Dzisiaj zapraszam Was na pyszny tort. Kto chętny to niech podstawia talerzyk. Tort upiekłam z okazji drugich urodzin mojego bloga. Blog powstał dokładnie 8 marca w 2015 roku. Odwiedziło go prawie 300 tyś. osób. Pod postami pojawiło się mnóstwo komentarzy. Przez te dwa lata dodałam prawie 800 przepisów, uważam, że jest to całkiem niezły dorobek. Dziękuję Wam bardzo(...)mogę dzielić się z Wami moją pasją, tym co kocham robić. Dziękuję również firmom, które mi zaufały i podjęły współpracę z moim blogiem. A teraz zapraszam na pyszny tort:) Autorką zdjęć jest moja starsza córka, mnie takie śliczne nie wychodzą:) Iza:) Składniki: Biszkopt jasny: 4 jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 kopiasta łyżeczka
Izabelawkuchnitort chociaż jest bardzo prosty w wykonaniu jest bardzo pyszny. Lekki i taki lekko kwaskowaty, nie za słodki, taki w sam raz. Polecam upiec go na podwieczorek lub urodziny. Tort podałam na talerzyku, który otrzymałam od GALERII CUDA ŚWIATA . Zapraszam na tort:) Składniki: Biszkopty x 3: 2 jajka 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej(...)dodajemy lekko tężejącą galaretkę i chwilę miksujemy. 3. Przekładanie: Kilka łyżek pianki przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką. Następnie każdy krążek smarujemy powidłem i pianką, smarujemy również boki tortu, wierzch również smarujemy powidłem, na koniec za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy rozetki według uznania. 4. Dekoracja: Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach i obtaczamy nią boki tortu. A wierzch
IzabelawkuchniWitam Kochani Dziś przychodzę do Was z przepisem na bardzo pyszny i ładnie wyglądający tort . Zrobiłam go z okazji urodzin brata. Tort zrobiłam w stylizacji pszczelarskiej,ponieważ brat jest pszczelarzem :) Tort składa się z dwóch rodzajów ciasta-biszkoptu oraz spodów miodowych. Całość jest przełożona kremem z dodatkiem barwnika spożywczego. Bardzo Wam polecam ten tort- jest wspaniały :) SKŁADNIKI tortownica(...)powstać gęsty żółty budyń. Budyń studzimy. Masło w temp pokojowej ucieramy na puch i dodajemy po łyżce budyniu miksując .I krem gotowy :) PONCZ -składniki mieszamy ze sobą. SKŁADANIE TORTU Zaczynamy od biszkoptu,poczujemy go i nakładamy troszkę masy-cienką warstwę. Na masę dajemy spód miodowy i znów trochę masy,potem biszkopt -poczujemy ,masa i spód miodowy itd. Warstwy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokupyszny i pięknie się prezentujący tort zachwyci Waszych gości. Jagody nie tylko nadają mu smak, ale również sprawiają, że krem jest pięknie fioletowy. Świetnym dopełnieniem tortu jest udekorowanie go startą czekoladą, jagodami i zielonymi liśćmi. Moje liście przygotowałam sama z masy marcepanowej, do której dodałam odrobinę zielonego barwnika w proszku. SKŁADNIKI Na biszkopt: 6 jajek szczypta soli 200 g cukru(...)serek mascarpone, krótko zmiksować, następnie wlać ostudzoną żelatynę i dodać śmietan-fixy. Ponownie całość zmiksować. Krem podzielić na dwie części. Do jednej wlać masę jagodową i dobrze zmiksować. Składanie tortu: Dolny oblat nasączyć kawą, następnie nałożyć krem jagodowy i kolejny oblat. Czynność powtórzyć (nasączenie i krem) rozsmarowując pozostałą część kremu jagodowego i nałożyć ostatni oblat. Górę tortu również nasączyć delikatnie
Passions hobbies lifeuwielbiam mango? Nie? To już wiecie :-), prawie tak bardzo jak boczek ( w tym miejscu chciałbym pozdrowić kucharzy z hotelu Nadmorskiego w Gdyni, nie żałują boczku do śniadania ). Blendowanie tego tortu to mega przyjemność. Jedno mango trafiło do przepisu, a drugie znikło podczas przygotowywania Taki mały bonus dla kucharza. Jeśli szukacie czegoś na jakąś uroczystość lub żeby pokazać rodzinie i znajomym(...)tort bez glutenu, pieczenia, cukru i całkiem paleo też może być smaczny, to ten przepis nada się jak najbardziej. Delikatny, owocowy do tego idealnie chłodzi w ciepły letni dzień. Pierwsza warstwa tortu to połączenie mango i limonki – genialny duet. Druga warstwa to banany i chia, bo czemu nie . Będę się powtarzał, ale pamiętajcie, że każdy składnik możecie wymienić
PaleoLifeKrem z białymi michałkami to idealny dodatek do tortów, ciast, babeczek i deserów. Nigdy nie byłam fanką tych cukierków, ale ten krem po prostu uwielbiam! Słodycz kremu z białymi michałkami można przełamać frużeliną owocową np. malinową :). Składniki: 160 ml śmietany kremówki 30/36% 140 g białej czekolady 125 g serka mascarpone, schłodzonego(...)blatu biszkoptu o średnicy 20-21 cm . Jeśli masa wyjdzie za rzadka (nie zwarzona), włóż krem do lodówki, aby trochę zgęstniał. Jeśli lubisz robić torty, piec ciasta, ciasteczka i inne słodkie wypieki. Jeśli lubisz chwalić się swoimi kulinarnymi dziełami i dzielić z innymi sprawdzonymi przepisami. Jeśli szukasz więcej sprawdzonych słodkich pomysłów
Słodki PomysłNajpyszniejszy krem czekoladowy do tortów, ciast i deserów. Można go jeść łyżkami, dlatego na wszelki wypadek radzę zrobić trochę więcej kremu ;). Składniki: 180 ml śmietany kremówki 36% 120 g mlecznej czekolady, połamanej 25 g gorzkiej czekolady, połamanej 70 g serka mascarpone, schłodzonego W małym rondelku podgrzewamy kremówkę, aż będzie gorąca (nie doprowadzamy do wrzenia(...)blatu biszkoptu o średnicy 20-21cm. Jeśli masa wyjdzie za rzadka (nie zwarzona), włóż krem do lodówki, aby trochę zgęstniał. Jeśli lubisz robić torty, piec ciasta, ciasteczka i inne słodkie wypieki. Jeśli lubisz chwalić się swoimi kulinarnymi dziełami i dzielić z innymi sprawdzonymi przepisami. Jeśli szukasz więcej sprawdzonych słodkich pomysłów
Słodki PomysłKrem z michałkami klasycznymi to bardzo popularny krem do tortów, ciast i deserów. Pierwszy raz zrobiłam go z okazji imienin męża Michała :). Słysząc opinie, że krem jest bardzo słodki dodałam czekoladę gorzką. Jednak trochę przesadziłam, dlatego za drugim razem zdecydowanie zmniejszyłam jej ilość. Krem jest bardzo pyszny. Tworzy idealny duet z kremem(...)przepisie, dlatego kolor kremu wyszedł taki ciemny :). Jeśli masa wyjdzie za rzadka (nie zwarzona), włóż krem do lodówki, aby trochę zgęstniał. Jeśli lubisz robić torty, piec ciasta, ciasteczka i inne słodkie wypieki. Jeśli lubisz chwalić się swoimi kulinarnymi dziełami i dzielić z innymi sprawdzonymi przepisami. Jeśli szukasz więcej sprawdzonych słodkich pomysłów, to zapraszam
Słodki PomysłTort w kształcie serca umili rodzinne uroczystości - urodziny, imieniny, rocznice ślubu. Sprawdzi się również na Walentynki. W sezonie truskawkowym przygotowałam go z truskawkami, jednakże wyśmienicie będzie smakował również z innymi owocami. Biszkopt w kształcie serca (22*22cm) 6 jajek Szczypta soli ¾ szklanki cukru ¾ szklanki mąki pszennej ¼ szklanki mąki ziemniaczanej Krem truskawkowy: 250 g truskawek 1,5 łyżki żelatyny 5 łyżek(...)drugim biszkoptem. Kolejno wykładamy krem śmietanowy (proporcjonalnie do grubości wyłożonego kremu truskawkowego), trzeci biszkopt, resztę kremu truskawkowego, kolejny biszkopt i następną warstwę kremu śmietanowego. Resztą kremu śmietanowego tynkujemy boki tortu. Na wierzchu układamy pokrojone świeże truskawki. Dół tortu oraz bok z truskawkami dekorujemy szprycą cukierniczą odłożoną i zabarwioną na czerwono śmietanką. Drugą stronę tortu oblewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekolada
VioletoweKucharzenieTort czekoladowo-kawowy ombre powstał z potrzeby wypróbowania przepisu na ombre. Bardzo podobają mi się takie torty, wiec po prostu musiałam go upiec. W smaku przypomina troszkę tiramisu, ale z większą niż zazwyczaj ilością kawy. Do zrobienia tego tortu będziecie potrzebować biszkopt ( średnica 18 cm) Biszkopt 5 jajek (osobno żółtka i białka) 3/4 szklanki drobnego(...)Wodę zagotować z cukrem i z kawą. Ostudzić. Do ostudzonej wlać alkohol. Wykonanie Pierwszy blat biszkoptowy ułóżcie na solidnej podkładce i bardzo delikatnie nasączcie. Będzie to nasza podstawa tortu, więc musi być stabilna. Biszkopt posmarujcie kremem czekoladowym, zostawiając kilka łyżek na posmarowanie boków. Na to połóżcie kolejny blat biszkoptowy. Nasączcie likierem i posmarujcie kremem kawowym- zostawcie kilka łyżek kremu
Piekarz-Kucharz-Garkotłukurodzin Jasia minął już równy miesiąc, tak mnie wzięło na wspomnienia, że w końcu postanowiłam podzielić się z Wami przepisem i pomysłem na cukierkowy tort. Poza klasycznymi składnikami na biszkopt i masę potrzebne nam będzie dużo różnych ale to przeróżnych cukierków i lizaków. Pomysł na podobny tort zaczerpnęłam kiedyś gdzieś z sieci, ale tamten stylizowany był dla dziewczynki. Chyba(...)dodajemy cukier puder oraz serek mascarpone. Ubijamy, aż masa osiągnie zadowalającą nas konsystencję ale nie za długo. Gotowy krem śmietanowy przechowujemy w lodówce do czasu kiedy nie przełożymy nim tortu. Składamy tort: Blaty biszkoptu nasączamy, tym razem nasączyłam sokiem truskawkowym i smarujemy masą śmietanową lub pomarańczową. Przykrywamy następnym blatem. Czynność powtarzamy 3 razy. Tort składał się z 2 warstw
Życie zaczyna się w kuchniDziś zapraszam Was na bardzo smaczny tort z nutą cytrynową i kremem maślanym, w wiosennym wydaniu... Możecie go podać swoim bliskim np. na nadchodzące Święta Wielkanocne - będzie się on na pewno pięknie prezentował na stole ze swoją minimalistyczną, wiosenną dekoracją... Blaty tortu są wilgotne, a krem to nic innego jak słynny "swiss meringue buttercream", czyli krem maślany na bezie(...)Jeśli go nie znacie, to nie bójcie się nazwy, bo gdy będziecie trzymać się dokładnie przepisu, krem na pewno Wam się uda :) Mnie osobiście ten krem przypomina pyszne torty z czasów PRL - u, ponieważ jest mocno maślany, ciężki i na pewno nie można go dużo zjeść :) Ale ja taki krem uwielbiałam za dziecka (zresztą nadal uwielbiam) i staram się
Słodko-Słony Świat IlonyTort urodzinowy dla Sary Tort urodzinowy dla Sary Tort jak to tort... nawet nie wiem jakbym go zaplanowała i tak finał będzie zupełnie inny od wyobrażenia . Stres jest tym wielki, im bliższa osoba dla której tort jest dedykowany Białe biszkopty. Krem waniliowy, frużelina wiśniowa i dużo owoców Biszkopt (Przepis na jeden... do tego tortu upiekłam takie(...)cokolwiek zrobić.) Pierwszą część biszkoptu ułożyć na paterze, położyć część kremu na krem część frużeliny, następnie kolejna cześć biszkoptu - nasączyć i wyłożyć krem, na krem frużelinę. Gotowy przełożony tort wysmarować pozostałym kremem i ozdobić według własnego uznania. Użyłam do ozdoby owoców i rozpuszczonej czekolady. Schłodzić przed podaniem
Piekarz-Kucharz-Garkotłukowocowy z kremem z białej czekolady. Jako matka sześciorga niepowtarzalnych dzieci, jest się raczej bez wyboru- trzeba nauczyć sie piec torty! Oto jeden z nich. Tort dla Olgi. Bardzo prosty i smaczny. Z jasnych biszkoptów. Przekładany galaretką truskawkową, z kremem z białej czekolady. Wierzch jest z bitej śmietany. Praca z tym tortem może być fajną zabawą(...)Udekorujcie tak jak lubicie. Biszkopt- będziecie potrzebować dwa takie biszkopty. Każdy z nich przekrojony jest na pół (zależało mi aby tort był stabilny i nie zniszczył się w transporcie.) Biszkopt (Przepis na jeden- do tego tortu upiekłam takie dwa) 5 jajek (osobno żółtka i białka) 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej) 1/4 szklanki
Piekarz-Kucharz-GarkotłukDziś mam dal Was przepis na pyszny torcik czekoladowy z kremem frużelionowym. Tort nie wymaga nasączania, jest wilgotny, bardzo czekoladowy. Przepis pochodzi z bloga moje wypieki . Tort bardzo smaczny, nie przesłodzony. Nie miałam świeżych malin więc wierzch u mnie to polewa czekoladowa :-). Tort jest czasochłonny, ale efekt smakowy super. Polecam Wam go wypróbować, bo warto :-). Miłego dnia :-) Składniki na ciasto(...)mleka Do rondelka nalać trochę wody, postawić na gazie, na rondelek położyć miseczkę, wrzucić do niej połamaną czekoladę, masło i mleko. Rozpuścić w kąpieli wodnej. Troszkę przestudzić i polać tort. Przełożenie: blat tortu - 1/3 masy malinowej - drugi blat tortu - połowa kremu który nam pozostał - przykrywamy ostatnim blatem, boki tortu smarujemy pozostałym kremem - ciasto które ścięliśmy z góry ciasta kruszymy
kruche babeczki