seler naciowy - 4547 przepisów (strona:98/304)

Kapuśniak z warzywami i mięsem mielonym 102

jest pod ręką do wykorzystania. Większość zup, zazwyczaj najlepsza jest na drugi dzień.  Składniki 250 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 marchew 1 pietruszka 2 łodygi selera naciowego 2 średniej wielkości ziemniaki 3 łyżki oleju 1 por (biała część) 100 g koncentratu pomidorowego 1/2 małej kapusty włoskiej 200 g brokułu 1,5 l bulionu warzywnego sól, pieprz(...)false false false MicrosoftInternetExplorer4 Jarzyny i ziemniaki kroimy w kostkę. Razem z mięsem mielonym smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, pokrojony w piórka por, pokrojony seler naciowy, zalewamy gorącym bulionem, gotujemy 15 min na średnim ogniu. Wrzucamy posiekaną kapustę, podzielonego na różyczki brokuł, gotujemy do ich miękkości. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style

R'n'G Kitchen
Kisiel z ananasa i selera naciowego 166

jadła ananasa. Bardzo polubiłam ten owoc i przerabiam na różne sposoby. Dzisiaj zapraszam na szybki deser czyli domowy kisiel, ale nie z samego ananasa. Dołożyłam do niego jeszcze seler naciowy i sok pomarańczowy. Latem często robię taki koktajl, ale zimą jakoś zupełnie nie mam na niego ochoty. Wolę gorącą herbatę z cytryną. Zamieniłam wobec tego koktajl na kisiel. Lekko(...)miodem, ale jeśli ananas będzie bardzo dojrzały to nie będzie takiej potrzeby. Taki kisiel nie tylko pysznie smakuje ale ma również właściwości odchudzające dzięki zawartej w ananasie bromelainie i selerowi naciowemu.” Czytaj więcej

Wiem co jem
Kapuśniak ze słodkiej kapusty z mięsnymi kawałkami 166

smaku, podobna do bigosu ze słodkiej kapusty, dlatego na pewno nie trafi w gusta każdego:).  500g łopatki wieprzowej 1/4 główki kapusty 3 marchewki 1 pietruszka 4 łodygi selera naciowego 1 por 1 cebula 3 ziemniaki 3 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, papryka ostra, papryka słodka, czosnek granulowany natka pietruszki do posypania 1. Mięso kroimy w grubą kostkę, zalewamy(...)wody, zagotowujemy, zbieramy powstałe szumowiny, gotujemy na wolnym ogniu przez około 40 minut. 2. Kapustę szatkujemy, marchewkę i pietruszkę ścieramy na dużych oczkach tarki, por kroimy w plastry, cebulę, seler naciowy i ziemniaki w kostkę. Dorzucamy do zupy, gotujemy jeszcze przez 1 godzinę. 3. Zupę doprawiamy do smaku solą i przyprawami według uznania. Przed podaniem możemy posypać natką pietruszki

Szefowa kuchni
Pikantna zupa z kukurydzy z chipsem z bekonu 187

ostra zupa z kukurydzy idealnie sprawdzi się, na powoli już niestety nadchodzące, chłodne wieczory.  Składniki :  5-6 plastrów bekonu 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 1 łodyga selera naciowego 1 czerwona papryczka chilli 2-3 ziemniaki 3 kolby świeżej kukurydzy 1 czerwona papryka 1 litr mleka 2 łyżki śmietany szczypta płatków chilli Przygotowanie :  Bekon pokroić w kostkę(...)przygotowania chipsa) wrzucić do garnka i przesmażyć, aż tłuszcz się wytopi.  Dodać drobno pokrojoną cebulę i czosnek wyciśnięty przez praskę. Wszystko przesmażyć, do czasu aż cebula się zeszkli. Seler naciowy drobniutko posiekać i dodać do smażącej się cebuli. Do garnka wrzucić drobno posiekana papryczkę chilli.  Dodać pokrojonego w kostkę ziemniaka, zalać mlekiem i zagotować. Ziarenka kukurydzy ściąć

Codzienne Gotowanie
Wiosenna zupa ogrodnika z soczewicą 126

ogrodnika z soczewicą Potrzebujesz: 3/4 szklanki suchej zielonej soczewicy 1 marchewka 1 korzeń pietruszki 1 ząbek czosnku 4 ziarna pieprzu  1/2 młodej cukini 1 mały por 1 łodyga selera naciowego 1 łyżka masła klarowanego garść mrożonego bobu (opcjonalnie) 1,5 litra bulionu warzywnego 1/2 łyżeczki suszonego tymianku sól i pieprz do smaku sok z cytryny do smaku 1 łyżka(...)liście rzodkiewki z 1 pęczka (opcjonalnie) Sposób przyrządzenia: 1. Soczewicę zalej wodą i namaczaj 30min. 2. Marchewkę i pietruszkę obierz i pokrój w grube plastry. 3. Cukinię, pora i selera naciowego umyj i pokrój w plasterki, podsmaż na łyżce klarowanego masła. 4. Do garnka przełóż namoczoną soczewicę, marchewkę, piepruszkę, posiekany czosnek i ziarna pieprzu - zalej całość bulionem i gotuj

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Shakshouka (Szakszuka) 149

klatkach pomidory-w sezonie pachnące 3-4, zimą, lepiej z puszki cebula (najlepiej szalotka lub czerwona)pokrojona w drobną kostkę 1/2 czerwonej papryki 3 ząbki czosnku 2 małe łodygi selera naciowego 1 łyżeczka kuminu rzymskiego (nie mylić z kminkiem) 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku Ostra papryka/wg uznania sól pieprz troszkę tłuszczu natka pietruszki Do podania: ciepła bagietka PRZYGOTOWANIE(...)dodajemy cebulę, po chwili czosnek (drobno posiekany lub przez praskę), w sezonie pomidory parzymy, obieramy ze skórki, drobno kroimy i na patelnię, zimą z puszki (mniejsze zło). Podsmażamy,dodajemy seler naciowy pokrojony w kostkę oraz paprykę. Gdy pomidory się przesmażą,doprawiamy solą pieprzem,kuminem, papryką słodką i ostrą. Następnie robimy 3-4 (w zależności od ilości jajek) wgłębienia, w które

Kopystką po garach
Risotto z boczniakami - wersja fusion 166

Składniki: opakowanie mieszanki meksykańskiej 170 g boczku wędzonego (można pominąć) 100 g fasolki szparagowej zielonej 150 g selera naciowego 50 g ryżu do risotto Arborio na osobę (u mnie było 200 g) 1 kg schabu wieprzowego 200 g świeżych boczniaków 50 g mrożonego groszku kilka suszonych pomidorów 1 papryczka chili (opcja dla odważnych) suszone: pieprz kolorowy, natka pietruszki, bazylia(...)listków laurowych, kilka kulek ziela angielskiego i pieprzu czarnego oraz sól. Gotujemy jak zwykły wywar na zupę. Risotto:  Na rozgrzaną, głęboką patelnię wrzucamy pokrojony w paski boczek i seler naciowy. Podsmażamy i wsypujemy nasze produkty mrożone. Chwilę dusimy pod przykryciem. Następnie dodajemy przyprawy suszone i dosypujemy ryż. Chwilę musi się podsmażyć, aż będzie półprzeźroczysty. Dodajemy schab z bulionu pokrojony

Karczma Honorietty
Flaki po florencku 155

innośći od tradycji pozostał. Składniki : 1,2 kg oczyszczonych i obgotowanych flaków wołowych 1 puszka (400 g) pomidorów pelati Primo Gusto 700ml wywaru z antrykotu 1 cebula 2 łodygi selera naciowego 10 cm jasnego pora 2  marchewki 2 ząbki czosnku 150 ml białego wytrawnego wina 2 gałązki świeżego tymianku garść listków świezej bazylii 2 łyżki oleju 3 łyżki octu(...)pieprz do smaku szczypta chili w proszku 50 g startego parmezanu Sposób   przygotowania: Na patelnię wlać olej, cebulę pokroić w piórka i przełożyć na patelnię, dodać pokrojonego pora, selera naciowego, startą na dużych oczkach marchewkę, pokrojony drobno czosnek, chili w proszku i zeszklić. Przelożyć do garnka. Flaki umyć, obgotować, przez około 1,5 godziny, ostudzić i pokroić w długie

Gosia gotuje
Goleń wołowa po mediolańsku czyli ossobuco alla milanese 178

czosnku i skrótki cytryny. Goleń wołową po mediolańsku czy ossobuco alla milanese przygotowuje się przez obsmażenie mięsa, następnie duszenie go w białym winie, czosnku, pomidorach, z dodatkiem marchwi i selera naciowego. Tak przygotowane mięso jest niezwykle miękkie, delikatne i lekkie. Goleń wołową po mediolańsku czyli ossobuco alla milanese podaje sie najczęściej z ryżem w formie risotto, zabarwionego szafranem(...)portalu Durszlak.pl. Składniki: 2 plastry goleni wołowej lub cielęcej z kością grubości ok. 2 cm 1 posiekana cebula 200 ml białego wina 2 marchwie pokrojone w półksiężyce 2 łodygi selera naciowego pokrojone w półksiężyce 250 ml bulionu warzywnego lub wołowego mąka do oprószenia mięsa 1 puszka pomidorów lub 4 świeże pomidory obrane ze skórki i pokrojone w kostkę 1 łyżka

Pociąg Do Kuchni
Zupa na bogato z warzywami, makaronem i boczkiem 48

taka potrawa, którą można zrobić na dwa dni, w dodatku pyszna i sycąca. SKŁADNIKI Na wywar: 7 skrzydełek z kurczaka 1 korzeń selera 1 korzeń pietruszki 1 duża marchewka 2 gałązki selera naciowego 4 ziarna ziela angielskiego 3 liście laurowe opcjonalnie gałązka lubczyku 400-500 g wędzonego boczku Na zupę: 2 średnie marchewki 2 duże ziemniaki 200 g pieczarek(...)kopiaste łyżki koncentratu pomidorowego sól, świeżo mielony pieprz, 1/2 łyżeczki majeranku  WYKONANIE Skrzydełka z kurczaka umyć i przełożyć do dużego garnka. Korzeń selera, pietruszki i marchewkę obrać i wraz z gałązkami selera naciowego, pokroić na mniejsze kawałki i dodać do mięsa. Całość zalać wodą (ok. 2-3 litry), dodać ziele angielskie, liście laurowe i lubczyk, po czym włączyć palnik

Passions hobbies life
Lasagne – przepis idealny 64

tylko moje odczucie być może – Wy dodajcie to, które lubicie najbardziej. Składniki płaty makaronu do lasagne 200 g tartego parmezanu Sos boloński oliwa 1 cebula 1,5 łodygi selera naciowego 1 duża marchewka 200 g boczku wędzonego 500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego 1 szklanka białego wina 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 puszka pokrojonych pomidorów 1 szklanka gorącego bulionu(...)pomidorowej Sos beszamelowy 4 łyżki masła 3 łyżki mąki 650 ml mleka szczypta gałki muszkatołowej Sos boloński Na oliwie, w rondelku duszę cebulę posiekaną w kostkę, dodaję drobno posiekanego selera naciowego, i starta na dużych oczkach marchewkę. Przesuwam warzywa na bok rondelka i dodaję pokrojony w kostkę boczek. Przysmażam go i mieszam z warzywami. Przesuwam wszystko na bok rondelka

MojaQchnia.pl
Łosoś w warzywach 122

kiedy przejdzie smakiem warzyw). PRZEPIS NA ŁOSOSIA W WARZYWACH Składniki na łososia w warzywach: por – ok 10cm 1 cebula 3 łyżki masła 5 łyż3k oliwy 500g marchewki pół selera naciowego 1 korzeń pietruszki 200g koncentratu pomidorowego 1 liść laurowy 5 szt ziela angielskiego 1 łyżeczka pieprzu czarnego w ziarnach sól łosoś surowy – 3-5 filetów(...)cytryny 1 łyżka posiekanej natki pietruszki Jak zrobić łososia w warzywach: Cebulę i pora siekamy drobno i szklimy na maśle z oliwą. Marchew i pietruszkę obieramy, ścieramy na tarce, selera naciowego kroimy w cienkie plasterki – warzywa dodajemy do cebuli. przesmażamy. Dodajemy przyprawy i szklankę wody, dusimy na wolnym ogniu pod przykrywką aż warzywa będą miękkie i rozpływające się

Dorota Smakuje
Smoothie na ciepło z buraczka poprawia urodę - wyjątkowo pyszne 231

SKŁADNIKI na 2 smoothie: 1/2 l bulionu warzywnego lub chudego z drobiu 2 małe buraczki ćwikłowe 1 łodyga selera naciowego 50 g sera feta sól i pieprz do smaku szczypta kuminu rzymskiego (opcjonalnie) 1 łyżka oliwy extra virgine 1-2 łyżki soku z cytryny lub octu jaabłkowego (ewent. winnego) 1/2 łyżeczki cukru (opcjonalnie) Wykonanie: Bulion podgrzać prawie do wrzenia(...)wyłączyć ogień Surowe buraczki obrać ze skórki, pokroic w kostkę i takie surowe wrzucić do blendera. Do buraczków dodać pokrojony w kawałki seler naciowy, ser feta, przyprawy i cukier. Wszystko zblendować. Buraczki dodać do bulionu, dodać sok z cytryny i oliwę. Zamieszać, włączyć ogień i podgrzać ale nie zagotowywać. Buraczki są najbardziej wartościowe w jaknajbardziej surowej lub zupełnie surowej postaci

Sztuka gotowania w/g Samiry
Sałatka królewska 146

kiełbaską od firmy  Duda.  Prosta w wykonaniu i szybko znika z talerzyków :) Zapraszam do wypróbowania :)   Składniki : 500 g pieczarek 4 jajka ugotowane na twardo 3 pałki selera naciowego 1 mała cebulka puszeczka na raz kukurydzy Bonduelle 2 podudzia z kurczaka upieczone 2 malutkie pętka kiełbasy myśliwskiej Duda 3  łyżki majonezu sól, pieprz do smaku Wykonanie : Pieczarki(...)garnka i zalewamy wodą z łyżeczką soli, od zagotowania wody gotujemy jeszcze około 13 minut. Ugotowane pieczarki przekładamy na sito, przelewamy zimną wodą i kroimy w grubszą kostkę. Seler naciowy myjemy i kroimy w cieniutkie plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Mięso z kurczaka oddzielamy od kości i kroimy w kostkę. Kiełbasę kroimy w grubszą kostkę. Ugotowane jajka kroimy

Sama słodycz i szczypta chili
Sałatka z pieczonymi burakami, selerem naciowym i fetą 212

niej od pierwszej łyżeczki. Wszystkie składniki sałatki tworzą mega smaczną całość. Niebo w gębie.     5 średniej wielkości buraczków 1 opakowanie serka feta półtłustego 2 łodygi selera naciowego garść rukoli lub kapusty pekińskiej 1/2 szklanki nasion słonecznika sól, pieprz     sos 3 łyżki oleju 1 łyżka miodu 1 łyżka musztardy 1 łyżka soku z cytryny(...)upiec w piekarniku do miękkości, wystudzić, obrać z łupiny, pokroić w kostkę, ułożyć na półmisku, lekko posolić i popieprzyć. Na buraczki ułożyć pokrojony w kostkę ser feta oraz seler naciowy. Posypać rukolą lub kapustą pekińską, polać sosem przygotowanym ze składników na sos. Całość posypać słonecznikiem uprażonym na suchej patelni

Jadło i czytadło

Proponowane wyszukiwania