lekko i pysznie :)) Składniki: 600g mięsa mielonego (u mnie wieprzowo-wołowe) 150g pieczarek 1 woreczek ugotowanego brązowego ryżu (100g) 2 jajka 1 cebula 2 marchewki kawałek pora 2 łodygi selera naciowego 2 łyżki mąki sól pieprz liść laurowy ziele angielskie majeranek koperek śmietana 18% olej Wykonanie: Cebulę i pieczarki kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju. Do miski wrzucamy zmielone(...)dodajemy majeranek i wyrabiamy dokładnie, aż do połączenia się składników. Zwilżonymi dłońmi formujemy nie duże pulpety. Do garnka z wodą wkładamy starte na oczkach marchewki, pokrojony drobno por i seler naciowy oraz liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy ok 15 minut, po czym wkładamy na gotujący się wywar pulpety. Całość gotujemy ok 25-30 minut na małym ogniu. Następnie wykładamy
Walijskie Pichcenieziele angielskie - liść laurowy - majeranek - 1 główka czosnku - pieprz w ziarnach - pieprz ziołowy - gorczyca - lubczyk ogrodowy - czosnek niedźwiedzi - 2-3 cebule (cukrowe) - 2 duże marchewki - seler naciowy lub włoszczyzna - 3-4 łyżki soli, - 1 łyżka pieprzu DO GLAZURY: - 2-3 łyżki musztardy (miodowej lub francuskiej z gorczycą) - 1 łyżka miodu - 1 chochla wywaru(...)pieprzem. Robimy w golonkach dziurki nożem i wciskamy w nie czosnek cały lub przecięty na pół bądź na ćwiartki. W garnku 5 litrowym układamy nasze golonki n warzywach, seler naciowy, cebula, czosnek i obsypujemy przyprawami( tyle ile nam się sypnie :) ) takimi jak: jałowiec, ziele angielskie, pieprz, gorczyca, liść laurowy, majeranek, lubczyk
Zainspiruj się kuchniątła fotograficzne. Zajrzyj do zakładki SKLEP ! Składniki (3 porcje): 3 papryki (po 1 żółtej, czerwonej i zielonej) 200 g. bakłażana 200 g. cukinii 200 g. pieczarek 2 łodygi selera naciowego 100 g. kaszy bulgur 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek 60 g. parmezanu 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii sól, pieprz Bulgur(...)gotowania zachowaj. Papryki umyj, a następnie przetnij wzdłuż na pół. Pozostaw ogonki, a gniazda nasienne usuń. Ułóż papryki w naczyniu do zapiekania naciętą stroną ku górze. Bakłażana, cukinię, selera naciowego oraz pieczarki pokrój w małą kosteczkę. Czosnek i cebulę posiekaj drobno. Na dużej patelni rozgrzej oliwę i zeszklij na niej cebulę. Dorzuć czosnek, a po chwili pozostałe warzywa wraz
Delicious Placesałatkę z bulguru: 1,5 szkl ugotowanego bulguru – zobacz wpis Jak ugotować bulgur 150g sera żółtego 1 szkl ugotowanej fasoli adzuki lub innej np. białej, czerwonej, cieciorki 1 łodyga selera naciowego – można pominąć jeśli nie lubicie 2 nieduże liście kapusty pekińskiej 3 ćwiartki papryki marynowanej 2 łyżeczki przyprawy do sałatek – zobacz przepis pół szkl posiekanych świeżych ziół np. pietruszki, oregano(...)bulgur mieszamy widelcem by ziarna kaszy rozsypały się. Następnie ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach lub kroimy w drobną kostkę. Potem fasolę odcedzamy na sicie. Zaraz potem seler naciowy myjemy, pozbawiamy włókien i kroimy w cienkie plasterki. Następnie kapustę pekińską siekamy drobno. W następnej kolejności paprykę marynowaną kroimy w kosteczkę. Potem zioła siekamy. Wszystkie składniki mieszamy z majonezem
Dorota Smakujeoraz odpowiednim doborze mięsa. Będziesz potrzebować 4 solidne porcję Farsz Mięso mielone wołowo-wieprzowe - 500 g Boczek - 100 g Czosnek - 4 ząbki Cebula - 1 duża Seler naciowy - 2 łodygi Marchewka - 1 średnia Pomidory w puszce Oliwa - 2/3 łyżki Czerwone wino - 120 ml Mleko - 150 ml bulion warzywny - 300 ml Sos Beszamelowy Masło -25 g Mąka(...)smaku Ser gouda - wg uznania Ser mozarella - wg uznania Do dzieła Etap I – Warzywa Na oliwię podsmaż w kolejności cebulę pokrojoną w kostkę, następnie czosnek przeciśnięty przez praskę. Seler naciowy drobno pokrojony oraz marchewkę startą na grubych oczkach. Etap II – Mięso Na łyżce oliwy podsmaż boczek następnie dodaj mięso i smaż aż do maksymalnego wytopieni tłuszczu czyli naprawdę porządnie
Wylizany Rondelrównież dodać samą wodę, wówczas warto jednak dodać trochę tłuszczu, np.oleju kokosowego, masła klarowanego lub oliwy z oliwek. Składniki: - 600g warzyw (w tym marchew, korzeń pietruszki, por, 2 łodygi selera naciowego) - 500g obranych ziemniaków - 300-400g świeżych (lub mrożonych) grzybów leśnych - mała garść grzybów suszonych - 400ml bulionu (dałam wywar z parzenia szynki ) - 1/2 łyżeczki suszonego tymianku - sól, świeżo mielony(...)szczypior do posypania zupy Dodatkowo: - 2-4 plastry boczku (nie trzeba) W garnku zagotować bulion (i/lub wodę), wrzucić obrane, pokrojone w kostkę marchew i pietruszkę oraz pokrojony w plastry seler naciowy i por. Gotować kilka minut pod przykryciem. Następnie dorzucić wymyte, pokrojone na kawałki świeże (lub mrożone) grzyby, dołożyć także grzyby suszone i gotować całość ok.10 minut, nie przykrywać (grzyby
Smaczne Zdrowewieprzowe to doskonałe mięso , smakuje w różnych wcieleniach. Ja proponuje w sosie winny. Składniki 2 kg żeberek wieprzowych 3 młode marchewki 3 średnie cebule 3 łyżki oleju 2 łodygi selera naciowego 3 łyżki mąki 200 ml przecieru pomidorowego butelka winna Chianti 1 l bulionu warzywnego kilka gałązek natki pietruszki, tymianku, rozmarynu, oregano 2 liście laurowe 1 główka czosnku Przygotowanie(...)solą i pieprzem, obsmażyłem na rumiano na oleju. Przełożyłem na ogrzany talerz, przykryłem folią. Na tłuszczu, który powstał ze smażenia wrzuciłem cebulę pokrojoną w piórka, grubo startą marchewkę i seler naciowy pokrojony w plasterki. Podsmażyłem, mieszając, aż cebula zbrązowiała. Oprószyłem mąką, dodałem koncentrat pomidorowy, mieszając smażyłem ok. 5 minut. Następnie zalałem winem. Gdy sos zawrzał włożyłem żeberka, gotowałem do czasu
R'n'G Kitchenłyżki wody Pół cukinii Kilka małych różyczek brokuła i kalafiora Kilka małych marchewek (żeby zaoszczędzić czas skorzystałam z mrożonej mieszanki warzyw) Pół szklanki groszku Łodyga selera naciowego Makaron ryżowy Składniki na sos połączyć i wymieszać dokładnie, ilość chili dostosować do własnych preferencji Cukinię pokroić w kostkę, wrzucić do garnka, dolać ćwierć szklanki wody i dusić 8-10 minut(...)jeśli jak ja skorzystacie z mrożonych warzyw po 5 minutach dorzucić je do cukinii i dusić razem Groszek zalać wrzątkiem, zostawić na gazie i doprowadzić do ponownego zawrzenia Seler naciowy posiekać Warzywa odcedzić z wody, połączyć wszystkie w jednym naczyniu, dodać przygotowany sos orzechowy i wymieszać Makaron ryżowy zalać wrzątkiem i trzymać kilka minut aż zmięknie (wg instrukcji
HealthyCreationsTorunia postanowiłem przygotować swój gulasz w wersji paleo. 300 g Żołądków z kurczaka 300 g Serc z kurczaka 1 Średnia marchew 1 Duża cebula 1 Papryka zielona 2 Łodygi selera naciowego 2 Ząbki czosnku 2 Liście laurowe 1 tbsp Smalcu (u mnie z gęsi) 1 tsp Skrobii z tapioki lub maranty trzcinowatej (lub mąki pszennej jeśli nie Paleo) Sól(...)Dodajemy podroby i gotujemy ok. 30-40 minut aż będą miękkie. Po tym czasie wyciągamy je z wody, a powstały wywar zostawiamy do późniejszego wykorzystania. W międzyczasie cebulę, paprykę, seler naciowy i marchew kroimy w niedużą kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy smalec i dodajemy pokrojone warzywa. Smażymy ok. 2 minut na wysokim ogniu, następnie zmniejszamy ogień
Oslov.leczo można z powodzeniem połączyć z kiełbą albo np. z drobiem. Składniki: 500 g żółtej fasolki szparagowej 5 średnich papryk (ja użyłam białych) 2 cukinie 2 łodygi selera naciowego 2 cebule 3 ząbki czosnku 700 ml passaty pomidorowej 500 ml wody 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka oregano pół łyżeczki wędzonej słodkiej(...)myjemy, obcinamy z niej brzydkie końcówki, kroimy w mniejsze kawałki, gotujemy al dente, odcedzamy. Z papryk pozbywamy się gniazd nasiennych. Papryki i cukinie kroimy w większą kostkę, cebule i seler naciowy w mniejszą. W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy do niego pokrojone warzywa, rozdrobniony czosnek, liście laurowe i ziele angielskie, wszystko smażymy do zrumienienia. Pod koniec dodajemy zioła i przyprawy, dolewamy
Kardamonovylekko i pysznie :)) Składniki: 600g mięsa mielonego (u mnie zmielona w domu łopatka) 1 woreczek ugotowanego brązowego ryżu (100g) 1 jajko 1 cebula 2 marchewki kawałek pora 2 łodygi selera naciowego 2 łyżki mąki sól pieprz liść laurowy ziele angielskie majeranek koperek śmietana 18% olej Wykonanie: Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju. Do miski wrzucamy zmielone mięso(...)wyrabiamy dokładnie, aż do połączenia się składników. Zwilżonymi dłońmi formujemy nie duże pulpety. Do garnka z lekko osoloną wodą wkładamy starte na oczkach marchewki, pokrojony drobno por i seler naciowy oraz liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy ok 15 minut, po czym wkładamy na gotujący się wywar pulpety. Całość gotujemy ok 25-30 minut na małym ogniu. Następnie wykładamy pulpety
Walijskie Pichceniesportowców po wysiłku fizycznym. Składniki: 50g suszonych grzybów leśnych (borowiki, podgrzybki) biała cebula 1-2 ząbki czosnku olej rzepakowy do smażenia 500g piersi lub polędwiczek z kurczaka 3 gałązki selera naciowego szklanka zielonej ciecierzycy (suchej) sól, czarny pieprz, zioła prowansalskie Sposób przygotowania: Suszone grzyby zalewamy trzema szklankami wody i gotujemy na bardzo małym ogniu rzez około 30-40 minut. Wywar(...)cebulkę i czosnek pokrojony w cienkie plasterki. Kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w kostkę. Dodajemy do cebulki z czosnkiem i smażymy aż mięso się zetnie. Dodajemy posiekany seler naciowy i smażymy jeszcze 2-3 minuty. Dodajemy szklankę suchej soczewicy. Całość podlewamy wywarem z gotowania grzybów wraz z grzybami. Zmniejszamy ogień i gotujemy około 25-30 minut (do miękkości
Pyry na GazFilet z kurczaka, nietypowo podany, bo w jasnej barwie, z warzywami, jako proste danie jednogarnkowe Składniki: 2 filety z kurczaka 6 średnich pieczarek 2 łodygi selera naciowego 1 średnia cukinia 1 serek topiony 0,5 szklanki bulionu sól. pieprz biały tymianek gałka muszkatołowa 2 ząbki czosnku oliwa makaron świderki Wykonanie: Fileta myjemy osuszamy oraz kroimy w plasterki. Przyprawiamy(...)mięso smażymy ok 15 minut. Następnie dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki oraz serek topiony, po 5 minutach dodajemy bulion. Chwilę dusimy, dorzucamy pokrojoną wzdłuż cukinię, oraz pokrojony w plasterki seler naciowy. Smażymy ok 5 minut na sam koniec dodajemy roztarty czosnek mieszamy. Podajemy z ugotowanym al dente makaronem. Smacznego
kgwjanczewomakaron pod różną postacią często u mnie króluje, bo z niego szybkie, smaczne dania czaruję. To danie jest ekspresowe, po 30 min jest gotowe. Warzywa- marchew, cebula czerwona, seler naciowy, do tego mun, świeża kurkuma, makaron wyjątkowy. Bulionem warzywnym z sosem sojowym i nutą chili doprawiane i z świeżymi ziołami podane. Dla mnie bomba smakowa, oraz czasowa, bo krótkie(...)Vegeta Natur pikantna z chili , 2 ły ż ki sosu sojowo grzybowego, 1 opakowanie makaronu z br ą zowego ry ż u nitka 170 g, 2 -3 łodygi selera naciowego, p ę czek zielonej pietruszki, p ę czek ś wie ż ego koperku, pieprz kolorowy ś wie ż o mielony do smaku, ewentualnie: sól do smaku
Moniki SmakołykiTerrina z łososia, kopru włoskiego i jajek Składniki: - około 500 g fileta z łososia - 2 fenkuły - 1 cebula - 1 marchewka drobno posiekana, ugotowana wcześniej- możecie użyć marchewki z zalewy - seler naciowy- delikatny środek - młoda cukinia krojona w półplasterki - 1 cytryna - bulion warzywny - pół szklanki wina białego - opcjonalnie czarnuszka- ziarnka - olej lniany - natka pietruszki, bazylia - sól i pieprz do smaku(...)jajek Jak zrobić duszony koper włoski z łososiem? Umyjcie i pokrójcie koper włoski w piórka, a cukinię w półplasterki, cebulę również w piórka. Marchewkę podgotuj, pokrój w kostkę. Selera naciowego pokrójcie cienko w kawałeczki, paski. Posiekajcie natkę pietruszki. Na rozgrzanej patelni podsmażcie wszystkie warzywa z dodatkiem pokrojonego drobno łososia. Duście około 5 minut. Międzyczasie możecie podgotować fenkuła około 10 minut
Z Kuchni Do Kuchni