chleb - 26176 przepisów (strona:1142/1746)

Bułeczki pszenne na drożdżach – szybkie 259

wszystkie składniki wrzuciłam do miski robota, po wstępnym wyrobieniu ciasta dolałam olej i potem tylko odczekałam kilka minut na wyrobienie ciasta i już. Jeśli nie macie maszyny do chleba lub takiego robota, to czeka Was trochę wyrabiania ciasta, jak to w wypadku ciast na drożdżach. Im dłużej wyrabiamy, tym ciasto jest lepsze i ładniej rośnie. Przepis pochodzi z bloga Domowa

Mieszam w Garnku
Przywrócić zdrowie żywieniem 188

niskokalorycznych (dostarcza się organizmowi około 600 kalorii), efektem ubocznym kuracji jest utrata wagi. Po zakończeniu etapu oczyszczającego należy stopniowo zwiększać kaloryczność posiłków, włączając do diety takie produkty jak: kasza, chleb razowy, produkty mleczne, orzechy i pestki, warzywa strączkowe. Druga część kuracji powinna trwać… już zawsze. Aby zachować zdrowie, unikać trzeba produktów przetworzonych, pełnych konserwantów i chemicznych ulepszaczy smaku, a więc

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pasta śledziowa z jajkiem 177

Czasami brak mi pomysłów z czym przygotować kanapki.  Dzieci uwielbiają wszelkiego rodzaju pasty do chleba. Dzisiaj mam dla Was bardzo szybką i smaczną pastę śledziową z jajkami. Świetnie smakuje z rzodkiewką pokrojoną w plasterki, pomidorkiem, ogórkiem. Może się skusicie na takie kanapeczki ? Skłądniki: 4 jajka 250 g płatów śledziowych (matiasów) 1 mała cebula pieprz papryka słodka sól (opcjonalnie) Jajka

O kuchni z uczuciem
ULUBIONA SAŁATKA Z BIAŁEJ KAPUSTY 195

powinna być królową obiadu czy kolacji. Jeśli wykonamy taką, jaką Wam dziś prezentuję, to wystarczy już tylko kilka łyżek kaszy bez dodatków, warzywo pieczone, kromka dobrego chleba lub krakers z nasion, by powstało imponujące w smaku i wyglądzie danie. Takie z przewaga surowizny jest też o wiele zdrowsze, bardziej odżywcze, bogate w witaminy i składniki mineralne niż to, w którym

Jeść, by żyć w zdrowiu
Chleb pszenny z ziarnami. 167

ciepłego mleka 35 g. drożdży 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 2 łyżki słoneczniku 1 łyżka dyni 1 łyżka siemienia lnianego Dodatkowo żółtko + trochę mleka do wysmarowania chleba. Wykonanie: Ciepłą wodę i mleko wlać do miski, dodać pokruszone drożdże i cukier. Wymieszać, przykryć ściereczką i zostawić na 15-20 minut żeby drożdże zaczęły pracować. Następnie wsypać ziarna, sól

Agusiowe smakołyki
Fritatta z patelni, z szynką, fetą i szpinakiem. Moja opinia nt. patelni kamiennej Delimano Stone Legend. 207

kolejne i nigdy nie wrócę do tych, które miałam wcześniej). Wszystkie te produkty zachowują się tak samo jak opisana wyżej patelnia. W najbliższym czasie możecie się spodziewać przepisu na chleb z gara, a także na fajne mięsa

Poezja Smaków - blog kulinarny
Szybka zupa z łososiem i szpinakiem / Easy salmon and spinach soup 371

miękkości ziemniaków. Dodaj łososia, śmietankę i szpinak, i gotuj na małym ogniu przez 5 minut. Dodaj resztę koperku i dopraw solą i pieprzem do smaku. Podawaj z chrupiącym chlebem. Smacznego! English version Easy salmon and spinach soup (4 servings) Ingredients: 400 g salmon filet, skinned and cut into chunks 4 tablespoons of butter 1 large leek, trimmed, sliced

karmelowy
Tarte flambée / Flammkuchen - Alzackie podpłomyki 272

boskie dania, których wspólnie nauczyliśmy się robić. Ale wracając do samych podpłomyków, bo historia ich powstania jest również ciekawa. Dawniej alzaccy piekarze, sprawdzając, czy piec był gotowy do pieczenia chleba, wkładali bardzo cienki kawałek ciasta i widząc tworzące się bąble powietrza, mogli stwierdzić, czy panująca wewnątrz temperatura jest odpowiednia. Z czasem zaczęli smarować je cienką warstwą  crème fraîche

Food Square
Tosty francuskie z salsą pomidorową, oliwkami i fetą 200

niezbędne produkty i zróbcie je sobie chociażby na weekend. Czas wolny od pracy, to idealny moment na wspólne biesiadowanie i smaczne rozpoczęcie dnia. Składniki na tosty: 6 kromek chleba tostowego ( mogą być czerstwe) 2 jajka 4 łyżki mleka szczypta gałki muszkatołowej szczypta curry w proszku sól i pieprz do smaku olej do smażenia Salsa pomidorowa: 2 średnie dojrzałe pomidory

Gosia gotuje
Kolorowa pieczeń z mięsa mielonego 180

pieprz ziołowy. Całość dokładnie mieszamy dodając pieprz i sól do smaku. Ponadto dodajemy szklankę wody, by nam mięso nieco zemulgowało. Po wyrobieniu masę wykładamy w blaszce do pieczenie chleba (wyłożonej papierem do pieczenia). Całość pieczemy 50 minut. Po upieczeniu ściągamy masę tłuszczu. Podawać z chrzanem bądź musztardą. Koszt: 25 zł Przygotowanie: 70 minut Produkty na pieczeń Przygotowana masa na pieczeń

Kuchennyviral.pl
Golonka 130

podkreślać mają pieczone ziemniaki i kiszona kapusta, zdarza się, że podawana jest z frytkami. Upieczoną golonkę można pozostawić aż do wystudzenia, pokrojoną na zimno podaje się jako wędlinę do chleba

KUCHNIA POLSKA
PRZEPYSZNY CHLEBEK BANANOWY 203

chlebek jest niesamowity,lekki,wilgotny i bardzo zdrowy :) Nadaje się na drugie śniadanie np.dla dzieci jak i na podwieczorek. Zakochałam się w smaku tego chleba od pierwszego upieczenia :) SKŁADNIKI 60g mąki migdałowej lub kokosowej (można użyć maki pełnoziarnistej lub zwykłej pszennej) 2 czubate łyżki kakao 4 jajka 4 dojrzałe banany 4 łyżki miodu 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej

Mała w garnku miesza
WARZYWNE KANAPKI Z KALAREPY 159

Świetne kanapki z kalarepy, które wspaniale i zdrowo zastępują chleb. Kalarepa wspaniale sprawdziła się w moim przepisie ponieważ ma stosunkowo neutralny smak i doskonale komponuje się z wieloma dodatkami, które można nałożyć na taką "kromeczkę". Smak tych kanapek zaskoczył mnie, są doskonałe - delikatne, nie obciążające żołądka, syte i wspaniale skomponowane smakiem (przynajmniej ja lubię takie połączenia) SKŁADNIKI 1 kalarepka pomidor

Mała w garnku miesza