zupę z kurczakiem, niekoniecznie tę klasyczną, polecam nieco szybszy i bardziej kolorowy wariant. 4 pałki kurczaka 1/4 bakłażana 1 duża marchew 1 duża cebula 1 duża pietruszka 3 łodygi selera naciowego pół pęczka świeżej natki pietruszki sok z połowy cytryny lub limonki czarny pieprz mielony makaron ryżowy (sojowy będzie lepszy, u mnie zabrakło :/ ) Pałki kurczaka płuczemy pod bieżącą wodą(...)limonki, pieprzem i solą według uznania. Wyławiamy mięso i porcjujemy. Do każdej miski wkładamy po kawałku kurczaka i ugotowanego według przepisu na opakowaniu makaronu. Całość posypujemy posiekanymi liśćmi selera naciowego i przyozdabiamy plasterkiem cytryny. Podajemy gorące
Kuchenna Kontrrewolucyapolecam w sezonie na świeże i słodziutkie kolby kukurydzy! Składniki: (4-6 porcji) 5-6 skrzydełek z kurczaka 2 l wody 1 duża pietruszka 2 duże marchewki 3 łodygi selera naciowego 1 por (biała część) 1/2 łyżeczki soli 4 kolby kukurydzy 2 ząbki czosnku 1 cm świeżego imbiru 1 łyżeczka kurkumy 3 łyżki masła 130 g śmietany 18% sól morska(...)uważając aby nie przypalić. Następnie dorzucić łyżeczkę kurkumy. Wsypać ziarenka kukurydzy. Smażyć około 3-4 minuty, często mieszając. Przyprawić delikatnie świeżo mieloną solą. Z ugotowanej zupy wyjąć skrzydełka oraz seler naciowy. Dodać przesmażoną kukurydzę, zostawiając trochę do dekoracji. Do kubka ze śmietaną wlać chochelkę gorącej zupy (aby ją zahartować i uniknąć zważenia). Dobrze wymieszać. Następnie całość przelać do garnka
Moja Delicjaróżne mogą być pokolenia. Obie zupy jednak były w dechę. Składniki: 1,5 l bulionu warzywnego pół szklanki fasoli 2 małe marchewki 1 mały korzeń pietruszki 2 łodygi selera naciowego 1 cebula 2 ząbki czosnku puszka krojonych pomidorów 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1 łyżka majeranku pół łyżeczki wędzonej papryki sól pieprz olej rzepakowy (przepis(...)porcji) Fasolę moczymy w wodzie całą noc, następnie gotujemy ją do miękkości. W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy do niego pokrojone w półplasterki marchewki i pietruszkę, pokrojony w plasterki seler naciowy, smażymy na wolnym ogniu około 5 minut. Pod koniec smażenia dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, rozdrobniony czosnek i wędzoną paprykę, smażymy dodatkowe 2 minuty. Wszystko zalewamy bulionem, dodajemy pomidory, fasolę
Kardamonovyobiad ,kończąc na kolacji! Przepis na kurczaka alla cacciatora: - 500 g udek z kurczaka pozbawionych kości i skór - bagietka - 3 ząbki czosnku, 3 gałązki rozmarynu, 3 gałązki selera naciowego, 8 listków szałwii, 2 liście laurowe, sól i pieprz do smaku - 200 ml białego wina - 100 g czarnych i 100 g zielonych oliwek bez pestek -oliwa z oliwek(...)zrobić kurczaka alla cacciatora: Bagietkę pokrój na kromki i wysusz na grzanki na suchej patelni. Na gorącą patelnię wlej oliwę z oliwek i dodaj drobno siekaną cebulę z siekanym selerem naciowym. Dołóż gałązkę rozmarynu szałwii oraz liście laurowe. Pod koniec smażenia dołóż czosnek. Gdy wszystko ładnie się zarumieni - zdejmij z ognia. Udka pokrój na większe kawałki, np. na trzy porcje
Z Kuchni Do Kuchniróżne mogą być pokolenia. Obie zupy jednak były w dechę. Składniki: 1,5 l bulionu warzywnego pół szklanki fasoli 2 małe marchewki 1 mały korzeń pietruszki 2 łodygi selera naciowego 1 cebula 2 ząbki czosnku puszka krojonych pomidorów 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1 łyżka majeranku pół łyżeczki wędzonej papryki sól pieprz olej rzepakowy (przepis(...)porcji) Fasolę moczymy w wodzie całą noc, następnie gotujemy ją do miękkości. W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy do niego pokrojone w półplasterki marchewki i pietruszkę, pokrojony w plasterki seler naciowy, smażymy na wolnym ogniu około 5 minut. Pod koniec smażenia dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, rozdrobniony czosnek i wędzoną paprykę, smażymy dodatkowe 2 minuty. Wszystko zalewamy bulionem, dodajemy pomidory
Kardamonovypieczywem. PRZEPIS NA CURRY ZE SZPARAGAMI Składniki na curry ze szparagami: 2 pęczki szparagów białych 2 cebule 1 łyżeczka oleju kokosowego 3 ziemniaki 3 marchewki 4 łodygi selera naciowego 1 puszka mleka kokosowego 1 puszka pomidorów lub 1 słoik pomidorów wekowanych 2 łyżeczki czerwonej pasty curry 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 płaska łyżeczka kurkumy 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka startego(...)świeżego imbiru 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku sól listki świeżej kolendry Jak zrobić curry ze szparagami: Na oleju kokosowym smażymy pokrojone w sporą kostkę cebulę i seler naciowy. Kiedy warzywa lekko się zeszklą dodajemy obrane i pokrojone w kawałki szparagi, ziemniaki, marchew pokrojone w grubą kostkę oraz szklankę wody, zagotowujemy. Dodajemy pomidory, mleko kokosowe, pastę curry, przeciśnięty przez praskę
Dorota Smakujeróżne mogą być pokolenia :). Obie zupy jednak były w dechę. Składniki: 1,5 l bulionu warzywnego pół szklanki fasoli 2 małe marchewki 1 mały korzeń pietruszki 2 łodygi selera naciowego 1 cebula 2 ząbki czosnku puszka krojonych pomidorów 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1 łyżka majeranku duża szczypta wędzonej papryki sól pieprz olej rzepakowy (przepis(...)porcji) Fasolę moczymy w wodzie całą noc, następnie gotujemy ją do miękkości. W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy do niego pokrojone w półplasterki marchewki i pietruszkę, pokrojony w plasterki seler naciowy, smażymy na wolnym ogniu około 5 minut. Pod koniec smażenia dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, rozdrobniony czosnek i wędzoną paprykę, smażymy dodatkowe 2 minuty. Wszystko zalewamy bulionem, dodajemy pomidory, fasolę
KardamonovyŁatwa w przygotowaniu, pyszna i ciągnąca się tarta, rozkosz dla podniebienia i radość dla dzieci. Składniki gotowe ciasto na tartę młody szpinak trochę papryki, u mnie żółta czerwona cebula seler naciowy mozzarella tarta lub kule, ja jednak wolę tarta mozzarellę do pizzy sól do smaku kolendra mielona pieprz bałkański olej kokosowy extra virgin do smażenia trochę śmietany 30 % Rozgrzewamy(...)stopni. Głęboką patelnię rozgrzewamy i dodajemy trochę oleju kokosowego. Smażymy cebulkę pokrojoną w piórka, po chwili dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę.Dosmaczamy mieloną kolendrą. Podsmażamy. Dodajemy selera naciowego, niedużo. Dusimy pod przykryciem. Wsypujemy szpinak. Dusimy pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając, aż szpinak opadnie . Podnosimy przykrywkę, odparowujemy nadmiar płynów. Nadzienie gotowe. Formę smarujemy olejem kokosowym. Wykładamy ostrożnie ciasto odklejając
Z Kuchni Do Kuchnidomowników bezcenna Składniki : 0,2 kg wołowiny ( może być gulaszowa ) 100 g makaronu sojowego kawałek słodkiej , cienkościennej papryki np Ramiro lub Marconi Red 2 szalotki 1/2 marchewki 1/2 łodygi selera naciowego 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka oleju sezamowego 1 płaska łyżeczka chilli lub mniej jeśli nie lubicie ostrości 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1 łyżka, ciemnego, sosu sojowego(...)kawałek korzenia imbiru , startego na drobnej tarce ( kawałek około 1 cm ) sól do smaku białko z jednego jajka do sklejania płaty do sajgonek olej do smażenia Marchewkę , szalotkę i seler naciowy , tniemy w małe , cienkie słupki ( jak zapałki ) . Czosnek drobniutko siekamy . Mięso także siekamy drobno .Na patelni rozgrzewamy nieco oleju , podsmażamy pocięte warzywa , z czosnkiem , dokładamy mięso i wszystkie przyprawy
Ogrodnik w podróżymielonym mięsem ilość składników na dwie małe cukinie 1 cebula wydrążony miąższ z cukinii zielona papryka 1 pomidor 3-4 łyżki ugotowanego ryżu 1 ząbek czosnku 1 łodyżka selera naciowego kawałek startego parmezanu zioła prowansalskie sól pieprz olej do smażenia Pokrojoną w kostkę cebulkę podsmażyłam na oleju. Dodałam do niej starty czosnek jak również wydrążony i pokrojony miąższ(...)cukinii. Paprykę podpiekłam nad gazem i zawinęłam na parę minut w torebkę foliową, aż zmiękła. Obrałam ją ze skórki i pokroiłam w kostkę. Powędrowała na patelnię a za nią seler naciowy. Następnie skroiłam obranego ze skórki pomidora. Składniki wymieszałam i doprawiłam. Na koniec wsypałam ugotowany ryż i starty parmezan. Wydrążone cukinie wstawiłam do lekko wysmarowanego olejem naczynia i nafaszerowałam warzywami
potrawyregionalneapteką, co niestety często jest przypadłością sklepowych bulionetek. Potrzebujemy: 1 cały pęczek lubczyku (taki z jednej sklepowej doniczki) 1 pęczek natki pietruszki 3 marchewki 3 łodygi selera naciowego 2 korzenie pietruszki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 por 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki sosu sojowego 2 liście laurowe 1 suszony grzybek 5 ziarenek ziela angielskiego(...)ziaren pieprzu 1 łyżeczka kurkumy 0,5 łyżeczki tymianku 5 łyżeczek soli 1 szklanka wody 1 szklanka białego wina Wykonanie: Marchew, pietruszkę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Seler naciowy kroimy w talarki, cebule i por w plasterki. Natkę i lubczyk siekamy drobno. Czosnek przeciskamy przez praskę. W moździerzu rozcieramy na drobno pozostałe przyprawy. W rondelku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy
Marder&Marder Manufactureprzepis zostaje z nami na stałe. Przepis na sos bolognese Składniki: 800 gramów mięsa mielonego (wołowego lub wołowo-wieprzowego), 2 cebule, 3 ząbki czosnku, 2 średnie marchewki, 4 łodygi selera naciowego, szklana wytrawnego czerwonego wina, 3 puszki pomidorów w zalewie lub 1,2 kilograma świeżych dojrzałych pomidorów, 100 ml słodkiej śmietanki, oregano, sól, pieprz, oliwa. Jak zrobić sos bolognese? Cebulę(...)czosnek drobno posiekaj, wrzuć na głęboką patelnię z rozgrzaną oliwią, dodaj mięso i przesmaż rozdrabniając mięso łopatką aż wszystko zacznie się rumienić. Marchewkę obierz i zetrzyj na grubych oczkach, seler pokrój w bardzo drobną kosteczkę, dorzuć na patelnię, wymieszaj i smaż jeszcze kilka minut. Wlej wino, ponownie wymieszaj, lekko odparuj. Teraz na patelnię wlej pomidory razem z zalewą (rozdrobnij
Kulinarna Polskagotowaliście to najwyższy czas ją przygotować. Polecam. SKŁADNIKI : 300 g kapusty białej 300 g mięsa mielonego 1 cebula 4 łyżki oleju 1 marchew, kawałek selera i selera naciowego 3 ząbki czosnku por ( biała część ) 100 g 1 woreczek ryżu 100 g 1 liść laurowy, 2 ziela, pieprz w ziarnkach 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól(...)kapustę i szatkujemy 10 s / o 4. Odkładamy do miski. Następnie przekładamy marchew, seler, czosnek i rozdrabniamy 10 s / o 4. Odkładamy do miski. Do dzbana przekładamy cebulę i seler naciowy, miksujemy 10 s / o 5, następnie wlewamy olej i podsmażamy około 3 minut, temperatura 100 %. Dodajemy mięso, kostkę rosołową i podsmażamy jeszcze 8-10 min. Dodajemy całą jarzynę
Kulinarne Fantazje Mariolismażonego ,mięsa mielonego z zielonym słodkim groszkiem… mniam Składniki : 1 opakowanie dowolnego makaronu 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki 1 szklanka mrożonego zielonego groszku 2 łodygi selera naciowego 1 cebula 2 ząbki czosnku sól , pieprz do smaku sos : 1 l mleka 3 łyżki mąki 1,5 szklanki startego sera o wyrazistym smaku ( cheddar,parmezan,maasdamer ) najlepiej zrobić(...)płaska łyżeczka,mielonej gałki muszkatołowej 1/2 kostki masła sól , pieprz biały do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Na patelni podsmażamy cebulkę z czosnkiem . Następnie dodajemy mięso mielone , groszek i selera naciowego , sól do smaku . Smażymy dalej , do momentu aż wszystko pięknie się przyrumieni . Na koniec doprawiamy pieprzem i odstawiamy . Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu , tak wyjdzie najlepiej W garnku roztapiamy
Ogrodnik w podróżySpaghetti marchewkowe z królikiem, ragu warzywnym i roszponką Składniki na 4 porcje: Tylnie skoki z królika x 3 szt. Liść laurowy, ziele angielskie, tymianek Cebula biała x 1 szt. Seler naciowy x 50 g Czosnek x 2 ząbki Olej do smażenia Sól, pieprz czarny Spaghetti z marchewki Fit & Easy x 400 g Masło x 50 g Roszponka(...)Sposób wykonania : Elementy królika wstaw do gotowania, gotuj z przyprawami na małym ogniu około 30 minut. Gdy mięso będzie miękkie wyjmij, obierz i pokrój w drobną kostkę. Cebulę białą, seler naciowy, czosnek pokrój w drobną kostkę, podsmaż na oleju na złoty kolor. Dodaj pokrojone mięso, podlej wodą, dodaj liść laurowy, ziele angielskie i gotuj na wolnym ogniu około 15 minut
SMYKWKUCHNI