ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1172/3191)

Orzechowe ciasteczka z dżemem 220

koniec dodaj orzeszki, i zblelnduj na tyle, aby nadal były wyczuwalne kawałki orzeszków. Do dużej miski przesiej mąkę i sodę oczyszczoną i dodaj masę orzechową. Przemieszaj początkowo dużą łyżką, a potem zagnieć ciasto. Gotowe ciasto jest plastyczne i gładkie. Schłodź je w lodówce prze minimum pół godziny. Ciasto podziel na w miarę równiej wielkości kulki (u mnie było

greenscarf
Muffinki z czekoladą 122

cukrem pudrem na puch a następnie dodawać kolejno nie przerywając miksowania masło, mleko i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Połączyć do uzyskania jednolitej masy. Foremki do muffinek wyłożyć papilotkami i napełniać łyżką ciasta. Do każdej foremki włożyć kostkę czekolady i przykryć ciastem tak aby foremki były napełnione w ¾ wysokości. Wierzch posypać drobno posiekaną czekoladą. Piec około 18-20 minut

Pyry na Gaz
FAWORKI (CHRUST) 135

stolnicę, dodać masło, szczyptę soli i posiekać nożem. Na środku mąki zrobić dołek wlać żółtka i jajko, śmietanę i spirytus.  Składniki zagnieść na jednolitą masę i odłożyć na 30 min. do lodówki aby ciasto "odpoczęło". Następnie ciasto przełożyć ponownie na stolnicę i zbijać wałkiem ok 10 minut, dzięki temu ciasto będzie jednolite, elastyczne a po usmażeniu kruche

Prosto i Smacznie z Anetą
Lane faworki, inaczej wężowe chrusty. 1397

szczyptą soli. Żółtka utrzeć niemal na biało z cukrem waniliowym, dolać mleko, dwie łyżeczki spirytusu a następnie stale miksując stopniowo dodawać mąkę. Teraz do masy dodać ubite białka, jednak na najniższych obrotach miksera. Ciasto jest ciut bardziej geste niż to na naleśniki. W szerokim rondlu rozgrzać olej, wystarczy nalać go na wysokość 3 cm. Dolać resztkę spirytusu. Olej bardzo dobrze

Poezja Smaków - blog kulinarny
Fantastyczne gofry Michela Roux 3997

cukru - otarta skórka pomarańczowa lub cytrynowa ( ok. 1 łyżeczki ) - szczypta soli 1. W naczyniu łączymy ze sobą wszystkie składniki oprócz białek, mieszamy mikserem na gładką masę. Następnie ubijamy białka na sztywną pianę, dodajemy do ciasta na gofry i delikatnie mieszamy łyżką. 2. Ciasto nakładamy do rozgrzanej gofrownicy. W mocnej gofrownicy czas pieczenia 3 do 4 minut, im słabszy sprzęt

Apetyczna babeczka
Muffinki kajmakowo – pomarańczowe na jogurcie 137

dokładnie rózgą. Przelewamy do misy miksera i stopniowo dodajemy wymieszane suche składniki ( mąkę, proszek do pieczenia, cukier). Dokładnie miksujemy do powstania gładkiej, dość gęstej masy. Na samym końcu dodajemy pokrojoną w kosteczkę pomarańczę.  Ciasto przelewamy do foremek silikonowych (mi wyszło 12 muffinek).  Pieczemy przez 20-25 minut w 170*C. Po wystudzeniu i wyjęciu z foremek posypujemy cukrem

VioletoweKucharzenie
Piernik staropolski 122

push({}); Miód, margarynę i cukier rozpuścić, aby uzyskać jednolitą masę. Wystudzić. Sodę wymieszać z wodą i dodać do masy. Mąkę przesiać i również dodać do masy razem z żółtkami, solą i przyprawą do piernika. Ciasto dokładnie wyrobić, przełożyć do kamionkowej albo szklanej miski i umieścić w lodówce na ok. 4-5 lub 6  tygodni. Piec kilka dni przed świętami

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Najlepsze chrupiące ciasteczka owsiane 85

utrzeć do otrzymania jasnej, puszystej masy. Dodać cukier brązowy i kontynuować ucieranie. Dodać jajko i zmiksować. Wsypać pozostałe składniki i zmiksować do otrzymania jednolitej masy. Blachę do ciastek wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta robić kulki wielkości orzecha włoskiego (lub większe, wedle uznania), spłaszczyć je łyżką. Układać na blaszce z sporych odstępach. Piec w temperaturze 180ºC przez około

Kubki smaku
Sernik z truskawkami polany białą czekoladą z migdałami 137

proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego ciasto zagnieść z podanych składników, umieścić na 30 min. do lodówki. Po wyjęciu zetrzeć na tarce i wcisnąć ciasto następnie zapiec 20 min.,180 st. Składniki na masę serową:   1 kg twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie 400 g twarogu naturalnego np. President lub serka naturalnego 1 szkl. śmietany kremówki

Kubki smaku
Muffinki z musli 102

musli. W osobnym pojemniku należy wymieszać płynne składniki: mleko, jogurt, miód. Następnie płynną część łączymy z sypką mieszając tak długo aż uznamy ,że obie masy się połączyły w jedno. Foremki napełniamy w 2/3 ciastem i wrzucamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 15 minut i mamy musli muffinki

W Moim Magicznym Domu
Pierniczki alpejskie 189

żółtka. W oddzielnej miseczce mieszamy śmietanę z sodą i czekamy aż się spulchni. W kolejnej misce (a najlepiej w robocie) umieszczamy mąkę i kakao. Dodajemy masę miodową i białka. Mieszamy i dodajemy śmietanę. Wyrabiamy ciasto, które wyjdzie dość luźne. Wstawiamy je do lodówki na przynajmniej 24 godziny, by zgęstniało. Po tym czasie rozwałkowujemy je - po obfitym obsypaniu mąką - i wycinamy

Życie zamknięte w smaku
Sezamowe ciasteczka szczęścia 161

soli 1/4 łyżeczki cynamonu Masło utrzeć z cukrami i cukrem waniliowym, następnie dodać jajko. Mąkę wymieszać z proszkiem, solą i cynamonem i stopniowo dodawać do ciasta, dalej ucierając. Dodać połowę uprażonego sezamu, wymieszać. Gotową masę wstawić na godzinę do lodówki. Po wyjęciu formować kulki średnicy około 3 cm (duży orzech włoski). Każdą kulkę otaczać w pozostałym sezamie [ mi zabrakło tego

Moje domowe kucharzenie
Fafernuchy 167

łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia Opcjonalnie: 2 łyżki oleju Obraną marchew ugotować w osolonej wodzie i po odcedzeniu zmiksować na gładką masę. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą zagnieść a powstałe ciasto podzielić na kilka części. Z każdej z nich uformować wałek, który należy lekko spłaszczyć i pokroić (po skosie) na niewielkie odcinki (około

Di gotuje
Leniwe pierogi 164

praskę do ziemniaków. Oddzielić białka od żółtek, a następnie żółtka dodać do sera i odrobinę posolić. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do masy serowej. Przesiać mąkę i ponownie wszystko razem wymieszać. Ciasto, najlepiej fragmentami, kłaść na posypany mąką blat i uformować w wałek grubości ok. 2 cm, spłaszczyć, a następnie kroić ukośnie na kawałki. Leniwe wrzucać partiami

MyCookBook.pl
Migdałowe ciasteczka 100

wodnej kolorowe posypki ale równie dobre będą posiekane orzechy Przygotowanie: utrzyj na puszystą masę cukier z olejem. Dodaj banana i utrzej wszystko razem. Dodaj powstałą masę do przesianych mąk. Możesz użyć miksera do wyrobienia ciasta, ale znacznie szybciej będzie Ci wymieszać wszystko łyżką a potem chwilę ubrudzić łapki i wyrobić ciasto ręcznie. Ty wyłóż blachy papierem do pieczenia a Dzieciak

greenscarf

Proponowane wyszukiwania