cebule 2 ząbki czosnku 1 puszka rozdrobnionych pomidorów 1 puszka mleka kokosowego (400 ml) 1 płaska łyżeczka curry 1/3 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki kolendry 1/2 łyżeczki mielonego kuminu ok 1/4-1/3 łyżeczki chili pieprz cayenne sól, pieprz 200 g ryżu garść świeżej kolendry do posypania olej Kalafior dzielimy na małe różyczki, następnie blanszujemy go w osolonym wrzątku
Smaki Na Talerzuszklanki mrożonego groszku 1 mała czerwona papryka 1 cebula średniej wielkości 1 średnia marchewka 1 średnia pietruszka korzeniowa 1 kawałek selera, gruby na 1 cm plaster 2 płaskie łyżeczki, mielonej kurkumy 1 łyżka curry 1 płaska łyżka słodkiej papryki 1 l bulionu drobiowego lub cielęcego, może być z kostki jeśli nie masz innego 3 płaskie łyżeczki czosnku granulowanego
Ogrodnik w podróżypieczony troche dłużej w niższej temteraturze, co powoduje, że sernik jest równy, i nie opada po wyjęciu z piekarnika. Składniki: (u mnie tortownica 24 cm) 1 kg twarogu mielonego 100 g roztopionego masła lub margaryny 4 średnie jajka 1 budyń waniliowy z cukrem - 60 g proszku 100 g cukru skórka otarta z 1 sparzonej cytryny lub kilka kropli
Walijskie PichcenieSkladniki na ok 20 małych placuszków: 1 i 1/2 szklanki mąki razowej Skworcu 2 dojrzałe banany 2 jajka 1 łyżka orzechów laskowych mielonych Skworcu 1 łyżka migdałów płatki Skworcu 1 łyżeczka proszku do pieczenia Skworcu Olej do smażenia Przygotowanie Do miski przekładam banany,dokladnie
Gotowanie Patkinawet nie wie, że w tych kulkach je zjada. Składniki na ok. 25 szt.: 200 g suszonych daktyli bez pestek, 70 g orzechów włoskich tartych, 70 g migdałów mielonych, 60 g łuskanych pestek słonecznika, ponadto: kakao naturalne w proszku do obsypania. Przygotowanie: Proporcje orzechów, migdałów i słonecznika można zmienić. Daktyle należy zmiękczyć, zalewamy je letnią przegotowaną
Moniki Smakołykitakże pęczak i soczewica by było bardziej treściwie i różnorodnie. To gotujemy. W ostatniej chwili drobno posiekany brokuł i przyprawy – clou sprawy. U mnie pieprz czarny świeżo mielony, sól himalajska, czosnek granulowany oraz czubrica zielona. Naprawdę smaczna ta zupa, cała rodzinka jadła a nie jest to u nas takie oczywiste Polecam! P RZEPIS BROKUŁOWA Z SZYBKOWARU Składniki
Dorota Smakujezadanie, możesz przełożyć cukinię na ściereczkę, a następnie zawijać ją coraz ciaśniej. Odciśniętą cukinię przełóż do dużej miski. Dodaj rozkłócone jajka, mąkę, oba rodzaje serów, zioła prowansalskie oraz świeżo mielony pieprz. Wymieszaj tak, aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły. Jeśli masa będzie zbyt rzadka, dodaj nieco więcej mąki. Rozgrzej mocno patelnię, wlej na nią olej, a następnie wykładaj masę
okolicepalnika.plsposób także kalafiora. Danie bardzo nam smakowało , a podane z wegańskimi kotletami i ogórkiem kiszonym stanowiło sycący i pożywny obiad. główka kalafiora 150 ml przecieru pomidorowego łyżka majonezu łyżeczka mielonej wędzonej papryki łyżeczka sosu sojowego posiekana natka pietruszki sezam dodatkowo: natka pietruszki sezam Kalafiora myjemy i dzielimy na mniejsze różyczki. Gotujemy je na parze al dente. Przecier pomidorowy mieszamy
Mienta blogjednak nie lubimy w dżemie, to oczyszczamy brzoskwinie także ze skórki (na chwilę zanurzamy we wrzącej wodzie po czym zdejmujemy skórkę- tak jak to robimy z pomidorami) 2.Wypestkowane brzoskwinie mielimy przez maszyną do mielenia mięsa lub za pomocą blendera. 3. Zmielone lub zmiksowane morele wkładamy do garnka, wsypujemy cukier oraz wlewamy wyciskniety sok z jednej cytryny. Całość dokładnie mieszamy
Kulinarnie z Polką na Kresachpassaty pomidorowej * 1 łyżeczka soli+ sól do posypania mięsa * 1 łyżeczka czosnku granulowanego (użyłam Skworcu ) * 1 łyżeczka papryki słodkiej (użyłam Skworcu ) * pół łyżeczki pieprzu czarnego mielonego * kawałek pora (zielona część) Wykonanie: Kawałki mięsa posypać z obu stron solą i przyprawą do kurczaka. Przełożyć do naczynia do zapiekania. Por pokroić w plasterki, posypać na wierzch na mięso
Zrób to smacznietalii składniki: 0,5 kg małych, jędrnych pieczarek 2 małe szalotki 2 łyżki masła 1 płaska łyżeczka granulowanego czosnku (świeży jest zbyt intensywny do tego sosu ;)) 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1 płaska,łyżeczka słodkiej miodowej musztardy np. Roleski 200 ml śmietany kremówki 30 % ( to ona zagęści sos, bez dodawania mąki ;)) sól, pieprz do smaku świeży tymianek
Ogrodnik w podróżyciabaty -100 g tartej mozarelli sos pomidorowy -1 puszka pomidorów -pół cebuli -2 ząbki czosnku -1 łyżka oliwy z oliwek -1 łyżeczka oregano -sól, pieprz wołowina chili -400 g mielonej wołowiny -1/2 zielonej papryki -1/2 cebuli -2 ząbki czosnku -300 ml passaty pomidorowej -2-3 marynowane chili (najlepiej wędzone) -1 łyżeczka kuminu -1 łyżeczka wędzonej papryki
Zielona Kuchniauroczystościach organizowanych w domach weselnych. Z tego co zaobserwowałam, to takie serniki cieszą się dużym wzięciem wśród gości, więc postanowiłam też taki zrobić. Do sernika wykorzystałam ser biały samodzielnie mielony, a na spód dałam herbatniki. Sernik wyszedł fajny, przyjemnie cytrusowy ze świeżym posmakiem. Polecam. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 750g białego sera półtłustego 200g serka homogenizowanego waniliowego 100ml
Waniliowe Improwizacje