chleb razowy - 2164 przepisów (strona:94/145)

Chleb miodowy 158

czas wyrastania chleba, który skróciłam, gdyż nie lubię, gdy chleb jest mocno kwaśny. Przepis z książki "Chleb" P. Kucharskiego. Zaczyn (8-12 godzin przed pieczeniem) 60 g zakwasu żytniego (tego z lodówki, doprowadzić do temperatury pokojowej) 200 g mąki żytniej razowej 180 ml wody Składniki wymieszać ze sobą, przykryć folią spożywczą i odstawić na 8-12 godzin. Zakwas jest gotowy

Delicious Titbits
Chleb polski, na zakwasie 153

Dawno nie piekłam chleba na zakwasie..no i jest ...skorzystałam z przepisu znalezionego u Dorotki , ale jest to autorski przepis Tatter ...prosty do zrobienia i pyszny. 200  g zakwasu żytniego 550 g mąki białej pszennej chlebowej 50 g mąki pszennej razowej/ otrąb owsianych 1 łyżeczka słodu  1 płaska łyżka soli 300 g letniej wody opcjonalnie: 1/4 - 1/2 łyżeczki(...)godziny i złożyć w tym czasie 2 - 3 razy.Następnie przełożyć do keksówki i zostawić do wyrośnięcia na 1-1 ,5 godziny (krótko, gdy dodaliście drożdży, dłużej jeśli chleb jest na samym zakwasie). Po wyrośnięciu  naciąć.Piec z parą w piecu nagrzanym do 260ºC przez 10 minut, potem obniżyć temperaturę do 230ºC i piec jeszcze 20-25 minut

Moje domowe kucharzenie
Prosty chleb na zakwasie. 216

mój pierwszy chleb na zakwasie. Pycha, pycha, pycha :) Przepis chyba najprostszy, jaki może być. Robi się szybko, tylko czas wyrastania, to kilka godzin. Ostatnio dużo czytałam, na temat chlebów na zakwasie. Taki chleb powinien wyrastać 5-8 godzin. Mój chleb potrzebował tylko 3 godziny, żeby urosnąć do brzegów foremek. Nie wiem dlaczego, wyrósł tak szybko, ale wiem, że był pyszny(...)razie, będę robić z tego przepisu. Składniki: 850 g. mąki pszennej typ 650 200 g. mąki żytniej razowej 350 g. aktywnego  zakwasu 2 łyżeczki soli 650 g. ciepłej wody Wykonanie: Do miski wsypać obie mąki i sól. Wlać zakwas i wodę. Wyrobić mikserem z hakami, kilka minut. Ja zaczęłam od 800 g. mąki pszennej, bo chciałam zrobić ogólnie

Agusiowe smakołyki
CHLEB MIESZANY NA ZAKWASIE I DROŻDŻACH 168

jeszcze a dodatkowo nie musiałam się z nim bawić przez  cały dzień. Chleb się udał i był naprawdę pyszny. Przepis znalazłam na stronie:  SMAKIAROMATY SKŁADNIKI : 3/4 szklanki zakwasu dokarmionego 12 godzin wcześniej 45 dag mąki pszennej chlebowej typ 650 17 dag mąki pszennej razowej 20 dag mąki żytniej typ 720 (piekłam też na żytniej 2000 był nawet smaczniejszy(...)przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyraźnie urosło po ok. 1,5- 2 godzinach dzielimy na 2 równe części. Jeśli chcemy uzyskać okrągły bochenek wkładamy do kosza na chleb, jeśli takiego nie posiadamy możemy okrągłą miskę lub durszlak wyłożyć ściereczką lub umieścić w tortownicy. Można też chleb umieścić w dwóch podłużnych blaszkach, ważne żeby je wyłożyć papierem

Pani na deser
Chleb żytni na jabłkowym zakwasie 166

łapie kwas”. Chleb żytni na zakwasie potrzebuje również długiego czasu na wyrośnięcie, więc pieczenie na zakwasie latem to prawdziwa przyjemność i gwarancja, że chleb na pewno się uda! Chleb żytni Składniki: 2 bochenki z formy Zakwas 1 dzień 60 g żytniej mąki 1 jabłko, starte na tarce o grubych oczkach 200 ml zimnej wody Wymieszaj wszystkie składniki, przykryj folią(...)miejsce na noc. Ciasto chlebowe właściwe 180 g pszennej mąki 600 g mąki razowej żytniej 1½ łyżki soli po 1 łyżce nasion anyżu, fenkułu i kminu 2 łyżki miodu miodu 80-100 ml wody 100 ml nasion siemienia lnianego 1 starte jabłko Czas na wypiek chleba. Do rozczynu dodaj po kolei miód rozpuszczony w wodzie, utarte jabłko, siemię lniane, nasiona

codojedzenia
TARTA ORZECHOWA Z JABŁKAMI I KREMEM ŚMIETANKOWYM 95

przygotowuj mąkę "na świeżo". Dzięki temu będziesz mógł najlepiej wykorzystać jej składniki odżywcze :) Razowa tarta orzechowa z jabłkami i kremem śmietankowym Składniki na ciasto:  (porcja na 2 średnie tarty lub dużą i małą) 2,5 szklanki pszenicy zmielonej na mąkę (lub tyle samo mąki razowej) 3 garście zmielonych orzechów włoskich 1/2 szklanki cukru ok 150 g zimnego masła szczypta(...)chlust Amaretto - do smaku 2 duże jabłka z czerwoną skórką sok cytrynowy Spód do tarty razowej sposób przygotowania: Wszystkie składniki do zrobienia ciasta powinny być schłodzone!  Mąkę wymieszaj ze zmielonymi orzechami, solą i cukrem. Dodaj zimne masło i posiekaj nożem do konsystencji "okruchów chleba". Zrób "dołeczek" i wlej do niego jajko wymieszane ze śmietanką. Zagnieć szybko. Ciasto owiń

Gary Bez dna
Chleb na wodzie z kiszonych ogórków. 341

niego wracać. Jeśli już trochę mnie znacie, to wiecie, że nie kupuję chleba. Od kilku lat robię go sama. Was również do tego zachęcam. Jeśli znajdziecie czas, to naprawdę warto. Składniki: Zaczyn: 2 szklanki ciepłej wody 60 g. drożdży 1 płaska łyżeczka cukru 1 szklanka maki żytniej razowej 1 szklanka mąki pszennej (miałam typ 650) Ciasto właściwe: 4,5 szklanki(...)wyrośniętego zaczynu dodać mąkę, sól, wlać wodę z ogórków i olej. Wyrobić mikserem z hakami. Gotowe ciasto przełożyć do dwóch keksówek, wysmarowanych margaryną i posypanych bułką tartą. Wierzch chlebów posmarować wodą. Można posypać makiem. Zostawić w foremkach na 20 minut, żeby chleby podrosły. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, około 1 godzinę. Po upieczeniu od razu wyciągnąć z foremek

Agusiowe smakołyki
Syryjskie chlebki cebulowe 177

Typowe arabskie pieczywo z rejony Lewantu i Zatoki Perskiej tradycyjnie wypieka się z drobno zmielonej mąki razowej podobnej do mąki chapti. Obecnie jednak coraz częściej używa się do ich wyrabiania białej mąki. Chlebki syryjskie posypane są pyszną, aromatyczną mieszanką cebuli, ziół i przypraw. Firma Guardini oferuje całą gamę wysokiej jakości foremek, dzięki którym pieczenie staje się prawdziwą przyjemnością, produkty dostępne(...)równomiernie mieszanką ziołowo - cebulową, można posypać grubą solą, i piec 15-20 minut. Przyprawy można również rozgnieść w moździerzu, będą jeszcze bardziej aromatyczne. Podawać na ciepło.   źródło,, encyklopedia chleba

Apetyczna babeczka
Chleb orkiszowy na zakwasie 129

mąki orkiszowej razowej 450 – 500 ml wody 1 łyżka soli 1 łyżka miodu ( w oryginale jest melasa) 2 łyżki siemienia lnianego ( w oryginale jest czarnuszka ) 2 łyżki sezamu Sposób przygotowania : Do dużej miski przesiać mąkę, dodać wodę, sól, miód i zakwas. Dosypać ziarna sezamu oraz siemienia. Wszystko wyrobić na gładkie ciasto. Wierzch chleba posypać sezamem. Ciasto przełożyć do formy keksówki

Gosia gotuje
Jesienny chleb z dynią i figami. 173

uroczy kolor. Miękisz chleba jest dosyć wilgotny i słodkawy za sprawą suszonych fig. Jesienny chleb z dynią i figami doskonale smakuje z serami i pastami lub pasztetami warzywnymi. Składniki: 100 g utartej dyni lub puree z dyni 50 g zakwasu, płynnego 50 g mąki razowej z pełnego przemiału ( pszennej, orkiszowej lub żytniej) 400 g mąki pszennej typu(...)Uformuj podłużny bochenek i przełóż do koszyka lub formy do pieczenia wysypanej mąką, odstaw na 40-60 minut, w zależności od temperatury pokojowej. Nagrzej piekarnik do 220 st.C. Piecz chleb na dolnym poziomie  przez 35-40 minut. Wystudź chleb na ruszcie. Smacznego

Codziennik Kuchenny
Domowy Chleb z Ziarnami 350

chleb, bo jest łatwy i smaczny, chyba nic więcej dodawać nie muszę. Do upieczenia tego chleba zainspirował mnie przepis z bloga Kuchenne Łasuchowanie , ja dodałam ziarna, które lubię. Składniki: 1,5 szklanki ciepłej wody 2 szklanki mąki pszennej 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej razowej lub pełnoziarnistej 1/2 łyżki soli 7 g suchych drożdży (1 opakowanie) 1/4 szklanki surowych pestek(...)nożem i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 230 stopni. Na najniższym poziomie umieściłam małe naczynie z wodą i piekłam około 25-35 minut na złoty kolor. Po tym czasie chleb wyjęłam z piekarnika, wierzch posmarowałam pędzelkiem zamoczonym w wodzie i ostawiłam do wystudzenia. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA

Blondynka Gotuje
Bułki żytnie 40% z kminkiem, wg Hamelmana 302

drożdżach i YeastSpotting . Zaczyn: 8 g zakwasu żytniego razowego o hydracji 100% 182 g mąki żytniej razowej 150 g letniej wody Nakarmiony 12 godzin wcześniej zakwas żytni razowy wymieszaj dokładnie z wodą i mąką. Po wymieszaniu odstaw pod przykryciem w ciepłe miejsce na 14-16 godzin. Optymalna temperatura wynosi 21 °C. Tuż po wymieszaniu zaczyn będzie miał konsystencję dość zwartej(...)konstystencję gęstej pasty. Uformowane bułki czeka końcowe wyrastanie. Upieczone bułki na sobotnim słoneczku. Bułki bliżej. Bułki jeszcze bliżej. Bułka cała i bułka przekrojona. Miękisz, ciemny od żyta. inspirowała książka Chleb. Jeffrey Hamelman

Grahamka, weka i kajzerka
chleb francuski na zakwasie 189

chleb francuski Wypiek, do którego używamy pszennego zakwasu i zwykłej mąki jest niezwykle delikatny i puszysty.  Sprawdzi się wprost idealnie jako dodatek do konfitury, czy też miodu. sposób wypieku dwóch bochenków zaczyn 2 szklanki mąki pszennej razowej 6 łyżek aktywnego  zakwasu   2 szklanki letniej wody wypiek 6 szklanek mąki pszennej 1 łyżeczka soli woda sposób wykonania(...)godzin  ( najlepiej na noc). Na drugi dzień d o wyrośniętego zaczynu ( wcześniej odbieramy z zaczynu cztery łyżki ciasta i chowamy w chłodne miejsce,będzie to zakwas na kolejny chleb), d odajemy mąkę pszenną, oraz sól.  Całość mieszamy, dodając tyle wody, aby powstało dość luźne ciasto, które jednak możemy wyrabiać w rękach.  Ilość wody zależy od mąki

Miód i pieprz
Chleb na kawie zbożowej i zakwasie bez zagniatania 161

mnie znów chleb na zakwasie. Ostatnio czasu bardzo mało, więc nie mogę sobie pozwolić na zabawę z formą, dlatego piekę chleby bez specjalnego wyrabiania. Ten chleb planuję upiec na Święta. Dodam do niego wtedy aromatycznych przypraw i nasion, a uformuję go w karpia, podobnie do przepisu na Vörtbröd dwa lata temu. Składniki : 100 g razowej mąki orkiszowej typu(...)stawić do piekarnika. Włączyć go na 210 stopni C., pieczenie góra/dół. Piec 15 minut. Potem obniżyć temperaturę do 190 stopni C. i piec jeszcze 60 minut. Wyjąć chleb na kartkę do pieczenia. Chleb powinien dawać głuchy odgłos po postukaniu go od spodu

Weekendy w domu i ogrodzie
Kolejny pyszny chleb 176

upiekłam kolejny chleb w sobotę. Zmieniłam TYLKO proporcję mąki . Skorzystałam z przepisu podstawowego i niezawodnego na chleb, który to przepis ,znajdziecie  W TYM MIEJSCU Dodałam tylko 4 łyżeczki płaskie soli.Nie więcej. Użyłam mąki pszennej graham 1850, pszennej 500 eco oraz żytniej razowej 2000 od  MŁYN KOPYTOWA Równy kilogram. Przewaga mąki pszennej graham 1850, bo ja ją osobiście bardzo

Z Kuchni Do Kuchni