chleb razowy - 2164 przepisów (strona:85/145)

Chleb Gryczany z Siemieniem Lnianym na Drożdżach 157

Witam serdecznie Podzielę się przepisem na pyszny domowy chleb gryczany z siemieniem lnianym . Chlebek jest prosty w przygotowaniu i bardzo smaczny . Będziemy potrzebować : z podanych proporcji wyjdzie chlebek o wadze około 1100 g 200 g mąki gryczanej 200 g mąki pszennej razowej typ 1850 200 g pszennej ( poznańskiej ) 350 ml letniego mleka 300 ml letniej wody 50 g sezamu(...)łyżek oleju opcjonalnie naczynie z wodą do wstawienia do piekarnika podczas pieczenia foremka jakiej użyłam : 26 cm x 12 cm x 7 cm Link do filmu z przygotowania : Chleb gryczany  https://www.youtube.com/watch?v=kqxUIEIkSKw Przygotowanie : Zaczynam od namoczenia mąki gryczanej z siemieniem lnianym i sezamem Do miseczki wsypuję mąkę gryczaną , siemię lniane i sezam zalewam całą letnią wodą , mieszam

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Chleb piwno - cebulowy - lutowa piekarnia 139

innych moich przepisach, w nawiasie określenia Piotra Kucharskiego.  Przepis opracowany na podstawie przepisu z książki   Piotra Kucharskiego "Chleb domowa piekarnia" składniki na 2 bochenki  zaczyn   (P.K. używa nazwy zakwas) 200 g mąki żytniej razowej typ 2000 180 g wody 60 g  zakwasu  (P.K. używa nazwy starter) ciasto właściwe 800 g mąki żytniej(...)godziny. Piekarnik rozgrzać do 220 st C.  Wyrośnięte chlebki ponacinać, wstawić do gorącego piekarnika. Piekarnik zaparować przy pomocy spryskiwacza. Piec ok 45 - 50 minut. Upieczone chleby wyjąć z foremek i pozostawić do wystudzenia na kratce. Smacznego! Moje uwagi: Czasy wyrastania mogą się różnić w zależności  od panującej na zewnątrz temperatury. Proces przygotowania rozłożyłam nieco inaczej. Zaczyn

Stare Gary
Chleb z prażonymi ziarnami 64

Składniki: 300 g mąki pszennej 100 g mąki żytniej razowej 15 g drożdży 1 łyżeczka miodu 300 g wody 1 i 1/2 łyżeczki soli 50 g

Kocham Czekoladę
Chleb pomidorowy orkiszowy jasny z czarnym sezamem 134

orkiszową. Natomiast pieczenie chleba z samej mąki orkiszowej pełnoziarnistej, da najlepsze efekty, kiedy poddamy ciasto 3-stopniowej fermentacji w czasie 24 godzin. Chleb pomidorowy orkiszowy jasny z czarnym sezamem Na zaczyn 55g aktywnego zakwasu z mąki żytniej razowej, 200g mąki orkiszowej białej,  200g wody, 1 jabłko, starte na tarce jarzynowej. Wszystkie składniki mieszamy w misce, przykrywamy folią i pozostawiamy

Leśny Zakątek
Jak zacząć zdrowo się odżywiać i stracić na wadze? 168

płatki do mleka. Po trzecie -  zrób zdrowe zakupy – uzupełnij puste już szafki pełnowartościowymi produktami. Kup różnego rodzaju kasze, brązowy ryż, razowe makarony.  Nie kupuj już białego pieczywa , które dostarcza Ci jedynie kalorii, przerzuć się na chleb pełnoziarnisty, graham itp. Najlepiej z zaprzyjaźnionej piekarni. Wprowadź do diety płatki zbożowe i otręby. Zacznij odwiedzać pobliski warzywniak – kupuj dużo warzyw

Moje Kuchenne Rewelacje
BUŁECZKI ŚNIADANIOWE 123

Dziś przepis na bułki z mąki pszennej oraz żytniej razowej. Pyszna, chrupiąca skórka z ziarnami siemienia lnianego, w sam raz na śniadanko :) Do przygotowania bułek wykorzystałam

Zrób to smacznie
Chleb z prażonymi ziarnami 150

Składniki: 300 g mąki pszennej 100 g mąki żytniej razowej 15 g drożdży 1 łyżeczka miodu 300 g wody 1 i 1/2 łyżeczki soli 50 g

Kocham Czekoladę
Chleb gryczany na drożdżach 173

kategorii „pieczywo bezglutenowe” ciąg dalszy. Dziś przepis na chleb gryczany z dodatkiem ugotowanej kaszy, której ziarenka są dobrze wyczuwalne w upieczonym chlebie. Dzięki niej chlebek jest wilgotny i długo zachowuje świeżość. Swoją konsystencją bardziej przypomina tradycyjne razowe pieczywo niż puszyste pszenne. Idealny na kanapki.” Czytaj więcej

Wiem co jem
domowy chleb pszenno żytni 141

składniki: 300 g mąki pszennej 100 g mąki żytniej razowej 15 g drożdży 1 łyżeczka miodu 300 g wody 1 i 1/2 łyżeczki soli dodatkowo: czarnuszka

Domowy Smak Jedzenia
Razowe ciastka z bakaliami, bez cukru, mleka i jaj czyli Slodki Czwartek odc.37 i 4ta odslona Pudelka Sniadaniowego 132

Nie mogłam się im oprzeć. Szczególnie, że przepis znaleziony w Moich Wypiekach dawał takie możliwości do własnych zmian! Zarówno ja jak i dzieciaki lubimy wszelkie bakalie

Dzieje kuchennej Wiewióry
Zakwas na żurek 149

Dlaczego dopiero teraz? Sama nie wiem składniki 1 litr wody (używam niegazowanej butelkowej) szklanka mąki żytniej razowej  (typ 2000) 5 - 6 ząbków czosnku 3 - 4 listki laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 10 ziarenek pieprzu czarnego  łyżka zakwasu żytniego lub kromka chleba żytniego na zakwasie przygotowanie Mąkę zalewamy wodą , dokładnie mieszamy, dodajemy zakwas i pozostałe składniki. Odstawiamy w ciepłe

Stare Gary
Chleb buraczany na zakwasie i "Droga do domu" 153

aktywnego zakwasu ( kliknij tutaj, jeśli chcesz wykonać pierwszy zakwas ) 250 g razowej mąki orkiszowej 200 g mąki pszennej łyżeczka (8 g) soli 200 ml soku z buraka (użyłam kupnego) ok. 100 ml wody 2 łyżki nasion słonecznika Przygotowując ten chleb należy pamiętać o wcześniejszym uaktywnieniu zakwasu i odłożeniu części na następny wypiek. Do chleba buraczanego wziąć tylko część

Weekendy w domu i ogrodzie
Ruiskuorinen olutlimppu – fiński chleb świąteczny - grudniowa piekarnia 164

było bardzo smaczne połączenie. Warto upiec, ale jednak pozostanę miłośniczką zakwasowców. Ruiskuorinen olutlimppu – fiński chleb świąteczny cytuję przepis od Gucia–  klik! (2 chlebki) "Poszukując przepisu na Joululimppu – Fiński Chleb na Boże Narodzenie znalazłem ten przepis.  Niestety ilości podaję w ml bo w oryginale były w dl 1dl = 100 ml Starter: około 1 g świeżych drożdży 75 ml zimnej(...)minut. Wykończenie Ciasto podzielić na dwie części i uformować okrągłe bochenki (składałem jak chleb w celu napięcia wierzchniej skórki). Każdą kulę ciasta przełożyć na papier do pieczenia (łatwiej będzie przenosić do pieca) i obłożyć skórką piwną i grubo obsypać mąką żytnią razową (dodatkowa). Pozostawić pod przykryciem na 45 -60 minut w celu wyrośnięcia. Piekłem na kamieniu (i chyba to jest

Stare Gary
Chleb pszenno-żytni na zakwasie 142

wymarzyć, obłędny smak, piękna barwa i zapach, któremu nie dorówna żaden chleb na drożdżach. Ciasto na chleb pszenno-żytni na zakwasie - proporcje na dwie małe foremki lub jedną dużą okrągłą 250 g mąki pszennej typ 550 lub 650 150 g mąki żytniej razowej (pełnoziarnistej) typ 2000 120 g aktywnego zakwasu żytniego 100 g ziaren słonecznika lub mieszanki ulubionych ziaren

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Chleb piwno-cebulowy 139

przepisu Piotrka Kucharskiego. Przepis pochodzi z jego książki "Chleb, domowa piekarnia", a wybrała go dla nas  Beata . Chleb piwno-cebulowy Czas przygotowania: 2 doby Proporcje na 2 foremki o wymiarach 20 x 11 cm Składniki Zaczyn: 200 g mąki żytniej razowej typ 2000 180 g wody 60 g zakwasu Ciasto właściwe: 800 g mąki żytniej

Kulinarne przygody Gatity