chleb razowy - 2164 przepisów (strona:116/145)

Pan Rustico - chleb hiszpański - styczniowa piekarnia 156

zagniatałam w robocie, chleb wyrastał na blaszce, bez koszyka, przykryty ściereczką.  Poza przygotowaniem startera 24 godziny wcześniej - pieczywo mało kłopotliwe i szybko rosnące. 2,5 godziny i  chleb gotowy. Polecam! Przepis wybrała  Ania z Bajkorady .  Oryginalny znajdziecie na  BBC Food –  klik ! Tłumaczenie oryginału Ania z Bajkorady Przepis cytuję za Amber Składniki STARTER(...)łyżeczka cukru – 9 g świeżych drożdży ( ok. 4 g suchych)  użyłam drożdży instant Dr Oetker'a  – 225 g mąki pszennej chlebowej + do podsypywania – 100 g mąki pszennej razowej – 1 łyżeczka soli – 1 łyżka oliwy + starter Przygotowanie Wodę wymieszać z cukrem i drożdżami. Odstawić na 10 minut. Mąki wymieszać z solą, starterem, rozpuszczonymi drożdżami oraz oliwą. Mieszać łyżką

Stare Gary
Bułki grahamki 170

Madzia i Paweł utworzyli wydarzenie z cyklu "Wypiekanie na śniadanie" [ klik ] . Czem prędzej pognałam do sklepu po mąkę pszenną graham T 1850. Kupiłam i

Moje Małe Czarowanie
Chleb ziołowy ( dla Ani ) 239

świętach powstała też wersja żytnia tego chleba, który też został szybko zjedzony. Nie pozostaje mi nic innego jak tylko przekazać przepis i polecić wypróbować. Na dwie nieduże blaszki chleba pszennego ziołowego : Przesiałam 5 szklanek mąki pszennej typ 650 i dolałam 2 i 2/3 szklanki ciepłej wody - wymieszałam i odstawiłam na 15 minut. W tym czasie przygotowałam mieszankę ziołową - 2 łyżki(...)łyżce pieprzu cytrynowego, tymianku i bazylii oraz łyżeczkę pieprzu syczuańskiego i łyżeczkę rozmarynu. Po upływie 15 minut dodałam zioła, 1,5 łyżki soli i 5 łyżek gęstego zakwasu razowego żytniego. Całość wyrabiałam ręcznie przez 10 minut - radzę użyć miksera ( końcówki spiralne lub hak do wyrabiania ciasta ), bo przy tak dużej ilości ciasta boli ręka od wyrabiania. Ciasto odstawiłam łącznie

apetytnapieczenie
Chleb żytni na zakwasie 154

jaki się w tym czasie unosi jest obłędny, nieporównywalny z niczym innym. Po wyjęciu z piekarnika wyjmujemy chleb z foremki i kładziemy na jakiejś kratce, żeby odparował. Nie można takiego chleba jeść od razu. Ja staram się zawsze przygotować ciasto rano lub koło południa, upiec wieczorem i jemy dopiero następnego dnia.To naprawdę nie jest trudne ciasto, nie wymaga w ogóle wyrabiania(...)Potrzebny jest tylko pracujący,aktywny zakwas! * Gdy nie mamy 250 g zakwasu:-) Dzień wcześniej rano dokarmiany zakwas. Ok. godziny 16-17 do miski wsypujemy 60g mąki żytniej razowej i 60g wody, dodajemy 2-3 łyżki aktywnego zakwasu, dokładnie mieszamy i odstawiamy przykryty ściereczką. Wieczorem, ok. godziny 22:00, dodajemy do naszego zaczynu znowu 60g mąki żytniej

w mojej kuchni
Rumunska zupa na zakwasie, z klopsikami lub bez czyli Zupowy Wtorek odc.70 138

Nie jest zupowa pięknością, nie jest też fotogeniczna, zachwyca za to bogactwem smaku. Bardzo treściwa, idealna zupa na jesienne i zimowe obiady.  Dla mięsożerców ale

Dzieje kuchennej Wiewióry
Domowa pizza na drożdżach suchych (przepis podstawowy) 150

Jakoś tak zawsze wychodzi że przy weekendowym pieczeniu chleba robię także pizzę. Przeważnie jest to pizza na zakwasie różniąca się w zależności od tygodnia rodzajem mąki: od pszennej aż do zwykłego ciasta chlebowego. Tym razem jednak była to najzwyklejsza na świecie pizza na drożdżach do której zatęskniliśmy. Poniżej przepis. Składniki: paczka drożdzy suszonych (no cóż idę tu na łatwiznę przyznaję(...)szklanki mąki pszenenej szymanowskiej lub innej wysokiego typu (ale nie razowej) 1 szklanka wody 2 łyzki oliwy 1 łyżka miodu łyżeczka soli Wykonanie: Składniki mieszamy i wyrabiamy około 5 min. Ciasto przykrywamy szmatką aby nie wyschło i odstawiamy na godzinę. W tym czasie robimy sos... Składniki sosu: 1 papryka 2 pomidory 1 marchew 1 pietruszka Marchew i pietruszkę podgotowujemy. Odlewamy

Lubczyk i Wanilia
Chleb pszenno razowy ze słonecznikiem i siemieniem lnianym 161

Chleb domowy, jest zawsze wyjątkowy. Bo jak sami go przygotowujemy, to najlepsze składniki dodajemy. Ja mąkę z zaczynem drożdżowym zmieszałam, ziaren słonecznika, siemienia lnianego i płatków żytnich dodałam. Ciasto dokładnie wyrobiłam i w siemieniu jeszcze je obtoczyłam. W cieple ciasto rosło znakomicie, a po upieczeniu smakowała wyśmienicie. Składniki: 50 g świeżych drożdży, 1 łyżeczka soli, ½ łyżeczka cukru, 200 g mąki(...)pszennej, 150 g mąki razowej, 100 g słonecznika łuskanego Kresto, 100 g płatków błyskawicznych żytnich, 50 g siemienia lnianego Kresto, ponadto: siemię lniane do obtoczenia ciasta. Przygotowanie: W dużej misce rozpuszczamy drożdże, w 250 ml ciepłej wody. Dodajemy cukier i 100 g mąki pszennej. Całość mieszamy, przykrywany bawełnianą ściereczką i odstawiamy  w ciepłe miejsce na 15 min. Do wyrośniętego

Moniki Smakołyki
Bułeczki żytnio-orkiszowe na zakwasie 206

Dzisiaj, w mojej domowej piekarni, bułeczki żytnio-orkiszowe na zakwasie. Jeśli ktoś zrobi i powie, że są "jak ze sklepu" to będzie ZONK. Bo one są

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Bułeczki żytnio-orkiszowe na zakwasie 206

Dzisiaj, w mojej domowej piekarni, bułeczki żytnio-orkiszowe na zakwasie. Jeśli ktoś zrobi i powie, że są "jak ze sklepu" to będzie ZONK. Bo one są

Szczęśliwa kuchnia
Chleb pszenny na zakwasie żytnim 120

mnie i ciekawi pieczenie różnego rodzaju pieczywa. Jest to o tyle nowość dla mnie, gdyż zawsze jadłam chleb z naszych pobliskich piekarni, które muszę przyznać pieką na prawdę smaczny chleb. Nigdy nie miałam ani czasu, ani tym bardziej odwagi, żeby samodzielnie wypiekać chlebek, ale już to zaczęłam i strasznie mi się to podoba. Efekt jest zdumiewający nawet zaskakuje moich domowników(...)zakwasu żytniego – 100 g mąki pszennej chlebowej typ 650 – 130 ml letniej wody Zaczyn żytni: – 15 g zakwasu żytniego – 50 g mąki żytniej razowej – 60 ml letniej wody Dzień 2: – 200 g zaczynu pszennego – 100 g zaczynu żytniego – 400 g mąki pszennej chlebowej typ 650 – 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej

dom-agi.pl
Chleb ziarnisty na zakwasie 241

koszu to dużo się dzięki temu nauczyłam. Przede wszystkim cierpliwości, bo bez tego smacznego bochenka nie będzie! Składniki (2 bochenki): pół szklanki zakwasu żytniego 2,5 szklanki mąki pszennej razowej 2 szklanki letniej wody szklanka słonecznika 3/4 szklanki płatków owsianych 1/2 szklanki siemienia lnianego 1/3 szklanki pestek dyni 2 łyżki oliwy łyżka miodu łyżka soli morskiej      Zakwas(...)pewno go jeszcze powtórzę, chociaż teraz nabrałam chęci na testy kolejnych wariacji :)      Jako że teraz mam trochę wolnego to walczę ze stresem nie tylko pieczeniem chleba, ale też Doorsami

sama złodycz
Zupa krem z czerwonej soczewicy i marchewki z grzankami 161

grzanki-pycha. Skladniki na 4 porcje: 500 g marchewki 120 g czerwonej soczewicy 20 g swiezego imbiru 1 mala cebula 0,75-1 l bulionu warzywnego 2 kromki pieczywa razowego 2 lyzki masla ghee natka pietruszki sol,pieprz Cayenne Wykonanie: Obrac marchew i cebule.Marchew pokroic w talarki, a cebule w kostke. W garnku,w ktorym bedziemy gotowac zupe,rozgrzac lyzke(...)krazki marchewki oraz imbir i razem podsmazyc. Na sitku wyplukac soczewice i dorzucic do garnuszka. Wlac goracy bulion i gotowac 15-20 minut. Zmiksowac blenderem na gladki krem. Kromki chleba pokroic w 1,5 cm paski,nastepnie w gruba kostke.Delikatnie opruszyc pieprzem cayenne i podsmazyc na patelni. Wylac zupe do miseczek,posypac natka pietruszki i przybrac grzankami.Zycze smacznego! 1 porcja

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zakwas pszenno-żytni z rodzynkami 151

Inspiracją był przepis znaleziony na hiszpańskim blogu Las Recetas De Mama , zaintrygowało mnie połączenie naturalnej fermentacji mąki żytniej, pszennej, suszonych owoców i jogurtu naturalnego. Po dłuższym

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb z mąką owsianą 77

Spiżarnia . A w tej Spiżarni znalazłem chleb z dodatkiem mąki owsianej. Akurat właśnie mam nadmiar tej mąki i brakuje mi pomysłów na jej wykorzystanie. Dlatego właśnie chętnie po ten chleb sięgnąłem. A poza tym na zdjęciu prezentował się niezwykle okazale. I w dodatku spełniał podstawowe wymaganie: nie jest nudny. Jakoś nie mam weny dzisiaj na stały punkt programu, czyli niepotrzebne(...)teraz główne ciasto chlebowe: cały przygotowany wcześniej zaczyn 270 g mąki pszennej 130 g  mąki żytniej pełnoprzemiałowej grubomielonej 200 g mąki pszennej pełnoprzemiałowej grubomielonej 75 g mąki owsianej razowej 400 ml wody 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru Mąki mieszamy z wodą i odstawiamy na 20 minut. Następnie dodajemy zaczyn, sól i cukier. Wyrabiamy ciasto mikserem przez 5 minut

Marder&Marder Manufacture