tort - 16034 przepisów (strona:97/1069)

Cukrowe Różyczki, krok po kroku 323

Cukrowe różyczki są słodką ozdobą, dodającą słodkim dziełom uroku i elegancji. Wykończone nimi torty nabierają kolorów, romantycznego charakteru i prezentują się bardzo profesjonalnie. Dzięki swoim zaletom bardzo często są wykorzystywane przy wykończeniu tortów ślubnych i rocznicowych. Potrafią nadać niepowtarzalnego uroku również tym mniej okazyjnym wypieką. Ten, kto widział jak pięknie prezentuja się małe różyczki na […] Artykuł Cukrowe Różyczki, krok(...)kroku pochodzi z serwisu Domowe Torty

Domowe Torty
Tort motyl 187

Taki tort w kształcie motyla wymarzyła sobie na urodziny moja córka. Choć urodziny były w połowie marca, to nie mogłam się zebrać i opisać tego tortu, aż do dzisiaj. Tort należy do pracochłonnych, ale w smaku jest pyszny. Polecam. Biszkopt jasny: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki tortowej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Biszkopt(...)składniki zmiksować na jednolity krem. Poncz: W wodzie lub herbacie rozpuścić cukier. Przestudzić i dodać sok z cytryny. Dekoracja: Kremówkę ubić z cukrem i śmietan fixem na krem. Składanie tortu: Każdy z biszkoptów przeciąć na dwa płaty. Następnie przekroić na pół i można jeszcze każdą połówkę na pół. Ciemny biszkopt ułożyć w kształcie motyla, nasączyć ponczem i wyłożyć połowę masy

Ewusiowe Smaki
Tort chałwowy 180

okazji 2 milionów wejść na bloga postanowiłam przygotować tort. Wybór dość szybko padł na tort chałowy, gdyż niedawno przygotowywałam ciasto z chałwą i masa była szybka i prosta w wykonaniu i właśnie taką samą masę wykorzystałam do tortu. Dla ułatwienia można przygotować jeden biszkopt jasny lub ciemny z 6 jaj i przekroić go na 3 blaty(...)odmiany przygotowałam 2 blaty jasne i jeden ciemny, dlatego mój tort wyszedł dość wysoki. Masa z chałwy nie jest zbyt słodka, jej smak przełamują kwaśne wiśnie. Dekoracja tortu dowolna, ja ostatnio w sklepie natknęłam się na śliczne zielone czereśnie koktajlowe, które bardzo ożywiły dekorację. Polecam!          Tort chałwowy   Składniki na tortownicę 24cm:   Na jasny

Smak mojej kuchni
Tort cappuccino 268

Nowy Rok rozpoczęliśmy od... pieczenia tortu. W pierwszych dniach stycznia obchodzę urodziny, więc zawsze mamy przedłużone noworoczne świętowanie. Na tę okazję wybrałam tort cappuccino (uwielbiamy wszystko co kawowe). Upiekłam klasyczny kakaowy biszkopt rzucany, środek tortu to kokosowe ciasto z przepisu Siostry Anastazji ( ciasto cappuccino ), natomiast masa cappuccino z białą czekoladą pochodzi ze strony Moje Wypieki. Tak oto powstał(...)mój tort idealny, pierwszy z którego jestem naprawdę zadowolona. W przepisie możemy pominąć ciasto kokosowe, zamiast tego możemy zwiększyć proporcje na biszkopt i przekroić go na 3 blaty.   Polecam!     Tort cappuccino   Składniki na tortownicę 24cm:   Na ciemny biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki kakao   Na ciasto

Smak mojej kuchni
Tort czekoladowo - wiśniowy 139

Torcik z wykorzystaniem wiśni z nalewki. Wiśni mam spory zapas więc jeszcze na kilka tortów wystarczy. Biszkopty kakaowo - czekoladowe świetnie komponują się z masą czekoladową i owocami. Tort udekorowałam polewą i wiśniami kandyzowanymi. Tort jest naprawdę prosty i szybki w przygotowaniu. Polecam! Tort czekoladowo - wiśniowy Składniki na tortownicę 20cm: Na biszkopty: 5 jaj 3/4 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki pszennej(...)odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno. Do ubitej śmietanki wlewamy jeszcze lekko ciepłą czekoladę miksując cały czas. Masę dzielimy na równe 3 części. Na podkładce do tortów układamy pierwszy blat, nasączmy go lekko posłodzoną, wystudzoną herbatą. Wykładamy 1/3 kremu czekoladowego, rozprowadzamy równomiernie. Na masie układamy wiśnie, lekko dociskamy. Układamy kolejny blat, ponownie nasączamy, rozsmarowujemy  krem

Smak mojej kuchni
Krem miętowy 128

Gęsty, pyszny krem z orzeźwiającą miętową nutką- bez dodatku żelatyny, na bazie śmietanki i serka mascarpone. Świetnie nadaje się do ciast, tortów, a umieszczony w pucharku, przyozdobiony czekoladowymi wiórkami lub oblany polewą czekoladową- zamieni się w pyszny deser. Smacznego! 🙂 SKŁADNIKI NA KREM MIĘTOWY: [na 6 pucharków lub do przełożenia i ozdobienia 1 tortu] 500 […] Artykuł Krem miętowy pochodzi(...)serwisu Domowe Torty

Domowe Torty
Tort makowy 173

Tort makowy z kremem z serka mascarpone i bitej śmietany Dzień dobry kochani, jak wam minął weekend? U mnie było świątecznie z okazji moich urodzinek, tak więc zrobiłam tort makowy na poczęstunek dla rodziny. Znudzona zwykłymi biszkoptami postanowiłam zrobić coś innego, tort był bardzo dobry, mnie osobiście smakował bardziej niż ten, na zwykłym biszkopcie. Biszkopt po upieczeniu jest wilgotny dlatego(...)blaty poziomo.  Robimy nacięcia z czterech stron, we wgłębienia wkładamy na około nitkę, dwa końce nitki krzyżujemy i zdecydowanym ruchem ciągniemy, nitka wyjdzie drugą stroną przekrawając nasz tort.  8. Śmietanę ubijamy na sztywno. Serek mascarpone miksujemy razem z mlekiem zagęszczonym. Do ubitej śmietany dodajemy zmiksowany serek z mlekiem. Dodajemy cukier waniliowy całość dokładnie mieszamy.  9. Spód

Mój pomysł na
Tort ajerkoniakowy z bezową wkładką 158

Tort na urodziny brata, więc pozwoliłam sobie na odrobinę smaku alkoholowego. Ajerkoniak fajnie wyczuwalny nie powoduje, że masa jest mdła czy słodka, a dżem z czarnej porzeczki fajnie przegryza smak bezy. Przyznam, że tort może wydawać się pracochłonny, jednak dla mnie to była sama przyjemność z "NIM" pracować:). Zapraszam... Skala smaku 10/10 - tort można zrobić nawet dwa dni przed imprezą(...)smaki dopiero wtedy się przegryzły jednak glazura lustrzana musi być wylana max 24 ha przed podaniem, dłuższe trzymanie jej na torcie może spowodować jej matowienie. Składniki Biszkopt:  6 jajek  1 szkl.cukru 4 łyżki oleju 1,5 mąki tort szkl. mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki ciepłej wody Białka ubić na sztywną pianę, dosypać powoli cukier

Kubki smaku
WYTRAWNY TORT Z WOŁOWINĄ, BROKUŁEM I JAJKIEM 171

Dziś wpadłam na pomysł :) że skoro mogą być torty słodkie, to dlaczego by nie wytrawne dla odmiany? W moim przypadku tort wytrawny sprawdził się w 100 %.  Jest to ciasto kruche, przekładane masą z wołowiny i drobiu oraz brokułem z jajkiem i majonezem. Jeśli chodzi o smak to połączenie idealne. Tort ma przejścia w barwach, dzięki czemu po ukrojeniu prezentuje(...)się bardzo oryginalnie i efektownie.  Taki tort można przygotować na specjalne okazje, wymaga dużego nakładu pracy i jest czasochłonny, tego nie można ukryć, ale efekt końcowy zachwyca, więc warto poświęcić ten czas i pracę no coś tak bardzo dobrego. Tak jak już wspomniałam tort można przygotować na specjalne okazje. Specjalną okazją są 3 urodziny Akademii Kulinarnej Whirlpool w Warszawie

Kuchnia Paulettes
Tort urodzinowy dla mojego 2-latka 206

mnie jako matki nie ma ważniejszych dni, niż dni urodzin moich dzieci. One w końcu są moim całym światem. Oczywiście ten wyjątkowy (wczorajszy) dzień nie mógł obejść się bez tortu. Synek był zachwycony – świeczka, którą pomagała mu zdmuchnąć starsza siostra i te ozdoby, a potem smak „mamma, mniam” – cytuję Choć nie jestem mistrzynią w robieniu tortów(...)reszcie gości mój słodki wypiek bardzo smakował. Dlatego, aby uczcić ten wyjątkowy dla mnie i moich bliskich dzień i tu na blogu postanowiłam zostawić po nim ślad w postaci tortu I ponownych najserdeczniejszych życzeń dla synka płynących prosto z mojego kochającego serca. Jednak po namyśle stwierdziłam, że nie będę ich tu pisać, bo… miłości nie da się wyrazić

Słodkie okruszki
Tort z musem czekoladowym i gruszkami 183

Tort z musem czekoladowym i gruszkami jest idealny na przegonienie jesiennej chandry. Kremowy, intensywnie czekoladowy i wykwintny w smaku. Do jego przygotowania użyłam gruszek z maminego ogrodu, a do ozdoby – rajskich jabłuszek. Wyjątkowe ciasto – prawdziwa rozkosz. Do musu dodajemy surowe jajka, dlatego zaopatrzcie się w te ekologiczne – najlepiej ze sprawdzonego źródła. Tort z musem czekoladowym i gruszkami(...)biszkopt: 4 duże jajka (w temp. pokojowej) 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków 1/3 szklanki mąki pszennej tortowej 1/3 gorzkiego kakao 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Tort z musem czekoladowym i gruszkami – mus: 4-5 słodkich gruszek 5 łyżek drobnego cukru do wypieków 6 dużych jajek (będzie potrzebne 6 żółtek i 3 białka) 2 tabliczki gorzkiej czekolady

Poezja smaku
Tort w stylu szwarcwaldzkim – Tort „Czarny las” 1578

znowu na blogu deser czekoladowo-wiśniowy 🙂 Tym razem zapraszam na tort „Czarny las”. To kwaśno-słodkie połączenie ostatnio mnie prześladuje i namiętnie stosuję go w różnych kuchennych kombinacjach alpejskich 😉 Dzisiaj przyszła kolej na ten pyszny tort.   Tort szwardzwaldzki to połączenie czekolady, wiśni i bitej śmietany. Ja przyrządzam go z użyciem serka mascarpone, dzięki […] Artykuł Tort(...)stylu szwarcwaldzkim – Tort „Czarny las” pochodzi z serwisu Wiszniówka

Wiszniówka
Krem truskawkowy-prosty,szybki i pyszny 149

mrożonych owoców-zajmuje to jeszcze mniej czasu,bo nie trzeba wtedy czekać, aż galaretka ostygnie-wrzucone do niej mrożone truskawki błyskawicznie ją schłodzą. Krem jest idealny do przełożenia tortu, jako dodatek do ciast, lub podany w pucharkach w formie deseru! Smacznego!!! SKŁADNIKI NA KREM TRUSKAWKOWY: [na 4 pucharki lub do przełożenia 1 tortu] 250 g. świeżych truskawek 1 galaretka truskawkowa(...)jednoczesnie delikatnej konsystencji puszystej pianki. Gotowy krem przechowujemy w lodówce! Smacznego!!! Krem truskawkowy – wykonany przez DomoweTorty.com Artykuł Krem truskawkowy-prosty,szybki i pyszny pochodzi z serwisu Domowe Torty

Domowe Torty
TORT ORZECHOWO-KAWOWY 154

talerzyku. Wystarczy niewielka porcja, aby się nim nasycić. Biszkopt nasączyłam nierównomiernie, to znaczyna na dolny blat zużyłam 1/3 przygotowanego ponczu, a na górny blat pozostałe 2/3. Dzięki temu podstawa tortu nie "siadła" pod wpływem ciężaru.  Ponieważ krem zawiera masło i jajka, tort przechowujemy w lodówce. Wyjmujemy go minimum 15 minut przed podaniem, aby krem ocieplił się i nabrał lekkości(...)porcjami dolewamy spirytus. PRZEŁOŻENIE : Biszkopt kroimy na dwa blaty. Pierwszy dolny blat kładziemy na paterze, skrapiamy 1/3 nasączenia (zimnego) i rozsmarowujemy konfiturę. Wykładamy 2/3 kremu kawowego. Kładziemy drugi blat tortu. Znów skrapiamy nasączeniem i wykładamy pozostały krem ( 2-3 łyżki możemy odłożyć do dekoracji). Rozsmarowujemy na wierzchu i po bokach tortu. Dekorujemy orzechami i oprószamy kawą rozpuszczalną (przez sitko). Wstawiamy

cool and minty
Ja: zrobię dacquoise. Mąż na to: że co?!? 151

trafiliśmy z Mężem na deser do hotelowej restauracji w Długopolu Zdrój. Jeszcze długo potem wspominaliśmy cudowny smak ciasteczka, które nas zachwyciło. Dopiero parę miesięcy temu przy okazji pierwszego przygotowywania tortu dacquoise wg pomysłu Pawła Małeckiego skojarzyliśmy, że tamten zachwycający deser był jakąś wersją torcika bezowego z orzechami. Prawdopo dobnie była to właśnie najbardziej podstawowa wersja z orzechami i daktylami. Pycha(...)Małecki proponuje orzechy laskowe i truskawki, taką już sprawdziliśmy, jest cudowna, natomiast teraz truskawki nie mają swego słonecznego aromatu i smaku, dlatego zdecydowałam się na próbę wykorzystania w torcie ananasa.  Dacquoise (czyt. dakłaz) jest całkiem nietrudny do wykonania. Trzeba upiec dwa spody bezowe i dobrać do nich pożądany krem, raczej niezbyt słodki, ponieważ beza  jest mocno słodka

I tu będę miała takie te