g czarnej soczewicy 1 łyżka pasty tahini 1 średnia cebula 1 średnie jajko 7 łyżek tartej bułki 1 łyżeczka mielonego kminku 2 ząbki czosnku 1/4 łyżeczki chilli 100 g sera feta 50 g sera Gruyere 1 garść siekanej natki pietruszki pieprz do smaku olej do smażenia do odtoczenia kotletów odrobina
SprawdzonaKuchnia.plTime 45 minutes Servings 4 Author Anna Ingredients 400 ml domowego przecieru pomidorowego lub pomidory z puszki 2 średnie cebule 40 g orzechów nerkowca 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki mielonego kuminu 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 szczypta cynamonu 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1 1/2 łyżeczki suszonego imbiru sól pieprz papryczka chilli ostra w wersji dla dorosłych olej do smażenia
SprawdzonaKuchnia.plśrednie czerwone cebule 2 łyżki czerwonego octu-balsamico 3 łyżki cukru trzcinowego ilość zależy do słodkości śliwek 1 łyżka tartego imbiru można zastąpić imbirem w proszku 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu 1 szczypta cynamonu 4 sztuki goździków czarny pieprz do smaku pieprz cayenne do smaku sól do smaku masło około 1 kopiasta łyżka lub olej roślinny do smażenia cebuli Instructions
SprawdzonaKuchnia.plsoku z pomarańczy 2 średnie jajka skórka otarta z 1/2 pomarańczy 35 g drobnego cukru 35 g wiórków kokosowych 45 g mąki pszennej 90 g semoliny 1 łyżka mielonych migdałów 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na syrop 50 ml wody 70 g cukru 1 łyżka wody z kwiatów pomarańczy ja dałam 2 łyżki likieru pomarańczowego Dodatkowo do podania
SprawdzonaKuchnia.plciecierzycy suszonej 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 50 ml bardzo zimnej wody 2 ząbki czosnku sól do smaku papryka słodka i ostra w proszku do smaku 1 łyżeczka mielonego kminku 3 łyżki pasty tahini 3 łyżki soku z cytryny Dodatkowo 1/3 szklanki orzechów laskowych oliwa z oliwek zielona kolendra lub nać pietruszki lub inna zielenina ostra papryka w proszku
SprawdzonaKuchnia.plłyżeczki soli 140 g miękkiego masła 90 g cukru trzcinowego 60 g melasy 1 średnie jajko 1/4 szklanki drobno siekanego imbiru kandyzowanego 2 łyżki przyprawy piernikowej lub 1 łyżka mielonego imbiru i 1 łyżeczka cynamonu Dodatkowo 100 g białej czekolady 2 łyżki śmietany 30% 2 łyżki drobno siekanej żurawiny 2 łyżki drobno siekanego imbiru kandyzowanego Instructions W jednej misce
SprawdzonaKuchnia.plmąki orkiszowej białej lub pszennej tortowej 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 szczypta soli 60 g cukru trzcinowego 1 łyżeczka cynamonu 2,1/2 łyżeczki suszonego imbiru 1/2 łyżeczki kardamonu mielonego 275 g miodu dałam gryczany 60 g suszonych daktyli 4 łyżki rodzynek 60 g suszonej żurawiny 2 łyżki likieru Cointreau lub likier Amaretto 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 2 łyżki
SprawdzonaKuchnia.plcytryny 1 szklanka ciasno upakowanego szpinaku bardzo zimna woda ilość uzależniona od konsystencji jaką chcecie uzyskać płatki papryczki chilli lub ostra papryka w proszku - do smaku 1 łyżeczka mielonego kminku sól do smaku Instructions Ciecierzycę włożyć do miski blendera dodać ząbek czosnku, skórkę otartą z 1/2 cytryny, szpinak, pastę Tahini zmiksować na gładką masę dodając w międzyczasie wodę, wodę
SprawdzonaKuchnia.plsyrop rumowy 35 g masła 80 g cukru 1 szczypta soli 100 ml wody 120 ml rumu Instructions Formę z kominem do wypieku babek wysmarować masłem i wysypać mielonymi orzechami lub mąka krupczatką. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C. W misce umieścić masło, 3 łyżki oleju i cukier, całość ubić na puszystą masę. Następnie dodać mąkę, skrobię
SprawdzonaKuchnia.plmąki pszennej ja użyłam białej mąki orkiszowej lub mąka tortowa 250 ml letniego mleka 20 g drożdży świeżych lub 7 g instant 80 g cukru użyłam trzcinowego 1 łyżeczka mielonego kardamonu 1 szczypta soli 1 małe jajko 70 g miękkiego masła Składniki dodatkowe 70 g miękkiego masła 1 łyżka cynamonu 60 g cukru trzcinowego 1 małe jajko +1 łyżka
SprawdzonaKuchnia.plłyżki sosu sojowego 1 łyżeczka suszonego imbiru 1/4 łyżeczki kurkumy 1/4 dużej cebuli pokrojonej w drobną kosteczkę 1 mała limonka sok i skórka otarta z niej 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżka cukru kokosowego lub trzcinowy 1/2 małej papryczki chilli lub lub tyle ile będziecie uważali za stosowne 1 łyżka oleju arachidowego Sos orzechowy do podania 3 łyżki mleczka
SprawdzonaKuchnia.pl