chleb razowy - 2164 przepisów (strona:74/145)

Chleb żytni na własnym zakwasie 188

drożdży składa się z kilku etapów: -zakwas -zaczyn -wyrabianie -wyrastanie i pieczenie Zakwas  Zakwas robimy na 3, 4 dni przed pieczeniem chleba.  Do naczynia (podłużnego w kształcie szklanki)  wsypujemy 40 g  mąki (najlepiej razowej typu 1700 do 2000) i dolewamy 40  ml wody. Mieszamy drewnianą łyżką (zakwas nie może mieć kontaktu z metalem!!). Konsystencja mieszaniny(...)przed następnym pieczeniem.] Zaczyn. W zależności od preferencji na tym etapie decydujemy jakie mąki chcemy użyć. Mieszanki dowolne.  W tym przepisie robimy żytni razowy wiec ja wybieram 100% razowej typ 1700-2000. Do miski wlewamy zakwas i dosypujemy 100 g mąki oraz 90- 100 ml wody. Mieszamy. Konsystencja powinna być spójna ale nie sztywna. Zaczyn odstawiamy na 12 godzin

AZgotuj!
Chleb 256

ledwo udało mi się go...wychłodzić. Składniki 1 kg mąki- wymieszałam wszystkie trzy rodzaje, tak by waga wskazała dokladnie 1 kg mieszanki. Użyłam do chleba mąki ECO pszennej graham 1850, mąki orkiszowej 650 oraz mąki razowej 2000 wszystkie z  Młyn Kopytowa 150 g ziaren Słoneczne Pola od  Ziarenkowo 500 ml wody 50 g świeżych drożdży 5 łyżeczek cukru(...)olejem a następnie polej ręce wodą. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni i włóż do niego keksówki z chlebkami. Do naczynia wlej około pół szklanki wody i postaw obok chleba, natychmiast zamknij drzwiczki piekarnika. W początkowej fazie pieczenia wytworzy się para. Po 15 minutach zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz okolo 15-20 minut. Aby sprawdzić czy chleb jest

Z Kuchni Do Kuchni
Chleb pszenno orkiszowy 177

płaskie półkule miąższ miękki W gorący piec je wsuwa na długiej kociubie, Skąd roztaczając zapach kuszący i miły Wychodzą wnet pożywne, razowe bochenki, Brunatne i okrągłe – ku piekarki chlubie - Jak widnokrąg zoranych pól, co chleb zrodziły . Tak o wypieku chleba napisał Leopold Staff . Orkisz jest jednym z najstarszych gatunków pszenicy, znany był już w epoce kamiennej. Prawdopodobnie pochodzi

mojewypiekiinietylko
Chleb pszenno-kukurydziany z siemieniem i kminkiem 341

niebyt pracochłonny. Jest spora różnica w smaku między chlebem pieczonym w blaszce i pieczonym bez niej.  Dlatego tym razem postanowiłam upiec chleb okrągły.  Ponieważ większość ciast na chleb przygotowuję wieczorem tak też było i w tym przypadku. Przygotowałam niedużą miskę, odmierzyłam 2 szklanki mąki pszennej typ 650 i przesiałam. Następnie odmierzyłam 1/2 szklanki mąki kukurydzianej, 1/3 szklanki ziaren(...)więc aby było nieco luźniejszej konsystencji dolałam dwie łyżki kefiru. Oprócz tego dodałam czubatą łyżeczkę drobnej soli i 2 łyżki gęstego aktywnego zakwasu razowego żytniego( dokarmionego minimum 10 h przed pieczeniem ). Jak to w przypadku chlebów mieszanych - czyli z dodatkiem mąki o małej zawartości glutenu - ciasto wymieszałam dość krótko, do połączenia składników. Miskę przykryłam folią aluminiową i odstawiłam łącznie

apetytnapieczenie
Chleb pszenny z dodatkiem mąki z płaskurki (robiony na żytnim zakwasie i zaczynie) 134

  Zaczyn żytni:   20 g zakwas żytni razowy z lodówki  + 40 g lekko ciepła woda  + 40 g mąka żytnia jasna chlebowa typ

Przepisy na domowy ser i chleb
Z cyklu: Domowe pieczywo - Razowa focaccia (Focaccia integrale) 206

SKŁADNIKI 500 g m ą ki razowej  10 g cukru 7 g suchych drożdży  250-300 ml letniej wody 1 łyżeczka soli 3

La grande e la piccola cuoca
Chlebek indyjski smażony w głębokim tłuszczu 210

Jest tradycyjny przepis na indyjski chlebek smażony w głębokim tłuszczu. Idealny do indyjskich dań oraz zup. Z tej porcji wychodzi 12 małych chlebków indyjskich. Mąkę pszenną

Kuchnia Pokoleń
BUŁKI RAZOWE ŻYTNIE 151

Na dzisiejszą kolację upiekłam pyszne bułki razowe z mąki żytniej. Przepis jest bardzo prosty a bułki wychodzą pulchne i smaczne.  Do takiej bułki wystarczy mi

Zrób to smacznie
Razowe ciasteczka kardamonowe, wiosenne kwiatki czyli Słodki Czwartek odc.13 109

Czuję wiosnę każdym swym kawałkiem. Raduje mnie, ale i uczula pyłkami wszelkimi, ładuje moje akumulatory ale i zmienia radykalnie plan dnia. Odwykłam od niej. Długa zima

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kanapka po góralsku 242

Filozofia kanapki po góralsku :) Bułka razowa lub żytnia, najlepiej z domowego wypieku, konkretne wartościowe pieczywo. Składniki na jedną sztukę: 2-3 liści sałaty lodowej 1-2

Apetyczna babeczka
Bułki z płatkami owsianymi 242

Jeśli ktoś lubi razowe pieczywo, to zachęcam do zrobienia tych bułeczek :) Sama osobiście uwielbiam domowe chleby czy bułki, co jakiś czas lubię zrobić coś nowego i te właśnie bułki zwróciły moją uwagę. Powiem szczerze, że jeśli jemy samą bułeczkę to wyczujemy specyficzny smak, przynajmniej dla mnie smakowały jakoś tak inaczej, jednak z dodatkami, czyli w postaci kanapki są jak najbardziej(...)łyżka miodu 3 łyżki oleju 1 szkl wrzątku płaska łyżeczka soli Składniki na ciasto właściwe : 20 g świeżych drożdży 1,5 szkl mąki pszennej  1szkl mąki żytniej razowej 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego 3 łyżki siemienia lnianego w ziarkach 3 łyżki ciepłej wody Przygotowanie : Wszystkie składniki na namaczankę ze sobą łączymy  i odstawiamy do przestudzenia. Drożdże łączymy

charlotte gotuje
Pszenno-żytni chlebek na zakwasie 171

piekarnik (spryskujemy kilkakrotnie woda ze spryskiwacza). Wkładamy chleb i pieczemy około 50 minut. Po upieczeniu, wyciągamy chleb z foremki i odstawiamy na kratkę do wystudzenia. Przepis na zakwas 1 dzień.   W dużym słoiku (co najmniej 1 litr) mieszamy 100g mąki żytniej razowej typ2000 i 100ml ciepłej przegotowanej wody. Przykrywamy folią spożywczą, robimy w niej kilka małych otworków i odstawiamy(...)przykrywając tą samą podziurkowaną folią) 4 dzień Po 24 godzinach ponownie dokarmiamy zakwas. Dodajemy 100g mąki żytniej razowej i 60ml cieplej przegotowanej wody. Mieszamy, przykrywamy i odstawiamy do szafki na 12godzin 5 dzień   Zakwas powinien być gotowy. 350g wykorzystujemy do wypieku chleba. resztę dzielimy na dwie części i przekładamy do małych słoiczków. Jedną porcję wkładamy do lodówki i wykorzystujemy

Gotowanie moimi oczami
Chleb pytlowy z dodatkiem mąki pszennej z cebulką 128

zakwasu z mąki żytniej razowej • 300 g mąki pytlowej • 310 g wody Składniki mieszamy w misce. Miskę wkładamy do reklamówki foliowej, takiej z supermarketu i pozostawiamy (najlepiej w kuchni) do przefermentowania na 14-15 godz. Ciasto właściwe: • cały zaczyn, • 340 g mąki pytlowej, x) • 210 g mąki pszennej • 330 g wody • sól Dodatki do chleba: xx) • Cebula średniej wielkości(...)Wystarczy mieć sito, ideałem byłoby mieć 2 o różnych oczkach. Mąkę żytnią razową grubo mieloną przesiewamy, najpierw na sitku o większych oczkach, potem na sicie o oczkach mniejszych. Przesiana mąka, będzie „udawać” pytlową oryginalną. Nic nie może się zmarnować, powstałe otręby, można zużyć, dodając je do innego chleba, albo wykorzystać je w inny sposób. Moja mąka pochodziła z młyna Braci

Proste Potrawy
Chleb na sodzie z rozmarynem i jabłkami wypiekany na śniadanie 157

smak sody w pieczywie. Ciasto było dość kleiste dlatego przed ułożeniem na blaszce obtoczyłam kulę w mące razowej 2000. Poniżej cytuję przepis  który pochodzi z  everycakeyoubake.blogspot.com Możecie również podziwiać inne chlebki  na   facebook'u    Chleb na sodzie z rozmarynem i jabłkami 250 g mąki, 1 szklanka maślanki, 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej, 1/4 łyżeczki

Gotuj Sam!