Zakwas wyjąć z lodówki i po ok.2 godzinach dokarmić.Pozostawić do wieczora żeby się uaktywnił. Zaczyn: ---100 gram aktywnego zakwasu żytniego ---200 gram mąki żytniej razowej ---200 gram przegotowanej letniej wody Składniki zaczynu wymieszać w misce, którą wstawiłam do worka foliowego i zostawiłam na całą noc,żeby podwoił swoją objętość Na drugi dzień rano do zaczynu dodałam: ---800 g mąki(...)pozostawić do podwojenia objętości.-60-90 minut...Piekarnik nagrzać do 240 stopni C wstawiając do zimnego miseczkę z wodą.Blaszkę wyłożyc papierem do pieczenia ,przelożyc delikatnie wyrośnięty chleb i naciąć go..Pieczemy chleb w 240 stopniach 10 minut i następne 25 minut w temperaturze 215 stopni.Gorący wyłożyć na kratkę,żeby odparował. Chleb po upieczeniu i stukaniu w niego powinien
w mojej kuchnigłowę mojego, póki co, faworyta ... Norweski chleb górski PRZEPIS (źródło: Nigella Lawson "Jak być domową boginią") Temperatura piekarnika: początkowo 110 o C , później 180 o C Całkowity czas pieczenia : 1 h 45 min Składniki na 1 bochenek 250 ml mleka 2% 250 ml wody 350 g mąki orkiszowej, typ 1850 (w oryginale: razowa mąka chlebowa) 50 g mąki pszennej(...)natłuszczonej formy lub wyłożonej formy papierem do pieczenia i wstaw do zimnego piekarnika. Nastaw go na 110 o C , a po 30 minutach zwiększ temperaturę do 190 o C . Chleb piecze się ok. 1h - 1h 15 min. (zależy od piekarnika). Ja piekłam 1h 15 min. Smacznego all photos made
coolinarnastrefa.blogspot.comsię w pieczeniu chlebów żytnich. Co do rodzynek i innych suszonych owoców - należy je sparzyć gorącą wodą, by pozbyć się substancji konserwującej. Przepis : Składniki : Zużyłam 2 szklanki mąki żytniej typ 720, 2/3 szklanki otrąb żytnich, 1/3 szklanki cukru, łyżeczkę soli, 150 g ( 3/4 szklanki) rodzynek - sparzonych i odsączonych*, 490 ml ciepłej wody i 2 łyżki zakwasu razowego żytniego. * proponuje dać(...)odstawiłam do wyrastania - zajęło to u mnie 7,5 godziny Pieczenie : Przez pierwsze 20 minut piekłam w temp. 220 stopni, kolejne 35 minut w 200 Ważne ! Zarówno ten chleb jak i inne żytnie dobrze jest piec wieczorem - miąższ się bardziej " ustabilizuje
apetytnapieczenieCiasto zakwaszone metodą 3 stopniową, cykl powinien zamknąć się od 22 - 24 godz. Na 3 foremki. przepis stąd- od Danusi 60 g zakwasu z mąki żytniej razowej 160 g mąki pszennej pełnoziarnistej 160 g wody Składniki mieszamy i pozostawiamy na 6 - 7 godz. Po tym czasie dodajemy 160 g mąki pszennej pełnoziarnistej 160 g wody Mieszamy i pozostawiamy(...)włożyłam do każdej ciasto. Można posmarować rozbełtanym jajkiem. Pozostawić w cieple do wyrośnięcia. Po około godzinie, gdy ciasto urosło, piekłam wpierw w 230 *C, potem zmniejszyłam do 180*C. Chleb piekł się około 60 min. , ciut mi się przypiekł
Proste PotrawyWieczorem 1-2 łyżki dokarmionego 12 godzin wcześniej zakwasu 150 g mąki żytniej (najlepiej takiej przeznaczonej do pieczenia chleba) 150 ml wody(...)Rano następnego dnia po 14-16 godzinach 270 g mąki orkiszowej 40 g amarantusa 70 g mąki pszenno-razowej 200-230 letniej wody półtorej łyżeczki soli (ok. 9 g) 2 łyżki czarnuszki
w mojej kuchniPrzyznaję, że już od jakiegoś czasu nie kupuję chleba, tylko piekę własny. Jest to proces czasochłonny, ale smak wynagradza wszystko. Naprawdę warto. Jeśli nie macie w domu zakwasu tutaj jest instrukcja krok po kroku jak go przygotować ( klik ). Składniki na 2 bochenki: 545 g mąki pszennej chlebowej 363 g mąki żytniej razowej 618 g wody (301 g do zakwasu, reszta(...)aktywnego zakwasu 17 g czarnuszki 17 g soli 4 g drożdży instant (można pominąć) Przygotowanie: Zakwas: 17 g aktywnego zakwasu mieszamy z 301g wody, następnie dodajemy mąkę żytnią razową, mieszamy, przykrywamy folią i odstawiamy na ok. 14-16 godzin w temp. pokojowej , aby dojrzał. Ciasto właściwe: Po tym czasie mieszamy zakwas z pozostałymi składnikami przez ok. 8 min. (mikser
Domowa Cookierenka Agipodwójną porcję (pierwszą wyjadłam). Nie byłabym sobą gdybym czegoś nie pozmieniała, ale to drobne zmiany i mam nadzieję, że mi to wybaczycie. Zachęcam do wypróbowania przepisu, gdyż naprawdę warto. Chleb na zakwasie z karmelizowanym porem i pestkami Na 12 godzin wcześniej przygotuj zaczyn: 2 łyżki zakwasu pszennego (użyłam żytniego) 1,5 szkl mąki (użyłam żytniej) 3/4 szkl wody Do zakwasu(...)mąki pszennej razowej (użyłam żytniej razowej) 1,5 łyżki soli cały zaczyn (- 2 łyżki) 2 duże pory 1 łyżka miodu 2 łyżki octu balsamicznego 200 g pestek ze słonecznika 100 g pestek z dyni 2 łyżki masła Do miski wlej wodę. Dodaj zaczyn zostawiając 2 łyżki, które posłużą Ci jako zaczątek nowego chleba. Zaczyn rozmieszaj z wodą, wsyp mąki
Pieguskowa Kuchniajednym bochenku, w jednej kromce 3 rodzaje chleba: pszenny, żytni i wieloziarnisty. Zaczynamy :) Składniki: -1,2 l ciepłej wody -12 dkg drożdży -3 czubate łyżeczki cukru -3 czubate łyżeczki soli -3 duże łyżki oleju -70 dkg mąki 650 -40 dkg mąki 750 -6 dkg mąki żytniej razowej -10 dkg nasion (sezam biały i czarny, słonecznik, dynia(...)Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 st. C, zwiększamy temperaturę do 180 st. C i pieczemy 50-55 minut. Bezpośrednio po upieczeniu wyjmujemy z blaszek, studzimy i chleb gotowy. Smacznego
Maminek kulinarnyKolejny pyszny chlebek i kolejne co miesięczne wspólne pieczenie chleba organizowane przez Amber .W marcowej Piekarni dowodzi Jola z bloga Smak mojego domu a przepis na ten chlebuś pochodzi z bloga Danusi Leśny Zakątek .Chlebek jest naprawdę smaczny ..polecam. Składniki na zaczyn: 83 g zakwasu z mąki żytniej razowej (dokarmionego 10-12 godzin wcześniej) 165 g mąki żytniej(...)razowej 225 g wody Składniki mieszamy i pozostawiamy przykryte, na 14-16 godzin w temp. pokojowej Składniki zasmażki: 120 g mąki żytniej typ 720 300 g zimnej wody Na rozgrzaną suchą patelnię, wsypujemy mąkę i prażymy, cały czas mieszając do uzyskania lekko brązowego koloru. Mąka nie może się przypalić! Przesypujemy na miseczkę i dolewamy stopniowo zimną wodę, energicznie mieszając łyżką
Moje domowe kucharzenieJest to okrągły chleb z zawiniętym czubkiem, pochodzący z hiszpańskiej Galicii. Dzięki oliwie z oliwek ma miękką skórkę, a ziarnom prosa oraz pestkom dyni i słonecznika zawdzięcza chrupiący środek. Po oliwę najwyższej jakości zajrzyjcie do Hiszpańskich delikatesów . Składniki na jeden bochenek: 115 g = 1 szklanka mąki razowej 350 g = 3 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki soli(...)extra virgin 2 łyżki pestek dyni 2 łyżki pestek słonecznika 1 łyżka prosa mąka kukurydziana, do posypania 1. Oprószyć blachę mąką kukurydzianą. W dużej misce wymieszać mąkę pszenną i razową z solą. 2. Wymieszać w misce drożdże z wodą. Wlać wraz z oliwą do zagłębienia zrobionego w mące, odczekać 10 minut, aż drożdże zaczną pracować. Wyrobić zwarte ciasto. Wyłożyć ciasto
Apetyczna babeczkamoim zestawie śniadaniowym znalazły się: AVOCADO TARGET GROUP - w której znajdziemy: bułkę razowa, jajko, awokado, marynowane chilli, kiełki brokułu, sos majonezowo-koperkowo-cytrynowy. Wartość odżywcza takiej kanapki to 262 kcal. WOŁOWINA ON INVESTMENTS - flagowa propozycja - kanapka z pastrami i serem cheddar w picie z chleba indyjskiego. Wartość odżywcza takiej kanapki to 382 kcal. CALL ME VEGE VEGE
Kuchnia Bon Appetitchleb praktycznie nie wymaga dodatków. Wystarczy położyć plasterek pomidora lub ogórka, może być twarożek z rzodkiewką - według smaku i uznania. Składniki: -1 kg mąki 750 -35 dkg mąki 650 -10 dkg mąki żytniej razowej -10 dkg drożdży -20 dkg wędzonki -1,2 l ciepłej wody -czubata łyżka cukru -3 łyżeczki soli -2 łyżki cebulki granulowanej Wędzonkę kroimy
Maminek kulinarnyNiesamowicie pyszny, mokrutki, słodziutki - idealny! Składniki: 2 dojrzałe banany 1 jajko 70g miękkiego masła szklanka mąki razowej łyżeczka proszku do pieczenia 2 szczypty sody
Brzuszki Łakomczuszkirazem zrobiłam pól na pół: żytnia razowa z pszenną wrocławską - nie do końca udany zabieg, bo chlebek był trochę ciężkawy i nie chciał rosnąć, choć na smaku nic nie stracił, a za to zyskał na zdrowotności ;) 50ml oliwy z oliwek - dałam pół na pół z zalewą z suszonych pomidorów oliwa - do smarowania chleba 2 łyżki czarnych oliwek
Grunt to przepis!już zostało. Po przekrojeniu okazało się że chleb ma piękny, pomarańczowy kolor i jest pyszny! Znakomicie sprawdził się z serami. Polecam!! Amber dziękuję za wspaniałą akcję a Danie za świetny przepis. Przepis to cytat z bloga Amber Składniki zaczyn 55g aktywnego zakwasu z mąki żytniej razowej, 200g mąki orkiszowej białej, typ 630 lub 700, 200g wody(...)sprężyste i podatne na późniejsze formowanie w bochenek. Formowanie podłużnego bochenka. Starajmy się, aby jak najmniej mąki, dostało się do środka ciasta. Po instrukcje dotyczące wyrabiania,składania i wyrastania chleba na mące orkiszowej białej odsyłam na blog Leśny Zakątek ." Uwagi: * piekłam na kamieniu który nagrzewał się przed pieczeniem ok 60 min w temperaturze 250 st. C. Kamień ułożyłam
Stare Gary