chleb razowy - 2164 przepisów (strona:108/145)

Owsiane ciastka – pieguski 273

więc czas włączyć piekarnik :)U mnie co prawda najczęściej piekę chleby, ale od czasu do czasu coś słodkiego też się przyda. Dziś proponuję ciastka, proste i pewnie już wielu z Was znane. Moja wersja nieco zmieniona, bo ze zmielonymi płatkami owsianymi. Można też użyć mąki pełnoziarnistej( razowej) – wypróbowałam też przepis z użyciem tylko mąki razowej – no wyszły

Niebieski kubek z kawa
Chleb z makiem II 75

pojawiały się w kilku poprzednich wpisach, a teraz pora na finalny chleb z makiem. Miękki w środku z delikatnie chrzęszczącym w zębach makiem i idealnie chrupiącą skórką. Składniki na 2 bochenki: 500 g mąki pszennej typ 550 500 g mąki tortowej typ 450 200 g mąki pszennej razowej typ 1850 (graham) 4 łyżeczki soli 14 g drożdży instant

Marder&Marder Manufacture
Normandzki chleb jabłkowy 132

zakwas.   Proporcje zaczynu podejrzałam u Beatki .  Chleb wspaniały, o niesamowitym zapachu.  Idealnie pasował do świeżo usmażonego dżemu jabłkowego.     Składniki: zaczyn poolish: 140 g wody 140 g mąki pszennej chlebowej 1/4 łyżeczki drożdży   ciasto właściwe: 650 g mąki chlebowej 90 g mąki pszennej razowej 210 g wody 310 g cydru jabłkowego 20 g soli

Sto kolorów kuchni
Cebulowy chleb z kozieradką 120

posmak. Chleb ten robi się bardzo szybko, jedynie co może być kłopotliwe to oczekiwanie na jego wyrastanie, ale warto, na drugi i trzeci dzień jest nawet jeszcze lepszy. Składniki na jeden bochenek (ja piekłam dokładnie z połowy składników w dwóch maleńkich keksóweczkach, takie duże buły mi wyszły): 400 g mąki pszennej 100 g maki pszennej razowej 7 g suszonych drożdży(...)odgazować ciasto chwilę je wyrabiając i przełożyć wo wysmarowanych i oprószonych form (otrębami i ziarnami np. słonecznika) Pozostawić do wyrośnięcia ponownie na 30 minut Po tym czasie upiec chleb w temp. 180 C 30-45 minut w zależności od wielkości form. Smacznego! a to była moja „buła” do pracy: z sałatą cykoriową i suszonymi pomidorami (oczywiście wszystko

greenscarf
Chleb na serwatce 135

mąki żytniej razowej 1,25 łyżeczki soli Do miski wlać serwatkę, dodać cukier i pokruszone drożdże. Wymieszać, aby drożdże się rozpuściły. Dodać obie mąki i sól.Wyrobić ciasto i przełożyć do misy multicookera ,ustawić program Yogurt - na 1 godzinę do wyrośnięcia .Ustawić program Bake na 2 godziny ,temperatura 180 stopni. Po połowie czasu pieczenia chleb przewrócić na drugą stronę

Moje domowe kucharzenie
Chleb żytni na zakwasie z otrębami i siemieniem lnianym. Domowy. Najlepszy, najzdrowszy. 175

płatków, otrąb, makaronu i żuru. A chleb żytni pieczony na zakwasie wpływa na usuwanie złogów tłuszczowych w naczyniach krwionośnych i osadów wapiennych w mniejszych tętnicach.      Cechą mąki żytniej jest wysoka wartość odżywcza, na którą wpływa stopień rozdrobnienia i oczyszczenia ziarna z okrywy owocowo-nasiennej. Mąki żytnie wyższego typu, np. razowa typ 2000, zawierają więcej okrywy owocowo-nasiennej(...)bardzo dużą zawartość składników, witamin i błonnika pochodzących z zewnętrznej warstwy bielma. Żyto zawiera stosunkowo niewiele glutenu, dlatego też do fermentowania potrzebuje kwasu. Z tego względu chleb żytni przygotowuje się na zakwasie. I z tego też względu ja przygotowuję większość swoich wypieków na zakwasie. Największym powodzeniem w naszym domu cieszy się czysty chleb żytni na własnym zakwasie z różnymi dodatkami

Naturalna Kuchnia
Piernik Benedyktynów 245

Przyprawa piernikowa gotowa, zapał do pieczenia jest, zbliża się wigilijno-piernikowe szaleństwo. Jako dotychczasowy piernikowy konsument, rzucam się w piernikowy wir. Wszyscy pieką pierniki, piekę i

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb na nocnym zakwasie. 114

zeszłym tygodniu, z dziewczynami z Domowej Piekarni, piekłyśmy chleb na jednodniowym zakwasie. Mówię Wam, pycha :) Dlatego zapisuję przepis i podaję dalej. Może ktoś, zechce wypróbować :) Chleb, jest na prawdę, bardzo prosty. Także, bez problemu, zrobi go każdy. A jak zrobicie raz, poczujecie ten smak i zapach, to zapewniam, że się uzależnicie. Na blogu, znajdziecie więcej prostych przepisów na  pieczywo(...)Powiem Wam jeszcze w tajemnicy, że już kilka osób, zaraziłam tym swoim uzależnieniem :) Mam nadzieję, że będzie nas więcej :) Składniki: Zakwas: 1 szklanka mąki żytniej razowej 1 szklanka ciepłej wody Ciasto: 1 kg. mąki pszennej ( miałam typ 650) 3 szklanki ciepłej wody 1/2 łyżeczki cukru 20 g. drożdży 2 łyżeczki soli 1 szklanka słonecznika 1/2 szklanki płatków owsianych 1/2 szklanki

Agusiowe smakołyki
Ciemny chleb z dynią na zakwasie (bez drożdży) 89

Odkąd wyhodowałam swój zakwas nieustannie eksperymentuję z chlebami. To inną mąkę, to jakieś ziarenka dorzucę. tym razem polecam prawdziwy, zdrowy, ciemny chleb z trzech rodzajów mąki. Chrupiąca pachnąca skórka i mięciutkie wnętrze. Ten chleb jest naprawdę dużo smaczniejszy i zdrowszy od kupnego, dlatego warto poświęcić chwilę na jego przygotowanie. No i ten zapach-obłędny. Nie trzeba go wielokrotnie składać(...)godzin, ale wystarczy, że przygotujemy go wieczorem, a rano możemy upiec. 300 g aktywnego zakwasu żytniego 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850 150 g mąki żytniej razowej typ 2000 250 g maki pszennej typ 650 400 ml ciepłej wody 2 łyżeczki soli 2 duże garście pestek dyni Ponad to: olej w spray'u lub łyżka oleju do wysmarowania blaszki

Krylowa Kuchnia
Bułki domowe wielozbożowe 164

blogu uzbierało się całkiem sporo przepisów na domowe pieczywo: Bułki razowe z płatkami Bułki wielozbożowe (domowe) Bułki owsiane (domowe) Bułki pszenne z sezamem Bułki pszenne z otrębami Były już idealne rustykalne bagietki jak z paryskiej piekarni Polecam również przepis na rustykalne bagietki pszenno-żytnie. - Przepis na chleb z garnka - bułka paryska - rustykalne bagietki pszenne Bułki domowe wielozbożowe wraz z wyrastaniem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
6 SANTE znaczy zdrowie - Recenzja Macy Pszennej Tradycyjnej 92

kanapki. Zdrowszy, a właściwie mniej kaloryczny pomysł na zastąpienie chleba w naszej diecie.  maca tradycyjna Polecam szczególnie z awokado oraz łososiem. Idealnie sprawdzi się jako zamiennik krakersów na różne imprezy.   Skład macy tradycyjnej to : mąka pszenna typ 550 , woda oraz sól morska  Jestem bardzo ciekawa drugiej, razowej macy . Na pewno też u mnie zagości, bo cena

Magiczne Życie Marty
TARTINE BREAD 90

domowy ser i chleb . Wyszedł wilgotny i pyszny z cudownymi dziurkami. Upiekę go jeszcze nie raz TARTINE BREAD na podstawie przepisu z książki Chad’a Robertson’a proporcje na jeden bochenek LEVAIN – ZACZYN 1 łyżka aktywnego zakwasu pszennego 100 g letniej wody 50 g mąki pszennej jasnej, np.typ 650, 750 50 g mąki pszennej razowej, typ 2000 Składniki zaczynu(...)ciepłe miejsce i sprawdzać co pół godziny. CIASTO 350+25 g letniej wody 100 g zaczynu 450 g mąki pszennej jasnej, np.typ 650, 750 50 g mąki pszennej razowej, typ 2000 10 g soli W misce wymieszać 350 g wody z 100 g zaczynu. Dodać obie mąki i miksować na niskim/średnim biegu, tylko do połączenia składników (można wymieszać ręcznie

Pieguskowa Kuchnia
Chleb z kaszą gryczaną 150

dnia padło na męża, a że kaszy nagotował jakby nas było sześcioro, a nie troje, więc sporo zostało. Coby się nie zmarnowała wykorzystałam ją do ciasta chlebowego. Tak wiem chleb gryczany to żadne odkrycie ani nic nowatorskiego, ale mam nadzieję, że zainspiruje to Was do wykorzystywania takich ” resztek „. Chlebek wychodzi bardzo mięciutki w środku, skórka chrupiąca. Składniki(...)ugotowanej kaszy gryczanej 400-450 g mąki pszennej chlebowej ( u mnie typ 650 ) 20 g świeżych drożdży łyżeczka cukru łyżeczka drobnej soli 4 łyżki niezbyt gęstego zakwasu razowego żytniego ( dokarmionego min. 10-12 h przed pieczeniem) 300 ml ciepłej wody Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru aż staną się płynne. Mąkę przesiać do miski, wsypać kaszę gryczaną, dodać sól. Dodać zakwas

Niebieski kubek z kawa
chleb żytni na zakwasie z ziarnami 128

We wcześniejszym poście pisałam o nowej współpracy - z Ziarenkowo , a dzisiaj zapraszam na pierwszy przepis z użyciem jednej z trzech mieszanki ziaren. Pyszny, domowy chleb! Zdrowy

chili & sugar
Chleb wieloziarnisty 69

Kiedy kilka lat temu zaczęła się moja przygoda z pieczeniem chleba wyglądało, to różnie. Chleb nie wychodził taki, jak bym chciała. Nie wiem, czy była, to wiana przepisów, czy mojego braku doświadczenia w każdym razie się nie poddałam! Próbowałam , testowałam, aż pieczenie chleba stało się łatwe i przyjemne, a chleb jest smaczny. Teraz po latach wypiekania domowego pieczywa mogę powiedzieć(...)sama przyjemność , a tworzenie nowych przepisów weszło mi w krew jak codzienne piecie wody 🙂 Chleb wieloziarnisty, to również efekt moich eksperymentów, chleb jest świetny pełen ziarenek na zakwasie żytnim w 100% z mąki żytniej. Dość ciężki, wilgotny o pięknym zapachu z pyszną skórką. Polecam! Print Chleb wieloziarnisty .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Course Pieczywo Prep

SprawdzonaKuchnia.pl