seler naciowy - 4547 przepisów (strona:107/304)

Gambo – nowoorleański gulasz w wersji roślinnej 153

obiad lub ciepły lunch do pracy. I wiem z autopsji, że także goście na rodzinnej imprezie będą nim zachwyceni. Polecam! Składniki: 1 duża cebula 3 łodygi selera naciowego 1 papryka słodka 1 duża cukinia (około 300-350 g) 3 ząbki czosnku 5 dużych białych pieczarek 4 kiełbaski sojowe (250 g) 3 1/2 szklanki wody lub bulionu warzywnego 1 łyżka wędzonej(...)opcjonalnie) Zasmażka: 2 łyżki oleju 3 łyżki mąki ryżowej lub pszennej Wykonanie: Warzywa obieramy; cebulę, paprykę i cukinię kroimy w kostkę. Czosnek drobno siekamy, pieczarki kroimy w plasterki, a selera naciowego kroimy w półcentymetrowe talarki. W garnku rozgrzewamy olej. Czy jest odpowiednio gorący sprawdzamy sypiąc maleńką szczyptą mąki – jeśli zobaczymy bąbelki to znaczy, że temperatura jest odpowiednia. Wówczas, dosypujemy

Lamarida.pl
PĘCZAK Z WARZYWAMI 197

mogłam się oderwać! Dla mnie dodatek mięsa i sosu był po prostu ... zbędny 😉, no ale przecież nie gotuję tylko dla siebie 😙 Składniki: 1 szklanka kaszy pęczak 3 łodygi selera naciowego 2 cebule 3 ząbki czosnku 2 marchewki 1 pietruszka sól pieprz olej koperek Wykonanie: Kaszę przepłukać na sicie pod bieżącą wodą. W garnku zagotować 3 szklanki wody, lekko osolić, dodać(...)kaszę zostawić w garnku na czas przygotowywania warzyw. Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Smażymy na złoto. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojony w drobną kosteczkę seler naciowy, startą na tarce o najmniejszych oczkach marchewkę i pietruszkę. Całość podsmażamy około 10 minut, a następnie podlewamy odrobiną wody i dusimy kolejne 10-15 minut. Doprawiamy solą, pieprzem

Walijskie Pichcenie
Zupa z kurek i podgrzybków z kluseczkami lanymi 145

Składniki: 259 gram kurek 100 gram podgrzybków 2 łyżki oliwy 1 pomidor cebula czosnek marchewka 2 łodygi selera naciowego 1,5 litra bulionu śmietana gałązka rozmarynu świeżego gałązka lubczyku kilka ziaren ziela angielskiego liść laurowy odrobina gałki muszkatołowej pół szklanki mąki jajko odrobina wody do rozrzedzenia ciasta śmietana Przygotowanie: 1. Grzyby oczyść ( ja myję(...)dodaj drobno posiekany, świeży rozmaryn i rozgnieciony ząbek czosnku. 2. W dużym garnku przygotuj bulion z przyprawami i dodaj pokrojoną w talarki marchew i pokrojony w kawałeczki seler naciowy. Kiedy warzywa zmiękną lekko, dodaj grzyby z patelni . Niech się gotuje nie dłużej niż 15 minut. 3. Teraz pokrój pomidora

AZgotuj!
Wegański bezglutenowy krem z porów i selera 147

pomidorami dzięki czemu jest jeszcze lepsza. Na talerzu samo zdrowie. Zapewniam was że jest bardzo pożywna i głodni nie odejdziecie od stołu. 2 pory biała część średnie 3 gałązki selera naciowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 750 ml bulionu warzywnego sól , pieprz czarny, pieprz czerwony 9 pomidorów suszonych 1 pęczek natki pietruszki  1/2 szklanki kaszy jaglanej oliwa od pomidorów(...)sól, pieprz czerwony, czarny, płatki chili, oliwę od pomidorów i mieszam. Formuję nieduże kulki. Zupa: Cebulę i czosnek drobno kroję, przesmażam na oleju. Dodaję pokrojony por i dalej przesmażam. Seler naciowy kroję na kawałki, dodaję do pory, wlewam bulion i gotuję na wolnym ogniu około 10 minut. Doprawiam solą, pieprzem, dodaję pokrojoną natkę pietruszki, płatki chili i miksuję blenderem. Zupę

wesoła kuchnia
Zupa krem z cukinii z prażonym słonecznikiem 183

wybornie smakuje z dodatkiem chrupkiego, prażonego słonecznika. Ziarna dodatkowo możecie przyprawić, np. wędzoną papryką. PRZEPIS NA ZUPĘ KREM Z CUKINII Składniki: 0,5 kg cukinii 1 cebula 2 łodygi selera naciowego 2 średniej wielkości ziemniaki 3 gałązki natki pietruszki 3 ząbki czosnku 0,5 litra wody sól szczypta curry zioła prowansalskie pieprz biały oliwa  opcjonalnie: 100 g śmietanki(...)łyżki oliwy. Na rozgrzanym tłuszczu zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, następnie dodać pokrojone ząbki czosnku. Chwilkę podsmażyć, uważając żeby czosnek się nie przypalił. Następnie do garnka dodać pokrojone łodygi selera naciowego oraz natkę pietruszki. Smażyć około 3 minut. Na koniec do garnka dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz pokrojoną w kostkę cuknię. Całość zalać wodą, przykryć i gotować

kolorowotorcikowo
Cannelloni – przepis oraz wskazówki jak zmniejszyć kaloryczność a zachować smak. 120

ochronną (zapobiega również farbowaniu od sosu pomidorowego) Składniki na dużą blachę – 12 porcji mięso mielone o niskiej zawartości tłuszczu (u mnie 12% tłuszczu) – 1 kilogram 5 marchewek 3 łodygi selera naciowego 2 średniej wielkości cebule 4 ząbki czosnku 3 puszki pomidorów (około 750g) 2 łyżki przecieru pomidorowego oregano, bazylia (najlepsze świeże) pół łyżeczki imbiru, kurkumy, gałki muszkatołowej łyżka miodu sól(...)Sposób przygotowania: W dużym garnku na oleju podsmaż pokrojoną w piórka cebulę. Kiedy cebula się zeszkli dodaj posiekany czosnek i chwilę podsmaż. Cały czas mieszając dodaj pokrojony w paseczki seler naciowy oraz tartą marchewkę. Dodaj pomidory i gotuj na średnim ogniu. Kiedy sos zacznie bulgotać dodaj mięso mielone, dokładnie wymieszaj, mięso powinno się rozpaść równomiernie w sosie. Na koniec dopraw

wysmienity
Pizza z "byle czym" 182

jestem zaskoczona. Ciasto podsypane mąką i cieńko wywałkowane jest zupełnie inne. Tym razem na pizzy umieściłam resztki zalegające w lodówce, kawałek chorizo, mięso pieczone z kurczaka, papryke czerwoną, seler naciowy i pokrojone drobno resztki różnych serów. Bardzo urozmaicona i oryginalna w smaku pizza. Powtórzę Wam przepis na ciasto, żebyście nie musieli szukać Pizza  z "byle czym" około(...)żółtego sera (około 250 ml) 1 łyżka suszonego oregano 200 ml przecieru pomidorowo-paprykowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego kawałki pieczonego  mięsa kawałek chorizo 1 czerwona papryka kilka łodyg selera naciowego 1 łyżka masła sklarowanego sól i pieprz do smaku Wsyp  mąkę  pszenną do miski, zrób dołek. Wlej w dołek połowę wody, rozkrusz drożdże, dodaj łyżeczkę cukru

Gotuj Sam!
Chowder w stylu "Manhattan". 164

pochodzi od francuskiego chaudiere, dużego kociołka w którym tradycyjnie gotuje się zupę. 50g masła 3 plastry bekonu pokrojone na małe kawałki 2 posiekane cebule 2 ząbki czosnku 2 łodygi selera naciowego w plasterkach 3 ziemniaki pokrojone w kostkę 1 litr wywaru z ryb lub z kurczaka 2 łyżeczki świeżego tymianku 3 plasterki świeżego imbiru 1 łyżeczka chilli 2 łyżeczki kolendry(...)pokrojonego w kostkę sól, pieprz, cukier do smaku 2 łyżki świeżej natki pietruszki W dużym rondlu stopić masło i smażyć 5 min na małym ogniu bekon, cebulę, czosnek i seler naciowy, aż wszystko zmięknie, lecz nie przyrumieni się. Następnie dodać ziemniaki, zalać wywarem i wsypać przyprawy oraz zioła. Pozostawić trochę skórki pomarańczy i natki pietruszki do posypania przed podaniem. Gotować

Kulinarny karnet Christophera
Włochy - Sycylijska caponata 92

Sycylii istnieje podobno aż 37 jej wersji. Oto nasza wersja: Składniki (3-4 porcje): - 3 łyżki oliwy - 2 cebule - 1 ząbek czosnku - 1 duży bakłażan  - 3-4 łodyżki selera naciowego - 3-4 pomidory - 2 łyżki kaparów - 1 łyżka orzeszków piniowych - 3-4 łyżki zielonych oliwek - 1 łyżka rodzynek - 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki - 1 łyżeczka octu winnego - szczypta(...)międzyczasie bakłażana kroimy w kostkę i dodajemy na bardzo dobrze rozgrzaną oliwę (w przeciwnym razie bakłażan wypije cały tłuszcz). Smażymy przez kilka minut na średnim ogniu. 3) Selera naciowego kroimy w paseczki, pomidory w kostkę i wrzucamy na patelnię.  4) Przygotowujemy pozostałe składniki - oliwki przecinamy wzdłuż na pół, a natkę drobno siekamy. Na patelnię wlewamy kilka łyżek wody, dodajemy

Roślinożerni urlopowicze
Menu na tydzień – zawsze jest pora na kalafiora 148

kalafiorem Czwartek – Włoska zupa minestrone Piątek – Gołąbki z dorszem Pobierz menu na tydzień To menu jest pełne pysznych warzyw. Oprócz kalafiora znajdziecie w nim m.in. kalarepkę, rzepę, rzodkiewki i selera naciowego. Lista zakupów (ilość dla dwóch osób, które sporo jedzą, ale pamiętajcie – można mrozić): Polędwica z dorsza 500 g Mięso mielone wołowe 0,5 kg Skrzydełka z kurczaka(...)cukinia 2-3 marchewki 2 pietruszki 1 kg ziemniaków 2 kolby kukurydzy 2 szalotki Czosnek 3-4 czerwone papryki 4 pomidory malinowe Zielona fasolka szparagowa 100 g Sałata rzymska Seler naciowy Cytryna Rukola Świeża bazylia Świeży tymianek Natka z pietruszki Orzechy laskowe Garść orzechów włoskich Spora garść migdałów Razem: ok. 140 zł Zanim ruszycie do sklepu z listą zakupów, sprawdźcie

Niedzielny kucharz
Wegetariańska harira z amarantusem 299

przygotujemy wegetariańską wersję tej zupy, jednak cały jej charakter zostanie zachowany. 100g nasion amarantusa 90g ciecierzycy 50g czerwonej soczewicy Mała cebula 2 ząbki czosnku Papryczka chili Pęczek kolendry Marchewka Seler naciowy Mini kukurydze Groszek cukrowy Kumin Ziarna kolendry Cynamon Imbir w proszku Kurkuma Pomidory w puszce Miód Daktyle Jogurt naturalny Sól, pieprz i oliwa Amarantus oraz ciecierzycę zalewamy wodą(...)momentu, aż ciecierzyca będzie miękka. W dużym garnku na oliwie podsmażamy drobno pokrojoną cebulę, Gdy nabierze ładnego koloru, dodajemy utarte ząbki czosnku oraz pokrojoną w kostkę marchewkę i łodygę selera naciowego. Dodajemy również pokrojone mini kukurydze, ostrą papryczkę i groszek cukrowy. Dodajemy również posiekaną świeżą kolendrę. Na małej patelni prażymy łyżeczkę kuminu z połową łyżeczki ziaren kolendry. Przyprawy ucieramy

MarcinChef
FLAKI WEGAŃSKIE, Z BOCZNIAKÓW 214

samo bowiem doprawiam flaki wołowe, które czasami (choć niestety rzadko) bywają u nas również. Składniki: - 1kg grzybów boczniaków - 2 marchewki - 1 duży korzeń pietruszki - 2 cebule - 1-2 łodygi selera naciowego - 2 łyżki aromatycznego majeranku - 1 łyżka mąki orkiszowej lub pszennej (nie trzeba) - 1/2 garści świeżego lubczyku - 0,5l bulionu warzywnego (lub wody) - ziele angielskie- 6 kulek - liść laurowy(...)dodać do nich pokrojone w paski grzyby i chwilę podsmażyć. Zalać bulionem i wodą (lub tylko wodą), dodać marchew i pietruszkę starte na tarce o dużych oczkach, pokrojone łodygi selera naciowego, ziele angielskie i liść laurowy i gotować całość ok.30 minut. Pod koniec dodać pokrojony świeży lubczyk. Można zagęścić rozrobioną w zimnej wodzie łyżką mąki orkiszowej lub pszennej

Smaczne Zdrowe
JESIENNA ZUPA GRZYBOWA 211

roku jest pod dostatkiem. :-) Składniki: - garść suszonych grzybów - mała miseczka (kilka łyżek) obgotowanych świeżych, leśnych grzybów - 2 średnie marchewki - 1 korzeń pietruszki - kawałek pora - 2 cebule - 2 łodygi selera naciowego - 1/2 główki czosnku - 1/2 szklanki białego, wytrawnego wina - 0,5l bulionu - sól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku - 100ml kremówki - 1 łyżka oleju kokosowego bezzapachowego (lub zwykłego oleju) - 1-2 łyżki(...)przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy. Dodajemy obgotowane grzyby, zalewamy winem oraz bulionem i gotujemy kilka minut. Dorzucamy starte na grubej tarce marchewki oraz pietruszkę, a także pokrojone łodygi selera naciowego i por. Dolewamy wody razem z kremówką. Doprowadzamy całość do wrzenia i gotujemy ok.20 minut. Doprawiamy solą, świeżo mielonym pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Na końcu dodajemy 1-2 łyżki

Smaczne Zdrowe
Papryka faszerowana kaszą jaglaną i warzywami 122

Składniki na 4 szt. Koszt przygotowania: 14,00 zł SKŁADNIKI: 4 papryki czerwone 1 szklanka kaszy jaglanej 1 kulka sera mozzarella ½ cukinii 2 garści liści szpinaku 2 łodygi selera naciowego 1 por 1 ząbek czosnku natka pietruszki 1 łyżka masła 4 liście laurowe 6 ziarenek ziela angielskiego ½ łyżeczki tymianku sól, pieprz oliwa z oliwek PRZYGOTOWANIE: Kaszę jaglana płuczemy, przelewamy gorącą(...)Usuwamy z nich gniazda nasienne. Na patelni rozgrzewamy masło i przesmażamy posiekanego pora i czosnek. Dodajemy przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie i tymianek. Dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię i seler naciowy. Całość smażymy, aż się delikatnie zrumieni. Usuwamy liście laurowe i ziele angielskie. Następnie dorzucamy liście szpinaku. Na końcu dodajemy kaszę jaglaną. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem

kulinarnyJa

Proponowane wyszukiwania