Polecam , szczególnie zimą gdyż jej pikantność dobrze rozgrzewa zziębnięte zimowe brzuszki Składniki : 0,5 kg mięsa mielonego wołowego 1 puszka czerwonej fasoli 1 marchew 1 duża cebula 1 łodyga selera naciowego 4 ząbki czosnku 1 mała puszka kukurydzy 1 puszka pomidorów krojonych 2 łyżki koncentratu 1 czerwona papryka 1 łyżeczka mielonego chilli lub mniej jeśli ma być łagodna 1 łyżka(...)łyżeczka mielonego kuminu 1 płaska łyżeczka mielonych nasion kolendry sól do smaku 2 kostki bulionowe wołowe 3,5 l wody ( gęsta , jeśli ma być rzadka to więcej ) Cebulę , seler naciowy i czosnek wyciśnięty praską podsmażamy na patelni , na oleju lub smalcu ( jak kto woli ) Jak zmiękną i się zrumienią dodajemy mięso mielone , kumin ,kolendrę , chilli , cukier i sól do smaku
Ogrodnik w podróżytego, co lubimy najbardziej :) Zapraszam! Składniki na pulpety: 70dkg piersi z indyka 2 jajka sól, pieprz słodka papryka 2 łyżki kaszy manny Na sos: 1 cebula 1 marchewka kawałek selera naciowego kawałek papryki 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki groszku śmietana 18% natka pietruszki łyżka mąki bulion Wykonanie: Mielimy mięso z indyka .Dodajemy jajka, kaszkę manną, szczyptę mielonej papryki, szczyptę pieprzu(...)takie nie zbyt duże. Oprószamy mąką i smażymy na oleju na złoty kolor ze wszystkich stron. W osobnych garnku na łyżce oleju (sklarowanego masła) podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, seler naciowy, kawałek czerwonej papryki oraz startą na małych oczkach marchewkę. Następnie podlewamy odrobiną bulionu, przekładamy z patelni nasze pulpeciki i całość gotujemy ok 20-25 min. Następnie zaciągamy sosik mąką
Walijskie Pichcenieszukacie odmiany od tradycyjnego gulaszu wieprzowego, koniecznie wypróbujcie tych pysznych pulpecików w aromatycznym sosie pomidorowym. W moim bigosie cygańskim oprócz pulpecików znalazło się mnóstwo warzyw: kolorowa papryka, por, seler naciowy, marchewka i ogórki kiszone. Popularnym składnikiem tego dania są również pieczarki, więc jeśli macie ochotę, możecie dorzucić je do sosu. Gotowe danie powinno być dość pikantne i wyraziste, dlatego(...)tartej (ok. 1/4 szklanki), duże jajko, przyprawy do smaku: sól (ok 1/2 łyżeczki lub do smaku), pieprz, ok. łyżeczki słodkiej papryki i majeranku na sos: mała marchewka, 2 gałązki selera naciowego, mały por, 2 małe papryki (czerwona i żółta ), 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego, listek laurowy, 1-2 ząbki czosnku, kilka ziarenek ziela angielskiego, ok. 2 szklanek wody lub bulionu
Lekcje w kuchniwszystkim gościom. Koniecznie wypróbujcie! Składniki: 2 pojedyncze filety z kurczaka 2-3 łyżki przyprawy do kurczaka olej do smażenia 150g makaronu typu świderki, penne… 2 łodygo selera naciowego 1 czerwona cebula kilka plastrów ananasa świeżego lub z puszki 1 czerwona papryka pół szklanki kukurydzy konserwowej 1 puszka czerwonej fasoli sól, pieprz Sos: 2 łyżki majonezu 2 łyżki(...)Makaron gotujemy – według przepisu na opakowaniu *** *** Filet z kurczaka kroimy w niedużą kostkę *** *** Obsypujemy przyprawy, mieszamy i smażymy na rozgrzanym oleju na rumiano. Odkładamy do wystudzenia *** *** Seler naciowy oraz cebulę kroimy w drobną kostkę *** *** Paprykę również drobno kroimy *** *** Ananasa kroimy w większą kostkę *** *** Do dużej miski przekładamy ugotowany makaron i podsmażone mięso *** *** Dodajemy odsączone z zalewy kukurydzę i fasolkę *** *** Dokładamy
Blog z Apetytemczerwoną i zieloną pokrój w kostkę o boku 1 cm ogórek obierz ze skórki, pozbądź się pestek ze środa i pokrój w kostkę o boku 0,5 cm (opcjonalnie) seler naciowy dokładnie obmyj z piasku i pokrój w cienkie plasterki w misce wymieszaj majonez, pokrojone chili, oregano oraz sól do smaku dodaj wszystkie składniki do miski z sosem i dokładnie(...)150g ser żółty – 100g papryka czerwona – 1 szt. papryka zielona – 1 szt. ogórek zielony – 1 szt. czerwona cebula – 1/2 szt. jajko – 3 szt. seler naciowy – 1 łodyga oregano – 1 łyżeczka papryczka chili – 1 szt. majonez – 2-3 łyżki sól PIEROŻKI – EMPANADILLAS Z TUŃCZYKIEM PRZYGOTOWANIE do miski wsyp mąkę pszenną
Nerds Kitchenpotrawy w kostkach, plastrach, rozdrobnione lub zmiksowane. W sprzedaży znajdziemy świeże, wędzone lub suszone tofu. Proponuję na dziś sałatkę z naturalnym tofu. Składniki: 180g naturalnego tofu mix sałat łodyżka selera naciowego garść czarnych oliwek 5 szt. suszonych pomidorów mała czerwona cebula ser feta do posypania sałatki grzanki Marynata do tofu: 2-3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka oleju sezamowego czosnek(...)sałatki: Przepis na sos znajdziecie w przepisie na sałatkę z rukoli (TU) Tutaj zamiast musztardy dijon użyłam musztardy francuskiej. Do miski wsypałam świeże rodzaje sałat. Pokroiłam czerwoną cebulę i seler naciowy. I dodawałam je kolejno do sałat. Pokroiłam czarne oliwki i suszone pomidory. One również powędrowały do reszty składników. Tofu odcisnęłam z zalewy. Pokroiłam je w kostkę. Przyprawiłam
potrawyregionalneWyszło naprawdę smakowite:) Składniki: 0,5kg mięsa mielonego, 2 duże cebule, 3-4 duże ząbki czosnku, 0,5 puszki kukurydzy, 3-4 pomiodory, 2 marchewki, 1 pietruszka, 2 gołązkii selera naciowego, 2 papryki, sól, pieprz, papryka ostra, zioła prowansalskie, olej, placki tortilla. 1. Obieramy cebulę i czosnek. Cebulę kroimy w kostkę. Czosnek wyciskamy na rozgrzaną patelnię. Smażymy aż cebula(...)ziołami prowansalskimi. (możemy podlać mięso szklanką bulionu drobiowego, aby mięso było smaczniejsze). Smażymy aż mięso nie bedzie surowe. 3. Obieramy marchew i pietruszkę. Scieramy na tarce, na grubych oczkach, seler naciowy drobno siekamy, dodajemy do mięsa. 4. Pomidory obieramy ze skórki, kroimy w kostkę, tak samo paprykę. (możemy wrzucic do blendera). Dodajemy do mięsa mielonego. 5. Dodajmy kukurydzę. 6. Doprawiamy
Kuchnia Pełna Pasjischabowe PRZEPIS FLACZKI Z BOCZNIAKÓW Składniki: 400-500g boczniaków 3 cebule 100ml oleju 5 marchewek 2 korzenie pietruszki 1 por – jasna część 1 ćwiartka selera korzeniowego 4 łodygi selera naciowego 4 ząbki czosnku 2 kostki rosołowe bio – ja preferuję o smaku wołowym 2 liście laurowe 8 szt ziela angielskiego sól pieprz szczypta kurkumy papryka ostra 2 łyżki(...)zrobić flaczki z boczniaków: Najpierw ebulę kroimy w kostkę, pora kroimy drobno i podsmażamy na oleju. W tym czasie marchew, pietruszkę, selera korzeniowego obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do cebuli i pora. Następnie seler naciowy kroimy na cieniutkie plasterki, dodajemy do warzyw. Potem podsmażamy minutę. Zaraz potem zalewamy 2 litrami wody. Następnie dodajemy liście laurowe, ziele angielskie
Dorota Smakujeprzypomniały mi się zupy z dzieciństwa. Zupa w stylu zero waste Składniki: 1 nieduża cebula 1 ząbek czosnku 1 marchewka kawałek korzenia pietruszki pół pora pół łodygi selera naciowego łodyga brokuła końcówki szparagów (opcjonalnie) 2 listki laurowe 2 łodyżki świeżego tymianku lub szczypta suszonego kilka ziarenek pieprzu 2 ziela angielskie sól, pieprz płatki chilli (opcjonalnie) oliwa i masło(...)garnku rozgrzać oliwę z masłem i przesmażyć na niej drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Dodać obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę i pietruszkę oraz pora i selera naciowego. Wszystko wymieszać i chwilę smażyć. W międzyczasie obrać łodygę brokuła i końcówki szparagów, ja zrobiłam to obieraczką do warzyw. Łodygę brokuła pokroić na plasterki i wrzucić do garnka. Łodygi szparagów
Codzienne Gotowanieżołądek :) Tagliatelle z cukinii z sosem pomidorowym Składniki (na dwie osoby) duży pomidor 2 cukinie 3 małe marchewki natka pietruszki 3 łyżki przecieru pomidorowego cebula 2 ząbki czosnku gałąź selera naciowego przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano, słodka papryka, czosnek granulowany łyżka sosu sojowego mała papryczka chilli (bez pestek) łyżka mąki łyżka margaryny (lub masła - może być roślinne) łyżka oleju rzepakowego(...)jeszcze zrobionych zapasów :( Przygotowanie Obieramy cebulę i kroimy w kostkę. Rozgrzewamy olej w rondelku, po czym podsmażamy w nim cebulę. Obieramy marchew i kroimy w kostkę. Myjemy seler naciowy, przekrajamy wzdłóż i kroimy w kostkę. Obieramy czosnek i przeciskamy przez praskę (lub szatkujemy). Podobnie postępujemy z papryczką chilli, pozbywając się nasion wewnątrz (uwaga, nie trzeć oczu!) Całość dodajemy
VegUlkaprzepis... Dla 2 bardzo głodnych osób Potrzebujemy: Na farsz 150g mielonej wołowiny 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 puszka pomidorów (pokrojonych lub całych) 1 gałązka selera naciowego olej do smażenia 1 łyżka mąki (ziemniaczanej) 2-3 łyżki świeżej bazylii (to ważne koniecznie świeża) 1/2 łyżeczki papryki słodkiej chili S&P Na ravioli 500g ziemniaków(...)kroimy w kostkę i gotujemy w posolonej wodzie. Rozgrzewamy patelnię z olejem, kroimy drobno cebulę i podsmażamy. Dodajemy czosnek, mięso mielone, smażymy 3 minuty rozgniatając mięso na drobnicę. Dodajemy seler naciowy pokrojony w drobną kostkę i sparwdzamy co z ziemniakami które się gotują. Co do ziemniaków, to powinny być mączyste i sypkie. Dobrym trikiem kiedy ziemniaki są wodniste jest oddstawienie
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/lekko i pysznie :)) Składniki: 600g mięsa mielonego (u mnie wieprzowo-wołowe) 150g pieczarek 1 woreczek ugotowanego brązowego ryżu (100g) 2 jajka 1 cebula 2 marchewki kawałek pora 2 łodygi selera naciowego 2 łyżki mąki sól pieprz liść laurowy ziele angielskie majeranek koperek śmietana 18% olej Wykonanie: Cebulę i pieczarki kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju. Do miski wrzucamy zmielone(...)dodajemy majeranek i wyrabiamy dokładnie, aż do połączenia się składników. Zwilżonymi dłońmi formujemy nie duże pulpety. Do garnka z wodą wkładamy starte na oczkach marchewki, pokrojony drobno por i seler naciowy oraz liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy ok 15 minut, po czym wkładamy na gotujący się wywar pulpety. Całość gotujemy ok 25-30 minut na małym ogniu. Następnie wykładamy
Walijskie Pichcenieziele angielskie - liść laurowy - majeranek - 1 główka czosnku - pieprz w ziarnach - pieprz ziołowy - gorczyca - lubczyk ogrodowy - czosnek niedźwiedzi - 2-3 cebule (cukrowe) - 2 duże marchewki - seler naciowy lub włoszczyzna - 3-4 łyżki soli, - 1 łyżka pieprzu DO GLAZURY: - 2-3 łyżki musztardy (miodowej lub francuskiej z gorczycą) - 1 łyżka miodu - 1 chochla wywaru(...)pieprzem. Robimy w golonkach dziurki nożem i wciskamy w nie czosnek cały lub przecięty na pół bądź na ćwiartki. W garnku 5 litrowym układamy nasze golonki n warzywach, seler naciowy, cebula, czosnek i obsypujemy przyprawami( tyle ile nam się sypnie :) ) takimi jak: jałowiec, ziele angielskie, pieprz, gorczyca, liść laurowy, majeranek, lubczyk
Zainspiruj się kuchniątła fotograficzne. Zajrzyj do zakładki SKLEP ! Składniki (3 porcje): 3 papryki (po 1 żółtej, czerwonej i zielonej) 200 g. bakłażana 200 g. cukinii 200 g. pieczarek 2 łodygi selera naciowego 100 g. kaszy bulgur 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek 60 g. parmezanu 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii sól, pieprz Bulgur(...)gotowania zachowaj. Papryki umyj, a następnie przetnij wzdłuż na pół. Pozostaw ogonki, a gniazda nasienne usuń. Ułóż papryki w naczyniu do zapiekania naciętą stroną ku górze. Bakłażana, cukinię, selera naciowego oraz pieczarki pokrój w małą kosteczkę. Czosnek i cebulę posiekaj drobno. Na dużej patelni rozgrzej oliwę i zeszklij na niej cebulę. Dorzuć czosnek, a po chwili pozostałe warzywa wraz
Delicious Place