owocami Torcik jaki przygotowałam na urodziny mojego męża. Torcik przepyszny, leciutki, wbrew pozorom ekspresowy w wykonaniu, zachwycił gości i domowników. Biszkopt warto upiec dzień wcześniej żeby dobrze wystygł. Tort musi się przegryźć i stężeć, więc warto przygotować go dzień wcześniej. Można do niego użyć dowolnych owoców, u mnie mrożone maliny i truskawki. Składniki na tortownicę 23 cm z wysokim rantem(...)grubszy, ułożyć 250 g owoców, wyłożyć mus z gorzkiej czekolady, wyrównać. Na to ułożyć drugi blat, też gruszy, ułożyć resztę owoców, wyłożyć mus z białej czekolady, wyrównać. Na wierzch tortu pokruszyć 3 blat. Tort wstawić do lodówki, na 5-6 godzin, najlepiej na całą noc, w dniu podania przed imprezą, nożem zamoczonym w gorącej wodzie, oddzielić boki tortu od formy
moj przepis natakie desery, do których chętnie wracamy i przygotowujemy je w różnych wersjach. Jednym z nich jest beza, z której robimy Pavlovą , bezowe rolady lub torty. W weekend czas osładzał nam tort bezowy z rurkami waniliowymi – och, z takim deserem i kawką odpoczywało się wyjątkowo słodko i lekko. Składniki na tort bezowy z rurkami waniliowymi Beza: 5 białek z jajek(...)zostawić do dekoracji. Wykonanie Na jeden blat bezy wyłożyć krem z rurkami waniliowymi, przykryć go drugą bezą. Polać ją rozpuszczoną z mlekiem czekoladą, posypać kawałkami wafelków z odłożonych rurek. Tort bezowy z rurkami waniliowymi wstawić na 30 minut do lodówki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Tort bezowy z rurkami waniliowymi pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary
niecodziennikparyWitam Kochani, dziś chcę Wam przedstawić przepis na rewelacyjny tort. Taki tort upiekłam na urodziny mojej mamy. Jest ona miłośniczką wszelkich orzechowych wypieków i ten tort jest maksymalnie orzechowy. Składa się z ciasta kakaowo-orzechowego przełożonego wspaniałym i aksamitnym kremem z masłem orzechowym. Całość smakuje rewelacyjnie. Bardzo polecam i zapraszam SKŁADNIKI tortownica około 18-20cm CIASTO ORZECHOWE -5 jajek(...)budyń wciąż miksując (temp pokojowa) na koniec dodajemy masło orzechowe i miksujemy do połączenia. Następnie spody ponczujemy herbatą (można tego nie robić) i przekładamy kremem-zostawiamy trochę do obtoczenia tortu i dekoracji. Następnie obtaczamy kremem cały tort. Wstawiamy na 15 minut do lodówki i obtaczamy boki zmielonymi orzechami. dekorujemy według własnego uznania Gotowy tort wstawiamy do lodówki najlepiej na całą
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuWięcej wiedzy o pieczeniu i tortach na → INSTAGRAMIE. Krem orzechowy już dawno za mną chodził! Odkąd miałam okazję pierwszy raz spróbować tortu Pani Małgorzaty wiedziałam, że pewnego dnia sama go zrobię. Tort orzechowy z tym kremem to niebo w gębie :). Przepis nie jest trudny. Niestety krem wychodzi luźny i przed nałożeniem go na biszkopt lub ciasto koniecznie trzeba go schłodzić
Słodki PomysłTort węgierski - klasyka deserów - czekolada, wiśnie, alkohol Tort węgierski, ten prawdziwy, powinni jeść tylko dorośli smakosze. Dlaczego? Ponieważ nieodzownym dodatkiem do tego specjału są wiśnie w alkoholu i to w znacznej ilości. Tort węgierski to idealne połączenie czekolady, wiśni i właśnie nuty alkoholu, który dodaje szaleństwa temu wspaniałemu deserowi. Oto przepis na klasyczny tort węgierski - tu nie liczymy kalorii ;) Składniki(...)tort węgierski Lekki biszkopt czekoladowy 5 jajek 2,5 łyżki mąki krupczatki 2,5 łyżki kakao 0,5 szklanki cukru pudru Szczypta soli Masa czekoladowa 25 dag miękkiego masła 10 dag cukru pudru 1 żółtko 0,5 tabliczki czekolady (ok. 50 g) Wiśnie w alkoholu lub inne bakalie - według uznania Przygotowanie biszkoptu rozpoczynamy od oddzielenia białek od żółtek. Żółtka ubijamy
Gotujemy i jemyTort węgierski - klasyka deserów - czekolada, wiśnie, alkohol Tort węgierski, ten prawdziwy, powinni jeść tylko dorośli smakosze. Dlaczego? Ponieważ nieodzownym dodatkiem do tego specjału są wiśnie w alkoholu i to w znacznej ilości. Tort węgierski to idealne połączenie czekolady, wiśni i właśnie nuty alkoholu, który dodaje szaleństwa temu wspaniałemu deserowi. Oto przepis na klasyczny tort węgierski - tu nie liczymy kalorii ;) Składniki(...)tort węgierski Lekki biszkopt czekoladowy 5 jajek 2,5 łyżki mąki krupczatki 2,5 łyżki kakao 0,5 szklanki cukru pudru Szczypta soli Masa czekoladowa 25 dag miękkiego masła 10 dag cukru pudru 1 żółtko 0,5 tabliczki czekolady (ok. 50 g) Wiśnie w alkoholu lub inne bakalie - według uznania Przygotowanie biszkoptu rozpoczynamy od oddzielenia białek od żółtek. Żółtka ubijamy
Korniszonkilodówki do lekkiego stężenia, ale ma być jeszcze płynny. Kremówkę i mascarpone schłodzone przekładam do miski i ubijam na sztywno. 1/3 masy odkładam do posmarowania góry i boków tortu. Nie słodzę śmietany bo syrop jest słodki. Do pozostałej śmietany ubitej dodaję syrop lekko tężejący, Saską i mieszam mikserem. Wstawiam do lodówki żeby krem lekko stężał. Biszkopt kroję na trzy blaty(...)Dolny nasączam Saską z wodą, smaruję 1/3 kremu, na to konfitura. Kolejny blat nakładam, nasączam, smaruje kremem z bzu. Układam ostatni blat który też lekko nasączam. Boki i górę tortu smaruję kremem białym który odłożyłam. Wstawiam tort do lodówki. Obręcz: Czekoladę łamię na kostki i kroje nożem jeszcze. Przekładam do miski suchej i rozpuszczam w kąpieli wodnej. Z folii bąbelkowej
wesoła kuchniatort pieczony był przeze mnie kilkakrotnie na zamówienie, więc nie będę mogła pokazać Wam zdjęć z przekroju. Tort składa się z trzech blatów biszkoptowych przekładanych musem z truskawek oraz masą śmietankowo – karmelową. Jest lekki, owocowy, orzeźwiający w smaku. Obłożony płatkami i wiórkami kokosowymi. pasuje na wiele okazji: urodziny, imieniny, komunie, chrzest czy nawet na zwykłe spotkanie rodzinne. Nie wymaga(...)łyżką. Tortownicę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy biszkopt na złoty kolor ok. 35-40 min. Upieczony biszkopt studzimy, można go upiec dzień wcześniej przed wykonaniem tortu. Wtedy warto go owinąć folia spożywczą, aby nie wysechł. Za pomocą długiego, ostrego noża biszkopt dzielimy na 3 części. mus truskawkowy 20 świeżych lub mrożonych truskawek kilka kropel soku z cytryny
Raj dla Podniebieniamamą przez cały maj. Jest najlepszą mamą pod słońcem i zasługuje na świętowanie dłuższe niż jeden dzień. Jak już wcześniej wspominałam moje dzieciństwo kojarzę z wypiekami mamy i tortami. To od niej nauczyłam się piec. To ona przekazała mi miłość do gotowania, i cierpliwość. Pokazała mi że w życiu nie zawsze wszystko wychodzi, ale nie mamy się poddawać(...)próbować kolejny raz. To samo tyczy się kuchni. Ten tort upiekłam dla niej bo wiem że bardzo je lubi. Kiedyś ona piekła dla mnie teraz ja to robię dla niej. Dlaczego tort szachownica. Bo życie jest trochę jak gra w szachy. Wydaje nam się że wszystko potrafimy przewidzieć i robimy właściwy krok, a ono nas zaskakuje nie zawsze
wesoła kuchniamoim blogu, chciałam stworzyć dla Was coś extra, coś przepysznego, coś co Wasi goście zjedzą z wielkim apetytem, deser, który zachwyci smakiem ale i wyglądem. I tak powstał ten tort. To połączenie trzech moich ulubionych smaków: kokosa, wanilii i ananasa. Jedząc ten tort można się na chwilę przenieść w tropiki. To świetny pomysł na uroczysty wielkanocny stół. Jestem pewna(...)zniknie tak samo szybko, jak się na nim pojawi! Samo przygotowanie tortu nie jest wcale skomplikowane i poradzi sobie z nim każdy z Was. W pierwszej kolejności przygotowujemy blaty bezowo-kokosowe. W tym celu potrzebujemy: BLATY KOKOSOWO- BEZOWE - 8 białek z jaj zerówek - 12 łyżek cukru DIAMANT drobny - 4 czubate łyżki skrobi ziemniaczanej - 100 g wiórków kokosowych - 2 szczypty soli
SMYKWKUCHNImomencik. Poświęćmy chociaż chwilkę na słodki podwieczorek z najbliższymi. A teraz gdy jest już ciepło i słonecznie można taki podwieczorek zjeść na dworze, gdzie otacza nas sama natura. Tort, który przygotowałam nawiązuje do wiosny, jest pięknie zielony, przygotowałam go ze szpinaku od HORTEX, który zawsze mam w zamrażalniku i gdy najdzie mnie ochota wyciągam i przygotowuję z niego same pyszności(...)wracając do tortu przełożyłam go niezbyt słodkim kremem z jogurtu naturalnego z pysznymi jagodami kamczackimi, oprószyłam pokruszonym ciastem i udekorowałam bratkami. Prawda, że pięknie wygląda, jestem nim zachwycona. Wyniosłam stół do ogrodu, udekorowałam gałązkami lekko rozkwitającej tarniny, do tego pyszna kawa, aż chciało się długo siedzieć przy takim stole. Wszędzie zielono, ptaki ćwierkają, pachnie wiosną. Korzystajcie z takich chwil
IzabelawkuchniTorcik czekoladowy Pyszny i efektowny tort złożony z kakaowego biszkoptu, kremu czekoladowego, masy śmietankowej oraz polewy z czekolady i udekorowany świeżymi truskawkami. Ciasto nie jest trudne do wykonania ale dosyć czasochłonne. Prace jednak można podzielić sobie na dwa dni: jednego dnia upiec biszkopt, a drugiego zrobić krem oraz masę wierzchnią i przełożyć ciasto oraz udekorować. Składniki: Biszkopt(...)pół łyżeczki cukru Masa czekoladowa do przełożenia: 100g czekolady mlecznej 100g czekolady gorzkiej 250g śmietanki kremówki 80g wafelków orzechowych w czekoladzie typu Princessa 120g masła Masa śmietankowa do obłożenia tortu: 250ml śmietanki kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru 3 łyżki gorącej wody 1 łyżeczka żelatyny szczypta soli Polewa czekoladowa: 50g czekolady gorzkiej 50g czekolady mlecznej 1/3 szklanki mleka Dodatkowo: truskawki
Blog z Apetytemtort smakuje rewelacyjnie, co potwierdziła moja dwuletnia chrześnica, bo nie mogła się od niego oderwać :-) Nic tak bardzo nie cieszy, jak fakt, że innym smakuje. Tort przełożony jest kremem na bazie śmietany, mascarpone, białej czekolady, z dodatkiem galaretki wiśniowej. Do tego frużelina wiśniowa, która przełamuje słodycz tortu. Uwielbiam takie smaki. Z powodu tego, że robiłam równocześnie trzy ciasta, trochę(...)dużo kremu nałożyłam na dolny placek tortu, ale to już tylko kwestia samego wyglądu. SKŁADNIKI Biszkopt: 6 jajek szczypta soli 200 g cukru 110 g mąki pszennej tortowej 30 g kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki wody Frużelina wiśniowa i nasączenie: 700 g wiśni bez pestek (u mnie mrożone) 200 g cukru 60 g mąki ziemniaczanej
Passions hobbies lifenajlepszymi życzeniami w Nowym Roku - zimowy tort "Miodowa Stefanka". Siedem placków miodowych, przełożonych powidłami i kremem z kaszy manny z nutą alkoholu. Pyszny i ładny :). Na imieniny, urodziny, inne przyjęcie z dużą liczbą gości :). Przepis na tort "Miodowa Stefanka": Ciasto: 60 dag mąki 20 dag cukru pudru (można mniej) 10 dag miodu 10 dag masła 1 łyżeczka sody(...)pokojowej 20 dag cukru pudru (lub do smaku) 5 łyżek spirytusu Dodatki: powidła śliwkowe (duży słoik) 1/2 tabliczki czekolady 2-3 słone paluszki puder do oprószenia ciasta Jak zrobić tort "Miodowa Stefanka"? Ciasto. Mąkę wymieszać z sodą i posiekać razem z masłem. Dodać cukier puder, jajka i zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki
Rodzinka w kuchni