chleb. Wykonany z mąki mieszanej. Ma fajną strukturę i nie kruszy się zupełnie, nawet po kilku dniach. Oczywiście możemy wzbogacić go dowolnie o ulubione dodatki: ziarno słonecznika, dyni, suszone pomidory ... Polecam bo przepis jest bardzo prosty i nie wymaga od nas super zdolności w wypiekaniu pieczywa 😉😍 Składniki: 250 g mąki pszennej typ 750 250 g mąki żytniej razowej(...)krótko wyrabiamy. Następnie przekładamy je do wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką lub bułką tartą foremki. Odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na około 30 minut. Przed włożeniem do piekarnika możemy chleb naciąć lub posypać dowolnymi ziarnami. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190st około 50 minut. Po upieczeniu chleb wyjmujemy z foremki i studzimy na kratce
Walijskie Pichceniedomowego chleba Orkiszowego z ziarnami , który też jest łatwy a do tego długo zachowuje świeżość. No to zaczynamy ;) Składniki: ok. 2,5 szklanki puree z dyni 1 nieduża cebula 2 ząbki czosnku 1 szklanka mleczka kokosowego 2 łyżki oliwy z oliwek 1 szklanka bulionu warzywnego 3/4 łyżeczki czerwonej pasty curry sól do smaku suszony tymianek grzanki razowe Wykonanie(...)lubię taką z wyczuwalnymi malutkimi drobinkami cebuli, więc nie miksuję. Na końcu gorącą zupę przekładamy do miseczki, robimy kleksa z mleka kokosowego, posypujemy tymiankiem i podajemy z grzankami z chleba. Ja kromki włożyłam do tostera. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka Gotujeupiekłabym taki chleb , jaki już od dłuższego czasu piekę w każdy weekend. Tymczasem lekka modyfikacja i wyszedł mi chlebek zupełnie inny - cięższy, bardziej zwarty, ostrzejszy w smaku, ale i tak dobry. I już jest prawie cały zjedzony :) Składniki na dwie standardowe keksówki i jedną mniejszą: 400 g mąki pszennej tortowej typ 450 200 g mąki pszennej razowej(...)Foremki przykryłam ściereczką i odstawiłam do ponownego wyrośnięcia. Kiedy ciasto wypełniło foremki, wstawiłam je do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni z termo obiegiem. Piekłam 40 minut. Po upieczeniu gorący chleb wyjęłam z foremek i wystudziłam na kratce kuchennej. Obie fazy wyrastania ciasta trwały około 6 godzin
Kuchenne zapiski EdytyCzas na domowe pieczywo,pyszny chlebek upieczony w naczyniu żaroodpornym. Słonecznik jest idealnym dodatkiem :) Jeden większy bochenek: 450 ml wody ciepłej 450 g mąki
Różowa kuchniaciasteczek, a także chlebów, pizzy. MĄKA OWSIANA PŁATKI OWSIANE MUSLI ORZECHOWE Musli orzechowe to mieszanina czterech rodzajów płatków zbożowych - owsa, pszenicy, jęczmienia, żyta oraz orzechów - laskowych, migdałów, nerkowców, rodzynek i nasion - słonecznika, lnu, sezamu, pestek dyni. Idealne na szybkie i pożywne śniadanie, z mlekiem czy jogurtem. QUINOA MAKARON PSZENNY ZE SPIRULINĄ Makaron powstał z pszennej razowej mąki z domieszką spiruliny(...)jako zagęstnik zup i sosów. do warzyw, makaronu. Bez dodatku tłuszczów zwierzęcych, cukrów i konserwantów. Skład prezentuje się idealnie: woda, pełnoziarnisty ryż włoski, olej słonecznikowy tłoczony na zimno, mączka chleba świętojańskiego, sól. Śmietanka ma delikatny, "mleczny", tłusty smak. Jest bardzo smaczna i bardzo gęsta, wręcz nie da się jej normalnie wylać z kartonika a trzeba go troszkę ścisnąć. W gotowaniu
Zdrowie na języku :PLevain Fendu Składniki na 3 bochenki:ja upiekłam 2 bo nie weszły by mi 3 na kamień * 1000g białej pszennej maki chlebowej * 60g maki pszennej razowej * 60g żytniej maki razowej * 680g wody * 300g pszennego zaczynu zakwasowego 100% * 24g soli * 5g drożdży instant (opcjonalnie) Mąki wsypać do dużej miski, dodać wodę i dokładnie wszystko wymieszać. Miskę przykryć szczelnie folia i zostawić(...)poszerzyć rolując wałek w przód i w tył aż spód krateru będzie cienko rozwałkowany a sam krater będzie miał około 5cm szerokości. Lekko obsypać mąką i zawinąć obie części chleba do środka tak aby się stykały. Tak uformowane bochenki ułożyć kraterem w dół w koszach i zostawić do wyrośnięcia na 2 godziny. W ostatniej godzinie wyrastania rozgrzać piec wraz
w mojej kuchnidodatki - dodatkowo dodałam migdały oraz proporcje mąk. Chleb jest lekko słodki, miękki w środku i aromatyczny. Ja w przepisie wyrównałam proporcje dodatków. Jeśli ktoś woli bardziej słodkie chleby można dodać więcej suszonych fig niż w moim przepisie. Oto moja wersja : 1i1/2 szklanki mąki pszennej typ 650 ( przesianej) 1 szklanka mąki żytniej typ 720 łyżeczka drobnej soli łyżeczka cukru(...)bakalii - suszonych fig, orzechów włoskich i migdałów ( u mnie w równych proporcjach po 25g ) 1/2 szklanki maślanki nieco ponad 1/2 szklanki ciepłej wody 2 czubate łyżki gęstego aktywnego zakwasu razowego żytniego (dokarmionego min. 10h przed pieczeniem) Wykonanie : Wszystkie składniki umieściłam w misce. Dodałam najpierw suche składniki, zakwas, maślankę i na końcu wodę. W oryginalnym przepisie jest zalecenie żeby ciasto zagniatać
apetytnapieczeniedomowego chleba lub smażeniu tortillii i naleśników. Na pieczenie chleba czasu nie mam, tortilli nie chciało mi się zagniatać, więc postanowiłam usmażyć naleśniki. Ich głównym składnikiem miał być amarantus, a gdy przyszło do wyrabiania ciasta, pod rękę nawinęły się mąki ;) Składniki (na 10 placków): 4 łyżki amarantusa ekspandowanego 6 łyżek razowej mąki owsianej 3 łyżki razowej mąki orkiszowej 3 jaja
Weekendy w domu i ogrodzieszafce, która znajduje się w rogu kuchni, nad kuchenką. Chleb na nim rośnie dobrze, niedługo przedstawię Wam przepis na chlebek już bez drożdży, na samym zakwasie. Zdjęcia nie są rewelacyjne, bo mój zakwas jest używany, mieszany i słoik nie jest super estetyczny Dzień pierwszy, godzina 20: 100 g mąki żytniej razowej (typ 2000)+100 g wody letniej + łyżka maślanki Dzień
dom-agi.plubiegłym tygodniu zmotywowana posiadaniem (w końcu!!!) koszyczka do wyrastania chleba postanowiłam upiec chleb na samym zakwasie. Ciasta po wyrośnięciu było na tyle dużo, że upiekłam z niego i chleb, i bułki. Ten pierwszy po wyjęciu z pieca okazał się chlebowym stworem potworem z wypustkami, te drugie urosły ładnie, były rumiane, chrupiące i miały piękne dziurki ale jednocześnie pozostały(...)wody 2 łyżki aktywnego zakwasu żytniego. Wszystkie skladniki wymieszac, zakryc szczelnie folia zostawic na 12-16 godzin. ciasto właściwe: 750 g mąki pszennej chlebowej 100 g mąki żytniej razowej 462 g wody 1 czubata łyżka soli morskiej cały zaczyn Wszystkie składniki (oprócz soli) mieszamy, przykrywamy i zostawiamy na godzinę by przepracowały. Po tym czasie ciasto posypujemy solą, mieszamy i krótko
Dzieje kuchennej WiewióryIdealne ciasto na sobotę. Wilgotne i pełne smaku. Specjalnie z myślą o nim zrobiłam zapas marcepanu z Lidla :) U nas wielka blacha ciasta znikła w jedno
Dzieje kuchennej Wiewióryuważam swojego wypieku za udany :( W domu nie było zbyt ciepło i dlatego postanowiłam ostatecznie użyć maszyny do pieczenia chleba, ale to też nie był szczęśliwy pomysł. Pieczenie chleba nie jest łatwym wyzwaniem i czasem trzeba przyznać się do porażki :( Ale jeśli ktoś zechce spróbować swych sił, oto przepis za Kamilą z Ogrodów Babilonu. Ja odpowiedziałam na zaproszenie(...)chlebowej 100 g wody 30 g zakwasu Składniki zaczynu dokładnie wymieszać, przykryć i zostawić w temperaturze pokojowej na 12 godzin. 650 g mąki chlebowej 90 g mąki pszennej razowej 210 g wody 310 g cydru jabłkowego 20 g soli 5 g drożdży instant 260 g zaczyn 140 g suszonych jabłek Włożyć do dzieży wszystkie składniki, z wyjątkiem jabłek
Proste Potrawymelasą z granatem o kwaśnym smaku. Zrezygnowałam z goździków, więc podczas pieczenia mieszkanie pachniało ciemnym piwem, skórką pomarańczową i fenkułem. Miałam namiastkę Świąt - zrobiło się nastrojowo i świątecznie :) Nazwa chleba uzmysłowiła mi, że najwyższy czas nastawić ciasto na pierniczki, które od lat robię z ciasta dojrzewającego . Składniki (na 2 bochenki) : podaję za Guciem – klik! Starter około 1 g świeżych drożdży(...)dałam typ 720) 1/2 łyżeczka soli Ciasto 125 ml wody o temperaturze pokojowej 125 ml ciemnego piwa ok. 25 g świeżych drożdży lub 8 g suszonych 100ml/60g mąki żytniej razowej 75ml/50g mąki graham lub orkiszowej (dałam 100 g razowej orkiszowej) 2 płaskie łyżeczki kopru włoskiego 1 łyżeczka suszonej gorzkiej skórki z pomarańczy (dałam startą z pomarańczy) 1 łyżeczka mielonego imbiru
Weekendy w domu i ogrodzieWyznania francuskiego piekarza" z kolei fougasse to spłaszczony chleb ponacinany w dekoracyjny wzór i złożony na pół, napełniony słodkim lub pikantnym nadzieniem. Na taki rodzaj fougasse też przyjdzie czas. Na razie ziołowy fougasse z oliwkami w kształcie liścia. Składniki (na 2 chlebki): 500 g mąki pszennej typ 480 50 g razowej mąki pszennej 8 g soli 3 łyżeczki ziół prowansalskich
Weekendy w domu i ogrodzie