chleb razowy - 2164 przepisów (strona:74/145)

Jasny chleb żytni z orzechami i sezamem 133

Proporcje na foremkę 25x11x7 cm Zaczyn: 30 g zakwas razowy żytni 100% wody aktywny, dokarmiony 8 h wcześniej w proporcjach 1/1/1 3 g sól 150 g

Przepisy na domowy ser i chleb
Z cyklu: Domowe pieczywo - Razowe bułeczki z ziołami prowansalskimi (Panini integrali con erbe di provenza) 152

Chrupiące i bardzo aromatyczne razowe bułeczki z dodatkiem ziół prowansalskich, to moja kolejna propozycja z cyklu "Domowe pieczywo". Bułeczki s ą  najsmaczniejsze jeszcze ciep ł

La grande e la piccola cuoca
Chleb orkiszowy razowy 135

Zaczyn: 75 g mąki orkiszowej razowej 45 g wody 2 łyżki aktywnego zakwasu żytniego Składniki wymieszać i zostawić w przykrytym naczyniu na 8-12 godz., w

Przepisy na domowy ser i chleb
Chleb razowy na zakwasie z pestkami dyni 102

Pieczywo na naturalnym zakwasie jest smaczne i zdrowe, szczególnie pieczywo razowe z mąki z pełnego przemiału. Często piekę swój chleb mogę dodawać do niego różne dodatki. Składniki: 350 gram mąki pszennej graham Młynomag 1/3 szklanki aktywnego zakwasu 1/3 szklanki mąki owsianej 1/3 szklanki płatków orkiszowych Skworcu 1/3 szklanki płatków owsianych 1/3 szklanki pestek dyni 1/4 szklanki ziaren złotego lnu Skworcu

Bajeczna Kuchnia
Chleb żytni z mąki razowej. 114

Składniki: 500 g mąki żytniej razowej 1 płaska łyżka soli ziarna słonecznika ok. 2 szklanki ciepłej wody 8 g suchych drożdży Mąkę wsypujemy do miski mieszamy

Moje-pitraszenie
Chleb pszenno-żytni. 125

Składniki: 250 g mąki żytniej razowej 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej ok. 2 szklanki ciepłej wody 1 płaska łyżka soli 1/2 łyżeczki cukru 8 g drożdży

Moje-pitraszenie
Chleb z suszonymi figami i orzechami laskowymi 120

zamian ratuję się suszonymi - które jak się okazało świetnie smakują w chlebie. Żeby chrupało, dodałam też orzechy laskowe. Zestawienie proste i pyszne! Składniki (2 chleby): pół szklanki zakwasu żytniego 1 szklanka mąki żytniej razowej 1,5 szklanki mąki pszennej razowej 2 szklanki letniej wody 200 g suszonych fig 3/4 szklanki orzechów laskowych 3/4 szklanki płatków owsianych 1/2 szklanki siemienia lnianego

sama złodycz
Chleb orkiszowo-żytni 153

Jako, że ciast mam przesyt to piekę chleb :) Składniki jakich użyłam przy wypiekaniu chleba (ogólne) 150 g zakwasu żytniego 400 g mąki orkiszowej razowej 150 g mąki żytniej typ 720 350 ml wody szczypta soli, łyżka lub dwie miodu ewentualnie łyżeczka suszonych drożdży piekarskich Składniki na jedną foremkę 11 x 25 cm Przygotowanie : Na ok. 4-6 godz. przed nastawieniem(...)pojawiły się w nim pęcherzyki powietrza, a zakwas podwoi objętość. Trwa to ok. 2 godz. Mieszamy go drewnianą łyżką. Pozostawiamy w cieple pod przykryciem. Nastawienie zaczynu na chleb-( potrzebna duża miska) 150 g zakwasu żytniego 250 g mąki orkiszowej 250 ml wody Przygotowanie : Składniki zmieszać do połączenia, przykryć miseczkę ściereczką i pozostawić w temp.25-30 *C na minimum 10-12 godz

Proste Potrawy
Chleb pszenny trzy ziarna 165

drożdży Łyżka cukru i po 2 łyżki wody i mąki do zaczynu 800 ml letniej wody 1 kg mąki pszennej lub mieszanej z razową garść słonecznika garść dyni do ciasta i druga do posypania chleba garść siemienia lnianego 2 łyżeczki czarnuszki 3 płaskie łyżeczki soli   Sprawdzone ziarna www.owocowyraj.eu Z drożdży, cukru, wody i mąki przygotuj rozczyn i odstaw

Apetyczna babeczka
Chleb Polny pszenno żytni 170

u0142ej (da\u0142am chlebow\u0105)\r","85 g m\u0105ki pszennej razowej\r","175 g m\u0105ki \u017cytniej razowej\r","620 g wody w temp. 32-35 stopni.\r","\r","Dodatkowo 21g soli \r","2 g suchych dro\u017cd\u017cy"],"name":"Chleb Polny pszenno \u017cytni","cookTime":null,"prepTime":null,"totalTime":null,"recipeInstructions":["Rano - dokarmianie zakwasu:\r","Wszystkie sk\u0142adniki(...)u0107 mocno br\u0105zowy. \r","Chleb wyjmujemy i studzimy na kratce. \r","\r"]} Drukuj Chleb Polny pszenno żytni Składniki 1. Dokarmianie zakwasu 100g aktywnego zakwasu 400 g białej mąki pszennej (dałam chlebową) 400 g wody o temp. 29-32 stopni 100 g mąki razowej pszennej 2. Autoliza 540 g mąki pszennej białej (dałam chlebową) 85 g mąki pszennej razowej

Mieszam w Garnku
Chleb pszenny wieloziarnisty na drożdżach 157

dłużej będzie trwał każdy proces wyrastania, tym pyszniejszy będzie nasz bochenek chleba. Przepis pochodzi z książki Piotra Kucharskiego "Chleb domowa piekarnia". SKŁADNIKI 10 g drożdży 400 ml letniej wody 500 g mąki pszennej chlebowej typ 750 100 g mąki pszennej razowej typ 2000 150 g mieszanych ziaren (np. słonecznik, siemię lniane, dynia, sezam) 10 g soli dodatkowo: mąka do podsypywania(...)ziarna do posypania chleba WYKONANIE Do miski wlać 100 ml letniej wody (nie gorącą, bo zabije drożdże), dodać drożdże i wymieszać. Następnie dodać 100 g mąki pszennej typ 750, ponownie wymieszać i odstawić na 30-60 minut do powstania zaczynu. Do dużej miski wsypać pozostałe składniki (400 g mąki pszennej typ 750, 100 g mąki pszennej razowej

Passions hobbies life
Chleb na zaczynie z gruszką 146

wiele innych. Najlepiej dodawać do zaczynu zmiksowane lub starte owoce. Dodanie owoców do ciasta właściwego, wpływa bardziej na smak niż na jego fermentację.   Chleb na zaczynie z gruszką Potrzebujemy: 85g zakwasu z mąki żytniej razowej, 200g mąki żytniej typ 720, 200g wody, 300g startej dobrze dojrzałej gruszki razem ze skórką / najlepiej Klapsa /, Składniki łączymy i pozostawiamy, najlepiej(...)Zostawiamy ciasto na 15 -20 minut, aby odpoczęło. 7.       Ciasto wykładamy łyżką do foremek, wyrównujemy wierzch, delikatnie spryskujemy letnią wodą, posypujemy mąką razową, wkładamy foremki z ciastem do worka foliowego i pozostawiamy do wyrośnięcia. 8.       Ciasto u mnie urosło dość szybko bo w ciągu 1,5 godziny

Leśny Zakątek
Dyniowy chleb na zakwasie 83

Dyniowy chleb na zakwasie pieczony w żeliwnym garze Dynia to niewątpliwie kulinarna królowa jesieni. Ma wiele właściwości odżywczych i zdrowotnych, a jej pomarańczowy kolor wprowadza nas, szczególnie w jesienne ponure dni w dobry nastrój. Dyniowy chleb na zakwasie , to mój hołd dla jesiennej królowej. Odkrywajmy moc dyni, a zapach pieczonego dyniowego chleba z lekką nutą cynamonu niech rozchodzi się(...)pieczenie Składniki na 1 bochenek LEVAIN (Zaczyn) 15 g zakwasu 70 g wody 70 g mąki chlebowej pszennej typ 750 CHLEB cały zaczyn 400 g mąki pszennej chlebowej typ 750 100 g mąki żytniej razowej typ 2000 150 – 200 g wody * 250 g puree z dyni ** 8 g soli 1/2 laski cynamonu Wykonanie LEVAIN (zaczyn) 10-16 godzin przed

Tajemnice Smaku
Zakwas na żurek 165

Żurek, to zupa przyrządzana na bazie zakwasu z razowej mąki żytniej, mająca charakterystyczny kwaśny smak. Na terenie Polski serwowana jest tradycyjnie podczas Świąt Wielkanocnych. Jest specjalnością regionalnej kuchni polskiej. Każdy z regionów ma własne, różnorodne przepisy na żurek. Przygotowanie domowego zakwasu na żurek jest bardzo proste i  gdy spróbujecie zupy na własnym zakwasie już nigdy nie kupicie żurku(...)pełnoziarnistej żytniej mąki (typ 2000) 2 ząbki czosnku 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego 4-5 ziarenek pieprzu 1 łyżka zakwasu chlebowego żytniego lub kawałek skórki z ciemnego chleba na zakwasie 1/2 litra przegotowanej, letniej wody Do szklanego wyparzonego słoika wsypujemy mąkę, dodajemy liść laurowy, ziele i pieprz. Czosnek obieramy, rozgniatamy i dodajemy do reszty składników. Całość zalewamy letnią

Przepisy na domowy ser i chleb