chleb razowy - 2164 przepisów (strona:80/145)

CHLEB PSZENNO – ŻYTNI Z PRAŻONĄ MĄKĄ 136

chleba pomagał mi mój nowy mikser – to jego debiut i mam nadzieję, że dzięki niemu drożdżowych wypieków będzie u mnie więcej. CHLEB PSZENNO – ŻYTNI Z PRAŻONĄ MĄKĄ Składniki na zaczyn: 83 g zakwasu z mąki żytniej razowej (dokarmionego 10-12 godzin wcześniej) 165 g mąki żytniej razowej 225 g wody Składniki mieszamy i pozostawiamy przykryte, na 14-16 godzin(...)odpoczęło. Przekładamy do dwóch keksówek o wymiarach 30×7 cm (wysmarowanych tłuszczem i wysypanych otrębami). Wierzch wyrównujemy. Pozostawiamy do wyrośnięcia (ja wkładam keksówki do toreb foliowych). Chleb pieczemy przez 10 minut w 250 stopniach C, następnie zmniejszamy temperaturę do 230 stopni C i pieczemy kolejne 10 minut. Zmniejszamy temperaturę do 210 stopni C i dopiekamy jeszcze 25 minut. Chleb jest

Pieguskowa Kuchnia
Chleb ze sfermentowanych płatków zbóż i ziaren 131

Chleb pieczony na bazie sfermentowanych płatkach zbóż i ziaren. Jeśli pieczemy chleb czy to na zakwasie czy na drożdżach warto moczyć różnego rodzaju płatki zbóż, ziarna, orzechy, nasiona. Mamy wówczas dwie korzyści. Moczenie powoduje, że w tego typu dodatkach zawarte minerały są lepiej przyswajalne przez organizm jak również nie wchłaniają wilgoci z ciasta, bo mają jej już dostateczną ilość(...)fermentacji.   Chleb upiekłam w 3 foremkach. Jedna z nich jest taka nietypowa, ale w przepisie podałam 3 nieduże identyczne foremki. Można oczywiście użyć innych dowolnych foremek.   Chleb ze sfermentowanych płatków zbóż i ziaren Wieczór dzień przed pieczeniem chleba, zaczyn etap I  Składniki: 80g zakwasu żytniego, 500g letniej wody, 150g mąki żytniej razowej, 50g płatków owsianych górskich

Leśny Zakątek
Chleb z chrupiącą skórką 193

mojprzepisna.pl | Chleb z chrupiącą skórką Nie ma nic lepszego z rana na śniadanko jak kanapeczka ze świeżo upieczonego chleba z bardzo chrupiącą skórką, do tego własnoręcznie

moj przepis na
Chleb wiejski 232

mojprzepisna.pl | Chleb wiejski Prosty i pyszny chlebek zrobiony z pełnoziarnistych mąk: orkiszowej i żytniej. Jest wilgotny, w środku mięciutki i pachnący z zewnątrz chrupiący, na drugi

moj przepis na
Chleb z chrupiącą skórką 205

mojprzepisna.pl | Chleb z chrupiącą skórką Nie ma nic lepszego z rana na śniadanko jak kanapeczka ze świeżo upieczonego chleba z bardzo chrupiącą skórką, do tego własnoręcznie

moj przepis na
Chleb marchewkowo-dyniowy 207

miałam pieczywa, a przypomniał mi się chleb, który jadłam dawno dawno temu... Postanowiłam go odtworzyć. Oto co mi wyszło !  Chleb z marchewką i pestkami dyni Składniki : 450 g mąki (100 g pszennej, 350 g żytniej razowej); 300 ml wody; 30 g drożdży; 1 marchewka; 2 łyżki pestek dyni; 2 łyżki oliwy z oliwek; 1 łyżeczka soli; 1/2 łyżeczki cukru(...)wcześniej przygotowanej formy ( smaruje oliwą i posypuję otrębami) i znowu odstawiam by spokojnie rosło. Następnie wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i po 60 minutach mam pyszny chleb !! Miłego

Życie na widelcu
chleb nasz powszedni 175

spulchniaczy, polepszaczy, barwników i sztucznych brrr.. aromatów. Jeżeli chodzi o mnie, to jeżeli trzymam w ręku, pajdę tego chleba i przymknę oczy ...   niczego mi więcej nie potrzeba. sposób wypieku jednego  bochenka zaczyn 1 szklanki mąki żytniej razowej 4 łyżki  zakwasu   1 szklanki letniej wody wypiek 3 szklanki mąki pszennej woda 0,5 łyżeczki soli sposób(...)ciepłe miejsce do wyrośnięcia  na dwanaście, czternaście godzin. Do wyrośniętego zaczynu ( wcześniej odbieramy z zaczynu cztery łyżki ciasta i chowamy w chłodne miejsce,będzie to zakwas na kolejny chleb) d odajemy  mąkę pszenną, oraz sól.  Całość mieszamy, dodając tyle wody,  aby powstało dość luźne ciasto, które jednak możemy wyrabiać w rękach.  Po otrzymaniu lekko zwartej

Miód i pieprz
Tradycyjny zakwas na żurek 166

Wigilia kojarzy mi się głównie z barszczem czerwonym, tak tradycyjnie w Wielkanoc na obiad musi być prawdziwy, domowy żurek w chlebie w towarzystwie białej kiełbaski i jajka. Tradycyjny zakwas na żurek Składniki: 1 szklanka mąki żytniej razowej (około 160g) około 1 litra przegotowanej, zimnej wody lub wody źródlanej 3-4 małe ząbki czosnku kawałek korzenia chrzanu (około

PatiGotuje
Chleb pszenno razowy z płatkami owsianymi 123

smacznie zagospodarować, coś nowego ugotować, albo chleb przygotować. Wystarczy kilka składników pomieszać, zagnieść na ciasto chlebowe, by mieć pieczywo, smaczne, domowe. Potem tylko pieczenie, studzenie i pozostaje już tylko jedzenie.  Zapach pieczonego chleba w całym domu jest wyczuwalny, a smak idealny. Świeżością zaskakuje i niewiele kosztuje. Składniki: ok. 350 g maki pszennej razowej, 20 g świeżych drożdży

Moniki Smakołyki
Bułeczki pszenne razowe 154

spokojem mogę podać je moim dzieciom. Od dzieciństwa lubię bułki z ziarnami, tak określałam bułki razowe i w sumie tak o nich mówię do tej pory. Niestety w tygodniu nie mam tyle czasu, żeby piec na każdy dzień bułki, czy chleb, ale niedziela jest idealnym dniem na takie wypieki. Tym bardziej, że świeże można dostać jedynie kajzerki, a inne pieczywo

dom-agi.pl
Bochenek Doris Grant (Doris Grant Loaf) 204

Prosty i szybki chleb na drożdżach bez konieczności zagniatania. Przepis został wymyślony w 1940  roku przez Brytyjkę Doris Grant. Dzięki mące razowej bochenek jest bardzo sycący i długo utrzymuje świeżość. Składniki: 225 g mąki pszennej chlebowej 225 g mąki razowej 1 łyżeczka soli 7 g drożdży suszonych 300 ml ciepłej wody olej roślinny 2-3 łyżki mleka do posmarowania(...)bochenka Blachę oprószyć mąką. Do dużej miski przesiać obie mąki oraz sól. Odłożyć łyżkę otrąb, które zostały na sicie po przesianiu mąki razowej. Dodać do miski drożdże, wymieszać. Zrobić na środku dołek, do którego wlać wodę oraz miód. Dobrze wymieszać drewnianą łyżką lub ręcznie do uzyskania gładkiego ciasta. Uformować niewielki bochenek i umieścić go na blaszce.  Folię do żywności

wyzwania kuchenne
Razowe ciasto ucierane z rabarbarem 168

mojprzepisna.pl | Razowe ciasto ucierane z rabarbarem Witam po krótkiej przerwie wakacyjnej. Mam dla Was ciasto troszkę zdrowsze, bez dodatku zwykłej pszennej mąki, bez mleka i jego przetworów, z dużą ilością błonnika i rabarbaru. Ciasto wyłącznie z mąki żytniej razowej, ucierane, mięciutkie, wilgotne, długo zostaje świeże, z lekką nutą cynamonu, o dziwo nie smakuje jak chleb. Polecam dla osób chcących ograniczyć(...)rabarbar, posypać cynamonem, piec 40 minut w 175 st. do suchego patyczka. Wystudzić w uchylonym piekarniku przez 1 godzinę, następnie całkowicie wystudzić na kratce. Oprószyć cukrem pudrem, podawać. Smacznego! Razowe ciasto ucierane z rabarbarem Razowe ciasto ucierane z rabarbarem

moj przepis na
Razowe ciasto ucierane z rabarbarem 206

dodatku zwykłej pszennej mąki, bez mleka i jego przetworów, z dużą ilością błonnika i rabarbaru. Ciasto wyłącznie z mąki żytniej razowej, ucierane, mięciutkie, wilgotne, długo zostaje świeże, z lekką nutą cynamonu, o dziwo nie smakuje jak chleb. Polecam dla osób chcących ograniczyć białą mąkę. Inspiracja blog Moje Wypieki . Składniki na formę 35 cm na 20 cm: 2 szklanki mąki pełnoziarnistej(...)rabarbar, posypać cynamonem, piec 40 minut w 175 st. do suchego patyczka. Wystudzić w uchylonym piekarniku przez 1 godzinę, następnie całkowicie wystudzić na kratce. Oprószyć cukrem pudrem, podawać. Smacznego! Razowe ciasto ucierane z rabarbarem Razowe ciasto ucierane z rabarbarem listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='2 szklanki mąki pełnoziarnistej żytniej lub pszennej (u mnie

moj przepis na
Bułki na zakwasie żytnim, z pieczonym czosnkiem 326

używam stalowych o wymiarach ok. 23x10x8 cm, mogą być ciut większe). Chleb trzeba piec dwa razy dłużej niż bułki, około 40 minut. Dzięki zakwasowi żytniemu bułki są odrobinę bardziej wytrawne. Zakwas oraz mała wkładka w postaci mielonego siemienia lerkko przyciemniły miękisz, który dzięki mieszaninie mąki pszennej, orkiszowej razowej, żytniej razowej z zakwasu i siemienia jest pełen nieregularnych dziurek

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb pszenno-żytni z mąką prażoną 219

Chleb był smaczny choć trochę pracochłonny, no ale coś za coś… Serdecznie zapraszam na pyszny chleb pszenno-żytni z prażoną mąką. Chleb pszenno-żytni z prażoną mąką Składniki na zaczyn: 83 g zakwasu z mąki żytniej razowej (dokarmionego 10-12 godzin wcześniej) 165 g mąki żytniej razowej 225 g wody Składniki mieszamy i pozostawiamy przykryte, na 14-16 godzin(...)odpoczęło. Przekładamy do dwóch keksówek o wymiarach 30×7 cm (wysmarowanych tłuszczem i wysypanych otrębami). Wierzch wyrównujemy. Pozostawiamy do wyrośnięcia (ja wkładam keksówki do toreb foliowych). Chleb pieczemy przez 10 minut w 250 stopniach C, następnie zmniejszamy temperaturę do 230 stopni C i pieczemy kolejne 10 minut. Zmniejszamy temperaturę do 210 stopni C i dopiekamy jeszcze 25 minut. Chleb jest

UgotujmyTo.pl