warto zobaczyć przed pieczeniem tego chleba http://brotgost.blogspot.com/2014/10/blog-post.html Przepis z 400 g mąki, wychodzi mały chleb ok 650 g, robiłem w foremce 20x11 cm Wieczorem odświeżyć zakwas żytni, zrobić 28 g (11 zakwas, 7 woda, 10 mąka żytnia razowa) na 70% 28oC Potem od rana do późnego wieczora ok. 14 godzin Zaparka
Przepisy na domowy ser i chlebpomidora i muszę wam przyznać, że chlebek wyszedł przepyszny więc jak tylko będziecie mieli ochotę na upieczenie chleba koniecznie wypróbujcie ten przepis :) Składniki : -20 g świeżych drożdży - 1 łyżeczka cukru - 2/3 szklanki mleka - 2 szklanki mąki (ja użyłam połowę żytniej razowej i połowę pszennej) - 1 jajko - 5 łyżek oliwy - 1 łyżeczka soli - pół szklanki pesto
zdrowa vege kuchniaWłosi jedzą pieczywo do każdego posiłku. Magazyn "La Rivista" podaje, że statystyczne włoskie małżeństwo zjada przynajmniej pół kilograma chleba dziennie. Kto chciałby poczuć smak pieczywa we włoskim stylu powinien upiec palucha z suszonymi pomidorami i oliwkami. Składniki 125 g mąki żytniej razowej 125 g mąki pszennej 160 ml ciepłej wody 8 g drożdży instant 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru
My Chcemy Jeśćbędzie miał specyficzny zapach i kwasowość. Jeśli zdecydujecie się na zakwas z mąki pszennej z małą ilością razowej to otrzymacie barszcz biały, znacznie delikatniejszy od żuru. Potrzebujemy 4-5 dni, aby można było go użyć. Ja zawsze dodaje kromkę czerstwego chleba, który był pieczony na zakwasie, przyspiesza to proces kiszenia żuru, dodanie chleba pieczonego na drożdżach nie da tego efektu
Apetyczna babeczkasię w niego wczytałam i popytałam Amber o szczegóły, postanowiłam spróbować swych sił. Piekłam przecież już chleby, co prawda najczęściej na drożdżach, ale i na zakwasie tez już jakiś popełniłam :) Przepis pochodzi stąd. Na zaczyn : 55 g aktywnego zakwasu z mąki żytniej razowej 200 g mąki orkiszowej białej typ 630 lub 720 200 g wody 1 starte jabłko Wszystkie(...)pozostawiamy do wyrośnięcia. Ja przełożyłam do natłuszczonych keksówek 30 x 12 cm, 36 x 12 cm, posypałam po wierzchu lekko czarnuszką ( ciasta wkładamy na 3/4 wysokości blaszki ) moje chleby rosły około 60 min, po tym czasie piekłam w piekarniku nagrzanym do 250 stopni C przez 15 min, a potem wrzuciłam ( na blachę pod piekący się chleb )3 kostki lodu
Proste Potrawybułki z dzieciństwa, więc postanowiłam takie upiec ale z dodatkiem mąki żytniej razowej. Bułki upiekłam na pszennym zakwasie z dodatkiem odrobiny drożdży. Zastosowałam również melasę, która nadaje pieczywu bardzo fajny smak. Często otrzymuję pytania, czy melasę można zastąpić czymś innym. Pewnie, że można ale chleb czy bułki będą miały wtedy zupełnie inne smak. Melasę można również wykorzystać do wypieku czekoladowych(...)mój przepis na bajgle wprawia mnie w błogi stan zadowolenia i satysfakcji. Cała niedziela przed nami, wieczorem kolacja u znajomych…Z przyjemnością zacznę nowy tydzień pracy. Bułki pszenno-razowe z przedziałkiem Składniki: 12 bułek z przedziałkiem 600 g pszennej mąki chlebowej 150 g mąki żytniej razowej + trochę do podsypania 350 g zakwasu, u mnie pszenny 5 g świeżych drożdży
codojedzeniaSkładniki : 800 g mąki pszennej durum ( u mnie pszenna chlebowa typ 750) 150 g mąki żytniej razowej typ 2000 5-6 łyżek prażonego sezamu 3 łyżki prażonej dyni 3 łyżki prażonego słonecznika 50 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 650 g ciepłego mleka z wodą pół na pół 2 łyżki nierafinowanego oleju 15-18 g soli himalajskiej. Dodatkowo na około(...)pieczenia temp. zmniejszamy do 200*C. Spryskujemy wodą 2 -3 razy w ciągu tych piętnastu minut, pierwszy raz przed włożeniem ciasta do piekarnika tuż po wyrośnięciu. Nie wiem czy chleb który upiekłam jest tostowy, bo z braku mąki durum użyłam chlebowej, ale za to mogę powiedzieć, że był bardzo smaczny:) Jeden bochenek rozczęstowałam w pracy, a drugi szybko zjedli domownicy
Proste Potrawydoświadczenia dodam, że to nie będzie już to, choć chleb wyjdzie (nawet super), to jednak smak z tapioką jest o niebo lepszy. Z mąkami można kombinować również, ważne by były bezglutenowe. Piekłam w ciemnej metalowej formie o wym. 26,5x8,5cm Składniki: - 125g mąki gryczanej białej (niepalonej) - 125g mąki teff (razowa, ciemna) - 150g mąki ryżowej (jasna) - 100g skrobi z tapioki
Smaczne Zdrowepięknie pachnie prażoną mąką. Moją mąkę dość mocno uprażyłam, więc mój chleb po upieczeniu jest ciemny. Chleb pszenno-żytni z prażoną mąką Czas przygotowania: 25 godzin Proporcje na 2 keksówki o wymiarach 30 x 7 cm Składniki Zaczyn: 83 g zakwasu żytniego razowego aktywnego (dokarmionego 12 godzin wcześniej) 165 g mąki żytniej razowej 225 g wody Zasmażka(...)minut, żeby odpoczęło. Następnie przekładamy je do dwóch foremek wyłożonych papierem do pieczenia, wyrównujemy wierzch mokrą łyżką i odstawiamy do wyrośnięcia. Ja jeden bochenek posypałam mąką i nacięłam. Gdy chleb ładnie wyrośnie, u mnie trwało to 4 godziny, foremki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 230 stopni i pieczemy przez 10 minut, potem zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy przez
Kulinarne przygody Gatitybędziecie chcieli jeść :-). Chleb wieloziarnisty na zakwasie Składniki: 100 g aktywnego zakwasu żytniego ( przy następnym pieczeniu będzie to gotowy zaczyn, odłożony do lodówki) 75 g otrębów żytnich 250 ml wrzącej wody 15 g soli 75 g siemienia lnianego 75 g ziaren słonecznika 250 g mąki pszennej chlebowej 125 g mąki razowej żytniej(...)mąki razowej pszennej 500 ml wody Wykonanie: Otręby zalewamy wrzątkiem o odstawiamy na 2 godziny. Następnie wszystkie składniki ciasta wkładamy do miski i wyrabiamy mikserem na najniższych obrotach przez 20 minut. Ciasto będzie dosyć luźne. Po wyrobieniu ciasta odkładamy z niego 100 g, które będzie zaczynem na kolejny chleb. Zaczyn wkładamy do słoika
Kulinarne przygody Gatityduża łyżka płynnego miodu (użyliśmy czarnego egipskiego, co nadało chlebowi dość ciemny kolor) 1 łyżka oleju 1 łyżeczka carob molasses ( czyli melasa z drzewa świętojańskiego - nie jest konieczna , ale nadaje fajny posmak i ładny kolor - jest do kupienia w Danube) 1 lekko czubata łyżeczka soli 100 g mąki pszennej razowej (używamy mąki nr 3, nie wiem jaki jest polski
Kulinaria - potrawy z różnych stron światazaś to mieszanka pszennej, żytniej i orkiszowej. Ponieważ w maszynie siedział hardcorowy razowy ciasto wyrobiłam mikserem i zostawiłam do rośnięcia w misce. Przyznaję, że dzięki temu wiem, że co automat to automat. Ciasto rosło w niższej temperaturze i nie było aż tak dobrze wymieszane, więc chleb nie wyszedł tak wielki jak zazwyczaj. Po 8 godzinach siedzenia w formie chlebek
Z butelką mleczka w tlechlebek żytni ze słonecznikiem- prosty, szybki i bezproblemowy. Dzisiaj mam dla Was również przepis na chleb, jednak już troszkę bardziej skomplikowany- na zakwasie. Przepis pochodzi z książki Piotra Kucharskiego "Chleb. Domowa Piekarnia ". Jest po prostu wyborny! Ciężki, lekko kwaskowaty za sprawą zakwasu i z mnóstwem chrupiących orzechów włoskich. Taki chlebek utrzymuje świeżość nawet przez kilka dni. Przed przystąpieniem(...)zakwasu (starterem nazywany zakwas będący w lodówce) 200 g mąki żytniej typ 720 180 ml wody Ciasto właściwe: 350 g aktywnego zakwasu żytniego 100 g mąki żytniej razowej typ 2000 500 g mąki żytniej typ 720 1 paczka ugotowanej kaszy gryczanej (ok. 300 g) 100 g orzechów włoskich 500 ml letniej wody 1 łyżeczka miodu gryczanego
Nastoletnie WypiekaniePyszny chrupiący chlebek z ziarnami na zakwasie żytnim. Bardzo często go piekę, jest ulubionym chlebem mojej rodziny. Nie wymaga zbyt dużo pracy, najbardziej lubię go jeść kiedy jest jeszcze ciepły z samym masłem. Składniki: 1 kilogram mąki pszennej chlebowej Stoisław 1 szklanki mąki żytniej razowej typ.2000 Stoisław 3/4 szklanki otrąb owsianych Stoisław 3/4 szklanki płatków owsianych 3/4 szklanki siemienia lnianego(...)papierem do pieczenia . Ciasto chlebowe przekładamy do foremek , wyrównujemy łyżką maczaną w zimnej wodzie. Foremki przykrywamy ściereczką , ostawiamy na 6 godzin w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Foremki z wyrośniętym chlebem wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, pieczemy przez 50-60 minut. W czasie pieczenia chleb kilka razy spryskujemy wodą. Po upieczeniu chleb wyjmujemy z foremek , układamy na metalowej kratce
Bajeczna KuchniaChleb Graham na zakwasie... Podłużny chleb z chrupiącą skórką. Upieczony z mąki pszennej Grahama. Na bazie zakwasu żytniego. Pyszny, zdrowy, domowy. Polecam! Składniki: Zaczyn: 3 łyżki zakwasu żytniego; 1 szklanka mąki żytniej razowej (typ 2000); 1 szklanka mąki pszennej (u mnie typ 650); 500 ml przegotowanej, letniej wody. Ciasto chlebowe: 300 g mąki pszennej Grahama (typ 1850); 200 g mąki(...)folią (ja wkładam do foliowej reklamówki i szczelnie ją zawiązuję) i odstawić w ciepłe miejsce na 4 godziny do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość). Po tym czasie chleb włożyć do piekarnika nagrzanego do 220 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i piec przez 15 minut, nastepnie zmniejszć temperaturę do 200 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka
Gospodyni Miejskaotrębów pszennych 175 ml wrzątku 125 g mąki pszennej razowej typ 2000 125 g mąki żytniej typ 720 15 g suchego zakwasu żytniego 300 ml letniej wody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 250 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki drożdży instant garść ziaren (słonecznik, dynia) do posypania chleba Przygotowanie: Zarodki/ otręby zalać wrzątkiem, dokładnie wymieszać i odstawić do napęcznienia
Domowa Cookierenka Agi