Ciasto drożdżowe i ser lubią się do granic możliwości. Przykładem tego są moje paluchy z serem i sezamem, którym nie sposób się oprzeć. Nadają się idealnie na piknik i grilla, co czyni je wiosenno - letnim hitem! Jak to ciasto drożdżowe - najlepiej smakują zaraz po upieczeniu. Ich przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. Ja w ogóle ciasto drożdżowe zawsze traktuję jako takie(...)ciasto, które robię w międzyczasie, ponieważ wyrabia się je chwilę, później należy odczekać, uformować, znowu odczekać i upiec. Nie robimy go ciągiem, dlatego niektórym może się wydawać, że jest pracochłonne, a takie nie jest! :) Potrzebujemy: 20 g świeżych drożdży łyżeczka cukru 250 ml ciepłego mleka 400 g mąki pszennej 40 g roztopionego masła 2 żółtka + 1 całe jajko 1 łyżeczka
MamaOskarkasezonie truskawkowym i rabarbarowym zawsze piekę ciasto z tymi pysznymi dodatkami. Dzisiaj przygotuję ucierany, szybki wypiek z tymi dodatkami. Ciasto jest smaczne, pachnące idealne do kawki, polecam. SKŁADNIKI : 3 duże jajka 3 szklanki mąki pszennej, tortowej ( szklanka 120 g ) 3 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki oleju 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 1 szklanka(...)DODATKOWO : 1 budyń waniliowy ugotowany w 2 szklankach mleka + cukier cukier puder do posypania ciasta PRZYGOTOWANIE : Truskawki i rabarbar wyjemy, oczyszczamy, rabarbar tniemy
Kulinarne Fantazje MarioliTaka moja wariacja obiadowa z mięskiem mielonym w roli głównej. Zrobiłam roladki a w środek włożyłam kawałek fety. Całą roladkę owinęłam paskiem ciasta francuskiego. Wyszło mi coś fajnego i pysznego. składniki: 900 g karkówki 1 sucha bułka kajzerka namoczona w mleku sól,pieprz oregano ok 200 g sera feta w kawałku 1 opakowanie ciasta fracuskiego białko do posmarowania czarny sezam(...)mnie wyszło 9 pasków. Mięsną masę także podzielić na 9 w miarę równych części. Każdy pasek sera oblepić dokładnie mięsną masą formując podłużną roladkę. Ciasto francuskie pokroić wzdłuż krótszego boku na paski o szerokości ok 1,5 -2 cm, pozostałe ciasto można wykorzystać do czegoś innego. Każdą roladkę owinąć paskiem ciasta francuskiego tak aby ciasto nie zachodziło na siebie, roladka
Monia miesza i gotujePRZEPIS NA BLACHĘ : 25cm x 25 cm SKŁADNIKI NA CIASTO: 4 szkl. mąki 4 żółtka 20 dag masła 1 szklanka cukru kryształu 3 łyżki kwaśnej śmietany 1 cukier wanilinowy firmy GALEO 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia SKŁADNIKI NA WKŁADKĘ Z JABŁEK: 7-8 szt jabłek 1 łyżeczka cynamonu 1-2 łyżki soku z cytryny 1 budyń śmietankowy 1 łyżka(...)mąki kartoflanej SKŁADNIKI NA PIANĘ: 4 białka 10 łyżek cukru 2 łyżki mąki kartoflanej WYKONANIE: 1. Wszystkie składniki na ciasto włożyć do miski, dokładnie wyrobić, owinąć w folię i na kilka minut włożyć do zamrażarki. 2. Po kilku minutach wyjąć ciasto z zamrażarki, podzielić na 3 części, 2/3 wyłożyć na spód blaszki, a 1/3 ponownie włożyć do zamrażarki. 3. Foremkę
Dziś Ja gotujeCukinia to bardzo zdrowe warzywo, dlatego warto używać jej w wielu daniach. Postanowiłam zrobić pyszne ciasto z cukinią oraz wykorzystać ją do warzywnego nadzienia. Zapraszam // Składniki (na 2 sztuki): Ciasto: 200 g mąki pszennej 1/2 cukinii (około 150 g) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 100 ml wody lub mleka roślinnego kurkuma, sól Nadzienie(...)oliwy. Oddzielnie wymieszaj ze sobą mleko roślinne, mąkę ziemniaczaną i masło orzechowe. Powstałą mieszaninę dodaj do warzyw i całość zagotuj, co jakiś czas mieszając. W międzyczasie dopraw. Aby przygotować ciasto do miski daj wszystkie składniki – cukinię zetrzyj na tarce. Całość wymieszaj i wyrób zwarte ciasto (w razie potrzeby dolej trochę wody lub dodaj mąki – ciasto powinno mieć strukturę
Via GustoSkładniki: Ciasto: 2 szkl mąki 250 g margaryny lub masła 1,5 szkl. cukru 4 jajka 3 czubate łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szkl wody Wodę, cukier, masło, kakao zagotować i odstawić do wystygnięcia. Białka ubijamy na sztywno. Do przestudzonej czekolady dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Do białek dodajemy stopniowo żółtka(...)miksujemy. Białka z żółtkami dodajemy do czekolady, mieszamy. Pieczemy ciasto w formie wyłożonej papierem do pieczenia w 170 stopniach przez 50 minut. Beza: 6 jaj szczypta soli 300 g drobnego cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodajemy po odrobinie cukru miksując na najwyższych obrotach. Gdy już zużyjemy cały cukier dodajemy
MojaQchnia.pltylko robi się cieplej przerzucam się na lżejsze ciasta, czyli tarty. Przy okazji dopracowałam do perfekcji recepturę na wegańskie kruche ciasto, które wymaga ciut innego przygotowania, bo olej kokosowy zachowuje się inaczej nic masło. Gruszki można zastąpić innymi owocami, świetnie tu się sprawdzą maliny czy też borówki. Ciasto wbrew pozorom nie jest pracochłonne, ale bardzo efektowne, poza tym rozeszło się(...)oleju kokosowego 1 banan szczypta soli Składniki na masę: 1 tabliczka gorzkiej czekolady 200 g gęstego mleka kokosowego z puszki 4-5 gruszek sok z połowy cytryny Przygotowanie spodu/kruchego ciasta: Na duży blat przesiej mąkę, dodaj szczyptę soli, zimny olej kokosowy oraz banana. Siekaj wszystkie składniki dużym nożem dotykając jak najmniej masy. Po około 10 minutach takie pracy ciasto zacznie
greenscarfChlebek czosnkowy do odrywania To jest pyyyszne! Puszyste i mięciutkie maślane ciasto odrywane. Idealnie pasuje do grilla, jako przekąska na przyjęcie albo zwykła kolacje w gronie rodzinnym. Pachnie i smakuje wyśmienicie. Polecam! Składniki: 400 g mąki pszennej 10g suchych drożdży 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 60 ml letniej wody 85 ml letniego mleka 55 g miękkiego masła(...)łyżka ziół prowansalskich Dodatkowo: 40g masła 5 ząbków czosnku 1 łyżka drobno posiekanej bazylii *** Mąkę pszenną mieszamy z suchymi drożdżami. Dodajemy resztę składników i wyrabiamy. Odpowiednio wyrobione ciasto powinno być miękkie i elastyczne *** *** Z ciasta formujemy kule i umieszczamy ją w oprószonej mąką misce. Miskę przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą i odkładamy w ciepłe miejsce
Blog z Apetytemzachwyceni takim połączeniem smaków! Podaję składniki na blachę o wymiarach 24 x 34 cm czyli na jedną porcję. Moja blaszka była dwa razy większa, podwoiłam zatem ilość składników. Kruche ciasto czekoladowe 200 g mąki pszennej typ 650 15 g kakao 5 g przyprawy do piernika 75 g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 150 g masła (lub margaryny, ja użyłam masła(...)cukru 50 g miękkiego masła 2 opakowania cukru wanilinowego 40 g budyniu waniliowego w proszku 200 ml śmietanki UHT 30 % 4 jaja Cukier puder do dekoracji KRUCHE CIASTO CZEKOLADOWE Mąkę i kakao przesiewamy do naczynia miksera, dodajemy przyprawę do piernika , cukier i cukier wanilinowy oraz masło. Wszystkie składniki wyrabiamy za pomocą miksera. W trakcie wyrabiania dodajemy żółtko. Kiedy składniki się
Z Kuchni Do KuchniSerowe, drożdżowe ciasto z orzeźwiającym, kwaskowym rabarbarem połączonym ze słodko-ostrym świeżym imbirem, otulone chrupiącą kruszonką to świetny pomysł na łatwe w przygotowaniu, szybkie sezonowe ciasto. Składniki: Ciasto: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 110g masła extra 42g świeżych drożdży 4 łyżki cukru 2 jajka 1/2 szklanki mleka szczypta soli Masa serowa: 250g sera białego 2 żółtka 2 łyżeczki(...)starta skórka z 1/2 cytryny Wierzch: 350g rabarbaru 3cm świeżego imbiru 3 łyżki cukru Kruszonka: 100g mąki pszennej 50g masła extra 50g cukru Dodatkowo: cukier puder do posypania ciasta masło do wysmarowania formy bułka tarta do posypania formy Wykonanie: 1. Ciasto: W letnim mleku rozrobić drożdże a masło i cukier rozpuścić w rondelku. Mąkę przesiać do miski, dodać jajka
Szalona Kuchnia EwelinyWitajcie :) Też tak macie jak ja że otwieracie szafkę patrzycie jakie macie produkty i tworzycie ciasto ? ostatnio wymyśliłam coś takiego, niby proste ale pyszne i szybkie w przygotowaniu. Śmietanowiec warstwowy z wafelkami chrups Cukry Nyskie . Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 5 jajek 3/4 szklanki mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 2 łyżki oleju(...)sztywno, następnie ciągle mieszając dodajemy po jednym żółtku. Mąkę przesiewamy z kawą, proszkiem do pieczenia i mąka ziemniaczaną, delikatnie mieszamy łyżką. Spód keksówki wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni i pieczemy na złoty kolor do suchego patyczka. Upieczony i ziny biszkopt przecinamy na 3 blaty. Galaretki rozpuszczamy w przegotowanej wodzie i odstawiamy do delikatnego
Sama słodycz i szczypta chiliKurczak w cieście francuskim Dawno już mięska na blogu nie było a przecież lubimy mięsko :) Dziś więc przepis absolutnie nie wegetariański czyli filet z kurczaka lub indyka zapiekany w cieście francuskim. Inspirację do tego dania zaczerpnęłam z bloga Madziulek World , dokonałam niewielkich modyfikacji wymuszonych zawartością lodówki i oto jest. Danie jest wyśmienite(...)można je podawać i na ciepło i na zimno. Spróbujcie :) Składniki potrzebne do przygotowania kurczaka w cieście francuskim: 1 podwójny filet z kurczaka lub kawałek fileta z indyka, 1 arkusz ciasta francuskiego, 1 kulka mozarelli, 1 jajko, 2 łyżki sosu sojowego, łyżeczka posiekanego rozmarynu, sól i pieprz do smaku. Sposób
Gotuj Się Kto MożeWitam Kochani, dziś przychodzę do was z przepisem na pyszne ciasto-ambasador. Przepis pochodzi ze starego zeszytu z przepisami. Ciasto to bardzo często gości na stole podczas świąt czy rodzinnych uroczystości. Jest pyszne, aromatyczne i nie trudne w wykonaniu. Składa się ono z cienkiego biszkopta, kremy kakaowego z orzechami, migdałami i kawałkami czekolady oraz z masy cytrynowej. Polecam gorąco(...)soku z cytryny -1,5 łyżki kakao BISZKOPT Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy je na sztywno, dodajemy żółtka, cukier i wszystko miksujemy delikatnie. Dodajemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy. Ciasto dajemy do blaszki posypanej bułką tartą i posmarowanej tłuszczem. Biszkopt pieczemy około 10-15 minut w temp 180 stopni do suchego patyczka. Studzimy. ***by ciasto było łatwiej wyciągnąć
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuSzybkie do zrobienia i pyszne ciacha z kremem i owocami. Użyłam ciasta francuskiego, tak było najszybciej, ale można foremkę wykleić ciastem kruchym. Krem jest pyszny! Dodałam do niego tylko jedną łyżkę ksylitolu, jeżeli lubicie słodkości, można dodać więcej. Składniki (12 szt) 250 g mascarpone 200g śmietanki 36% łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub cukier waniliowy) - opcjonalnie 1 łyżka ksylitolu 1 banan(...)borówek amerykańskich opakowanie ciasta francuskiego Przygotowanie Przygotować 'foremki' z francuskiego ciasta. Ciasto pokroić na kwadraty (ok 11x11cm - zależy od wielkości ciasta), wyłożyć nimi formę do muffinek. Każdy kawałek ciasta nakryć papierem do pieczenia i obciążyć fasolą lub grochem. Wielkość naszych kwadratów zależy od wielkości foremek muffinkowych. Ciastem powinniśmy zakryć i dno i boki foremek. Piec
Stare GaryCiasto, które zachwyci każdego. Delikatne, rozpływające się w ustach, z duża ilością malin i chrupiącą bezą. Brzmi genialnie i tak też smakuje 😋 Nie należy do szybkich ciast ale naprawdę warto poświecić trochę czasu bo efekt jest zniewalający. Muszę się przyznać, że robiłam je pierwszy raz w życiu ale na pewno nie ostatni. Polecam 😀 Ciasto: 100 g masła 50 g cukru(...)ołówkiem kształt blachy i wyłożyć bezę, posypać płatkami migdałowymi. Piec ok. 1,5 godziny. Na początku w temp. 120, jak się lekko zrumieni obniżyć do 100 z termoobiegiem. Przygotowanie ciasta: Masło napowietrzyć, stopniowo dodawać cukier i cukier waniliowy oraz żółtka. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać, dodać do masy i utrzeć mikserem do jednolitej konsystencji. Następnie ciasto zagnieść, owinąć folią
Słodka Strefa