potrawy w kostkach, plastrach, rozdrobnione lub zmiksowane. W sprzedaży znajdziemy świeże, wędzone lub suszone tofu. Proponuję na dziś sałatkę z naturalnym tofu. Składniki: 180g naturalnego tofu mix sałat łodyżka selera naciowego garść czarnych oliwek 5 szt. suszonych pomidorów mała czerwona cebula ser feta do posypania sałatki grzanki Marynata do tofu: 2-3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka oleju sezamowego czosnek(...)sałatki: Przepis na sos znajdziecie w przepisie na sałatkę z rukoli (TU) Tutaj zamiast musztardy dijon użyłam musztardy francuskiej. Do miski wsypałam świeże rodzaje sałat. Pokroiłam czerwoną cebulę i seler naciowy. I dodawałam je kolejno do sałat. Pokroiłam czarne oliwki i suszone pomidory. One również powędrowały do reszty składników. Tofu odcisnęłam z zalewy. Pokroiłam je w kostkę. Przyprawiłam
potrawyregionalneWyszło naprawdę smakowite:) Składniki: 0,5kg mięsa mielonego, 2 duże cebule, 3-4 duże ząbki czosnku, 0,5 puszki kukurydzy, 3-4 pomiodory, 2 marchewki, 1 pietruszka, 2 gołązkii selera naciowego, 2 papryki, sól, pieprz, papryka ostra, zioła prowansalskie, olej, placki tortilla. 1. Obieramy cebulę i czosnek. Cebulę kroimy w kostkę. Czosnek wyciskamy na rozgrzaną patelnię. Smażymy aż cebula(...)ziołami prowansalskimi. (możemy podlać mięso szklanką bulionu drobiowego, aby mięso było smaczniejsze). Smażymy aż mięso nie bedzie surowe. 3. Obieramy marchew i pietruszkę. Scieramy na tarce, na grubych oczkach, seler naciowy drobno siekamy, dodajemy do mięsa. 4. Pomidory obieramy ze skórki, kroimy w kostkę, tak samo paprykę. (możemy wrzucic do blendera). Dodajemy do mięsa mielonego. 5. Dodajmy kukurydzę. 6. Doprawiamy
Kuchnia Pełna Pasjischabowe PRZEPIS FLACZKI Z BOCZNIAKÓW Składniki: 400-500g boczniaków 3 cebule 100ml oleju 5 marchewek 2 korzenie pietruszki 1 por – jasna część 1 ćwiartka selera korzeniowego 4 łodygi selera naciowego 4 ząbki czosnku 2 kostki rosołowe bio – ja preferuję o smaku wołowym 2 liście laurowe 8 szt ziela angielskiego sól pieprz szczypta kurkumy papryka ostra 2 łyżki(...)zrobić flaczki z boczniaków: Najpierw ebulę kroimy w kostkę, pora kroimy drobno i podsmażamy na oleju. W tym czasie marchew, pietruszkę, selera korzeniowego obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do cebuli i pora. Następnie seler naciowy kroimy na cieniutkie plasterki, dodajemy do warzyw. Potem podsmażamy minutę. Zaraz potem zalewamy 2 litrami wody. Następnie dodajemy liście laurowe, ziele angielskie
Dorota Smakujetime: 1 hr Drukuj / Print Składniki / Ingredients: Zupa szparagowa 400 g młodych ziemniaków pokrojonych w talarki 250 g pieczarek pokrojonych w talarki 2 łodygi selera naciowego pokrojonego w kostkę 2 marchewki pokrojone w półksiężyce 1 pietruszka pokrojonej w półksiężyce 1 średni por pokrojony w plasterki 2 pęczki szparagów pokrojonych na mniejsze(...)bulionu warzywnego Zasmażka 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej Sposób wykonania / Instructions: Zupa szparagowa W garnku roztopić masło. Na roztopiony tłuszcz wrzucić seler naciowy, pora, marchew i pietruszkę. Smażyć kilka minut, następnie dodać czosnek. Smażyć warzywa z czosnkiem przez chwilę i dodać pieczarki. Smażyc razem kolejne kilka minut i wsypać zioła. W następnej kolejności wrzucić ziemniaki
Spice things uptime: 1 hr Drukuj / Print Składniki / Ingredients: Zupa szparagowa 400 g młodych ziemniaków pokrojonych w talarki 250 g pieczarek pokrojonych w talarki 2 łodygi selera naciowego pokrojonego w kostkę 2 marchewki pokrojone w półksiężyce 1 pietruszka pokrojonej w półksiężyce 1 średni por pokrojony w plasterki 2 pęczki szparagów pokrojonych na mniejsze(...)bulionu warzywnego Zasmażka 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej Sposób wykonania / Instructions: Zupa szparagowa W garnku roztopić masło. Na roztopiony tłuszcz wrzucić seler naciowy, pora, marchew i pietruszkę. Smażyć kilka minut, następnie dodać czosnek. Smażyć warzywa z czosnkiem przez chwilę i dodać pieczarki. Smażyc razem kolejne kilka minut i wsypać zioła. W następnej kolejności wrzucić ziemniaki
Spice things upprzypomniały mi się zupy z dzieciństwa. Zupa w stylu zero waste Składniki: 1 nieduża cebula 1 ząbek czosnku 1 marchewka kawałek korzenia pietruszki pół pora pół łodygi selera naciowego łodyga brokuła końcówki szparagów (opcjonalnie) 2 listki laurowe 2 łodyżki świeżego tymianku lub szczypta suszonego kilka ziarenek pieprzu 2 ziela angielskie sól, pieprz płatki chilli (opcjonalnie) oliwa i masło(...)garnku rozgrzać oliwę z masłem i przesmażyć na niej drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Dodać obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę i pietruszkę oraz pora i selera naciowego. Wszystko wymieszać i chwilę smażyć. W międzyczasie obrać łodygę brokuła i końcówki szparagów, ja zrobiłam to obieraczką do warzyw. Łodygę brokuła pokroić na plasterki i wrzucić do garnka. Łodygi szparagów
Codzienne Gotowaniedokładnie mamy ochotę. WARZYWA W CHIŃSKIM SOSIE SŁODKO - KWAŚNYM Z RYŻOWYM MAKARONEM VERMICELLI Składniki: 1 duża cukinia 1 duża marchewka 2 czerwone papryki 2 duże cebule 2 duże łodygi selera naciowego duża garść suszonych chińskich grzybów Mun 5 łyżek domowego chińskiego sosu słodko - kwaśnego 4 łyżki sosu sojowego ciemnego 2 łyżki oleju arachidowego sól morska i świeżo mielony pieprz pęczek(...)zalewamy ciepłą wodą i pozostawiamy do namoczenia na ok pół godziny, godzinę. Chiński makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Warzywa dokładnie myjemy. Cebulę i marchewkę obieramy. Cukinię, marchewkę, seler naciowy i paprykę kroimy w cienkie słupki, na zapałkę. Cebulę kroimy w piórka. Na dużej i głębokiej patelni podgrzewamy olej sezamowy. Wrzucamy na patelnię pokrojoną cebulę i chwilę podsmażamy na dużym
Naturalna Kuchniażołądek :) Tagliatelle z cukinii z sosem pomidorowym Składniki (na dwie osoby) duży pomidor 2 cukinie 3 małe marchewki natka pietruszki 3 łyżki przecieru pomidorowego cebula 2 ząbki czosnku gałąź selera naciowego przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano, słodka papryka, czosnek granulowany łyżka sosu sojowego mała papryczka chilli (bez pestek) łyżka mąki łyżka margaryny (lub masła - może być roślinne) łyżka oleju rzepakowego(...)jeszcze zrobionych zapasów :( Przygotowanie Obieramy cebulę i kroimy w kostkę. Rozgrzewamy olej w rondelku, po czym podsmażamy w nim cebulę. Obieramy marchew i kroimy w kostkę. Myjemy seler naciowy, przekrajamy wzdłóż i kroimy w kostkę. Obieramy czosnek i przeciskamy przez praskę (lub szatkujemy). Podobnie postępujemy z papryczką chilli, pozbywając się nasion wewnątrz (uwaga, nie trzeć oczu!) Całość dodajemy
VegUlkaprzepis... Dla 2 bardzo głodnych osób Potrzebujemy: Na farsz 150g mielonej wołowiny 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 puszka pomidorów (pokrojonych lub całych) 1 gałązka selera naciowego olej do smażenia 1 łyżka mąki (ziemniaczanej) 2-3 łyżki świeżej bazylii (to ważne koniecznie świeża) 1/2 łyżeczki papryki słodkiej chili S&P Na ravioli 500g ziemniaków(...)kroimy w kostkę i gotujemy w posolonej wodzie. Rozgrzewamy patelnię z olejem, kroimy drobno cebulę i podsmażamy. Dodajemy czosnek, mięso mielone, smażymy 3 minuty rozgniatając mięso na drobnicę. Dodajemy seler naciowy pokrojony w drobną kostkę i sparwdzamy co z ziemniakami które się gotują. Co do ziemniaków, to powinny być mączyste i sypkie. Dobrym trikiem kiedy ziemniaki są wodniste jest oddstawienie
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/lekko i pysznie :)) Składniki: 600g mięsa mielonego (u mnie wieprzowo-wołowe) 150g pieczarek 1 woreczek ugotowanego brązowego ryżu (100g) 2 jajka 1 cebula 2 marchewki kawałek pora 2 łodygi selera naciowego 2 łyżki mąki sól pieprz liść laurowy ziele angielskie majeranek koperek śmietana 18% olej Wykonanie: Cebulę i pieczarki kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju. Do miski wrzucamy zmielone(...)dodajemy majeranek i wyrabiamy dokładnie, aż do połączenia się składników. Zwilżonymi dłońmi formujemy nie duże pulpety. Do garnka z wodą wkładamy starte na oczkach marchewki, pokrojony drobno por i seler naciowy oraz liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy ok 15 minut, po czym wkładamy na gotujący się wywar pulpety. Całość gotujemy ok 25-30 minut na małym ogniu. Następnie wykładamy
Walijskie Pichcenieziele angielskie - liść laurowy - majeranek - 1 główka czosnku - pieprz w ziarnach - pieprz ziołowy - gorczyca - lubczyk ogrodowy - czosnek niedźwiedzi - 2-3 cebule (cukrowe) - 2 duże marchewki - seler naciowy lub włoszczyzna - 3-4 łyżki soli, - 1 łyżka pieprzu DO GLAZURY: - 2-3 łyżki musztardy (miodowej lub francuskiej z gorczycą) - 1 łyżka miodu - 1 chochla wywaru(...)pieprzem. Robimy w golonkach dziurki nożem i wciskamy w nie czosnek cały lub przecięty na pół bądź na ćwiartki. W garnku 5 litrowym układamy nasze golonki n warzywach, seler naciowy, cebula, czosnek i obsypujemy przyprawami( tyle ile nam się sypnie :) ) takimi jak: jałowiec, ziele angielskie, pieprz, gorczyca, liść laurowy, majeranek, lubczyk
Zainspiruj się kuchniątła fotograficzne. Zajrzyj do zakładki SKLEP ! Składniki (3 porcje): 3 papryki (po 1 żółtej, czerwonej i zielonej) 200 g. bakłażana 200 g. cukinii 200 g. pieczarek 2 łodygi selera naciowego 100 g. kaszy bulgur 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek 60 g. parmezanu 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii sól, pieprz Bulgur(...)gotowania zachowaj. Papryki umyj, a następnie przetnij wzdłuż na pół. Pozostaw ogonki, a gniazda nasienne usuń. Ułóż papryki w naczyniu do zapiekania naciętą stroną ku górze. Bakłażana, cukinię, selera naciowego oraz pieczarki pokrój w małą kosteczkę. Czosnek i cebulę posiekaj drobno. Na dużej patelni rozgrzej oliwę i zeszklij na niej cebulę. Dorzuć czosnek, a po chwili pozostałe warzywa wraz
Delicious Placesałatkę z bulguru: 1,5 szkl ugotowanego bulguru – zobacz wpis Jak ugotować bulgur 150g sera żółtego 1 szkl ugotowanej fasoli adzuki lub innej np. białej, czerwonej, cieciorki 1 łodyga selera naciowego – można pominąć jeśli nie lubicie 2 nieduże liście kapusty pekińskiej 3 ćwiartki papryki marynowanej 2 łyżeczki przyprawy do sałatek – zobacz przepis pół szkl posiekanych świeżych ziół np. pietruszki, oregano(...)bulgur mieszamy widelcem by ziarna kaszy rozsypały się. Następnie ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach lub kroimy w drobną kostkę. Potem fasolę odcedzamy na sicie. Zaraz potem seler naciowy myjemy, pozbawiamy włókien i kroimy w cienkie plasterki. Następnie kapustę pekińską siekamy drobno. W następnej kolejności paprykę marynowaną kroimy w kosteczkę. Potem zioła siekamy. Wszystkie składniki mieszamy z majonezem
Dorota Smakujeoraz odpowiednim doborze mięsa. Będziesz potrzebować 4 solidne porcję Farsz Mięso mielone wołowo-wieprzowe - 500 g Boczek - 100 g Czosnek - 4 ząbki Cebula - 1 duża Seler naciowy - 2 łodygi Marchewka - 1 średnia Pomidory w puszce Oliwa - 2/3 łyżki Czerwone wino - 120 ml Mleko - 150 ml bulion warzywny - 300 ml Sos Beszamelowy Masło -25 g Mąka(...)smaku Ser gouda - wg uznania Ser mozarella - wg uznania Do dzieła Etap I – Warzywa Na oliwię podsmaż w kolejności cebulę pokrojoną w kostkę, następnie czosnek przeciśnięty przez praskę. Seler naciowy drobno pokrojony oraz marchewkę startą na grubych oczkach. Etap II – Mięso Na łyżce oliwy podsmaż boczek następnie dodaj mięso i smaż aż do maksymalnego wytopieni tłuszczu czyli naprawdę porządnie
Wylizany Rondel