chleb razowy - 2164 przepisów (strona:78/145)

Z cyklu: Domowe pieczywo - Razowa focaccia (Focaccia integrale) 161

SKŁADNIKI 500 g m ą ki razowej  10 g cukru 7 g suchych drożdży  250-300 ml letniej wody 1 łyżeczka soli 3

La grande e la piccola cuoca
Chlebek indyjski smażony w głębokim tłuszczu 180

Jest tradycyjny przepis na indyjski chlebek smażony w głębokim tłuszczu. Idealny do indyjskich dań oraz zup. Z tej porcji wychodzi 12 małych chlebków indyjskich. Mąkę pszenną

Kuchnia Pokoleń
BUŁKI RAZOWE ŻYTNIE 121

Na dzisiejszą kolację upiekłam pyszne bułki razowe z mąki żytniej. Przepis jest bardzo prosty a bułki wychodzą pulchne i smaczne.  Do takiej bułki wystarczy mi

Zrób to smacznie
CHLEB GRAHAM 145

SKŁADNIKI: 400 g mąki żytniej razowej 150 g mąki pszennej typu graham lub pszennej razowej 1850 350 ml ciepłej wody 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli

harrisa
Razowe ciasteczka kardamonowe, wiosenne kwiatki czyli Słodki Czwartek odc.13 72

Czuję wiosnę każdym swym kawałkiem. Raduje mnie, ale i uczula pyłkami wszelkimi, ładuje moje akumulatory ale i zmienia radykalnie plan dnia. Odwykłam od niej. Długa zima

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kanapka po góralsku 208

Filozofia kanapki po góralsku :) Bułka razowa lub żytnia, najlepiej z domowego wypieku, konkretne wartościowe pieczywo. Składniki na jedną sztukę: 2-3 liści sałaty lodowej 1-2

Apetyczna babeczka
Bułki z płatkami owsianymi 210

Jeśli ktoś lubi razowe pieczywo, to zachęcam do zrobienia tych bułeczek :) Sama osobiście uwielbiam domowe chleby czy bułki, co jakiś czas lubię zrobić coś nowego i te właśnie bułki zwróciły moją uwagę. Powiem szczerze, że jeśli jemy samą bułeczkę to wyczujemy specyficzny smak, przynajmniej dla mnie smakowały jakoś tak inaczej, jednak z dodatkami, czyli w postaci kanapki są jak najbardziej(...)łyżka miodu 3 łyżki oleju 1 szkl wrzątku płaska łyżeczka soli Składniki na ciasto właściwe : 20 g świeżych drożdży 1,5 szkl mąki pszennej  1szkl mąki żytniej razowej 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego 3 łyżki siemienia lnianego w ziarkach 3 łyżki ciepłej wody Przygotowanie : Wszystkie składniki na namaczankę ze sobą łączymy  i odstawiamy do przestudzenia. Drożdże łączymy

charlotte gotuje
Pszenno-żytni chlebek na zakwasie 145

piekarnik (spryskujemy kilkakrotnie woda ze spryskiwacza). Wkładamy chleb i pieczemy około 50 minut. Po upieczeniu, wyciągamy chleb z foremki i odstawiamy na kratkę do wystudzenia. Przepis na zakwas 1 dzień.   W dużym słoiku (co najmniej 1 litr) mieszamy 100g mąki żytniej razowej typ2000 i 100ml ciepłej przegotowanej wody. Przykrywamy folią spożywczą, robimy w niej kilka małych otworków i odstawiamy(...)przykrywając tą samą podziurkowaną folią) 4 dzień Po 24 godzinach ponownie dokarmiamy zakwas. Dodajemy 100g mąki żytniej razowej i 60ml cieplej przegotowanej wody. Mieszamy, przykrywamy i odstawiamy do szafki na 12godzin 5 dzień   Zakwas powinien być gotowy. 350g wykorzystujemy do wypieku chleba. resztę dzielimy na dwie części i przekładamy do małych słoiczków. Jedną porcję wkładamy do lodówki i wykorzystujemy

Gotowanie moimi oczami
Chleb pytlowy z dodatkiem mąki pszennej z cebulką 94

zakwasu z mąki żytniej razowej • 300 g mąki pytlowej • 310 g wody Składniki mieszamy w misce. Miskę wkładamy do reklamówki foliowej, takiej z supermarketu i pozostawiamy (najlepiej w kuchni) do przefermentowania na 14-15 godz. Ciasto właściwe: • cały zaczyn, • 340 g mąki pytlowej, x) • 210 g mąki pszennej • 330 g wody • sól Dodatki do chleba: xx) • Cebula średniej wielkości(...)Wystarczy mieć sito, ideałem byłoby mieć 2 o różnych oczkach. Mąkę żytnią razową grubo mieloną przesiewamy, najpierw na sitku o większych oczkach, potem na sicie o oczkach mniejszych. Przesiana mąka, będzie „udawać” pytlową oryginalną. Nic nie może się zmarnować, powstałe otręby, można zużyć, dodając je do innego chleba, albo wykorzystać je w inny sposób. Moja mąka pochodziła z młyna Braci

Proste Potrawy
chleb na wodzie z kiszonych ogórków 140

wyrabiania. Przygotowałam go z mieszanki mąk różnych (czyli: biorę wszystkie mąki, jakie akurat mam w domu: pszenne i żytnie, pełnoziarniste, chlebowe i razowe; i mieszam, w różnych proporcjach, jak leci; prawie zawsze tak robię, kiedy piekę chleb) Chleb wyrósł pięknie, miał chrupiącą skórkę i delikatny, mięciutki środek. Kroiłam jeszcze ciepły, średnio ostrym nożem dlatego na zdjęciach wygląda średnio, w rzeczywistości

6niebo
Chleb na sodzie z rozmarynem i jabłkami wypiekany na śniadanie 120

smak sody w pieczywie. Ciasto było dość kleiste dlatego przed ułożeniem na blaszce obtoczyłam kulę w mące razowej 2000. Poniżej cytuję przepis  który pochodzi z  everycakeyoubake.blogspot.com Możecie również podziwiać inne chlebki  na   facebook'u    Chleb na sodzie z rozmarynem i jabłkami 250 g mąki, 1 szklanka maślanki, 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej, 1/4 łyżeczki

Gotuj Sam!
Chlebki pita - najlepszy dodatek do hummusu 82

Chlebki pita - najlepszy dodatek do hummusu W każdym kraju, w każdym regionie, ba nawet w każdym mieście chleb pita może być nieco inny. Można go przygotować z mąki białej, razowej, atta lub mieszanki różnych rodzajów mąki. Pity mogą się różnić wielkością i grubością, mogą być miękkie lub chrupiące. Można je upiec na patelni, w pierniku, w tradycyjnym glinianym piecu(...)nagrzewać się do około 500 stopni. Osiągnięcie takiej temperatury w warunkach domowych jest niemożliwe, ale 250 stopni też wystarczy, żeby uzyskać wyśmienitą pitę. Poniżej znajdziecie przepisy na dwa warianty chlebów pita, ten drugi jest bardziej chrupiący. Proporcje na 6 chlebków. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle

Cztery Fajery
Chlebki pita - najlepszy dodatek do hummusu 155

każdym kraju, w każdym regionie, ba nawet w każdym mieście chleb pita może być nieco inny. Można go przygotować z mąki białej, razowej, atta lub mieszanki różnych rodzajów mąki. Pity mogą się różnić wielkością i grubością, mogą być miękkie lub chrupiące. Można je upiec na patelni, w pierniku, w tradycyjnym glinianym piecu lub na ognisku - wariantów jest bardzo wiele. Jednak(...)nagrzewać się do około 500 stopni. Osiągnięcie takiej temperatury w warunkach domowych jest niemożliwe, ale 250 stopni też wystarczy, żeby uzyskać wyśmienitą pitę. Poniżej znajdziecie przepisy na dwa warianty chlebów pita, ten drugi jest bardziej chrupiący. Proporcje na 6 chlebków. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Zakwas pszenny na barszcz biały 117

ogórki, kapusta). Naczynie z zakwasem powinno stać w ciepłym pomieszczeniu. Składniki: 800 ml wody 8 płaskich łyżek mąki pszennej razowej 4 ząbki czosnku 3 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 5 ziarenek czarnego pieprzu ew. 1 łyżeczka zakwasu na chleb lub kwasu z kuszonych ogórków /kapusty kiszonej Przygotowanie: Składniki zakwasu wymieszać w dużym naczyniu np. wyparzonym wrzątkiem słoju. Naczynie przykryć

Codziennik Kuchenny