zagniatałam w robocie, chleb wyrastał na blaszce, bez koszyka, przykryty ściereczką. Poza przygotowaniem startera 24 godziny wcześniej - pieczywo mało kłopotliwe i szybko rosnące. 2,5 godziny i chleb gotowy. Polecam! Przepis wybrała Ania z Bajkorady . Oryginalny znajdziecie na BBC Food – klik ! Tłumaczenie oryginału Ania z Bajkorady Przepis cytuję za Amber Składniki STARTER(...)łyżeczka cukru – 9 g świeżych drożdży ( ok. 4 g suchych) użyłam drożdży instant Dr Oetker'a – 225 g mąki pszennej chlebowej + do podsypywania – 100 g mąki pszennej razowej – 1 łyżeczka soli – 1 łyżka oliwy + starter Przygotowanie Wodę wymieszać z cukrem i drożdżami. Odstawić na 10 minut. Mąki wymieszać z solą, starterem, rozpuszczonymi drożdżami oraz oliwą. Mieszać łyżką
Stare GaryMadzia i Paweł utworzyli wydarzenie z cyklu "Wypiekanie na śniadanie" [ klik ] . Czem prędzej pognałam do sklepu po mąkę pszenną graham T 1850. Kupiłam i
Moje Małe Czarowanieświętach powstała też wersja żytnia tego chleba, który też został szybko zjedzony. Nie pozostaje mi nic innego jak tylko przekazać przepis i polecić wypróbować. Na dwie nieduże blaszki chleba pszennego ziołowego : Przesiałam 5 szklanek mąki pszennej typ 650 i dolałam 2 i 2/3 szklanki ciepłej wody - wymieszałam i odstawiłam na 15 minut. W tym czasie przygotowałam mieszankę ziołową - 2 łyżki(...)łyżce pieprzu cytrynowego, tymianku i bazylii oraz łyżeczkę pieprzu syczuańskiego i łyżeczkę rozmarynu. Po upływie 15 minut dodałam zioła, 1,5 łyżki soli i 5 łyżek gęstego zakwasu razowego żytniego. Całość wyrabiałam ręcznie przez 10 minut - radzę użyć miksera ( końcówki spiralne lub hak do wyrabiania ciasta ), bo przy tak dużej ilości ciasta boli ręka od wyrabiania. Ciasto odstawiłam łącznie
apetytnapieczeniejaki się w tym czasie unosi jest obłędny, nieporównywalny z niczym innym. Po wyjęciu z piekarnika wyjmujemy chleb z foremki i kładziemy na jakiejś kratce, żeby odparował. Nie można takiego chleba jeść od razu. Ja staram się zawsze przygotować ciasto rano lub koło południa, upiec wieczorem i jemy dopiero następnego dnia.To naprawdę nie jest trudne ciasto, nie wymaga w ogóle wyrabiania(...)Potrzebny jest tylko pracujący,aktywny zakwas! * Gdy nie mamy 250 g zakwasu:-) Dzień wcześniej rano dokarmiany zakwas. Ok. godziny 16-17 do miski wsypujemy 60g mąki żytniej razowej i 60g wody, dodajemy 2-3 łyżki aktywnego zakwasu, dokładnie mieszamy i odstawiamy przykryty ściereczką. Wieczorem, ok. godziny 22:00, dodajemy do naszego zaczynu znowu 60g mąki żytniej
w mojej kuchniNie jest zupowa pięknością, nie jest też fotogeniczna, zachwyca za to bogactwem smaku. Bardzo treściwa, idealna zupa na jesienne i zimowe obiady. Dla mięsożerców ale
Dzieje kuchennej WiewióryJakoś tak zawsze wychodzi że przy weekendowym pieczeniu chleba robię także pizzę. Przeważnie jest to pizza na zakwasie różniąca się w zależności od tygodnia rodzajem mąki: od pszennej aż do zwykłego ciasta chlebowego. Tym razem jednak była to najzwyklejsza na świecie pizza na drożdżach do której zatęskniliśmy. Poniżej przepis. Składniki: paczka drożdzy suszonych (no cóż idę tu na łatwiznę przyznaję(...)szklanki mąki pszenenej szymanowskiej lub innej wysokiego typu (ale nie razowej) 1 szklanka wody 2 łyzki oliwy 1 łyżka miodu łyżeczka soli Wykonanie: Składniki mieszamy i wyrabiamy około 5 min. Ciasto przykrywamy szmatką aby nie wyschło i odstawiamy na godzinę. W tym czasie robimy sos... Składniki sosu: 1 papryka 2 pomidory 1 marchew 1 pietruszka Marchew i pietruszkę podgotowujemy. Odlewamy
Lubczyk i WaniliaChleb domowy, jest zawsze wyjątkowy. Bo jak sami go przygotowujemy, to najlepsze składniki dodajemy. Ja mąkę z zaczynem drożdżowym zmieszałam, ziaren słonecznika, siemienia lnianego i płatków żytnich dodałam. Ciasto dokładnie wyrobiłam i w siemieniu jeszcze je obtoczyłam. W cieple ciasto rosło znakomicie, a po upieczeniu smakowała wyśmienicie. Składniki: 50 g świeżych drożdży, 1 łyżeczka soli, ½ łyżeczka cukru, 200 g mąki(...)pszennej, 150 g mąki razowej, 100 g słonecznika łuskanego Kresto, 100 g płatków błyskawicznych żytnich, 50 g siemienia lnianego Kresto, ponadto: siemię lniane do obtoczenia ciasta. Przygotowanie: W dużej misce rozpuszczamy drożdże, w 250 ml ciepłej wody. Dodajemy cukier i 100 g mąki pszennej. Całość mieszamy, przykrywany bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 min. Do wyrośniętego
Moniki SmakołykiDzisiaj, w mojej domowej piekarni, bułeczki żytnio-orkiszowe na zakwasie. Jeśli ktoś zrobi i powie, że są "jak ze sklepu" to będzie ZONK. Bo one są
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comDzisiaj, w mojej domowej piekarni, bułeczki żytnio-orkiszowe na zakwasie. Jeśli ktoś zrobi i powie, że są "jak ze sklepu" to będzie ZONK. Bo one są
Szczęśliwa kuchniamnie i ciekawi pieczenie różnego rodzaju pieczywa. Jest to o tyle nowość dla mnie, gdyż zawsze jadłam chleb z naszych pobliskich piekarni, które muszę przyznać pieką na prawdę smaczny chleb. Nigdy nie miałam ani czasu, ani tym bardziej odwagi, żeby samodzielnie wypiekać chlebek, ale już to zaczęłam i strasznie mi się to podoba. Efekt jest zdumiewający nawet zaskakuje moich domowników(...)zakwasu żytniego – 100 g mąki pszennej chlebowej typ 650 – 130 ml letniej wody Zaczyn żytni: – 15 g zakwasu żytniego – 50 g mąki żytniej razowej – 60 ml letniej wody Dzień 2: – 200 g zaczynu pszennego – 100 g zaczynu żytniego – 400 g mąki pszennej chlebowej typ 650 – 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
dom-agi.plkoszu to dużo się dzięki temu nauczyłam. Przede wszystkim cierpliwości, bo bez tego smacznego bochenka nie będzie! Składniki (2 bochenki): pół szklanki zakwasu żytniego 2,5 szklanki mąki pszennej razowej 2 szklanki letniej wody szklanka słonecznika 3/4 szklanki płatków owsianych 1/2 szklanki siemienia lnianego 1/3 szklanki pestek dyni 2 łyżki oliwy łyżka miodu łyżka soli morskiej Zakwas(...)pewno go jeszcze powtórzę, chociaż teraz nabrałam chęci na testy kolejnych wariacji :) Jako że teraz mam trochę wolnego to walczę ze stresem nie tylko pieczeniem chleba, ale też Doorsami
sama złodyczgrzanki-pycha. Skladniki na 4 porcje: 500 g marchewki 120 g czerwonej soczewicy 20 g swiezego imbiru 1 mala cebula 0,75-1 l bulionu warzywnego 2 kromki pieczywa razowego 2 lyzki masla ghee natka pietruszki sol,pieprz Cayenne Wykonanie: Obrac marchew i cebule.Marchew pokroic w talarki, a cebule w kostke. W garnku,w ktorym bedziemy gotowac zupe,rozgrzac lyzke(...)krazki marchewki oraz imbir i razem podsmazyc. Na sitku wyplukac soczewice i dorzucic do garnuszka. Wlac goracy bulion i gotowac 15-20 minut. Zmiksowac blenderem na gladki krem. Kromki chleba pokroic w 1,5 cm paski,nastepnie w gruba kostke.Delikatnie opruszyc pieprzem cayenne i podsmazyc na patelni. Wylac zupe do miseczek,posypac natka pietruszki i przybrac grzankami.Zycze smacznego! 1 porcja
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Inspiracją był przepis znaleziony na hiszpańskim blogu Las Recetas De Mama , zaintrygowało mnie połączenie naturalnej fermentacji mąki żytniej, pszennej, suszonych owoców i jogurtu naturalnego. Po dłuższym
Grahamka, weka i kajzerkaSpiżarnia . A w tej Spiżarni znalazłem chleb z dodatkiem mąki owsianej. Akurat właśnie mam nadmiar tej mąki i brakuje mi pomysłów na jej wykorzystanie. Dlatego właśnie chętnie po ten chleb sięgnąłem. A poza tym na zdjęciu prezentował się niezwykle okazale. I w dodatku spełniał podstawowe wymaganie: nie jest nudny. Jakoś nie mam weny dzisiaj na stały punkt programu, czyli niepotrzebne(...)teraz główne ciasto chlebowe: cały przygotowany wcześniej zaczyn 270 g mąki pszennej 130 g mąki żytniej pełnoprzemiałowej grubomielonej 200 g mąki pszennej pełnoprzemiałowej grubomielonej 75 g mąki owsianej razowej 400 ml wody 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru Mąki mieszamy z wodą i odstawiamy na 20 minut. Następnie dodajemy zaczyn, sól i cukier. Wyrabiamy ciasto mikserem przez 5 minut
Marder&Marder Manufacture