Jesienny chleb z dynią i figami w październikowej piekarni 212piekłam w keksówce, bo wtedy wiem, na jak długo mi tego chleba wystarczy. Składniki : oryginalny przepis tutaj (Klik! ) 100 g puree z dyni (użyłam 150 g z dyni wcześniej pieczonej przez 40 minut, a potem rozgniecionej widelcem) 50 g płynnego zakwasu (użyłam 80 g) 50 g mąki razowej z pełnego przemiału (użyłam żytniej) 400 g mąki pszennej typu(...)upływie 30 minut złóż ciasto. Uformuj podłużny bochenek i przełóż do koszyka, odstaw na 40-60 minut, w zależności od temperatury pokojowej. Nagrzej piekarnik do 220 stopni C. Piecz chleb na dolnym poziomie przez 35-40 minut**. Wystudź chleb na ruszcie. *ciasto wyrabiałam ręcznie, głównie drewnianą łychą ** bałam się, że chleb wyjdzie zbyt mocno przypieczony, więc po 10 minutach
Weekendy w domu i ogrodzie
Chleb owsiany 194Dodać zawartość obu torebek i ustawić program podstawowy. Mieszanka do wypieku chleba zapakowana jest w papierową, ale solidną torebkę..a w środku torebki..dwie torebki foliowe..w jednej [malutkiej] są drożdże, a w drugiej [dużej] gotowa mieszanka [mąki : owsiana razowa, pszenna t 750, żytnia t 720, naturalny zakwas żytni, sól, drożdże instant].Na odwrocie papierowej torby
Moje domowe kucharzenie
Chleb pszenny na zakwasie z Vermont (Vermont Sourdough) 245pochodzi z jego książki wydanej ostatnio po polsku "Chleb". Chleb pszenny na zakwasie z Vermont (Vermont Sourdough) Składniki: Zaczyn 30 g aktywnego zakwasu pszennego 140 ml wody 140 g mąki pszennej chlebowej Ciasto zaczyn jak wyżej 680 g mąki pszennej chlebowej 90 g maki żytniej razowej 420 ml wody 20 g soli Wykonanie: Składniki zaczynu mieszamy w misce(...)jeden bochenek okrągły i drugi podłużny,bo takie mam koszyki do wyrastania. Koszyki wykładamy ściereczką lnianą, posypujemy mąką i układamy w nich chleby. Odstawiamy do wyrastania na 2, 5 godziny w ciepłe miejsce lub na 18 godzin do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Ja piekę na blaszce, więc wkładam
Kulinarne przygody Gatity
Chleb tostowy z ziarnami i nasionami chia. 177pszenicy Durum jeszcze nie używałam. Więc było to dla mnie nowe doświadczenie piekarskie. Chleb okazał się bardzo udanym wypiekiem. Ma miękki i lekko wilgotny środek. Pięknie pachnie prażonym sezamem i jest bardzo smaczny. Składniki: 800 g mąki z pszenicy Durum (semolina) 150 g mąki żytniej razowej 5-6 łyżek prażonego sezamu 3 łyżki prażonej dyni 3 łyżki prażonego słonecznika(...)wielkości. Ciasto powinno sięgać do połowy każdej foremki. Pozostawiamy do wyrośnięcia na 30-40 minut w zależności od temperatury otoczenia. Nagrzać piekarnik do 220 st. i wstawić foremki z chlebem na 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 200 st. i pieczemy jeszcze 30 minut. Spryskujemy chleby wodą 2 -3 razy w ciągu pierwszych piętnastu minut, pierwszy raz przed włożeniem ciasta
Codziennik Kuchenny
Zakwas - zróbmy go razem 309głównie drożdżowe wypieki - bułki, chleby, czasem ciasta. Od listopada 2012 zaczęła się moja przygoda z zakwasem. Nie wiedziałam o nim zbyt wiele, ale jak poczytałam o tym okazało się, że to nie jest takie straszne jak mi się wydawało. Zakwas posłuży Ci bardzo długo, a hodowanie go to zaledwie 5 dni. Zakwas razowy żytni Dzień 1 godz. 20.00 ( u Ciebie(...)intensywnego kwaśnego zapachu. Dzień 5 godz. 8.00 Właściwie nie jest już to konieczne, ale ja swój zakwas dokarmiłam tak jak poprzedniego dnia - dając 2 łyżki mąki żytniej razowej i 4 łyżki wody. Zakwas, który wyhodowałam to ok. 2/3 szklanki. Jeśli potrzebujesz więcej możesz podwoić ilość mąki i wody. Ja celowo zrobiłam go mniej, bo praktycznie codziennie
apetytnapieczenie
Chleb pszenny z oliwkami Hamelmana 225podsuszony, ale nadal nadawał się do jedzenia. Przepis z książki "Chleb", autor Jeffrey Hamelman składniki zaczyn 160g mąki chlebowej pszennej 200 g wody 30 g aktywnego zakwasu (dokarmionego ok 12 g wcześniej) ciasto właściwe 650 g mąki pszennej chlebowa 90 g mąki pszenna razowej 370 g wody 10 g soli 370 g zaczynu 230g drylowanych oliwek(...)czasie ciasto wyjąć z miski , podzielić na dwie części i formować dwa chlebki owalne lub okrągłe. Włożyć do dobrze omączonych koszyczków do wyrastania, łączeniem do góry. Chleb zyskuje jeśli ciasto zostanie przed pieczeniem ochłodzone, tak więc możemy je przechowywać w temperaturze 10 st C do 8 godzin lub w temperaturze 6 st C do 18 godzin. Jeżeli
Stare Gary
Chleb ze słonecznikiem 219formowany ręką babci. p { margin-bottom: 0.21cm; }strong { font-weight: bold; } Chleb ze słonecznikiem zaczyn - 300g 2-3 łyżki zakwasu (50g) 100g latniej wody 150g mąki pszennej ciasto chlebowe - ok. 1700g 300g zaczynu 700g mąki pszennej 550 100g mąki żytniej 720 100g mąki pszennej razowej 430g letniej wody 2 łyżeczki soli 100g ziaren słonecznika Dzień wcześniej, w okolicach(...)powinno wrócić do poprzedniego stanu. Piekarnik rozgrzać do 230 C. Ważne, żeby nagrzać go wraz z blaszanym naczyniem (ja używam starej formy do tarty), na które tuż przed włożeniem chleba należy wylać pół szklanki wody. W ten sposób zwiększymy wilgotność we wnętrzu piekarnika, a chleb będzie smaczniejszy. Przed wstawieniem blachy z ciastem (w formie, bądź bezpośrednio na blasze - koszyki
Przepysznik - BLW i nie tylko
Zakwas ze skórek chlebowych 189Dzisiaj powiem w jaki sposób przygotować zakwas do chleba tak jak robiły nasze babcie ☺ . Chleb upieczony na takim zakwasie jest bardzo aromatyczny i bardzo smaczny. Potrzebujemy
Tylko pysznie
Domowe bułki z parówką 241Witajcie dzisiaj zapraszam was na pyszne bułeczki z kiełbaską w środku! Składniki: - 200g mąki pszennej mąki razowej - 300g mąki pszennej - 1 jajko - 1,5 szklanki ciepłego
Tanio szybko zdrowo
Sztangle graham orkiszowe 237Dobre przepisy należy wykorzystywać, eksperymentować z nimi, szukać inspiracji i odnajdywać nowe smaki i zapachy. Dlatego też po znalezieniu i wypróbowaniu przepisu Adama Piekarza na przepyszne
Grahamka, weka i kajzerka
Poniedziałek: Panzanella, sałatka z chleba i pomidoròw 172zależności od regionu Włoch i kucharza. Można dodać do niej suchy chleb namoczony wcześniej w wodzie z dodatkiem octu balsamicznego i poźniej usmażyć na złoto, można, jak proponujemy to my, zrobić grzanki ze świeżego pieczywa. Może to być białą bułka, ciabatta, albo, jak my zrobiliśmy, razowe pieczywo w ziarnami. Najważniejsze w tym daniu są pomidory: muszą być bardzo dojrzale, pachnące(...)plastry, cebulę pokrój w plastry, pietruszkę posiekaj, Ułóż wszystkie składniki na talerzu. Skrop oliwą i octem balsamicznym. Wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Artykuł Poniedziałek: Panzanella, sałatka z chleba i pomidoròw pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharz
Chleb żytni z karmelizowaną cebulą 215Chleb 100% żytni na zakwasie, z dodatkiem karmelizowanej cebuli. Bardzo aromatyczny o wyraźnie wyczuwalnym smaku cebuli. Pomysł inspirowany przepisem z blogu Kuchennymi Drzwiami . Zaczyn: 30 g aktywnego zakwasu żytniego 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej (razowej), typ 2000 90 g letniej wody Zakwas wyjąć z lodówki i zostawić na 3-4 godziny w ciepłym miejscu, aż zacznie "pracować". Wszystkie składniki zaczynu(...)obsypanej mąką. Wyrównać powierzchnię ciasta mokrą łyżką lub dłonią, przykryć formę ściereczką lub zawinąć w folię i zostawić do wyrośnięcia na 8-12 godzin. Piekarnik nagrzać do 220oC. Wyrośnięty chleb posmarować oliwą lub olejem i piec 45-50 minut. Studzić na kratce, aż wystygnie
Przepisy na domowy ser i chleb
Chleb z kaszą gryczaną na zakwasie 221Postanowiłam po latach dać jej szansę i dziś przygotowałam chleb na zakwasie właśnie z jej dodatkiem. Wyszedł naprawdę smacznie :) Składniki ( na keksówkę o wymiarach (26 x 8 x 7) cm) : zakwas z poprzedniego wypieku ( kliknij tutaj, jeśli chcesz wykonać pierwszy zakwas ) 300 g mąki pszennej 100 g mąki żytniej razowej 100 g kaszy gryczanej pół łyżeczki soli pół łyżeczki cukru(...)szczelnym przykryciem do ponownego wyrośnięcia na ok. 2-3 godziny. Piec ok. 1,5 godziny w temperaturze ok. 180 stopni C. Po upieczeniu odstawić do całkowitego ostygnięcia. ------------ Podobne: Chleb amarantusowo-żołędziowy Chleb z sorgo i aramantusem Chleb wileński z żurawiną i śliwką
Weekendy w domu i ogrodzie
Graham dobrze przyprawiony 231masłem lub ulubioną pastą kanapkową . Smaczny jest także bez żadnych dodatków. W tym chlebie pomidory są tylko dodatkiem, ale nawet te suszone są dobre dla zdrowia. O tym co znajdziemy w pomidorach można przeczytać w przepisie na pyszną kremową zupę pomidorową z razowymi grzankami
My Chcemy Jeść
Chleb orkiszowy ubijany czyli Lutowa Piekarnia i ja :) 220Dzieciakom smakował bardzo! nawet skórek nie zostawiły co zwykle czynią :) Chleb orkiszowy ubijany przepis pochodzi z książki Hanne Risgaard, Home Baked: Nordic Recipes and Techniques for Organic Bread and Pastry, pochodzi z bloga Lucullian Delights an Italian experience. składniki na dwa bochenki: 840 g mąki orkiszowej 160 g razowej mąki orkiszowej (można zastąpić pszenną razową) 10 g świeżych drożdży(...)wierzchu. Dzielimy ciasto na cztery równe prostokąty. Ostrożnie, żeby nie naruszyć struktury ciasta, skręcamy ze sobą po dwa paski na kształt warkocza. W ten sposób powstaną dwa bochenki. Chleby przekładamy na blaszki wyłożone papierem do pieczenia. Pozostawiamy do wyrośnięcia, maja prawie podwoić swoją objętość. Rozgrzewamy piekarnik, z kamieniem do pieczenia do 250 st C. Obficie spryskujemy piekarnik wodą. Zsuwamy bochenek
Dzieje kuchennej Wiewióry